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OPINION NO. 87-065 

Syllabus: 

l. 	 Pursuant to R.C 3375.402, a library board may 
annually provide an amount not in excess of 
fifteen thousand dollars to a nonprofit 
corporation organized to establish a museum for 
the use of the general public and located within 
the territory served by the library, for the 
maintenance of such a museum. 

2. 	 A historical society founded as a nonprofit 
corporation is eligible under R.C. 3375. 402 to 
receive funds from a library board for 
maintaining and administering a historical 
residence as a museum, provided that the 
historical society is' authorized to maintain and 
administer the museum and that the museum is for 
the use of the general public and is located 
within the territory served by the library. 

To: Lee C. Falke, Montgomery County Prosecuting Attorney, Dayton, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, August 20, 1987 

I have before me your request for an opinion on the 
question of whether a local library district may, pursuant to 
R.C. 3375.402, provide a historical society with funds to be 
used for the purpose of maintaining and administering a 
historical residence as a museum. R.C. 3375.402 states: 

A library board may· contract with a corporation 
not foe profit organized to establish a museum for the 
use of the general public and located within the 
territory served by the libca~y. to turn over to such 
cC1rporation the museum physical assets of the library 
under such terms and conditions as the library board 
may deem proper. such board may also loan books, 
periodicals, cH.d · similar matter belonging to the 
library to such corporation for use in its museum, and 
such library board may include in its annual budget a 
sum not to exceed fifteen thousand dollars. which sum 
it may pay to such corporation for the maintenance of 
such museum. (Emphasis added.) 

A member of your staff has informed me that the library 
district in question is a library district under the control 
and management of a boar.d of library trustees in accordance 
with R.C. Chapter 3375. See, ~. R.C. 3375,121; R.C. 
3375.19; R.C. 3375.20; R.C. 3375.32. The board of trustees is, 
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thus, a library board for purposes of R.C. 3375.402, and has 
the powers set forth in that section. ~ R.C. 3375.33; R.C. 
3375.35. 

R.C. 3375.402 states that a library board may contract with 
a nonprofit corporation "organized to establish a museum for 
the use of the general public and located within the territory 
served by the library" to turn over to the nonprofit 
corporation the "museum. physical assets" of the library under 
terms and conditions deemed proper by the board. R.C. 3375.402 
also authorizes the board to loan materials to the nonprofit 
corporation for use in its museum and to "include in its annual 
budget a sum not to exceed·fifteen thousand dollars, which sum 
it may pay to such corporation for the maintenance of such 
museum." You have not inquired about a situation involving the 
transfer of physical· assets or the loan of library materials to 
a nonprofit corporation, but have asked only about the payment 
of funds to be used for the purpose of maintaining and 
administering a museum. The language of R.C. 3375.402 does not 
indicate that there must be a contract for the transfer of 
physical assets or an arrangement for lending library materials 
in ord~r for the provision for funding to take effect. Rather, 
use of the words "such corporation" indicates that a library 
board may provide funding to any nonprofit corporation that 
satisfies the criteria set forth in the first sentence of R.c. 
3375.402. 

You have indicated that the nonprofit corporation with 
which you are concerned is a local historical society founded 
to "preserve, research, display, publish and promote interest 
among the citizens of. the City of Oakwood in the history of the 
community, its government,. schools, public enterprises, 
citizens, architecture and buildings, and do all things 
necessary and proper in which a corporation may be authorized 

. by the laws of Ohio to engage to do." You have asked whether 
such a nonprofit corp·oration is eligible to receive funds from 
a library board under R.C. 3375.402. 

To come within the terms of R.C. 3375.402, so as to be 
eligible for the receipt of funds from a library district, a 
nonprofit corporation must be "organized to establish a museum 
for the use of the general public and located within the 
territory served by the library." A determination as to 
whether these criteria are satisfied in a particular instance 
depends upon all the pertinent facts and should be made by 
local authorities who have access to such fa~ts, rather than by 
means of an opinion of the Attorney General. see, ~. 1983 
Op. Att•y Gen. No. 83-057, at 2-232 ([t)his office is not 
equipped to serve as a fact-finding body; that function may be 
served by your office or, ultimately, by the judiciary"). The 
information that you have provided does, however, suggest that 
a finding of eligibility under R.C. 3375.402 may be appropriate 
in the situation with which you are concerned. 

On the basis of· the information that you have provided, it 
appears that the purposes of the corporation with which you are 
concerned are broad enough to authorize it to establish a 
museum. See generally R.C. 1702.12(F). The word "museum" is 
defined as "an ins ti tut ion, building, or room for preserving 
and exhibiting artistic, historical, or scientific objects." 
Webster's New World Dictionary 938 (2d college ed. 1978). The 
authority of the corporation in question to "preserve," 
"display," and "promote interest" in the history, architecture 
and buildings of the community appears to encompass the 
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authority to establish a historical residence as a museum. A 
similar conclusion was reached in 1953 Op. Att•y Gen. No. 2516, 
p. 156, which states, in the syllabus: "A County Historical 
society may use the JDoney pai.d to it [by .the board of county 
commisioners] under [G.C. 2457-l, now R.C. 307.23] to purchase 
an old house fo.r the pu.i:pose of preserving said house- as an 
example of early uchi.te.c.ture, and, as an incident thereto, may 
use said house as a place of storage and display for its 
collection of historical reties. 11 see 1962 Op. Att •y Gen. No. 
2956, p. 292 at 297 ("I believe that the language, •a museum of 
nature or other curiosities or specimens of art or natu.re 
promotive of knowledge• ... would include the operation of a 
historical society"), See !.l!.Q. n.c. 1713.:?8: R.C. 1743.07. 
The conclusion that the functions of a historical society may 
include the establishment and maintenance of a museum is 
illustrated by R.C. 149.30, which provides that the Ohio 
Historical Society, chartered as a nonprofit corporation to 
promote a knowledge of history and archaeology, may perform the 
public func·tion of 11 [a]dministering a state historical museum, 
to be the headquarters of the society and its principal museum 
and library, which shall be maintained and kept for public use 
at reasonable hours. 11 • R.C. 149.30(0). See also R.C. 149.30(1) 
·(authorizing the Ohio Historical Society to encourage and 
promote the organization and development of county and local 
historical societies): R.C. 149.302 (providing that the Ohio 
Historical society shall establish a museum of Afro-American 
history and culture ~nd shall convey title to the museum and 
its contents to a private, nonprofit organization that shall 
operate. and maintain the museum): 1981 Op. Att•y Gen. No. 
Bl-093. 

It thus appears, on the basis of· the facts set forth in 
your letter, that the nonprofit corporation to which your 
question relates may be found to have authority to establish a 
museum and, accordingly, may qualify as a corporation 
11 organized to establish. a museum" within the meaning of R.C. 
3375,402. The facts that you ~ave provided indicate, further, 
that the programs contemplated by the nonprofit corporation may 
have the effect of making the museum available to the general 
public. The additional requirement imposed by R.C. 3375.402 is 

·· 	 that the museum must be located within the territory served by 
the -library. If an examination of all the facts supports the 
conclusion that these criteria are satisfied, then the 
corporation comes within the terms of R.C. 3375.402 and is 
eligible to receive funds for maintenance of the museum from 
the library board pursuant to that provision. 

While I conclude that a library board has authority to 
provide funding for the maintenance of a museum as set forth in 
R.C. 3375.402, I note that a libra~y board is granted 
discretion in determining whether to provide such funding. See 
generally Dorrian v. Scioto Conservancy District, 27 Ohio St. 
2d 102, .271 N.E.2d 834 (1971) (syllabus, paragraph l) ( 11 [i]n 
statutory construction, the word •may• shall be construed as 
permissive and the word 'shall' shall be construed as mandatory 
unless there appears a clear and unequivocal legislative intent 
that they receive a construction other than their ordinary 
usage"). The General Assembly has indicated that the payment 
of costs of maintaining a museum constitutes a proper 
expenditure of library funds. R.C. 3375.402; accord, R.C. 
3375,40(1) (authorizing a board of library trustees to 
11 [e]stablish and maintain a museum in connection with and as an 
adjunct to the free public library under its jurisdiction"). 
See generally Op. No. Bl-093: 1962 Op. No. 2956. The General 
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Assembly has, however, left to the library board the decision 
as to whether it chooses to include in its budget an amount foe 
the maintenance of a museum under R.C. 3375.402. 

tt is, therefore, my opinion, and you are hereby advised, 
as follows: 

1. 	 Pursuant to R.C 3375.402, a library board may 
annually provide an amount not in excess of 
fifteen thousand dollars to a nonprofit 
corporation organized to establish a museum for 
the use of the general public and located within 
the territory served by the library, for the 
maintenance of such a museum. 

2. 	 A historical society founded as a nonprofit 
corporation is eligible under R.C. 3375. 402 to 
receive funds from a library board for 
maintaining and administering a historical 
residence as a museum, provided that the 
historical society is authorized to maintain and 
administer the museum and that the museum is for 
the use of the general public and is located 
within the territory served by the library. 
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