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CANDIDATES-SHALL BE NOTIFIED ON OR BEFORE 20TH 
DAY AFTER ELECTION OF REQUIREMENT TO FILE STATE­
MENT OF RECEIPTS AND EXPENDITURES WHERE CANDI­
DATE, NOT SO NOTIFIED, FAILS TO FILE SUCH STATE­
MENT WITHIN SPECIFIED TIME-SUCH CANDIDATE IS 
NOT D1SQUALIFIED- FROM BECOi\IlNG CANDIDATE IN ANY 
PUTURE ELECTION FOR PERIOD OF FIVE. YEARS-§§35'17.10, 
3517.11,. R.C. 

SYLLABUS: 

The l'equirement of Section 3517Jl, Revised Code, that candidates shall be 
notified on or before the twentieth day after the election of the requirements of 
Sections 3517.10 and 3517.11, Revised Code, is mandatory; and, whe_re a candidate 
who is not so notified fails to file his statement of expense within the time specified 
in Section 3517.10, Revised Code, such candidate is not disqualified from becoming 
a candidate in any future election for a period of five years under Section 3517.11, 
Revised Code. 
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Columbus, Ohio, February 9, 1960 

Hon. Joseph Blair Yanity, Jr., Prosecuting Attorney 

Athens County, Athens, Ohio 

8ear Sir: 

I have your request for my opinion reading as follows : 

"I am requesting an opinion regarding Sections 3517 .10 
and 3517.11 of the Ohio Revised Code. 

"At the November election, 1958, fifteen persons, residents 
of the City of Athens, were on the ballot to fill a fifteen-member 
commission for the purpose of framing a charter for the City of 
Athens. There was no other slate of candidates and there were 
fifteen to be elected and each one of the candidates was elected. 
Thereafter, on the forty-fourth day after the election, the Board 
of Elections, by phone, contacted two or three of the elected 
members of the commission and wanted to know when the com­
mission members were going to get a statement of receipts and 
expenditures filed. These two or three members then started in to 
contact all the rest of the commission members but were unable to 
get all the statements signed and filed before four o'clock p.m. on 
the forty-fifth day, although completed statements for each elected 
member of the commission were filed very shortly thereafter. 

"No candidate had any receipts or any expenditures in the 
election and the only notice received by the commission members 
was the phone call from the Board of Elections. 

"Under this ;statement of facts, is any member who failed 
to file the statement required by Section 3517.10 barred by Section 
3517.11 from becoming a candidate for office for a future period 
of five years?" 

Section 3517.10, Revised Code, provides 111 part and so much as 1s 

required to answer your question as follows : 

"Every candidate * * *shall, not later than four p.m. of the 
forty-fifth day after such election, file a full, true, and itemized 
statement, subscribed and sworn to before an officer authorized to 
administer oaths, setting forth in detail the moneys or things of 
value so contributed, promised, received, or expended, the names 
o{ the persons from whom received and to whom paid, and the 
object or purpose for which expended. Such candidates who did 
not receive or expend, directly or indirectly, any money or things 
of value in connection with their nomination or election shall, not 
later than four p.m. of the forty-fifth day after such election, 
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file a statement to the effect, subscribed and sworn to * * *. The 
form for such statements shall be prepared by the secretary of 
state, and furnished to the boards of elections in the several 
counties, and such boards shall supply printed copies of such 
form without charge.***." 

Section 3517.11, Revised Code, also insofar as applicable to your 

question reads as follows: 

"If the statement prescribed by section 3517.10 of the Revised 
Code relates to * * * the nomination or election of persons whose 
candidacy for nomination or election was submitted only to elect­
ors within a county, it shall be filed with the board of such county; 

* * * 
"On or before the twentieth day after any election in which 

statements are required to be filed by section 3517.10 of the Re­
vised Code, every candidate subject to the provisions of sections 
3517.10 and 3517.11 of the Revised Code shall be notified by 
mail of the requirements of those sections. * * *, and the board 
of elections of every county shall notify all candidates required to 
file such statements with it. 

"* * * No certificate of nomination or election shall be issued 
to a person, nor shall a person elected to an office or position enter 
upon the performance of the duties of such office or position until 
he has fully complied with this section and section 3517.08 and 
3517.10 of the Revised Code. Failure of any candidate to file a 
statement within the time prescribed by section 3517.10 of the 
Revised Code shall disqualify said person from becoming a candi­
date in any future election for a period of five years." 

Section 3517.11, Revised Code, supra, requires notice by mail from 

the board of elections on or before the twentieth day after election to the 

candidate of the requirement of the statute. 

From your inquiry it appears that the majority of the candidates 

received no notice whatsoever, and that two or three of such candidates 

received a telephone call, the day bfore the required filing date. Thus, none 

of the referred to candidates received the required statutory notice as to 

time or method. In my opinion, the time of the telephone notice to a few 

constituted no notice at all. 

In 30 Ohio Jurisprudence 244, Sec. 35, Notice, it is stated: 

"Mailed notice, to be effectual, must be given as prescribed 
by statute* * *." 
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In 30 Ohib Jurisprudence 244, Sec. 36, Notice, it is stated: 

"If a party is entitled to a particular statutory notice, rt1ere 
actual notice to him will not suffice." 

In the case of Lake Shore Electric Ry. Co. v. Public Utilities Com­

mission of Ohio, 115 Ohio St. 311, the following is stated at page 315: 

"* * * Questions of the sufficiency of notice and of the kind 
and character of notice to be given are legislative problems, and, 
when the Legislature has spoken, the courts may not properly 
'interfere unless a question of due process is presented. '* * * 'In 
this case it cannot be said that there has been a substantial com­
pliance, but rather it must he said that there has been a total 
failure to observe the requirements. It is urged by the applicant 
that it would be a matter of tremendous expense to make publi­
catibn in a newspaper published at each county seat. It may be 
answered that the applicant is seeking a franchise covering a 
tremendous amount of territory. If the certificate has value in 
each of the counties of the state, the statute must be respected 
and that expense be incurred or any counties omitted must be 
eliminated from the application and the order. The statutory 
provisions as to notice are either mandatory or directory. To hoid 
that they are directory would be to give the commission unlimited 
latitude and the procedure would thereby be rendered chaotic. 

"* * * 
It appears, therefore, that although all of the candidates faired to 

file statements within the prescribed time, the board of election also failed 

to notify said candidates as required by law. Thus, the question arises as 

to whether the penalty for not filing in time should be invoked where notice 

by the board was not given. As this question does not appear to have 

arisen before, it will be necessary to ascertain the intent of the legislature 

from the language used. 

Prior to 1956, Section 3517.11, supra, did not contain a disqualifi­

i:ation provision such as here in question. In Amended Senate Bill No. 

220 of the 101st General Assembly ( 1955), effective January 1, 1956, 

a provision was ii1Serted in the section as follows : 

"* * * Failure of any candidate to file a statement of expendi­
tures shall disqualify said person from becoming a candidate in 
any future election for a period of five years." 

This provision was interpreted in paragraph 2 of the syllabus of 

Opinion No. 1415, Opinions of the Attorney General for 1957, page 729, 

as follows: 
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"There is no requirement in existing Section 3517.10, Re­
vised Code, that a candidate, who received no contributions and 
made no expenditures in connection with his candidacy in an 
election, must file a statement of expenditures as therein pro­
vided. Where no such contributions or expenditures are involved 
the candidate may establish such fact by filing an affidavit to that 
effect with the board of elections concerned, but there is no neces­
sity that this be done within the thirty day period provided in that 
section. Paragraph two of the syllabus in Opinion No. 6211, 
Opinions of the Attorney General for 1956, page 93, approved 
and followed." (Emphasis added) 

In 1957, the following provision was inserted m Section 3517.11, 

supra: 

"* * * 
"On or before the twentieth day after any election in which 

statements are required to be filed by section 3517.10 of the 
Revised Code, every candidate subject to the provisions of sections 
3517.10 and 3517.11 of the Revised Code shall be notified by 
mail of the requirements of those sections. The secretary of state 
shall notify all candidates required to file such statements with his 
office, and the board of elections of every county shall notify all 
candidates required to file such statements with it. 

* * * 

Also, the disqualification provision was changed to read as follows : 

"Failure of any candidate to file a statement of expendi­
tures within the time prescrlbed by section 3517.10 of the Revised 
Code shall disqualify said person from becoming a candidate in 
any future election for a period of five years." (Emphasis added) 

The 1957 legislation, therefore, made the filing of the statement 

within the prescribed time mandatory. In the same enactment, however, 

the mandatory provision for notice was also inserted in the section. ( 127 

Ohio Laws, 119; 127 Ohio Laws, 741 at 755.) The effect was to make 

the disqualification provision more stringent while at the same time the 

particular candidates concerned would be made more aware of the re­

quirements of law and of the penalty for non-compliance. 

In view of the above, I am of the opinion that the legislature intended 

that the required notice must be given by the board of elections or the 

disqualification provision regarding failure to file a statement within the 

required time is not applicable. In the instant situation, therefore, the candi-
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dates in question should not be penalized for their failure to comply with 

Section 3517.11, supra. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that the require­

ment of Section 3517.11, Revised Code, that candidates shall be notified 

on or before the twentieth day after the election of the requirements of 

Sections 3517.10 and 3517.11, Revised Code, is mandatory; and, where 

a candidate who is not notified fails to file his statement of expense within 

the time specified in Section 3517.10, Revised Code, such candidate is not 

disqualified from becoming a candidate in any future election for a period 

of five years under Section 3517.11, Revised Code. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




