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COAL - WHERE OWNER OF LANDS SELLS COAL THEREUN­

DER AND LATER REACQCIRES IXTEREST, COU~TY AUDI­

TOR, AFTER DATE OF SCCH ACQUSITIOX, IX ASSESSING 

PROPERTY SHOULD LIST AND VALUE ENTIRE FEE SIMPLE 

ESTATE AS A CNIT- SECTIONS 5554, 5560, 5563 G.C. 

SYLLABUS: 

When the owner of the entire fee simple estate to lands sells the 
coal thereunder and later reacquires such interest, after the date of 
such acquisition of such interest the county auditor in making his as­
sessment of such property should list and value the entire fee simple 
estate as a unit. Sections 5554, 5560 and 5563 of the General Code. 

Columbus. Ohio, December 31, 1942. 

Hon. Leo E. Carter, Prosecuting Attorney, 

Caldwell, Ohio. 

Dear Sir: 

I am in receipt of your request for my opinion reading: 
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"Where Coal Land and mining rights have been sold from 
under realty and set up on the tax duplicate as Coal Land for 
Taxes and afterward repurchased by the original or present 
surface owner, is there a merger of titles to the original Fee 
Simple Status to the extent of the Coal Land Value being can­
celed as such and again added to the value of the realty?" 

In the assessment of real property for taxation the county auditor 

is bound by several statutory rules. In Section 5554 of the General 

Code it is provided that: 

"The county auditor, in all cases, from the best sources of 
information within his reach, shall determine, as near as practi­
cable, the true value of each separate tract and lot of real prop­
erty in each and every district, according to the rules pre­
scribed by this chapter for valuing real property. * * * " 

Section 5560 of the General Code provides that: 

"Each separate parcel of real property shall be valued at 
its true value in money, excluding the value of the crops, de­
ciduous and evergreen trees, plants and shrubs growing there­
on. The price for which such real property would sell at auc­
tion, or at forced sale, shall not be taken as the criterion of the 
true value, and where the fee of the soil of a tract, parcel or lot 
of land, is in: any person natural or artificial, and the right to 
minerals therein in another, it shall be valued and listed agree­
ably to such ownership in separate entries, specifying the in­
terests listed, and be taxed to the parties owning different in­
terests, respectively." 

It is to be noted that such section only prescribes that the auditor shall 

separate the listings of the fee to the soil and the rights to the minerals 

when they are owned by pifferent owners. 

Section 5562 of the General Code contains further rules concerning 

the valuations of mineral lands, but such rules are not pertinent to your 

inquiry. 

Section 5563 of the General Code provides as follows: 

"Where the fee of the soil and the minerals, or part of 
either, of a lot or parcel of land has been previously assessed 
for taxation in the name of the same person, but the title to the 
fee of the soil is in one or more persons, and the title to such 
minerals therein, or any of them, or any right to the minerals 
therein, or any of them, is in another person, the county 
auditor shall ascertain the aggregate value of such lot or 
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parcel of land and the minerals or rights thereto, and shall 
equitably divide and apportion such aggregate valuation be­
tween the owner or owners of the fee of the soil and owner or 
owners of such minerals and rights thereto so held separately 
from the fee of the soil, according to the relative value of the 
interests so held by such owners of the fee of the soil and such 
minerals or rights thereto, resp~ctively." 

You will observe that while Section 5562 of the General Code re­

quires the county auditor to value mineral lands annually, Section 5563 

of the General Code requires him to make a unit value of all rights there­

in and only directs the division and apportionment of such value when 

the minerals and mineral rights are owned by one person and the fee to 

the soil is owned by another person. 

Inasmuch as a county auditor is a public officer and has such powers 

only as have been granted him by the general assembly, it would seem 

that his powers with respect to the assessment of mineral lands are limit­

ed by the above quoted sections. There is a well established rule of 

law that where the general assembly grants a power to a public official 

and in such grant of power specifies the manner for its performance, 

such specified method is likewise a limitation on the method of its exer­

cise and it may be performed in no other manner. Frisbee Company v. 

City of East Cleveland, 98 O.S., 266; Anderson v. P. V. Madsen Invest­

ment Company, 72 Fed. (2d), 768. 

It would therefore seem that if the owner of the fee to the soil 

purchased the interest of the cal thereunder prior to ~e tax listing date 

of a particular year, the county auditor could only list the property as a 

whole or unit and would have no power to separate the interests in mak­

ing such assessment. 

Specifically answering your inquiry, it is my opinion that when the 

owner of the entire fee simple estate to lands sells the coal thereunder 

and later reacquires such interest, after the date of such acquisition of 

such interest the county aU11itor in making his assessment of such pro­

perty should list and value the entire fee simple estate ~s a unit. Sec­

tions 5554, 5560 and 5563 of the General Code. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General. 




