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A BOARD OF EDUCATION WHICH HAS ENTERED AN 
AGREEMENT WITH AN ADJOINING SCHOOL DISTRICT OF 
NEIGHBORING STATE FOR JOINT ESTABLISHMENT AND 
MAINTENANCE OF A SCHOOL-AND TERMINATION OF 
SAID AGREEMENT-§3313.42, R.C. 

SYLLABUS: 

A board of education which has entered an agreement with an adjoining school 
district of a neighboring state for the joint establishment and maintenance of a 
school pursuant to Section 3313.42, Revised Code, may terminate such agreement by 
action of its board of education and upon terminating such agreement shall receive 
school assets and assume liabilities, including bonded indebtedness, in such proportion 
as is deemed "just and equitable" in the judgment of the two participating boards 
of education, which proportion may be the same as was used to divide the costs of 
establishing and maintaining the joint school. 

Prosecuting Attorney, Preble County 
Eaton, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my optmon which request reads 
as follows: 

"College Corner Local Board of Education, Preble County, 
Ohio, and Union School Corporation, Union County, Indiana, 
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jointly operate the College Corner Union School. The real prop­
erty is located in both Ohio and Indiana. The main building is 
constructed so that the approximate center line of the building 
is on the Ohio-Indiana state line. The elementary school building 
is entirely within the State of Indi~na. Thi.s union opera.tion is 
provided in Section 3313.42 of the Rt;!vised Code of Ohio, and 
similar legislation in Indiana. Problems have occurred which may 
require a dissolution of this district. 

"An indebtedness consisting of outstanding bonds for the 
construction of the elementary building is outstanding. College 

Corner School District (Ohio) is obligated on these bonds. 

"I will ~ppreciate your early opinion on the following: 

"What is the procedure for dissolution of this school district, 
including d_ivisio1) of school property upon dissolution of the dis­
trict?" 

Section 3313.42, Revised Code, which 1s pertinent to your m­

quiry, reads as follows : 

"When i1_1 the judgme1Jt of a. board o~ education of ~my sch.oo_l 
district in this state, lying adjacent to a school district of another 
state, the best interests of the public schools can be promoted by 
purchasing school grounds, rep;i.iring or erecting a schoolhouse, 
and maintaining them jointly between the two adjacent school 
districts, the board of education of the school district of this state 
so situated may enter into an agreement with the school authori­
ties of said adjacent school district for the purpose of purchasing 
school grounds, repairing or constructing a school building, pur­
chasing school furniture, equipment, appliances, fuel, employing 
teachers, and maintaining a school. The board of educati_on of 
this state may levy taxes and perform such other duties in 
maintaining such joint school as are otherwise provided by law 
for maintaining the public schools in this state. 

"In carrying out this section the school district shall pay 
such proportion of the cost of purchasing school grounds, repair­
ing or erecting a building, and in maintaining the joint school as 
is equitable and just in the judgment of the board of education 
and trustees of the two adjacent school districts." 

As may be seen by a perusal of this statute, no provision is made 

for the termination of ~n arrangement made thereunder. It should be 

noted that this statute did not create a joint school district which _l}lµst 

now be dissolved but merely enabled a border-line school district to 

enter into an agreement with an adjoining school district of another state 
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to establish and maintain schools for the joint use of the two separate 

school districts. 

It is probable that any such agree1nent ,vould contain an express pro­

vision for eventual separation. But in the absence of such a provision 

separation is still possible. \Vhile the statute is not express as to the means 

of terminating this arrangement, it may fairly be implied that the agree­

ment providing for joint operation of the schools within the two adjoining 

districts may be terminated in the same way in which it was entered. As 

the agreement to operate the schools jointly was a result of action of the 

board of education, it may be implied that the board of education may vote 

to terh1inate the agree1i1ent for the joint operation of its schools at any 

time at which it deems the best interests of the public schools can be thus 

promoted. 

The second paragraph of Sectiori 3313.42, Revised Code, provides 

that the proportion of the costs of establishing and maintaining the joint 

school which is to be borne by the Ohio school district shall be such as is 

"equitable and just" in the judgment of the two boards of education. For 

this reason, it appears that upon effecting a termination of the joint opera­

tion agreement, the Ohio school district should assume this same pro­

portion of the schooi district liabilities, including bonded indebtedness, 

and receive this same proportion of the school assets. 

It is, therefore, my opinion and you are accordingly advised that a 

board of education which has entered an agreement with an adjoining 

school district of a neighboring state for the joint estab!tshment and 

maintenance of a school pttrsuant to Section 3313.42, Revised Code, may 

terminate such agreement by action of its board of education and upon 

terminating such agreement shall receive school assets and assume school 

liabilities, including bonded indebtedness, in such proportion as is deemed 

"just and equitable" in the judgment of the two participating boards of 

education, vihich proportion may be the same as was used to· divide the 

costs of establishing and maintaining the joint school. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




