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OPINION NO. 79-012 

Syllabus: 

Absent a showing of bad faith or abuse· of discretion, a board of 
education may expend surplus proceeds bf a bond issue for the 
construction of a building that falls within the purpose of the bond 
issue, as stated in the board's resolution and on the ballot placed 
before the electors of the district, but which was specifically 
excluded from the board's plans and specifications before such bond 
issue was placed on the ballot. 

To: Thomas E. Ferguson, Auditor of State, Columbus, Ohio 

By: William J. Brown, Attorney General, May 4, 1979 


I have before me your request for my opinion on the following question: 

[Is it] a proper exercise of authority for a board of education to 
expend proceeds of a bond issue for the construction of a building 
that falls within the description of the ballot language ("constructing 
buildings") but which was specifically excluded from the plans and 
specifications before such bond issue was placed on the ballot? 

Your request is premised upon tlie following sequence of events. On July 17, 
1973, a board of education resolved to place a bond issue and tax levy on the 
November, 1973 ballot for the purpose of undertaking certain capital improvements. 
The plans and specifications included the construction of a natatorium. The 
proposal was defeated by the electors. On November 27, 1973, the board of 
education resolved to place a bond issue and tax levy on the ballot of the March 
special election. The natatorium was deleted from the plans and specifications. 
Accordingly, this bond issue was for $178,000 less than the issue proposed in July, 
1973. The issue was approved by the electors. In November, 1975, the project 
architect reported that, after completion of the planned facilities, there would be a 
surplus of $455,647 in the building fund. The board of education proceeded to have 
the natatorium constructed with such surplus funds. 

A board of education's authority to issue bonds is subject to the requirements 
and limitations set forth in R.C. Chapter 133, the Uniform Bond Law. R.C. 
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133.0l(A) (as used in R.C. Chapter 133, "subdivision" includes a school district other 
than a county school district). Of particular significance to the issue you raise is 
that portion of R.C. 133,36 which states that "· . .[tl he money from the principal, 
on the sale of • • • bonds or notes, shall be credited to the fund on account of 
which the bonds or notes are issued and sold and used only for the purpose set out in 
the resolution or ordinance of the trucing authority • • . ." The required resolution 
referred to in R.C. 133.36 may relate only to one purpose. In the case of a school 
district, however, any number of school buildings may be included in one purpose. 
R.C. 133.10. 

With respect to the situation about which you have inquired, the resolution of 
the board of education stated in pertinent part as follows: 

BE IT RESOLVED, by the Board of Education . • . that it is 
necessary to provide for acquiring real estate for school purposes, 
constructing, remodeling, improving and making additions to buildings 
for school purposes, providing furniture, furnishings and equipment 
for school purposes and equipping and otherwise improving school 
sites •••• 

The purpose as stated in the board's resolution was incorporated in the ballot 
prepared by t'le county board of elections and presented to the electorate. You 
indicate in 'JOur letter that you have no doubt that the const!'uction of a natatorium 
falls withi,, the description of purpose stated in the resolution and on the ballot. 
Nor do yoL question the authority of a board of education to undertake the 
construction of a natatorium. Rather, your concern focuses on the fact that the 
natatorium was specifically excluded from the plans and specifications before the 
board at the time it resolved to place the second bond issue proposal before the 
electorate. 

As discussed previously, the critical factor in determining whether a 
particular expenditure of proceeds of a bond issue is proper is whether the 
expenditure falls within the purpose stated in the resolution adopted by the taxing 
authority. There is no provision in R.C. Chapter 133 that imports legal significance 
to collateral or supplemental materials, such as preliminary plans or specifications 
or informal statements of intent, considered or prepared by the trucing authority 
contemporaneously with the adoption of its resolution. Recognizing the controlling 
significance of the purpose stated in the resolution adopted by the trucing authority, 
the courts have upheld the authority of a taxing authority to amend its plans for 
the construction of buildings or facilities subsequent to the approval of the bond 
issue, provided that the amendment is consistent with the stated purpose. See,~, 
State ex rel. Board of Count Commissioners v. Austin, 158 Ohio St. 47611953) 
board o county commissioners issued notes and levied a tax for the purpose of 

constructing a county home, which was constructed without exhausting the 
proceeds of the tax; upon finding that the original building was inadequate, the 
board had the authority to use the balance of the proceeds to construct an addition 
to the original building); Hire v. Board of Count Commissioners, 16 Ohio Op. 2d 169 
(C.P. Allen County 1960) board of county commissioners could use funds provided 
by a bond issue for the construction of an airport at a site other than the site 
originally designated). More specifically, the courts have held that the requirement 
that a board of education submit the question of a bond issue to the electors of the 
district does not withdraw from the board its authority and discretion with respect 
to the control and management of school buildings. For this reason, a board of 
education may amend its plans for the construction of school facilities subsequent 
to the approval of a bond issue for this purpose, provided that the added or 
substituted facility is one the board is empowered to construct and that it falls 
within the purpose stated in the resolution. See,~, State ex rel. Van Harlingen v. 
Board of Education, 104 Ohio St. 360 (1922) {approval of a bond issue to raise funds 
for the construction of a schoolhouse did not require the board to proceed with the 
construction of a particular building); Bartlett v. Board of Education, 71 Ohio Law 
Abs. 140 (C.P. Montgomery County 1955) (board of education was not limited by a 
bond levy, the express purpose of which was to acquire a site and construct an 
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elementary school and additions to existing school buildings, to the construction of 
a single school; the board could use the proceeds to construct two new buildings). 

With respect to your specific questions, I am unable to conclude, consistent 
with the foregoing cases, that a board of education lacks the authority to expend 
surplus proceeds ot: a bond issue for the construction of a facility which falls within 
the purpose of the bond issue stated in the board's resolution but which was 
excluded from the plans and specifications before such bond issue was placed on tM 
ballot. I would not want one to infer from this conclusion, however, that the 
disc1·etion of a board of education in such cases is unlimited. A board of education 
has a duty to exercise its authority and discretion in good faith and to use its best 
judgment with due regard to the circumstances and interests of the district at the 
time of its action. See,~, Brannon v. Board of Education, 99 Ohio St. 389 (1919); 
cf. Hire v. Board of County Commissioners, sura (court's holding was dependent 
upon its finding that there had be.en no abuse o discretion, fraud, or collusion in 
any of the actions of the board of county commissioners). This office does not, 
however, have the authority to determine whether a board of education has acted 
in bad faith or abused its discretion. Only a court can make this type of 
determination. I have, therefore, assumed for the purposes of this opinion that no 
allegations of bad faith or abuse of discretion were intended in your request. 

It is, therefore, my opinion, and you are so advised, that absent a showing of 
bad faith or abuse of discretion, a board of education may expend surplus proceeds 
of a bond issue for the construction of a building that falls within the purpose of 
the bond issue, as stated in the board's resolution and on the ballot placed before 
the electors of the district, but which was specifically excluded from the boarcrs 
plans and specifications before such bond issue was placed on the ballot. 




