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1. ARMED FORCES OF UNITED STATES-PERSON WHO 
HERTOFORE SERVED-ENTITLED TO BE RESTORED TO 
PO S I T I O N IN CLASSIFIED SERVICE - APPOINTED 
THROUGH COMPETITIVE EXAMINATION PRIOR TO 
ENTERING SERVICE-SECTION 486-16a G. C., EFFECTIVE 

AUGUST II, 1943. 

2. WHERE POSITIONS IN CLASSIFIED SERVICE WERE 
JOINTLY HELD BY HUSBAND AND WIFE - W I FE 
LEGALLY CAN NOT BE COMPELLED TO TAKE NON­
COMPETITIVE EXAMINATION TO BE REAPPOINTED­
REINSTATEMENT OF HUSBAND GIVES WIFE RIGHT TO 

HOLD HER FORMER POSITION. 

SYLLABUS: 

(I) A person who heretofore served in the armed, forces of the United 
States as that term is defined by section 486-1'6a, General Code, as effective 
August ,11, 1943, is entitled to be restored to a position in the classified service 
to which he was appointed as the result of a competitive examination prior to 
entering such armed services. 

(2) In those instances where positions in the classified service were held 
jointly by husband and wife, wihen the husband is reinstated to his former posi­
tion pursuant to section 486-16a, General Code, his wife cannot be legally com­
pelled to take a non-competitive examination in order to be reappointed to her 
former position. Her right to hold said .position results by reason of the rein­
statement of her husband. 

Columbus, Ohio, March 20, r946 

Hon. Glenn E. Detling, Prosecuting Attorney 
Springfield, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads: 

"In August, 1942, the superintendent and the matron of the 
Clark County Children's Home were granted a military leave of 
absense for the duration of the war or ninety clays after the 
honorable discharge of Mr. B., the superintendent. It was 
necessary to grant a leave to the matron, Mrs. B., as the position 
of 'superintendent and matron' is considered as one position. 
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Following this action, another superintendent and matron 
were appointed and served until the return of Mr. B. from mili­
tary service. In February, 1946, Mr. and Mrs. T. the appointees 
following Mr. and Mrs. B., resigned, inasmuch as 'the terms and 
conditions of their appointment had been completed.' 

Following this, Mr. and Mrs. B. assumed their former posi­
tion as 'superintendent and matron,' and the Civil Service Com­
mission reinstated Mr. B., the superintendent. The Commission, 
however, refused to reinstate Mrs. B., the matron. Our situation, 
as it stands now, has Mr. B. reinstated and under Civil Service, 
while Mrs. B., who, of course, did not serve in the armed forces, 
but holds her position by virtue of her husband's position, is 
not under Civil Service." 

Our interpretation is that the position of 'superintendent and 
matron' is a single position and that the statute 486-16a is applied. 
The word 'person' should be interpreted as to include both parties 
in the situation where one party is inducted or enlisted into the 
Army, and the other party must cease to continue on the job. 

The Clark County Child Welfare Board, which appoints 
the superintendent and matron, is desirous of clearing this situa­
tion. I am requesting an opinion from your office as to the status 
of Mrs. B., 'the matron.' I am also enclosing some correspond­
ence between the Civil Service Commission and our Child Wel­
fare Board here, which may add additional facts.'' 

It appears f ram a letter attached to said request that a member of the 

Clark County Child Welfare Board heretofore made inquiry of the Civil 

Service Commission of Ohio as to the civil service status of Mrs. B. In 

reply thereto it is stated in part in a communication bearing the signature 

of the chairman of said Commission that: 

"It will be necessary that a new provisional appointment be 
consummated for Mrs. B. since the one year leave of absence to 
which she was entitled under Section 486-16 G. C. has long since 
expired through statutory limitation. 

This Commission regrets to advise you that it is unable to 
reinstate Mrs. B. under the provisions of Section 486-r6a, G. C., 
which reads in part as follows: * * * 

If Mrs. B. was inducted into any one of the auxiliary 
branches of the armed forces and can furnish this Commission 
with an honorable discharge we will then be very glad to restore 
her with status. Otherwise our only alternative, under the law, 
is to request a provisional appointment for Mrs. B. which, when 
received, will be promptly entered on the records of this office." 
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It is clear the Commission properly determined that, since Mrs. B.'s 

application for reinstatement was not timely, no right of restoration is 

authorized pursuant to the provisions of Section 486-16, General Code. 

And it is equally clear that, since it is not suggested she served in the 

"armed forces of the United States" as that term is defined by present 

Section 486-r6a, General Code (120 0. L. 151), her rights thereunder 

are not comparable to those of Mr. B. 

The basic question for determination is whether Mrs. B. may now 

be required to take a non-competitive examination in order to serve 

legally as matron of the institution mentioned in your inquiry. In this 

connection it should be noted that a person who is appointed to a position 

by reason of a non-competitive examination is a provisional employe as 

distinguished from a person whose appointment is made from an eligible 

list prepared by the Commission. 

It is suggested in your said inquiry that there is a single position 
involved. Accordingly I felt it desirable to examine the Commission's 

bulletin with respect to the examinations, that were heretofore conducted 

and by reason of which an eligible list was thereafter prepared. The 

Civil Service Commission has furnished me with a copy of said bulletin 

which reads in part as follows: 

"OPEN COMPETITIVE EXAMINATIONS 

WILL BE HELD AT 

COURT HOUSE, SPRINGFIELD, OHIO, THURSDAY, 

OCTOBER 24, 1940 at 9 :oo A. M. Local Time 

FOR THE POSITIONS OF 

# 5550-SUPERINTENDENT OF THE CLARK COUNTY 
CHILDREN'S HOME 

#5551-MATRON OF THE CLARK COUNTY CHIL­
DREN'S HOME 

NOTE: These examinations are open only to residents 
of Clark County. Conditions of employment of the Superintend­
ent and Matron are such that the examinations for these positions 
are open only to man and wife respectively or other persons of 
such close blood relationship as would justify the Commission's 
waiver of this rule." 
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Certainly it is evident therefrom that there are two positions imolved. 

might further mention that said bulletin also makes reference to the 

fact that the salary of the superintendent shall be "$1400.00 per annum 

and maintenance" and of the matron "$750.00 per annum and mainte­

nance." Please note especially the statement in said bulletin that "these 

positions are open only to man and wife respectively," etc. It cannot 

seriously be disputed that at the time of the holding of said examinations 

the Commission had the right to so provide. The authority for such 

action is found in Rule VI, Section 3 of the Rules and Regulations of 

said Commission that were then in force and effect and which then 

read: 

"In positions where the nature of the public service requires 
the joint employment of persons related by blood or marriage, 
such as husband and wife, father and daughter, mother and son, 
or brother and sister, both such persons must be eligible in order 
that either be certified. In such cases, standing on the eligible 
register will be determined by the average of the grades of both. 
\i\Then two or more persons have been jointly employed by ap­
pointment from a joint certification from an eligible register 
prepared in accordance with this rule, the death, removal, dis­
missal, layoff, resignation or other vacation of the position of 
one of the joint appointees shall operate automatically to remove 
the other or others of the joint appointees from their position 
or positions. The same rule shall also apply to positions requir­
ing joint employment whether or not joint certification is re­
quired." 

The rule now 111 force and effect similarly so provides. See Rule 

VII, Section 3. 

\\1hile it is true that there are two positions, nevertheless the right 

of Mr. B. to now serve in the capacity of superintendent is dependent 

upon Mrs. B. serving as matron and vice versa. Both parties can con­

tinue to hold jointly their positions subject however to the contingency 

of death, removal, dismissal, layoff, resignation or other vacation of the 

rosition by one of such joint appointees. It is manifest, however, that if 

the death, for example, of Mrs. B. had occurred while her husband was 

serving in the armed forces he could not have claimed the right of rein­

statement notwithstanding the specific provisions of section 486-16a, Gen­

eral Code, which provides inter alia: 
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"Any person who at the time he held or holds an office or 
position under the classified service and has held such office or 
position for a period of ninety days or more, enlisted or enlists in 
the armed services of the United State subsequent to December 
8, 1941, * * * shall, within thirty days after making applica­
tion therefor, be restored to the office or position held by him im­
mediately prior to his entering into the armed services of the 
United States, provided, such person is at such time physically 
able to perform the duties of such office or position. Such appli­
cation for restoration shall be made to the appointing officer of 
such person within a period of ninety days after receipt of an 
honorable discharge or certificate or other evidence showing 
satisfactory completion of his period of service." 

(Emphasis added.) 

By virtue of this section Mr. B. was entitled to reinstatement without 

being required to take a non-competitive examination. The Commission 

heretofore took cognizance of said section or his appointment would not 

have been authorized. And it must be conceded that he cannot be legally 
required at some future date to undergo another competitive examination 

such as was held in October, 1940. 

The views heretofore expressed by the Commission with respect to 

the status of Mrs. B. were obviously based on the fact that section 486-16 

provides in part that: 

"Any person holding an office or position under the classified 
service who has been separated from the service without delin­
quency or misconduct on his part may, with the consent of the 
commission, be reinstated within one year from the date of such 
separation to a vacancy in the same or similar office or position 
in the same department." 

Standing alone that section would support those views. However, 

I am of the opinion that when the matter is considered m its broader 

aspects and particularly in the light of Section 486-16a, General Code, 

there is reason and logic to support the conclusion that of necessity Mrs. 

B. should also be restored to her position without being required to take 

a non-competitive examination. 

In this connection I desire to revert to Rule VI, Section 3, under 

which "the death, removal * * * or other vacation of the position 
of one of the joint appointees shall operate automatically to remove the 

other," etc. Had Mrs. B.'s position been vacated while her husband was 
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serving m the armed forces he could not have been legally reinstated. 

Therefore it can be argued that the converse of this situation would 

follow in that his reinstatement should operate to restore his wife to her 

former position. 

Needless to say, your inquiry presents a somewhat unique and pecu­

liar situation in so far as it involves the matter of determining Mrs. 

B.'s legal status. At the time the General Assembly passed Section 

486-16a, which became effective August 11, 1943, it probably did not 

anticipate a case such as has now arisen. Unquestionably the number of 

positions in the state, as well as in the county service, that require joint 

appointment such as husband and wife, etc., as distinguished from single 

appointments are relatively few. 

The section just mentioned 1s remedial in character and should be 

liberally construed. That construction which enables Mr. B. to enjoy 

all the rights and privileges which he formerly enjoyed is the only sound 

interpretation to be given the same. And if it becomes necessary to im­

plement his rights by the appointment of his wife without the necessity 

of her taking a non-competitive examination when she is apparently ready 

and willing to render the services that were heretofore rendered in con­

nection with said position as matron, then the provisions of Section 

486-16, General Code, with respect to reinstatement must be held to be 

inapplicable under the circumstances. In other words, Section 486-16a 

must be considered as controlling. To make the husband's right of rein­

statement dependent upon the taking of a non-competitive examination 

by Mrs. B. would seemingly thwart the legislative intent. 

As I have previously suggested herein, a person who is appointed 

as a provisional employe may ordinarily anticipate that he will continue 

in service until competitive examinations are held and an eligible list 

established. Section 486-14, General Code, provides in part that when 

there are urgent reasons for filling a vacancy in a position "the appointing 

officer may nominate a person to the commission for non-competitive 

examination" and if found by the Commission to be qualified such per­

son "may be appointed provisionally to fill such vacancy until a selection 

and appointment can be made after competitive examination." If it can 

be urged that Mrs. B. must now take a non-competitive examination in 

order to be appointed, then it logically follows it is contemplated that at 
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some subsequent date a competitive examination will be held to determine 

her merit and fitness for said position. But on the other hand there is no 

authority in law to compel her husband to take another competitive ex­

amination. As I see it, the taking of such non-competitive examination 

would in effect be pointless and serve no useful purpose. It is not gen­

erally the policy of the law to require the doing of a vain act. 

The question presented is one that has afforded considerable difficulty 

and the conclusion reached is not entirely free from doubt. But a con­

trary view would clearly mean that Mr. B., instead of being aided, would 

be penalized because of circumstances over which he had no control. It 

was certainly not the intent of the General Assembly of this state to enact 

a law that would operate unfavorably to a person who had served in the 

armed forces of the United States. 

In conclusion and by way of specific answer to your inquiry, it 1s 
accordingly my opinion that: 

(I) A person who heretofore served in the armed forces of the 

United States as that term is defined by section 486-16a, General Code, 

as effective August I I, 1943, is entitled to be restored to a position in the 

classified service to which he was appointed as the result of a competitive 

examination prior to entering such armed services. 

(2) In these instances where positions in the classified service were 

held jointly by husband and wife, when the husband is reinstated to his 

former position pursuant to section 486-16a, General Code, his wife 
cannot be legally compelled to take a non-competitive examination in order 

to be reappointed to her former position. Her right to hold said position 

results by reason of the reinstatement of her husband. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General 


