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OPINION NO. 73-114 

Syllabus: 

A board of education has discretion to allow a non-teaching 
employee to use the accrued portion of his annual vacation leave 
prior to the time the full annual amount of such leave has been 
earned. 

To: Joseph T. Ferguson, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney Gf'i,eral, November 14, 1973 

I have before me your request for my opinion as to 
vacation rights of non-teaching employees of a board of 
education. Your letter reads as follows: 

An employee of a board of education 

completes his one-year of continuous em­

ployment on February 28, but due to board 

policy is not permitted to take his vaca­

tion as provided in Section 3319.084, Re­

vised Code, until July. 
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At that time is he entitled to just 

two weeks vacation, or, may he use pro­

rated vacation earnings through June 30 

in addition to the earned two weeks? 


The Bureau of Inspection and Super­

vision of Public Offices has taken the 

position that in view of your Opinion No. 

72-103, dated 1972, wherein it was held 

that Section 3319.084, Revised Code, only 

allows a board of education to pay a pro­

rated portion of unused vacation leave for 

any current year to a nonteaching employee 

when such employee's service is terminated 

by death, a board of education would be pre­

cluded from allowing a prorated portion of 

earned vacation under any other circumstances. 


The Section of the Revised Code to which you refer, R.C. 
3319.084, reads in part as follows: 

In all school districts each full time 
non-teaching school '9mployee including full-
time hourly-rate and per diem employees, 
after se1vice of one calendar year with a 
board of education, shall be entitled, during
each year thereafter, while continuing in the 
employ of such board of education, to vacation 
leave with full pay for a minimum of two calendar 
weeks, excluding legal holidays. * * * 

In case of the death of a nonteaching 

school employee, the unused vacation leave 

to the credit of such employee, not to ex­
ceed the vacation leave accrued to his credit 

for two years immediately preceding his last 
anniversary date and the pro-rated portion of his 
earned but unused vacation leave for the current 
year, shall be paid to the surviving spouse, or 
other dependent. 

* * * *** *** 
(Emphasis added.) 

In a recent opinion I pointed out that, while this Section 
requires a board of education to grant to its non-teaching eJT1·· 
ployees a certain minimum vacation leave with full pay, the 
board has discretion to allow further vacation rights. In 
Opinion No. 72-079, Opinions of the Attorney General for 1972, 
I said: 

While this section does not expressly state 
that boards of education may grant more than the 
amount of vacation time specified, the word "minimum" 
clearly implies that they may. It is well settled 
in Ohio that that which is clearly implied by a 
statute is as much a part of it as its express terms. 
See 50 o. Jur. 2d 164, Statutes, Section 186, 
and cases cited therein. See also, Opinion 
No. 72-061, Opinions of the Attorney General 
for 1972. 
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No other Section contradicts this con­

struction of Section 3319.084. Boards of 

education have discretion to fix the compen­

sation of their nonteaching employees within 

certain limits. Section 3317.12, Revised Code, 

reads in part as follows: 


Any board of education partici ­
pating in funds distributed under 
Chapter 3317. of the Revised Code 
shall annually adopt a salary schedule 
for nonteaching school employees based 
upon training, experience, and quali ­
fications with initial salaries no less 
than the salaries in effect on October 
13, 1967. ***The compensation of 
all employees working for a particular 
school board shall be uniform for like 
positions except as compensation would 
he affected by salary increments based 
upon length of service. 

Paid vacation is clearly a part of employees'

compensation, and as such is fixed by the salary 

schedule.*** 


In an even more recent opinion, I reemphasized the dis­
cretionary power of a board of education to adopt rules and regu­
lations governing leave with pay. In Opinion No. 73-084, Opinions 
of the Attorney General for 1973, I said: 

* * * • • * * ••
Although the authority of the board of 


education is limited strictly to such powers 

as are expressly granted to them, or are 

clearly implied and necessary for the execu­

tion of its express powers, R.C. 3313.20 has 

been interpreted by the Ohio Supreme Court to 

vest wide discretion in school boards to 

adopt rules and regulations necessary for 

the conduct of schools, as long as they do 

not exceed specific statutory limitations 

on the board's authority. Verber6 v. Bd. 

of Education, 135 Ohio St. 246, 2 N.E.­
2d 368 (1939). See also Opinion No. 71-024, 

Opinions of the Attorney General for 1972. 

Also State ex rel. Baker v. Stevenson, 189 
N.E. 2d lBl (1962) and LaFleur v. Cleveland Bd. 

of Ed., 59 Ohio Op. 2d 90 (l971). 


R.C. 3313.20 expressly grants the board 

of education power to make rules necessary for 

the government of its employees. The rules and 

regulations which the board may adopt under the 

general grant of authority in R.C. 3313.20 may 

not conflict with other Sections which specifi ­

cally direct the board to grant leave. R.C. 1.51. 

For example, a rule may not conflict with R.C. 

3319.141 which authorizes 15 days sick leave, with 

pay, for each yea~. 


* • • * * * * • * 
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***It necessarily follows that a board of 

education is still required to adopt regulations 

providing for the amount of leave with pay that 

may be granted. Beyond such provisions, I find 

nothing to indicate that the board, in its regu­

lations, must identify every occasion or purpose 

for which such leave may in the future be granted. 

Rather, it is within the board's discretion to 

determine to what extent it wishes to specify the 

other purposes for which leave with pay may be 

granted under R.C. 3313.21. Thus, in the absence 

of abuse, determination of the specificity of the 

regulations is within the wise discretion vested 

in a board of education pursuant to R.C. 3313.20 and 

3313.21. Verberg v. Bd. of Education, 47pr6: Board 

of Education v. State ex rel. Goldman, o io App. 

417 (1934): Opinion No. 7l-046, Opinions of the 

Attorney General for 1971. * * * 


The Supreme Court has frequently taken note of the broad 
discretion vested in the boards of education. In Greco v. 
Ropdr, 145 Ohio st. 243 (1945), the first branch oT"tne syllabus 
rea s as follows: 

Under the statutes of Ohio, a board of 

education is charged with the management and 

control of the public schools in its district 

and is vested with authority to make such 

rules and regulations as it deems necessary 

for the its government and the government of 

its employees. 


And in Brannon v. Board of Education, 99 Ohio st. 369 (1919}, the 
second branch of the syllabus holds: 

A court has no authority to control the 

discretion vested in a board of education by

the statutes of this state, or to substitute 

its judgment for the judgment of such board, 

upon any question it is authorized by law to 

determine. 


It is clear from the language of R.C. 3319.084, supra, that 
the annual vacation time of a non-teaching employee accrues to 
his credit at a regular rate throughout the year. And I think it has 
been established, by the authorities just referred to, that a board 
of education has wide discretion in determining the time at which 
the employee~ use his accrued leave. Your letter refers to 
Opinion No. 7~03, Opinions of the Jl.ttorney General for 1972, which 
held that, under the language of R.C. 3319.084, unused vacation time 
could be prorated and paid only in the event of the employee's death. 
But there is no implication in the statute which contradicts the 
discretion of the board to permit an employee to use the accrued 
portion of his annual vacation leave prior to time the full amount 
has been earned. If anything, the implication is that, since the 
employee had earned, and mlght have used, the accrued time, but 
did not do so, the prorated amount will be paid to his estate. 

In specific answer to your question it is my opinion, and you 
are so advised, that a board of education has discretion to allow 
a non-teaching employee to use the accrued portion of his annual 
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vacation leave prior to the time the full annual amount of such 
leave has been earned. 




