
       

 

 

 

 

    Note from the Attorney General’s Office: 

1965 Op. Att’y Gen. No. 65-145 was overruled by 
1974 Op. Att’y Gen. No. 74-085. 
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OPINION NO. 65-145 

Syllabus: 

1. A State employee who formerly served as an officer of the 
State may not be given credit for that period spent as an officer 
in determining length of service for purposes of qualifying for 
three weeks of paid vacation leave. 

2. Prior service time with the Korean Conflict Compensation
Fund may be considered as service with the State within the mean­
ing of Section 121.161 Revised Code and as such may be considered 
in determining the right of a State employee to three weeks vaca­
tion. 
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J. Prior service time with the Ohio Turnpike Commission or 
Ohio Bridge Commission is not properly considered as service with 
the State under the provisions of Section 121.161, Revised Code, 
and such service should not be considered in determining eligibil­
ity for three weeks paid vacation leave. 

To: Wayne Ward, Director, Department of Personnel, Columbus, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, August 11, 1965 

I have before me your request for my opinion which reads in 
pertinent part: 

"First, may a State employee who was formerly 
an officer be given credit for the period of service 
as an officer in determining service eligibility for 
three weeks of vacation? Second, may service as an 
employee with the Korean Conflict Compensation Fund, 
the Ohio Turnpike Commission and the Ohio Bridge
Commission be considered in determining service 
eligibility for three weeks of vacation?" 

Section 121.161, Revised Code, to which you refer in your 
request, reads as follows: 

"Each full-time state employee, including full­
time hourly-rate employees, after service of one 
year with the state, is entitled, during each year
thereafter, to two calendar weeks, excluding legal
holidays, of vacation leave with full pay. Employees
having fifteen or more years of service with the state 
are entitled, during each year thereafter, to three 
calendar weeks, excluding legal holidays, or vacation 
leave with full pay. Two calendar weeks of leave 
with pay will have been earned and will be due an 
employee upon attainment of the first anniversary of 
employment and annually thereafter, and three calen­
dar weeks of leave with pay will have been earned 
and will be due an employee upon attainment of the 
fifteenth anniversary of employment and annually
thereafter. Upon separation from state service, 
except for cause, an employee shall be entitled to 
compensation for the pro-rated portion of any earn-
ed but unused vacation leave to his credit at time 
of separation. 

"In special and meritorious cases where to so 
limit the annual leave during any one calendar year
would work peculiar hardship, it may, in the discre­
tion of the director of the department, be extended. 

"Employees working on an hourly basis shall be 
entitled to eight hours of holiday pay for New Year's 
Day, Memorial Day, Independence Day, Labor Day,
Thanksgiving and Christmas Day of each year, if they 
are regular employees with at least six month's full­
time state service immediately prior to the month when 
such holiday occurs, except that interruption of ser­
vice due to illness or injury caused or induced by 
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the actual performance of official duties and not by 
an employee's negligence shall not affect such em­
ployee's right to holiday pay. 

"In case of the death of a state employee, the 
unused vacation leave and unpaid overtime to the 
credit of any such employee, shall be paid in accord­
ance with section 2113.04 of the Revised Code, or to 
his estate." 

In answer to your first question, Section 121.16, Revised Code, 
provides for vacation benefits to employees of the State of Ohio. 
This section makes no mention of vacation benefits for officers 
of the State. This question is resolved by Opinion No. 3548, Opin­
ions of the Attorney General for 1963, in which it is stated, inter 
alia, in paragraph two of the syllabus that: 

"2. A state officer, such as the director of 
Finance appointed pursuant to Section 121.03, Revised 
Code, is not a state employee within the purview of 
Section 121.161 Revised Code and not sub·ect to 

e vacation provisions of that statute; * * ~'" 
(Emphasis added) 

I concur with the logic of Opinion No. 3548, supra, and believe 
that it is determinative of your first question, It is logical to 
conclude that since a state officer is not a state employee in con­
templation of law, (Section 121.161 Revised Code) such service as 
a state officer cannot be a credit to service as a state employee
when determining the amount of vacation available. 

Accordingly, I am of the opinion that a state employee who form­
erly served as an officer of the State may not be given credit for 
that period spent as an officer in determining length of service for 
purposes of qualifying for three weeks of paid vacation leave. 

Your second question in effect asks whether or not prior service 
as an employee of the Korean Conflict Compensation Fund, the Ohio 
Turnpike Commission, or the Ohio Bridge Commission constitutes ser­
vice with the state within the purview of Section 121.161, Revised 
Code, for the purpose of determining eligibility for three weeks 
paid vacation leave. 

Section 2 (d), Article VIII, Ohio Constitution, provides that 
the Korean Conflict Fund shall be administered by the Commissioners 
of the Sinking Fund who shall also have the power to appoint employ­
ees and fix their compensation. Section 129.01, Revised Code states 
that the Board of Commissioners of the Sinking Fund shall be com­
posed of the Auditor of State, Secretary of State, and Attorney
General. 

The Board's duties as set forth in Section 129.04, Revised Code, 
are: 

"When due, the board of commissioners of the 
sinking fund shall pay the interest on the bonded 
debt of the state, the certificates of bonded debt, 
and. at all times preserve the good faith and credit 
of the state.'' 
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The Korean Conflict Compensation Fund was administered by the 
Commissioners of the Sinking Fund as a part of its duties. It 
seems clear that these duties, as set forth in Section 129.04, 
supra, are an integral function in the administration of State 
government. 

Furthermore, the Korean Conflict Compensation Fund was fin­
anced by the issuance of bonds backed by the good faith and credit 
of the State of Ohio; and such bonds were to be retired by revenues 
derived from the levy of a state tax on property. Those monies 
thereby obtained for the administration of the fund and compensation
of employees of the fund are clearly State funds. 

In light of the foregoing, it is my opinion that employees of 
the Korean Conflict Compensation were employees of an integral 
organ of the State of Ohio and were compensated from funds of the 
State of Ohio. Therefore, such employees were in service with the 
State within the provisions of Section 121.161, supra, and that ser­
vice time may be included in the determination of the right to three 
weeks of paid vacation leave. 

The Ohio Turnpike Commission was created by Section 5537.02, 
Revised Code. This commission has characteristics of a dual or 
hybrid existence in that it shows traits both of a private corpor­
ation and an organ of the State of Ohio. It is created by statute, 
the Commissioners are appointed by the Governor, and its purposes
and scope of activities are outlined in Chapter 5537, Revised Code. 
This would indicate that the Turnpike Commission is an organ of 
the State of Ohio. On the other hand, Section 5537.02, suyra, also 
makes the Commission 11a body both corporatecand politic." emphasis
added) The same section provides that the ommission shall not be 
subject to sovereign immunity. Anf lawsuit to which the Commission 
becomes a party must be conducted in its own name and the State of 
Ohio assumes no liability whatever, Hoffmeyer__ v. Ohio_ Turnpike
Commission, 12 0.0. (2d) 436. The Commission is empowered by
Section 5537.04, Revised Code, to issue bonds which are redeemable 
only out of revenues derived from the operation of the Ohio Turn­
pike. These bonds are not backed in any by the good faith and 
credit of the Stste of Ohio. Furthermore, all employees are hired 
by the Turnpike Commission and compensated solely from revenue funds 
of the commissiofl. 

It appears that although the Ohio Turnpike is an arm of the 
State of Ohio insofar as it is statutory in origin and created for 
a public purpose, in its operation and financial structure it is 
an autonomous entity severed from the State of Ohio. In Hoffmeyer 
v. Ohio Turnpik~ Coumiis~ion, supra, The Court of Common Pleas of 
Cuyahoga County in its op!nion concurred with this notion when it 
said at page 437, "The Words used in the sections (5537.01 il seq.)
give rise to the clear inference that the Legislature did not re­
gard the Turnpike Commission as a political arm of the state." 
From the foregoing it appears that employees of this commission can 
not properly be regarded as in the service of the State, especially
when it is clear that no portion of those employees' compensation
is derived from Funds of the State of Ohio. Therefore, I am of the 
opinion that prior service time in the employ of the Ohio Turnpike
Commission may not be considered in determining the right of a 
state employee to three weeks paid vacation leave. 

The statutory authorization and organization of the Ohio Bridge
Commission is closely parallel to that of the Ohio Turnpike Com-
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mission. Like the Turnpike Commission it is created by statute and 
its functions outlined therein, Section 5593.02 et seq., Revised 
Code. It may make such rules and regulations for its internal 
government as it deems necessary. The Commission makes all contracts 
in its own name; the State of Ohio does not become a party thereto. 
The Commission may hire those employees it deems necessary and fix 
their compensation. The Bridge Commission is financed by the issu­
ance of bonds, which like those of the Ohio Turnpike Commission, 
are not backed by the good faith and credit of the State of Ohio. 
All expenditures, salaries, and other compensation must be paid from 
the proceeds of such bond issues and toll revenues. 

The Ohio Bridge Commission is also, it seems to me, a quasi­
public body which has attributes and characteristics of both an 
arm of the State and a private corporation. Like the Turnpike Com­
mission, the Ohio Bridge Commission is autonomous in its internal 
operation and the manner in which it finances its activities. The 
same rationale applies in determining whether or not its employees 
should be regarded as employees in the service of the State within 
the scope of Section 121.161, supra. 

Since the Ohio Bridge Commission is an entity unto itself for 
financial and operational purposes and since its employees are not 
compensated from State funds, it is, therefore, my opinion that prior 
service in the employ of the Bridge Commission is not service with 
the State of Ohio within the meaning of Section 121.161, supra, and 
should not be considered in determining the eligibility of a State 
employee for three weeks paid vacation. 

In summ~ry, it is my opinion and you are advised: 

1. A State employee who formerly served as an officer of the 
State may not be given credit for that period spent as an officer 
in determining length of service for purposes of qualifying for 
three weeks of paid vacation leave. 

2. Prior service time with the Korean Conflict Compensation 
Fund may be considered as service with the State within the mean­
ing of Section 121.161 Revised Code and as such may be considered 
in determining the right of a State employee to three weeks vaca­
tion. 

3. Prior service time with the Ohio Turnpike Commission or 
Ohio Bridge Commission is not properly considered as service with 
the State under the provisions of Section 121.161, Revised Code, 
and such service should not be considered in de~ermining eligibil­
ity for three weeks paid vacation leave. 


	21545799_1.PDF
	65-145-



