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THE BOARD OF EDUCATION MAY NOT INCREASE THE 

SALARY OF THE SUPERINTENDENT OF SCHOOLS DURING 

THE TERM FOR WHICH HE WAS APPOINTED-THE BOARD 

CANNOT VOID A SUPERINTENDENT OF SCHOOLS CON­

TRACT AND ENTER IMMEDIATELY INTO A NEW CONTRACT 

WITH HIM-A BOARD OF EDUCATION CANNOT RATIFY A 

PREVIOUSLY VOID CONTRACT-OPINION 886, OAG, 1929, 
OPINION 7316, OAG, 1944, §331.01, R.C. 

SYLLABUS: 

1. A board of education may not under Section 3319.01, Revised Code, increase 
the salary of the superintendent of schools during the term for which he was ap­
pointed. (Opinion No. 886, Opinions of the Attorney General for 1929, Volume II, 
page 1381, approved and followed; Opinion No. 7316, Opinions of the Attorney Gen­
eral for 1944, page 717, overruled). 

2. Under Section 3319.01, Revised Code, a board of education cannot, during 
the superintendent's term, void the existing contract with the superintendent and im­
mediately enter into a new contract with him to reappoint him to the office of 
superintendent of schools. 

3. A board of education cannot ratify a previously void contract. 

Columbus, Ohio, July 10, 1962 

Hon. William H. Irwin, Prosecuting Attorney 

Belmont County, St. Clairsville, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion concerns three questions posed by a 
board of education and reading as follows : 

" ( 1) A Board of Education employs a Superintendent of 
Schools under a five ( 5) year contract, beginning August 1, 1957 
and ending July 31, 1962 at an annual salary of $10,000.00. On 
January 1, 1961 the board increases the salary of said Superinten­
dent of Schools to $11,000.00. 

"Is this act legal?, in other words, can a Board of Education 
increase the salary of the Superintendent of Schools during the 
term of his contract. 

" (3) With the contract mentioned above in effect on July 
31, 1961 the board acts to tear up the existing contract of the 
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Superintendent of Schools, and grant him a new five ( 5) year 
contract beginning August l, 1%1 and ending July 31, 1%6 at 
a higher salary than called for in the contract that is to be torn 
up. 

"Is this act legal?, in other words, can a Board of Education 
void an existing contract of the Superintendent of Schools and 
grant him a new five year contract prior to January 1st of the 
year in which his existing contract expires. 

(3) If act number two (2) above is illegal because of the 
·granting of the new contract, can the Board of Education, in 
January 1962, ratify its action and intent, and thereby legalize 
the payment of the increased rate of pay for the five months that 
have elapsed, namely, August 1961 through December 1961? 

The syllabus of Opinion No. 886, Opinions of the Attorney General 

for 1929, Volume II, page 1381, reads as follows: 

"A board of education of a city school district may not law­
fully increase the salary of the superintendent during the term for 
which he was appointed." 

Without overruling Opinion No. 886, supra, or even mentioning it, 

the then attorney general stated in the syllabus of Opinion No. 7316, 

Opinions of the Attorney General for 1944, page 717, as follows: 

"The salaries of superintendents of city school districts, 
serving under either continuing or term contracts pursuant to the 
provisions of former section 7690-1, et seq., General Code, and 
those of county superintendents of schools serving in like manner 
may lawfully be increased during the term for which they were 
appointed. (Opinion No. 5168, Opinions of the Attorney Gen­
eral for 1942, page 374, overruled)." 

It is apparent that the above opinions are in conflict with each other. 

In order to resolve the conflict, both opinions must be examined. 

In Opinion No. 886, supra, it is stated, at page 1384, as follows: 

"It will therefore be seen that the only court ruling we have 
to substantiate the contention that the salary of a city superin­
tendent of schools may be increased during the term for which 
he was appointed is that of a Common Pleas Court. As herein­
before indicated, it is believed that when the Legislature pre­
scribed that the board of education should appoint a city super­
intendent of schools for a definite term, and fix his salary, it did 
not intend that such board of education was to take further action 
in connection with said matter. . In other words, it is believed 
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that the principle announced in the Cook case, supra, is to the 
effect that the power to fix a salary for a definite term does not 
carry with it the power to unfix that salary. Furthermore, it is 
believed that the statute which provides for the employment of 
teachers and which expressly authorizes boards of education to in­
crease the salary during their terms is somewhat indicative of the 
legislative intent that such increases are not to be undertaken 
except in those instances wherein it was expressly so provided." 

At the time Opinion No. 886 was written there were separate, al­

though similar, statutes relating to the appointment and fixing of the 

salary of county and city superintendents of schools. The writer of that 

opinion relied on State ex rel. Clarke vs. Cook, 103 Ohio St., 465, in 

which the Supreme Court held that the salary of a county superintendent 

could not be increased during his term. The Supreme Court has never 

ruled, however, on the question of an increase of salary for a city super­

intendent during his term. At the present time the appointment and 

fixing of the salaries of both county and city superintendents is governed 

by the same statute (Section 3319.01, Revised Code). 

In the 1944 opinion (Opinion No. 7316), the writer noted that 

boards of education were expressly authorized to increase teachers' 

salaries during their term and that the term "teacher" included superin­

tendents. Since Opinion No. 7316, supra, was written, however, the 

Supreme Court has decided State ex rel. v. Burton, 154 Ohio St. 262 

( 1950), in which the court held that a superintendent was not covered 

under the Teacher's Tenure Act despite that fact that the definition of the 

word "teacher" includes superintendents. 

In my view, the Burton case abrogates Opinion No. 7316, supra, 

and reinforces the conclusion of Opinion No. 886, supra, that express 

authority to increase teachers' salaries is indicative of the legislative intent 

that such increases were not to be undertaken except when expressly 

provided in a statute. See Opinion No. 5155, Opinions of the Attorney 
General for 1936, Volume 1, page 160. 

Thus, finding myself in agreement with the views of my predecessor 

in Opinion No. 886, supra, and believing that the effect of Opinion No. 

7316, supra, has been abrogated by the Burton case, I resolve the conflict 

in these opinions by approving and following Opinion No. 886, supra, 
and by overruling Opinion No. 7316, supra. 

Turning now to the second question, Section 3319.01, Revised Code, 
provides in pertinent part as follows : 
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"The board of education in each county, city, and exempted 
village school district shall, at a regular meeting held not later 
than the first day of July of the calendar year in which the term 
of the superintendent expires, appoint a person possessed of the 
qualifications provided in this section, to act as superintendent of 
the public schools of the district, for a term not longer than five 
years beginning the first day of August and ending on the thirty­
first day of July. If the superintendent is employed on a continu­
ing contract the board may, by resolution, designate that he is to 
continue for a term not to exceed five years, and he may not be 
transferred to any other position during such term. If a vacancy 
occurs through resignation or removal for cause, the superinten­
dent thus resigning or removed shall be ineligible for reappoint­
ment to such office imtil after the reorganization of the board 
following the next general election of members of such board. * * * 

"* * * * * * * * *" 
(Emphasis added) 

Thus, a board of education has no authority to appoint a person as 

superintendent during a term unless a vacancy occurs. Under the facts 

in the instant case where is the vacancy? In order to accept a new contract 
the superintendent would have to resign his present appointment to create 

a vacancy. If he resigns, however, he "shall be ineligible for reappoint­
ment to such office until after the reorganization of the board following 

the next general election of members of such board." Section 3319.01, 

supra. 

In answer to the second question, therefore, it is my op1mon that a 
board of education cannot during a superintendent's term void the existing 

contract with the superintendent and immediately enter into a new contract 
with him to reappoint him to the office of superintendent of schools. 

Regarding the third question, it has been held that a void contract is 
a nullity and incapable of ratification. Terrill v. Auchauer, 14 Ohio St., 

80. As we pointed out in answering the second question, the Board 

could not immediately enter into a new contract with the Superintendent 

upon his resignation. It follows, therefore, that if a new contract were 
entered into under these circumstances, it would be void. Since the con­

tract in question calls for the expenditure of public funds, your attention 

is directed to the statement in 44 Ohio Jurisprudence, 2d, 381, Public 
Funds, Section 18, reading as follows : 

"Public funds can be disbursed only by clear authority of 
law, and upon compliance with statutory provisions relating 
thereto. In case of doubt as to the right of any administrative 
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board to expend public money under a legislative grant, such 
doubt must be resolved in favor of the public and against the 
grant of power. * * *" 
In answer to the third question, therefore, it is my opinion that the 

board of education could not ratify a previous void contract. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised: 

1. A board of education may not under Section 3319.01, Revised 

Code, increase the salary of the superintendent of schools during the 

term for which he was appointed. (Opinion No. 886, Opinions of the 

Attorney General for 1929, Volume II, page 1381, approved and followed; 

Opinion No. 7316, Opinions of the Attorney General for 1944, page 717, 

overruled) . 

2. Under Section 3319.01, Revised Code, a board of education 

cannot, during the superintendent's term, void the existing contract with 

the superintendent and immediately enter into a new contract with him 

to reappoint him to the office of superintendent of schools. 

3. A board of education cannot ratify a previously void contract. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




