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POLICE, SANITARY - :\!EMBERS PUBLIC El\IPLOYES RETIRE­

MENT SYSTEM - EMPLOYED IN MUNICIPALITIES WHERE 

NO SANITARY PENSION FUND ESTABLISHED - WHERE NOT 

EXEMPTED UNDER SECTION 486-33a G.C. - WHILE UNDER 

JURISDICTION SAID RETIREMENT SYSTEM, MAY NOT WITH­

DRAW MEMBERSHIP AND ESTABLISH LOCAL SANITARY 

POLICE PENSION FUND TO LATER MERGE WITH LOCAL 

POLICE RELIEF FUND. 

SYLLABUS: 

Sanitary police in municipalities which have not established a sani­

tary police pension fund, who have not exempted themselves in accord­

ance with the provisions of Section 486-33a of the General Code, and are 

now members of the Public Employes Retirement System, may not, so 

long as they remain public en:ployes as defined in the public employes 

retirement law, withdraw their membership in such system and establish 

a local sanitary police pension fund for the purpose of later merging 

such fund with the local police relief fund, or for any other purpose. 

Columbus, Ohio, April 11, 1941. 

Mr. William E. Hoge, Secretary, Public Employes Retirement System, 

Columbus, Ohio. 

Dear Sir: 

Your letter of April 5, 1941, requesting my opinion, duly received. 

Your communication reads: 

"It has been pointed out to this office by certain depart­
ments of health in municipalities over the state that sanitary 
policemen have a right, under the General Code of Ohio, to 
establish Sanitary Police Pension Funds. It is also pointed out 
that under the General Code, Sections 4621 and 4632, sanitary 
police pension funds may be merged with regular municipal 
police pension funds. 

It would be assumed that if sanitary police funds had been 
established in the cities and then merged with the regular police 



288 OPINIONS 

funds before the establishment of this system, they would 
naturally not be included within the membership of this system. 

However, the question is: Since the sanitary police in these 
municipalities have not established a pension fund which could 
have been merged with the regular police funds, can they now, 
since they are members of this system, withdraw their member­
ship here and establish such sanitary police fund with the ex­
pectation of later merging with the regular municipal police 
fund?" 

Section 4621, General Code, as amended by the 93rd General 

Assembly (118 v. 661; Eff. 9/6/39), reads as follows, the words em­

phasized indicating the amendments: 

"In each municipality availing itself of these provisions to 
maintain the police relief fund the council thereof each year in 
the manner provided by law for other municipal levies, and in 
addition to all other levies authorized by law shall levy a tax 
of not to exceed three-tenths of a mill on each dollar upon all 
the real and personal property as listed for taxation in the 
municipality but sufficient in amount within the three-tenths of 
a mill to provide funds for the payment of all pensions granted 
to policemen and that may be granted under existing laws to 
policemen and those eligible to receive pensions during the fiscal 
year for the purpose of which such levy is made. In the matter 
of such levy the board of trustees of the police relief fund shall 
be subject to the provisions of law controlling the heads of de­
partments in the municipality, as provided in section 5625-20 
of the General Code, and shall discharge all the duties required 
of such heads of departments. 

Provided, however, that if any municipal corporation shall 
have established a sanitary police fund, which fund shall have 
been merged by ordinance with the police relief fund, and the 
board of trustees of the police relief fund shall have succeeded 
to the duty of providing for the beneficiaries of the said sanitary 
police pension fund out of the police relief fund, in such event 
the council of such municipality, in the manner provided by law 
for other municipal levie~, and in addition to all other levies 
authorized by law, shall each year levy a tax sufficient in amount 
to provide funds for the payment of all pensions granted to 
policemen, both sanitary and regular, and that may be granted 
under existing laws to policemen and those eligible to receive 
pensions during the fiscal year for the purpose of which such 
levy is made, but not to exceed thirty-five one hundredths of a 
mill upon all the real and personal property as listed for taxation 
in the municipality." 

Section 4632, General Code, also referred to in your letter, 

"In any municipal corporation, having a sanitary police 
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force, supported in whole or in part at public expense, the council 
by ordinance may declare it necessary to establish and maintain 
a sanitary police pension fund. Thereupon a board of trustees, 
who shall be known as 'trustees of the sanitary police pension 
fund' shall be created, which shall consist of the board or officer 
having charge or control of the health department in such mu­
nicipality and five persons, members of the sanitary police force. 
But upon petition of a majority of the members of the sanitary 
police force, such board or officer, as the case may be,· may 
designate a less number than five to be elected trustees." 

Other sections essential to a resolution of your inquiries are Sections 

486-32, 486-33a and 486-33c, General Code. Section 486-32, supra, pro­

vides in part as follows: 

"That the following words and phrases as used in this act, 
unless a different meanin~ is plainly required by the context, 
shall have the following meaning: * * * 

(5) 'Member' shall mean any person included in the mem­
bership of the retirement system as provided in this act. * * * 

( 7) 'Employer' for the purposes of this act shall mean the 
state of Ohio, county, municipality, park district, conservancy' 
district, health district or public library, as the case may be. * * * 

(22) 'Original member' of the public employes retirement· 
system shall mean a state, county, municipal, park district, con~ 
servancy, health or public library employe who was at any time 
a state, county, municipal, park district, conservancy, health or 
public library employe prior to the thirtieth day of June, 1938, 
whether or not such employment has been continuous, and who 
became a member of the retirement system on or before June 
30, 1938. * * * 

(23) 'New member' of the public employes retirement 
system shall mean a state, county, municipal, park district, con­
servancy, health or public library employe who shall have be­
come a state, county, municipal, park district, conservancy, 
health or public library employe and a member of the retirement 
system at a date subsequent to June 30, 1938. * * * " 

Sections 486-33a and 486-33c, supra, were first enacted by the 92nd 

General Assembly on Decembe1 22, 1937 (117 v. 743), and were amended 
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by the same General Assembly on February 28, 1938 ( 117 v. 840), the 

amendments serving only to bring park district employes within the 

provisions of the Public Employes' Retirement System. Section 486-33c, 

General Code, was again amended on March 23, 1939 (93rd G.A.; 118 

v. 104), the amendments of this date, in so far as here pertinent, being 
indicated by the words emphasized. These sections read in part: 

Section 486-33a: 

"The state employes retirement system created by section 
486-33, General Code, shall hereafter be known as the public 
employes retirement system, and the state. employes retirement 
board shall hereafter be known as the public employes retire­
ment board. * * * Beginning July 1, 1938, in addition to the 
present membership of said retirement system, there shall be in­
cluded therein all county, municipal, park district, conservancy, 
health and public library employes as defined herein, and such 
county, municipal, park district, conservancy, health and public 
library employes, except as otherwise provided herein, shall have 
all the rights and privileges and be charged with all the duties 
and liabilities provided for in the laws relating to said retirement 
system as are applicable to state employes. Provided, however, 
that any original member may be exempted from membership 
by filing written application for suck exemption with the retire­
ment board within three months after this act goes into effect; 
and any new member over the age of fifty years may be exempt­
ed from membership by filing written application for exemption 
with the retirement board within three months after being regu­
larly appointed as a county, municipal, park district, con­
servancy, health or public library employe." (Emphasis mine.) 

Section 485-33c: . 

"For the purposes of this act, 'county or municipal em­
ployes' shall mean any person holding a county or municipal 
office, not elective, in the state of Ohio, and/or paid in full or in 
part by any county or municipality in any capacity whatsoever.
* * * For the purposes of this act a sanitary district shall be 
considered a conservancy district and employes of any such 
sanitary district shall be considered as conservancy employes, 
and the retirement board shall have authority to grant to any 
such employes who were employes of any such sanitary district 
between the date of April 18, 1938, and June 30, 1938, both dates· 
inclusive, all rights and privileges of original membership, in­
cluding a period of three months after the effective date of this 
act during which such employes may be permitted to claim 
exemption from participation in the retirement system. * * * 
But said term shall not include those persons who come within 
the provisions of any other retirement system established under 
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the provisions of the laws of this state or of any charter, nor 
shall the provisions of this act in any manner apply to a police 
relief fund or a firemen's pension fund established under the pro­
visions of law. No employe except an employe who comes within 
the provisions of a police relief fund or a firemen's pension fund 
shall be excluded from membership in the retirement system 
because of membership in any other retirement system estab­
lished under the provisions of th laws of this state or of any char­
ter unless such employe is contributing to such other retirement 
system on the basis of two thousand dollars per annum or is 
receiving a disability allowance from such other retirement 
system. The board shall have authority to exempt from com­
pulsory membership in the retirement system classes or groups 
of employes f:ngaged in work of a temporary, casual or excep­
tional nature, but individuals in any such class or group may 
become members by making application therefor, subject to the 
approval of the retirement board; provided, however, that any 
county, municipal, park district, conservancy, health or public 
library employe who is, or who becomes, a member must con­
tinue such membership as long as he is such employe, even 
though he may be in or transferred to an exempted class or 
group. In all cases of doubt the retirement board shall determine 
whether any person is a county, municipal, park district, conser­
vancy, health or public library employe as defined herein, and 
its decision shall be final. * * * " (See 118 v. 104). 

Sections 4621 and 4632, above quoted, were first enacted in 1902 

(95 v. 227, 240), the year in which the Supreme Court held, in the cases 

of State ex rel Knisely, et al. v. Jones, et al., 66 O.S. 453, and State ex rel., 

Attorney General v. Beacom et al., 66 O.S. 491, that acts of the Legis­

lature which were so drawn as to apply to only one city contravened 

Section 26, Article II, of the Constitution and were, therefore, uncon­

stitutional. Prior to 1902 there was no general act relating to all 
municipalities making provisions for the "firemen's pension fund," 

the "police relief fund" or the "sanitary police pension fund." It is un­

necessary to trace in detail the history of Sections 4621 or 4632, supra. 

Suffice it to say, in the act of 1902, in the amended act of 1904, in the 

General Code and in subsequent amendments to the different sections, 

having to do with such funds, different provisions in many respects were 
made with reference to t~e three several and distinctive funds designated 

and known by the nomenclature above set forth. 

I find nothing in the present law, or in the statutes as they formerly 

existed, authorizing a merger of the "police relief fund" with the "sanitary 

police pension fund" or the merger of any two of the three funds above 

mentioned, unless it be contained in the second paragraph of Section 4621, 
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supra; and whether or not this section does authorize a merger of the· kind 

referre_q to in your letter is u1mecessary here to determine. 

It may be that such mergers have in fact been made in the past even 

though there.be no express and specific statutory authority therefor, albeit 

there is nothing in .the Public Employes Retirement Law permitting mem­

bers thereof to resign therefrom, withdraw such monies as they may have 

paid itj _and become members of another pension system. You will observe 

that by the terms of Section 486-33a, supra, "any original member may 

be exempt from membership by filing a written application for. such 

exemption with the retirement board within three months" after the 

effective date of the act in which such section was enacted, and that "any 

new me:ni.ber over the age of fifty years may be exempt from membership 

by filing written application for exemption with the retirement board 

within three months after being regularly appointed" a public employe as 

provided in such section. 

_The term "original member" is defined in paragraph (22) of Section 

486-32, supra, the term "new member" being defined in paragraph (23) 

of the same section. 

As held in Opinion No. 832, Opinions, Attorney General, 1939, Vol. 

2, p; 1085: 

"1. By the express terms of the first proviso of_ Section 
486-33, General Code, when a public employee, who is an orig­
inal member of the public employees retirement system, desires 
to be exempted from· membership, he must have filed a written 
application for such exemption with the retirement board within 
three months after the act in which said section was enacted went 
into effect. 

2. The fact that such a member was engaged in litigation 
during said three months period, for the purpose of determining 
whether he had been wrongfully discharged from his position 
as a public employee, or determining whether or not his position 
had been unlawfully abolished, does not relieve him from the 
necessity of filing a written application for exemption from 
membership with the retirement board within three months after 
the effective date of the act in case he desires to be exempted, 
nor does such fact extend the three months period fixed by the 
Legislature within which such written application for exemption 
must have been filed with the retirement board." 

You will also note that in Section 486-33c, supra, as amended by 

https://there.be
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the 93rd General Assembly, after defining the various kinds of public 

employes, other than state employes, required• to become members of the 

Public Employes Retirement System, it is provided that such definitions. 

"shall not include those persons who come within the provisions of any 

other retirement system established under the provisions of the laws of 

this state or of any charter, nor shall the provisions of this act in any 

manner apply to a police relief fund or a firemen's pension fund estab­

lished under the provisions of law," it being further provided, however, 

that "no employe except an employe who comes within the provisions of 

a police relief fund or a firemen's pension fund shall be excluded from 

membership in the retirement system because of membership in any other 

retirement system established under the provisions of the laws of this state 

or of any character unless such employe is contributing to such other 

retirement system on the basis of two thousand dollars per annum or is 

receiving a disability allowance from such other retirement system." It 
is significant that notwithstanding the fact that in the same act having 

general application to all municipalities, as well as in the amendments 

thereto and in the General Code, provision was made for "firemen's pen­

sion funds," "police relief funds" and "sanitary police pension funds," the 

section in question expressly mentions only police relief funds and fire­

men's pension funds. One of the fundamentaal canons of statutory con­

struction and interpretation is that the mention of one, that is, the mention 

of certain particular things, excludes all others. Expressio unius est 

exclusio alterius. Having expressly mentioned police relief funds and 

firemen's pension funds in Section 486-33c, there being no reference what­

soever to sanitary police pension funds, it must be concluded that it. was 

the intention of the Legislature t~at sanitary police should become mem: 

hers of the Public Employes Retirement System, unless they were 

exempted under the provisions of Section 486-33a, supra. 

It is manifest from the entire act that unless exempted as provided 

in either Section 486-33a or 486-33c, supra, all public employes of the 

kind defined in the act must become members of the Public Employes 

Retirement System. For example, under Section 486-33c, provision is 

made for the Public Employes Retirement Board to exempt from com­

pulsory membership certain types of employes, and the conclusion is 

irresistible that the sanitary policemen about whom you inquire, having 

failed to exempt themselves as provided in Section 486-33a, and having 

become members of the Public Employes Retirement System, they may 

not now withdraw from such system so long as they remain public 
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employes within the scope of the Public Employes Retirement law. 

In view of the foregoing, and for the reasons stated, and in specific 

answer to your question, it is my opinion that sanitary police in muni­

cipalities which have not established a sanitary police pension fund, who 

have not exempted themselves in accordance with the provisions of Section 

486-33a of the General Code and are now members of the Public Employ­

es Retirement System, may not, so long as they remain public employes 

as defined in the public employes retirement law, withdraw their member­

ship in such system and establish a local sanitary police pension fund for 

the purpose of later merging such fund with the local police relief fund, 

or for any other purpose. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




