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O~INION NO. 88-046 
Syllabus: 

A county agricultural society must, in accordance with R,C. 
3733.03(A), obtain a license before it may allow five or more 
recreational vehicles or portable camping units to be used or remain 
overnight on fairground property during non-fair events when the 
agricultural society receives rental fees for the use of fairground 
property for those events. 

To: Stanley E. Flegm, Crawford County Prosecuting Attorney, Bucyrus, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, July &, 1988 

I have before me your request for my opinion in which you ask whether a 
county agricultural societyl must obtain a license pursuant to R.C. 3733.03 before 
it permits persons to remain overnight or to park and use trailers or recreational 
vehicles on fairground property during non-county fair activities. You have 
indicated that at the times when the county agricultural society rents space in its 
buildings for private events such as dog shows, the society charges a fee for the use 
of the buildings, but not for use of the surrounding fairground premises for overnight 
stays by the participants. 

Operation of campgrounds is regulated by R.C. Chapter . 3733. 
Administrative rules governing the licensing and operation of recreational vehicle 
parks, recreation camps and combined park-camps are to be promulgated by the 
public health council. See R.C. 3733.02(B). 

R.C. 3733.03(A) requires "every person or governmental entity that intends 
to operate a ... recreational vehicle park, recreation camp, or combined park-camp" 
to procure a license before the first of the operat\ng year. R.C. 3733.03(A) further 
states, in pertinent part: 

No such park, camp, or park-camp shall be maintained or 
operated in this state after January 1, 1952, without a license. 
However, no person or governmental entity that neither intends to nor 
receives anything of value arising from the use of, or the sale of goods 
or s.:rvices In COMection with the use of, a recreational vehicle park, 
recreation camp, or combined park-camp shall be required to procure a 
license under this division. 

The terms "recreational vehicle park," "recreation camp," and "combined 
park-camp" used in R.C. 3733.03(A) are defined in R.C. 3733.01. R.C. 3733.0l(B) 
defines "recreational vehicle park" as "any tract of land used for parking five or 
more self-contained recreational vehicles used as such, including any roadway, 
building, structure, vehicle, or enclosure used or intended for use as part of the park 
facilities .... " R.C. 3733.0l(G) defines "recreation camp" as "any tract of land upon 
which five or more portable camping units are placed, and includes any roadway, 
building, structure, vehicle, or enclosure used or intended for use as a part of the 
facilities of such camp." R.C. 3733.0l(H) defines "combined park-camp" as "any 
tract of land used for parking a combination of five or more self-contained 
recreational vehicles or portable camping units." Thus, under the definitions used in 
R.C. Chapter 3733, any property where five or more recreational vehicles or 
portable camping units are placed is a recreational vehicle park, recreation camp, or 
combined park-camp for purposes of R.C. 3733.03. In 1982 Op. Att'y Gen. No. 
82-061 my predecessor concluded that a tract of land fell within the definition of 
"house trailer park" in R.C. 3733.0l(A), and required licensure, even though that 
result appeared anomalous because the tract in question had four trailers on a forty 

Your letter makes reference to the "County Fair Board" when 
discussing the county agricultural society described in R.C. Chapter 1711. 
For purposes of consistency, I wilt use the statutory term "county 
agricultural societ~." 
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acre area. The statutory definitions in R.C. 3733.01 thus may encompass property 
not conventionally identified as a campground. A determination as to whether or not 
the fairground constitutes a recreational vehicle park, recreation camp, or combined 
park-camp is a question of fact that requires knowledge of the types and number of 
vehicles or equipment parked or placed on the property. It Is not possible for me to 
make such a factual determination by way of an opinion. See 1987 Op. Att'y Gen. 
No. 87-082. I will assume, however, for purposes of this opinion, that the number 
and type of vehicles and equipment located at the fairgrounds property meets the 
criteria set forth in the statutory definitions of the terms "recreational vehicle 
park," "recreation camp," or "combined park-camp." 

R.C. 3733.03(A) requires a license of "every person or governmental entity" 
that is an operator of such a facility. Under R.C. 1711.13 county agricultural 
societies are "bodies corporate and politic." R.C. 1.59(C) provides that unless 
otherwise defined by statute, "'[p]erson' includes an individual, corporation, business 
trust, estate, trust, partnership, and association." I therefore conclude that a county 
agricultural society, as a body corporate, is a "person" for purposes of R.C. 
3733.03(A). 

R.C. 3733.03(A) exempts from the licensure requirement any "person or 
governmental entity that neither intends to nor receives anything of value arising 
from the use of, or the sale of goods or services in connection with the use of a 
recreational vehicle park, recreation camp, or combined park-camp." (Emphasis 
added.) Apparently the county agricultural society argues that a campground license 
is unnecessary because it does not charge a fee for camping, and that the 
"overnighting" is incidental to the use of fairground buildings by the various groups. 
Your letter indicates that the county agricultural society receives a fee for the 
rental of the fairgrounds to various groups and exhibitors for private events such as 
dogshows. Clearly the fee charged constitutes something of value. R.C. 1.03. It is 
not clear, however, whether the value is received for the use of the recreational 
vehicle park, recreation camp, or combined.park-camp. It could be argued that the 
park, camp or combined park-camp is limited to the area where vehicles or 
equipment are parked, and does not include rented buildings or grounds which happen 
to be located adjacent thereto. Conversely, I note that the statutory definition of 
"recreational vehicle park" includes "any tract of land ... including any roadway, 
building, structure, vehicle, or enclosure used or intended to be used as part of the 
park facilities .... " Nearly identical language is used in the definition of "recreation 
camp." R.C. 3733.0l(G). This expansive language suggests that the entire 
fairgrounds property is included within the park or camp. See generally Lakewood 
Homes v. Board of Adjustment, 25 Ohio App. 2d 125, 135, 267 N.E.2d 595, 601 (1971) 
(defining the term "tract of land" as "an indefinite area either large or small"). 
Charging a fee for the use of a building located on the fairgrounds would thus 
prevent the operation of the licensure exception in R.C. 3733.03(A). This dilemma 
can be resolved by reference to the language of R.C. 3733.03(0). It provides: 

Any person or governmental entity that operates a county or 
state fair or any independent agricultural society organized pursuant to 
section 1711.02 of the Revised Cede that operates a fair shall not be 
required to obtain a license under sections 3733.01 to 3733.08 of the 
Revised Code if recreational vehicles are parked at the site of the fair 
only during the time of preparation for, operation of, and 
dismantling of the fair and if such recreational vehicles belong to 
participants in the fair. (Emphasis added.) 

The language of R.C. 3733.03(0) thus grants a limited exemption fr.>m the licensing 
requirements of R.C~ 3733.03(A) by allowing recreational vehicles belonging to fair 
participants to be located on the fairgrounds during the county fair, and during set 
up and dismantling of the fair. It is implicit in this language, however, that at all 
other times the parking of recreational vehicles and camping equipment on 
fairgrounds property invokes the licensure requirements of R.C. 3733.03(A). See 
generally State ex rel. Alden E. Stilson & Assoc. v. Ferguson, 154 Ohio St. 139, 93 
N.E.2d 688 (1950) (citing the general principle of statutory construction that the 
specification of one thing implies the exclusion of another). Surely the exemption of 
R.C. 3733.03(0) would not have been enacted if the legislature had not contemplated 
that camping during non-fair events held by county agricultural societies was subject 
to licensure under R.C. 3733.03(A). The primary objective in the construction of a 
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statute is to carry out the intention of the General Assembly. Henry v. Central 
National Bank, 16 Ohio St. 2d 16, 242 .N.E.2d 342 {1968). Legislative Intent is to be 
determined primarily from statutory language. Stewart v. Trumbull County Board 
of Elections, 34 Ohio St. 2d 129, 296 N.E.2d 676 (1973). I find that the exemption 
contained In R.C. 3733.03(0) expresses an intention to require llcensure under R.C. 
3733.0J(A) when five or more recreational vehicles or portable camping units are 
used or are parked overnight at the county fairgrounds during non-fair eve:nts. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised that a county 
agricultural society must, in accordance with R.C. 3733.03(A), obtain a license 
before It may allow five or more recreational vehicles or portable camping units to 
be used or remain overnight on fairground property during non-fair events when the 
agricultural society receives rental fees for the use of fairground property for those 
events. 

September 1988 




