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1. PETITION P.RAYING FOR TRANSFER OF LOCAL 
SCHOOL DISTRICT TERRITORY WITHIN COUNTY, 
FILED PURSUANT TO SECTION 4831-13 G. C.-SIGNED 
BY 75% OR MORE QUALIFIED ELECTORS-DUTY OF 
BOARD OF EDUCATION TO INCLUDE PROPOSED 
TRANSFER IN FORTHCOMING PLAN ON OR BEFORE 
FIRST MONDAY IN FEBRUARY, NEXT FOLLOWING, IN 
AN EVEN NUMBERED YEAR-SECTION 4831 G. C. 

2. vVHEN PROCEDURE DEVELOPED FOR TRANSFER OF 
SCHOOL DISTRICT TERRITORY, NO OBLIGATION FOR 
COUNTY BOARD OF EDUCATION WHERE TRANSFER IS 
TO BE MADE TO TAKE ANY ACTION, UNDER SECTION 
4831, G. C., TO CHANGE BOUNDARIES OF ITS OWN 
DISTRICT. 

SYLLABUS: 

1. When, pursuant to Section 4831-13 General Code, a petition is filed on or be­
fore February first in any even numbered year with the county board of education 
signed by 75% or more of the qualified electors in a described territory in a local 
school district within such county, praying .for the transfer of such territory to an 
adjoining county school district, it is the duty of such board to include such proposed 
transfer in a forthcoming plan to be made and adopted by it on or before the first 
Monday in February next following in an even numbered year as provided in Section 
4831 of the General Code. 

2. When a petition for transfer of territory of a local school district is filed 
as provided by Section 4831-13 praying for transfer of territory in a local school dis­
trict of any county to another county district, no obligation rests upon the board of 
education of the county to which such transfer is proposed to be made, to take any 
action such as is contemplated by Section 4831 General Code, looking to a change in 
the boundaries of its• own districts. 

Columbus, Ohio, March IS, 1946 

Hon. Earl Henry, Prosecuting Attorney 

Cambridge, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your communication requesting my opinion and 
reading as follows : 

"The qualified electors in a certain territory in Belmont 
County desire to file a petition with the County Board of Educa-
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tion requesting the transfer of such territory from their local 
school district to the Londonderry Local School District in 
Guernsey County, Ohio, under Section 4831-13 and to have the 
proposed transfer of territory included in a forthcoming plan of 
territorial organization of the school districts. This of course 
would now be a forthcoming plan for the year 1948, as this peti­
tion has not yet been filed. Under Section 4831 of the General 
Code, as amended, it does not appear that it would be mandatory 
for either the Guernsey County Board of Education or the Bel­
mont County Board of Education to adopt a new plan of terri­
torial organization of the respective school districts for the year 
1948 which is an even numbered year, but that it would be op­
tional with the County Board of Education. 

\;\/ill you please render me your opinion as to whether or not 
under Section 4831-13 of the General Code of Ohio a petition 
filed by seventy-five per cent of such qualified electors and filed 
with the Belmont County Board of Education prior to February 
1, 1948, will make it the duty of the Belmont County Board of 
Education to bring up for that year a forthcoming plan of terri­
torial organization of school districts and make it the duty of said 
Belmont County Board of Education to include the transfer of 
territory proposed in such petition in such forthcoming plan for 
the year 1948? In other words, if such a petition is filed under 
Section 4831-13, based upon such petition, will it then become 
the mandatory duty of the Belmont County Board of Education 
to adopt a new plan of territorial organization of the school dis­
tricts under its supervision and to include the proposed transfer 
of territory under said petition in such forthcoming plan of ter­
ritorial organization for the year 1948? 

In response to said petition would it then be the mandatory 
duty of the Guernsey County Board of Education to adopt a new 
plan of territorial organization and include the territory pro­
posed to be transferred under said petition in such forthcoming 
plan of territorial organization for the year 1948 ?" 

Section 483 r General Code as amended, effective October r2. 1945, 

provides as follo\\"s : 

"On or before the first Monday in February in the year 
1946 and on or before the first Monday in February in every 
even numbered year thereafter each county board of education 
may, by a majority vote of its full membership, adopt a new plan 
of territorial organization of the school districts under its super­
vision. Such plan of organization shall prescribe such transfers 
of territory, elimination of local school districts, and creation of 
new school districts which, in the opinion of the county board 
of education, will provide a more economical or efficient county 



OPINIONS 

school system; and to this end, the county board of education of 
each county in which there are one or more local school districts 
which operates no schools, shall take immediate steps for the 
dissolution of such school districts and for the attachment 
of the territories thereof to adjoining school districts which do 
operate schools. The distribution of the territories of such 
dissolved school districts shall be shown in the plan of district 
organization which such county boards of education shall adopt 
in 1946." 

It will be noted that the adoption by the county board of education 

of a new plan of territorial organization in 1946 and biennially there­

after, is permissive and not mandatory, with the exception of the provi­

sion in reference to a local district which operates no schools. As orig­

inally enacted in 1943 as a part of the new school code the adoption of 

such new plan biennially was made a mandatory duty. 

Section 4831-13 General Code, provides as follows: 

"If the county board of education deems it advisable to 
transfer territory from a local school district within the county 
school district to an adjoining county school district or to an 
adjoining city or exempted village school district, or if 
a petition, signed by 75% of the qualified electors residing 
within the territory proposed to be transferred, requests 
such a transfer, and such petition is filed with the county board 
of education on or before February first in an even numbered 
year, the proposed transfer of territory shall be included in a 
forthcoming plan of territorial organization of the school dis­
tricts to be made and adopted under the provisions of section 
4831 of the General Code." ( Emphasis added.) 

By this provision it is clear that if 75% of the electors residing in 
territory within a local district file a petition with the county board of 

education of the county in which such district is situated, requesting 

such transfer, then there is cast upon that board the duty to incorporate 

such proposed transfer in a plan and submit it as provided in Section 

4831 supra. At least the statute says that the board shall include such 

transfer in a forthcoming plan. Does this language compel the board 

to produce and adopt a "forthcoming plan?" It appears to me that it 

does, particularly when we give effect to the words, "to be made and 

adopted." Certainly, the general assembly would not give the electors 

this right to petition, and leave the board with authority to nullify their 

petition by inaction. I have no difficulty in arriving at the conclusion 
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that the filing of this petition of 75% of the electors places on the board 

a mandatory duty to take the steps outlined in Section 4831 et seq. I 

am strengthened in that conclusion by the fact that in the same act by 

which Section 4831 was amended to its present reading, Section 4831-13 

was also amended, by changing the date for filing the petition from March 

first to February first. 

As to the effect of such a petition by the electors upon the board of 

education of the county to which the petitioners desire to be transferred, 

a more difficult question arises. There is certainly nothing in the statute 

which requires such board to accept the territory in question. 

Prior to the enactment of the new school code in 1943, Section 4696 

was in effect, and governed transfer of part of a county district to a 

contiguous exempted village, city or county district. Its provisions were 

in part similar to those now contained in Section 4831-13 supra, in so far 

as it provided that upon the filing of a petition of 75% of the electors 

in the territory proposed to be transferred, the county board must make 

the transfer. But that section continued with the following provisions 

for which no counterpart is found in said Section 4831-13: 

"A county board of education may accept a transfer of ter­
ritory from any school district and annex same to a contiguous 
school district of the county school district. 

In any case before such a transfer shall be complete ( 1) a 
resolution shall be passed by a majority vote of the full member­
ship of the board of education of the city, exempted village or 
county school district making or accepting the transfer as the 
case may be (2) an equitable division of the funds and indebted­
ness between the districts involved shall be made by the county 
board of education, which in the case of territory transferred to 
a county school district shall mean the board of education of the 
county school district to which such territory is transferred, and 
(3) a map shall be filed with the county auditor of each county 
affected by the transfer." (Emphasis added.) 

The general assembly in enacting the new school code may have 

thought it was continuing the procedure last above noted as to the trans­

fer generally of territory from one county to another by enacting Section 

4831-14 General Code, which reads as follows: 

"If the board of education of a city school district or of an 
exempted village school district deems it advisable to transfer 
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territory from such district to an adjoining city or exempted 
village school district or to a county school district, or if a peti­
tion, signed by 75% of the qualified electors residing within that 
portion of a city or exe1npted village school district proposed to 
be transferred, requests such a transfer, the board of education 
of the district in which such proposal originates shall file such 
request, together with a map showing the boundaries of the 
territory to be transferred, with the superintendent of public 
instruction on or before the first Monday in May. The superin­
tendent of public instruction shall hold a hearing in any suitable 
place in any of the school districts affected by such proposed 
transfer of territory. 

Within thirty days after the holding of such hearing the 
superintendent of public instruction shall either approve or dis­
approve such proposed transfer of territory or any modification 
thereof. The superintendent of public instruction shall notify, 
in writing, the boards of education affected by such transfer of 
territory of his decision, which shall be final 

If the proposed transfer of territory affects a county school 
district, the resolution or petition shall be filed in even numbered 
years only and the superintendent of public instruction shall ap­
prove or modify such change at the same time that his approval 
is given to the plans of territorial organization of such county 
school district. 

Within thirty clays after any plan of territorial transfer 
affecting school districts under the administration of city or 
exempted village boards of education has become final : (I) a 
resolution shall be passed by a majority vote of the full member­
ship of the board of education of the city, exempted village or 
county school district making or accepting the transfer, as the 
case may require; (2) an equitable division of the funds and 
indebtedness between the districts involved shall be made under 
the supervision of the superintendent of public instruction, whose 
decision shall be final; and (3) a map shall be filed with the 
county auditor of each county affected by the transfer. When 
such transfer is complete the legal title of the school property 
shall be vested in the board of education of the school district to 
which the territory is transferred. (Emphasis added.) 

Here, it will be noted, is found substantially the same language 

contained in old Section 4696 as to the hearing before the superintendent 

and also as to ( r) the resolution of acceptance ( 2) an equitable division 

of funds, and (3) the filing of a map. But, as will readily be seen, the 

whole section is limited in its application to transfers from a city or 
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exempted village school district, although the section does contemplate 

that the transfer may be to a county district. 

1\ccordingly, the procedure outlined in this section can not be made 

to apply in any respect to the situation you present when it is sought to 

transfer territory from a local school district in one county to a local 

school district in another county, nor is there any provision of law, so 

far as I can discover, which would require the county board of Guernsey 

county to adopt and submit a plan of territorial organization in view of 

the proposed transfer. In this connection I note from your letter that 

the petition asks the transfer to the "Londonderry Local School District 

in Guernsey county." According to the opinion of a former Attorney 

General, found in 1936 opinions Attorney General, page 298, this petition 

would be invalid, as the law only permits a petition to transfer to "an 

adjoining county school district" and not to a designated local district 

m another county. 

1\11 examination of Sections 4831 to 4831-12 inclusive, of the Gen­

eral Code, which governs the procedure of a county board of education 

and of the superintendent of public instruction leading to the final approval 

of a plan of territorial organization, leads one to the conclusion that the 

entire procedure is confined to the arrangement of local district boundaries 

within a single county. There is nothing in this prescribed procedure 

which appears to contemplate the filing with another county board of 

any petition or notice which would advise it of any proposition to acid 

territory to its district or set in motion any action on the part of the board 

of such other county. Accordingly, any action on the part of such board 

would be voluntary, and it might, if it saw fit to meet the desires of the 

electors of any adjoining county and the order of the superintendent of 

public instruction based thereon, take some action on or before February 

1 in the next following even numbered year looking to the adoption and 

submission of a plan of reorganization of its own county local districts. 

On the contrary, it might apparently block the whole plan by inaction. 

The entire system of territorial reorganization of school districts is, in 

my opinion unclear and unworkable and in need of legislative clarification. 

In specific answer to your questions it is my opinion: 

I. When, pursuant to Section 4831-13 General Code, a petition is 

filed on or before February first in any even numbered year with the 
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county board of education, signed by 75% or more of the qualified electors 

in a described territory in a local school district within such county, 

praying for the transfer of such territory to an adjoining county school 

district, it is the duty of such board to include such proposed transfer m 

a forthcoming plan to be made and adopted by it on or before the first 

Monday in February next following in an even numbered year as pre­

scribed in Section 4831 of the General Code. 

2. When a petition for transfer of territory of a local school dis­

trict is filed as provided by Section 4831-13 praying for transfer of 

territory in a local school district, of any county to another county district, 

no obligation rests upon the board of education of the county to which 

such transfer is proposed to be made, to take any action such as is con­

templated by Section 4831 General Code, looking to a change in the 

boundaries of its own districts. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General. 


