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OPINION NO. 94-021 
Syllabus: 

The competitive bidding requirement of RC. 307.86 does not apply to contracts 
made on behalf of a joint solid waste management district by the district's board 
of directors. 

To: Tim Oliver, Warren County Prosecuting Attorney, Lebanon, Ohio 
By: Lee Fisher, Attorney General, May 2,1994 

You have requested an opinion whether the competitive bidding requirements of R.C. 
307.86 apply to the procurement practices of a joint solid waste management district fanned 
pursuant to RC. 343.01(A)(2). 

A Joint Solid Waste Management District Is Established Pursuant to R.C. 
343.01 and R.C. 3734.52 

In 1988, the General Assembly enac(ed 1987-1988 Onio Laws, Part ill 4418 (Am. Sub. 
H.B. 592, eff. June 24, 1988), which provides for the establishment of mandatory solid waste 
management districts throughout the state. R.C. 343.01(A); RC. 3734.52(A). R.C. 3734.52(A) 
requires each board of county commissioners to "either ... establish and maintain a solid waste 
management district under Chapter 343. of the Revised Code, or ... participate in establishing 
and maintaining a joint solid waste management district with one or more other such boards 
under that chapter." See also RC. 3734.52(B). 

A joint solid waste management district consists of all the incorporated and 
unincorporated territory within the counties forming the joint district except that" [i]f a municipal 
corporation is located in more than one solid waste management district, the entire municipal 
corporation shall be considered to be included in and shall be under the jurisdiction of the 
district in which a majority of the population of the municipal corporatiun resides." R.C. 
343.01(A). In some cases, therefore, a county solid waste management district includes territory 



2-93 1994 Opinions OAG 94-021 

outside of the county boundaries. In any case, a joint solid waste management district is 
comprised of the whole or portions of two or more counties. Once established, a joint solid 
waste management district is managed by a board of directors that is composed of the boards 
of county commissioners of the counties that constitute the joint district. R C. 343.01 (B). 1 The 
authority of the board of directors includes the authority to enter into contracts for the 
acquisition, construction, improvement, enlargement, equipment, maintenance, or operation of 
any solid waste facilities. RC. 343.04. 

The Competitive Bidding Requirements of R.C. 307.86 

RC. 307.86 sets forth competitive bidding requirements as follows: 

Anything to be purchased, leased, leased with an option or agreement to 
purchase, or constructed, including, but not limited to, any product, structure, 
construction, reconstruction, improvement, maintenance, repair, or service, 
except the services of an accountant, architect, attorney at law, physician, 
professional engineer, construction project manager, consultant, surveyor, or 
appraiser by or on behalf of the county or contracting authority, as defIned in 
section 307.92 of the Revised Code, at a cost in excess of ten thousand dollars, 
except as otherwise provided in division (D) of section 713.23 and in sections 
125.04, 307.022, 307.861, 339.05, 340.03, 340.033, 4115.31 to 4115.35, 
5119.16, 5513.01, 5543.19, 5713.01, and 6137.05 of the Revised Code, shall be 
obtained through competitive bidding. 

The provisions of RC. 307.86 apply only to those described transactions undertaken "by or on 
behalf or the county or contracting authority." [d. "Contracting authority" is defIned by RC. 
307.92 as "any board, department, ccmmission, authority, trustee, offtcial, administrator, agent, 
or individual which has authority to contract for or on behalf of the county or any agency, 
department, authority, commission, office, or board thereof." Thus, whether the provisions of 
R.C. 307.86 apply to a joint solid waste management district depends upon whether the 
transactions enumerated in R.C. 307.86, when undertaken by the board of directors of a joint 
solid waste management district, are undertaken by or on behalf of a county or a "contracting 
authority," as defIned in RC. 307.92. 

The Transactions of a Joint Solid Waste Management District Are Not 
Undertaken on Behalf of a County or a "Contracting Authority" As Defined 
by R.C. 307.92 

A joint solid waste management district comprises the whole or portions of the territory 
of two or more counties. RC. 343.01(A) and R.C. 3734.52(A). Prior Attorney General 
opinions have determined that regional governmental entities comprising a geographic area that 

RC. 343.011 sets forti: the procedure by which a "regional solid waste management 
authority" may be formed to execute "all the duties and responsibilities imposed on or granted 
to" the board of county commissioners of a county or the board of directors of a joint solid 
waste management district under RC. Chapter 343. You have explained, however, that no 
regional solid waste management authority has been formed pursuant to R.C. 343.011, and 
therefore the joint solid waste management district in question is managed by a board of 
directors composed of the boards of county commissioners of the counties that constitute the 
joint district. 
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exceeds the territory of a single county are not agencies, departments, subdivisions, or units of 
county government. For example, 1983 Op. Att'y Gen. No. 83-064 addressed the question 
whether a joint board of county commissioners fonned pursuant to RC. 215134 and RC. 
2151.65 for the purpose of establishing a multicounty juvenile detention and rehabilitation district 
is a county board entitled to legal representation from the county prosecuting attorney pursuant 
to RC. 309.09(A). Concluding that it was not, Op. No. 83-064 stated at 2-268 as follows: 

While the terms "county board" and "county officers" are not statutOlily 
defined, it has been opined by several of my predecessors that, when a joint­
county entity is created, by virtue of the fact that such board or officers may 
exercise authority over an area exceeding the territorial limits of anyone county, 
such board 01 officers may not be considered a COUllt)' board or county officers. 
For example, in 1979 Op. Att'y Gen. No. 79-019, one of my predecessors 
concluded that a multicounty felony bureau was not a county board for purposes 
of RC. 309.09 and that the director of such bureau was not a county officer for 
purposes of RC. 309.09. Op. No. 79-019 states, at 2-69: 

Moreover, there is ample authority for the proposition that the 
term "county board" as used in RC. 309.09, does not apply to 
any entity established on a multi-county basis. 1975 Op. Att'y 
Gen. No. 75-014 (joint county community mental health and 
retardation ooard); 1964 Op. Att'y Gen. No. 95, p. 157 (joint 
county airport facility); 1958 Op. Att'y Gen. No. 2736, p. 567 
(regional planning commission). Accordingl~', I am of the opinion 
that a Multi-County Felony Bureau is not a "county board" for 
purposes of R.C. 309.09. 

See also 1986 Op. Att'y Gen. No. 86-068 at 2-374 ("[a] regional council of governments is 
fonned of the various political subdivisions that participate in its establishment, see RC. 167.01, 
and is, therefore, not a county board. It appears, as a result, that a county prosecutor is under 
no duty to advise such a council"); 1985 Op. Att'y Gen. No. 85-012 at 2-45 ("[s]ince a regional 
organization for civil defense is not a county agency or board, it is not entitled under RC. 
309.09 to the representation of a prosecuting attorney. In this respect, it is similar to other 
regional bodies creat(Y.i pursuant to statute which are not entitled to the general leg~l counsel of 
a prosecuting attorney"); 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-059 at 2-237 ("a joint recreation district 
created pursuant to R C. 755 . 14(C) , its board of trustees, its officers, and its employees, are not 
included with the clientele for whom the prosecuting attorney must act as legal adviser under 
R.C. 309.09"). 

Similarly, 1989 Op. Att'y Gen. No. 89-102 consi,Jered the question whether a 
prosecuting (lttorney has a duty pursuant to RC. 309.09(A) to provide legal advice to the board 
of directors of a joint solid waste management district. i.'Ioting that a joint solid waste 
management district is "an autonomous legal entity distinguishable from the individual counties 
that, pursuant to R.C. 343.01 (A)(2) and RC. 3734.52(A) and (B), participate in its creation," 
id. at 2-492, Op. No. 89-102 advised that a joint solid waste management district board of 
directors is not a county board, and the individual members of such board are not county 
officers, for purposes of receiving legal advice or representation from the prosecuting altorney 
of a county that has joined in the establishment of such district.2 In support of that conclusion 
Op. No. 89-102 stated at 2-493 as follows: 

RC. 343.01 was amended by Sub. H.B. 723, 119th Gen. A. (eff. April 16, 1993) to 
provide that the board of directors of a joint solid waste management district "may require 
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A joint solid waste management distr.ct is, pursuant to RC. 343.01(A)(2) and 
R.C. 3734.52(A) and (B), a multicounty entity comprised of the incorporated and 
unincorporated territory of all the counties that join in its creation and, 
accordingly, is neither an administrative subdivision nor a subordinate department 
of any of those counties. In that regard the statutory provisions set forth above 
confer upon a joint solid waste management district board of directors powers, 
duties, and responsibilities that affect, and are to be exercised with respect to, the 
joint solid waste management district as a whole, and not merely the individual 
counties included as a part thereof. Insofar as a joint solid waste management 
district board of directors exercises its authority on a district-wide basis, one 
cannot reasonably characterize the board and its individual members as a county 
board and county officers for purposes of RC. 309.09(A). (Footnote omitted.) 

The same rationale applies in determining whether the transactions enumerated in RC. 
307.86, when undertaken by the board of directors of a joint solid waste management district, 
are undertaken by or on behalf of a county or a "contracting authority," as defined in RC. 
307.92. Because a joint solid waste management district is an entity that is distinct from the 
county and is not a subdivision or subordinate department of the county, Op. No. 89-102, it has 
no authority to contract for or on behalf of the county or any county agency, department, 
authority, commission, office or board. A joint solid waste management district, therefore, is 
not a "contracting authority" as defined by RC. 307.92. 

Further, the board of directors of a joint ~0ii~ waste management district undertakes 
transactions on behalf of the joint solid waste m'll..agemel" distd::t. RC. 343.01; RC. 343.04. 
Because a joint solid waste management district is not a subdivision or subordinate department 
of the county, the board of directors of a joint solid waste management district does not function 
as a county agency or county board, and does not undertake transactions on behalf of the county 
or any agency, board, commission, or authority thereof. See Op. No. 89-102. Accordingly, 
for purposes of RC. 307.86, the board of director,~ of a joint solid waste management district 
is not a "contl'acting authority" as defined in RC. 307.92, and does not act by or on behalf of 
a county or a contracting authority. See generally 1990 Op. Att'y Gen. No. 90-018. Therefore, 
the competitive bidding requirements of R.C. 307.86 have no application to contracts made by 
the board of directors of a joint solid waste management district on behalf of the joint solid 
waste management district. However, given the strong public pohcy reasons for competitive 
bidding in instances in which public money is expended, the board of directors of a joint solid 
waste management district should give serious consideration to awarding contracts on a 
competitive basis. See generally 1987 Op. Att'y Gen. No. 87-079. 3 

written opinions or instructions from the prosecuiing attorney of any of the counties fonning the 
district in matters connected with the board's official duties, and the prosecuting attorney shall 
provide the written opinion or instructions as though he had been designated to serve as the 
district's legal advisor under ... this section." R C. 343.01 (E)(2) . Thus, the prosecuting 
attorney of any of the counties forming a joint solid waste management di~trict has a duty to 
advise the district's board of directors when so requested by the board. Prior to this 
amendment, a county prosecuting attorney had no duty to advise a joint solid waste management 
district. 

Competitive bidding requirements are intended to assure the best and most efficient 
expenditure of public moneys and to prevent fraud and collusion in the making of public 
contracts. See generally 1987 Op. Att'y Gen. No. 87-079. Since these purposes are also 
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Conclusion 

On the basis of the analysis above, it is my opinion, and you are hereby advised, that the 
competitive bidding requirement of R.C. 307.86 does not apply to contracts made on behalf of 
a joint solid waste management district by the district's board of directors. 

applicable to public entities established on a multi-county basis, the General Assembly might 
wish to consider an express statutory provision to require competitive bidding for contracts 
awarded on behalf of a joint solid waste management district. 




