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PROVISIONAL EMPLOYE - CLASSIFIED SERVICE, STATE­

~O PREFERENTIAL RIGHT TO BE RE-ESTABLISHED IN 

POSITION FROl\1 WHICH HE WAS LAID OFF IN GOOD FAITH 

- EVENT, NECESSARY TO REFILL POSITION WITHIN YEAR 

FROM DATE OF LAY-OFF AND PRIOR TO ESTABLISHED 

ELIGIBLE LIST. 

SYLLABUS: 

A provisional employe has no preferential right to be re-established 
in a position from which he was laid off in good faith if it becomes 
necessary to refill such position within a year from the date of the lay­
off and before the establishment of an eligible list. 

Columbus, Ohio, June 29, 1942. 

Miss Gertrude Jones, Chairman, State Civil Service Commission, 

Columbus, Ohio. 

Dear Miss Jones: 

I have your letter wherein, after a recital of facts raising the ques­

tion, you ask: 

" * * '~ does a provisional appointee who has been laid off 
for an indefinite period for lack of work or funds, or for other 
cause, and which lay-off has not extended for a period beyond 
one year, retain his eligibility for re-assignment of his duties at 
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such time as there is work to be done, such re-assignment of 
duties to be made only in case no eligible list for said position 
has been established during the period of the Jay-off?'' 

To answer your question it is necessary first to examine the statutory 

provisions which authorize the employment of the so-called provisional 

employe in the classified service. Such authorization is found in Sec­

tion 486-14, General Code, which, in so far as pertinent, is as follows: 

"Positions in the classified service may be filled without 
competition as follows: 

1. Whenever there are urgent reasons for filling a vacancy 
in any position in the classified service and the commission is 
unable to certify to the appointing officer, upon requisition by 
the latter, a list of persons eligible for appointment after a 
competitive examination, the appointing officer may nominate 
a person to the co_mmission for non-competitive examination, and 
if such nominee shall be certified by the commission as qualified 
after such non-competitive examination, he may be appointed 
provisionally to fill such vacancy. until a selection and appoint­
ment can be made after competitive examination; but such 
provisional appointment shall continue in force only until 
regular appointment can be made from eligible lists prepared 
by the commission, and such eligible lists shall be prepared 
within ninety days thereafter. * * * " 

By the wording of the above, it can be seen that a provisional em­

ploye is a mere interim employe who is to serve in the absence of an 

eligible list and until the establishment of an eligible list, which the law 

contemplates shall be established within ninety days after a provisional 

appointment. It should be noticed, too, that such employe qualifies for 

appointment by the taking of a non-competive examination only and not 

after competitive examination whereby the relative merits of applicants 

for employment are ·determined. 

It can be said, after the above analysis and because Section 486-1, 

General Code, defines the classified service as the "competitive classified 

civil service," that a provisional employe is not, in the full meaning of 

the term, an employe within the classified civil service although he may, 

while serving provisionally, be occupying a position which, in itself, is in 

the classified civil service. If Section 486-17, General Code, which limits 

the right of appointing officers to remove civil service employes, be ex­

amined the above conclusion is confirmed. That section, deleting portions 

not necessary for our purpose, reads: 
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"No person shall be reduced in pay or position, laid off, 
suspended, discharged or otherwise discriminated against by an 
appointing officer for religious or political reasons or affiliations. 
* * * and provided further that the provisions of this section 
shall not apply to temporary and exceptional appointments 
made under the authority of section 486-14 of the General 
Code." (Emphasis mine.) 

It was formerly considered that provisional employes were wholly 

without the protection of the civil service laws provided for employes 

in the classified civil service and that provisional ernployes might be re­

moved from their positions at the will of the appointing officer, free of 

the restrictions imposed by the civil service laws. · This belief was based 

upon long continued administrative interpretation of the applicable law 

and upon the case of State, ex rel. Hart v. Board of Commissioners, 101 

O.S. 336, decided in 1920. That case contained this statement: 

" * * * This being so, his appointment by the board of 
county commissioners must have been provisional only, subject 
to be terminated upon an eligible list being certified by the 
state civil service commission and his successor being appointed 
from that list, or subject to the will of the appointing 
power, * * *." 

In 1939, however, the case of State, ex rel. Slovensky v. Taylor, 135 

O.S. 601, dissolved the belief that a provisional employe might be sum­

marily dismissed. The court in that case said: 

" * * * a majority of the court is of the opinion that one 
receiving a provisional appointment under Section 486-14, Gen­
·eral Code, in the absence of an eligible list, becomes an ap­
pointee in the classified service within the contemplation of Sec­
tion 486-S(b), General Code, entitled to retain his position 
during good behavior and efficient service, until the establish­
ment of an eligible list, or until his services are· terminated by 
arriving at the mandatory retirement age, or until the abolish­
ment of the position, or a lay-off." (Emphasis mine.) 

Because of the specific use of the word "lay-off" in the quotation 

above and because of its manner of use in context with the other words 

of the quotation, the court must have considered also that, although in 

its opinion a provisional might not be summarily dismissed, such em­

ploye had no right of tenure that would enable him to re-claim his position 

once he had been properly separated from the service by lay-off, or other­

wise. 
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This conclusion seems properly to follow a consideration of the 

nature of provisional employment and I consider that the Slovensky case 

specifically says that a lay-off terminates a provisional employe's tenure. 

Based upon the above, it is my opinion that a provisional employe 

has no preferential right to be reestablished in a position from which he 

was laid off in good faith if it becomes necessary to refill such position­

within a year from the date of the lay-off and before the establishment 

of an eligible list. 

Respectfully, 

THOMAS ] . HERBERT 

Attorney General. 




