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DITCH IMPROVEMENT - ASSESSMENT WHICH BENEFITS 

ST AT E OR COUNTY ROADS OR HIGHWAYS, MADE 

AGAINST COUNTY, SHOULD BE PAID FROM GENERAL 

FUND OF COUNTY, NOT ROAD AND BRIDGE FUND. 

SYLLABUS: 

An assessment made against a county for a ditch improvement which 

benefits state or county roads or highways should be paid from the general 

fund of such county and not from the road and b1 idge fund. 

Columbus, Ohio, August 28, 1940. 

Hon. Hugh A. Staley, Prosecuting Attorney, 
Greenville, Ohio. 

Dear Sir: 

This will acknowledge the receipt of your request for my opinion as 

follows: 

"When the county comm1ss10ners make an assessment against 
the county in a ditch improvement, out of which fund should this 
assessment be paid; out of the general fund of the county or out of' 
the bridge and road fund on the theory that the roads of the county 
will be benefited ?" 

Section 6463 of' the General Code, specifying the method of assessment 

for ditch improvement, provides in part as follows: 

"* * * That part of the assessment that is assessed for 
benefits to the general public by reason of the improvement being 
conducive to the public welfare shall be paid by the public, and 
shall be assessed against the county, and such part of the assessment 
ment as may be found to benefit state or county roads or highways, 
shall be assessed against the county, and such part of the assessment 
as may be found to benefit any public corporation or political sub­
division of the state shall be assessed against such corporation or 
political subdivision, and shall be paid out of the general funds of 
such corporation or political subdivision of the state, except as 
otherwise provided by law. * ~• * " 

Under the provisions of section 5625-9, General Code, it is mandatory 

that certain funds be established by the county. A reference to said section 
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discloses that a special fund for each special levy shall be established. One of 

the ~pecial funds provided for in said section is the road and bridge fund 

which is made up of the proceeds of special levies for road and bridge work. 

Section 5625-6, General Code, which provides for the making of special 

levies, reads in part: 

"The following special levies are hereby authorized without 
vote of the people: 

* * * * * * 
d. In the case of a county, for the construction, reconstruc­

tion, resurfacing, and repair of roads and bridges, other than state 
roads and bridges thereon." 

With reference to the setting up of special funds, section 5625-10, 

General Code, provides in part: 

"All revenue derived from a special levy shall be credited to 
a special fund for the purpose for which the levy was made. 

All revenue derived from a source other than the general 
property tax and which the law prescribes shall be used for a 
particular purpose, shall be paid into a special fond for such purpose. 

* * * 
l\1oney paid into any fund shall be used only for the purposes 

for which such fund is established." 

Obviously, therefore, the road and bridge fund, consisting, as it does, of 

the proceeds of special levies for the construction, reconstruction, resurfacing 

and repair of roads and bridges, may only be used for such purpose. 

Consequently, I am of the opinion that an assessment made against a 

county for a ditch improvement which benefits state or county roads or high­

ways should be paid from the general fund of such county and not from the 

road and bridge fund. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 


