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OPINION NO. 68-064 

Syllabus: 

The Cleveland Public Library may deduct insurance pre­
mium payments from the wages or salaries of its employees if 
the employees voluntarily elect to participate and the plan 
is one of those enumerated in Section 3917.04, Revised Code. 

To: John T. Corrigan, Cuyahoga County Pros. Atty., Cleveland, Ohio 
By: William 8. Saxbe, Attorney General, April 2, 1968 

I have before me your request for my opinion which 
raises the following question: 

Does Section 3917.04, Revised Code, 
as amended, authorize the Cleveland Public 
Library to deduct premium payments from 
the salaries or wages of employees who wish 
to participate in a group insurance plan? 

Section 3917.04, Revised Code, as amended by Amended Sub­
stitute House Bill No. 93, effective May 17, 1967 provides as 
follows: 

"If any employee of a political subdi-
vision or district of this state, or of an in­
stitution supported in whole or in part by pub­
lic funds, or any employee of this state, author­
izes in writing the auditor or other proper of­
ficer of the political subdivision, district, in­
stitution, or the state of which he is an employee, 
to deduct from his salary or wages the premium or 
portion thereof agreed to be paid by him to an in­
surer authorized to do business in the state for 
life, endowment, accident, health, or health and 
accident insurance, annuities, or hospitalization 
insurance, or salary savings plan, such political 
subdivision, district, institution, or the state 
of which he is an employee may deduct from his 
salary or wages such premium, or portion thereof, 
agreed to be paid by said employee, and pay the 
same to the insurer provided, that life, endow­
ment, accident, health, health and accident, and 
hospitalization insurance is offered to the em­
ployee on a group basis and that at least ten per­
cent of the employees at any institution or of any 
political subdivision or in any department, agency, 
bureau, district, commission or board voluntarily 
elect to participate in pUCh gro~p insurance. 

"The auditor or other proper official of such 
political subdivision, district, institution, or 
the state of which he is an employee may issue 
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warrants covering salary or wage deductions which 
have been authorized by such employee in favor of 
the insurer and in the amount so authorized by 
the employee." (132 v. H 93. Eff. 5-17-67) 

There is no authority in the Revised Code, which 8pecl­
fically or impliedly prohibits a public library from deducting 
premium payments from the wages or salarie8 of its employees. 
Since you state that the Cleveland Public Library is created by 
statute and supported in part by public funds, it is my opinion 
that it may deduct premium payments from wages or salaries of 
the employees if at least ten percent of the employees volun­
tarily elect to participate and the plan is one of those enum­
erated in Section 3917.04, supra, as amended and each employee 
desiring to participate authorizes in writing to the proper 
officer that portion to be deducted. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised 
that the Cleveland Public Library may deduct insurance pre­
mium payments from the wages or salaries of its employees if 
the employees voluntarily elect to participate and the plan 
is one of those enumerated in Section 3917.04, Revised Code. 




