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OPINION NO. 83-053 

Syllabus: 

I. 	 R.C. 3319.19 requires a board of county commissioners to pay for 
the installation of telephone equipment in the offices which it 
provides for the county board of education. (1978 Op. Att'y Gen. 
No. 78-042, approved and followed.) 

2. 	 Pursuant to R.C. 307.01, the board of county commissioners shall 
provide for the installation of such telephone equipment as it 
considers reasonably necessary for the proper and convenient 
conduct of the auto title division of a clerk of courts when such 
division is moved to new offices. The county commissioners may 
pay for such installation directly from the general fund of the 
county, or may make an appropriation to the clerk's office for 
such purpose. 

To: Robert B. Hines, Holmes County Prosecuting Attorney, Miiiersburg, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, October 11, 1983 

I have before me your request for an opinion concerning the payment of the 
costs of installation of telephone service for certain county offices. You have 
informed me that the Holmes County Commissioners have purchased and 
refurbished an office building and that several county offices, including the Auto 
Title Division of the Clerk of Courts and the Holmes County Board of Education, 
will be moving from their present locations to the new office building. The 
commissioners have informed all of the departments which are moving that they 
will have to pay for installation of the new telephone service from their own 
budgets, The county board of education and the clerk of courts have challenged 
this policy, asserting that the county commissioners must pay for the installation of 
their telephones. Your question, therefore, is whether the county boilrd of 
education and the clerk of courts must pay for the installation of their telephones 
from their budgets or whether the county commissioners must pay for such 
installation from the general fund. 

A question relating to the provision of telephone equipment and services for 
the county superintendent of schools was considered by my predecessor in 1978 Op. 
Att'y Gen. No. 78-042. As was noted in that opinion, R.C. 3317.ll provides for the 
payment of operating expenses of a county board of education from funds allocated 
to it under that section. R.C. 3317 ,ll states, in relevant part: 
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(A) Annually, on or before a date designated by the state board 
of education, each county board of education shall prepare a budget 
of operating expenses for the ensuing year for the county school 
district on forms prepared and furnished by the state board of 
education and shall certify the same to the state board of education, 
together with such other information as the board may require. Such 
budget shall consist of two parts. Part (A) shall include the cost of 
the salaries, employers retirement contributions, and travel e1:penses 
of supervisory teachers approved by the state board of 
education. • • • Part (B) shall include the cost of all other lawful 
expenditures of the county board of education. The state board of 
education shall review such budget and may approve, increase, or 
decrease such budget. 

The county board of education shall be reimbursed by the state 
board of education from state funds for the cost of part (A) of the 
budget. The county board of education shall be reimbursed by the 
state board of education from state funds for the cost of part (B) of 
the approved budget which is in excess of six dollars and fifty cents 
times the total number of pupils under the board's supervision 
certified under section 3317.03 of the Revised Code, for all the local 
school districts within the limits of such county school district. The 
cost of part (B) not in excess of six dollars and fifty cents times the 
number of such pupils shall be apportioned by the state board of 
education among the local school districts in the county school 
district on the basis of the total number of such pupils in each such 
school district. 

If part (B) of the budget is in excess of that approved by the 
state board of education, such excess cost shall be apportioned by the 
state board of education among the various school districts in the 
county school district on the basis of the total number of such pupils 
in each such school district, provided that a majority of the boards of 
education of such local school districts approve such apportionment. 
The state board of education shall initiate and supervise the 
procedure by which the local boards shall approve or disapprove such 
apportionment. 

R.C. 3319.19 sets forth a limited exception to the provisions of R.C. 3317 .11, as 
follows: 

The board of county commissioners shall provide and eguip 
offices in the county for the use of the county superintendent of 
schools, and shall provid,~ heat, light, water, and janitorial services 
for such offices. Such offices shall be the permanent headquarters of 
the superintendent and shall be used by the county board of education 
when it is in session. Such offices shall be located in the county seat 
or upon the approval of the county board of education may be located 
outside of the county seat. (Emphasis added.) 

~ generally 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-005. 

Analyzing the language of R.C. 3319.19, my predecessor concluded, at 2-99 
through 2-100: 

Telephone equipment is by any standard essential office 
equipment. Consequently, R.C. 3319.19•••requires the board of 
county commissioners to provide telephone equipment in the office of 
the superintendent. The provision of telephone equipment is, 
however, limited to the costs for the installation of the equipment 
and any necessary maintenance or replacement of the equipment. 

Your question, on the other hand, refers to payment for 
telephone "service", - which is a term of broader import end 
encompasses the cost of telephone usage. In my opinion R.C. 3319.19 
does not impose a duty on the board of county commissioners to 
assume responsibility for the superintendent's telephone service 
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expense, Telephone service Is a type of operating expense, As notad 
previously, a county board of education Is responsible, pursuant to 
R,C, 3317,ll, for Its operating expenses In absence of an express 
statutory provision to the contrary. While the duty to equip otflces 
fairly Implies a duty to Install telephone equipment, It does not 
necessarily Imply a duty to assume responsibility for the ongoing 
expense of telephone se,;ovlce, 

It ls, therefore, my opinion and you are so advised that R.C. 
3319,19 requires a board of county commissioners to provide telephone 
equipment in the offices of the county superintendent of schools, 
Telephone service, however, Is an operating expense of the cour,ly 
board of education and must be Included In Its budget or operating 
expenses prepared pursuant to R.C. 3317,ll. 

It ls my understanding that yo~r question relates to the cost oC installation of 
telephone equipment, rather than to periodic charges for telephone usage. 
Adopting the analysis set forth In Op, No, 78-042, l conclude that the board of 
county commissioners must, pursuant to R.C. 3319,19, pay for the Installation or 
such equipment in the offices which it provides for the county board of education. 
The cost of periodic charges for telephone service are, however, operating expenses 
of the county board of education, to be included in the budget of the board 
prepared pursuant to R.C. 3317 ,ll, ~ Op, No, 78-042. 

The statutory provisions governing the provision of offices and payment of 
expenses for the auto title division of a clerk of courL~ are somewhat difCerent 
from those governing the county board of education. The duties or a clerk of 
courts which pertain to certlC!cate of motor vehicle title law are set forth in R.C. 
Chapter 4505. ~. ~· R.C. 4505.02, 4505.06. With respect to the costs of 
performing such duties, R.C. 2303.29 states: 

(A) A clerk of the court of common pleas may, or upon the 
request of the board of county commissioners by the first day of June 
shall, submit a request for an appropriation to the board of county 
commissioners detailing the costs required to administer his 
responsibilities under Chapter 4505. of the Revised Code, If such a 
request Is submitted, the request shall Include an Itemized schedule 
of personnel and supply costs. ln addition, the request shall include a 
summary of the cost of admlnlstering Chapter 4505. of the Revised 
Code during the most recent appropriation period; a detailed estimate 
of new costs that will result from new responsibilities pursuant to 
Substitute House Bill 275 of the ll4th general assembly or from any 
subsequent legislation changing fees or poundage established un-ler 
Chapter 4505. of the Revised Code, If such a request is submitted, It 
shall be filed with the clerk of the board of county commissioners not 
later than the first day of November. The board of county 
commissioners shall consider the request of the clerk and the Intent 
of the legislature prior to adopting the appropriation resolution 
pursuant to section 5705,28 of the Revised Code. 

(B) The board of county commissioners shall budget and 
appropriate funds for the operation of the office of the clerk of the 
court of common pleas in an amount sufficient for the prompt 
discharge of the clerk's duties under Chapter 4505. of the Revised 
Code. 

Clearly R.C. 2303.29(8) contemplates that the costs of the operation of the auto 
title division of a clerk of courts shall be paid from funds budgeted and 
appropriated pursuant to that provision and R.C. 5705.28, 

With respect to the provision of offices for the clerk or courts, however, R.C. 
307.0l(A) states: 

A courthouse, jail, public comfort station, offices for countv 
officers, and a county home shall be provided by the boar9 of countv 
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See R.C. 307,02 (authorizing dlrterent means ot acquiring county oWces)~ The 
clerk ot the court ot common pleas Is elected on a county-wide basis, R,C, 2303,01, 
and paid trom the general county fund, R,C, 325,011 325,08, He Is, thus, a county 
ottlcer tor whom ottlces must be provided under R,C, 307,01, See, ~. R,C. 
325,02 {using term "county offlcers")1 R,C. 2303,06 ("[t] he board or-county 
commissioners shall furnish the clerk of the court ot common pleas •••all things 
necessary for the prompt discharge of his duty"), See rneralll State ex rel, Hottle 
v. Board ot County Commissioners, 52 Ohio St. 2dllr, 70 N.E. d 462 (1977), 

R.c. 2303,29(8) specllles that the board of county commissioners must budget 
and appropriate suctlclent tunds tor the operation or the otclce of the clerk ot 
courts to permit the prompt discharge of the duties Imposed upon the clerk by R,C. 
Chapter 4505, As was concluded In Op. No. 78-042, however, the Initial provision 
ot telephone equipment does not appear to constitute an operating expense. 
Rather, the provision of telephone equipment for new otflces appears to come 
within R.C. 307,01, which requires that the board "provide equipment •••as It 
considers reasonably necessary for the proper and convenient conduct of county 
otrlces, and such facilities ps will result In expeditious and economical 
administration of such offices." R.C. 307,01 does not, however, Indicate whether 
the county commissioners must provide such equipment by direct expenditure from 
the general fund, or whether they may appropriate tunds to the clerk of courts to 
cover the costs ot such equipment, 

Considering an analogous question-how the county commissioners may 
provide for payment tor uniforms for deputies and employees of the county sherlCC, 
supplied as equipment under R.C. 307,01-one of my predecessors stated: 

1 know of no provision of law which designates a special fund for such 
purchases, and they therefore can be made from the general fund as 
other current expenses are provided for. • • • 

•• ,If you are asking whether the commissioners can make an 
appropriation to the sheriff's otclce so that he can purchase uniforms 
rather than the commissioners doing It directly, the answer to that 
question Is In the amrmative•••• 

In view of the above lt Is therefore my opinion that the county 
commissioners pursuant to the provisions of Section 307.01, Revised 
Code, may furnish uniforms for deputies and employes of the county 
sheriff, If, In the exercise of a sound discretion, the commissioners 
deem such uniforms necessary for the proper and convenient conduct 
of the sheriff's ottlce, Such unllorms may be purchased directly by 
the county commissioners from the general fund of the county, or an 
appropriation may be made to the sheriff's office for the purchase of 
such uniforms. 

1954 Op. Att'y Gen, No. 4684, p. 694 at 696-97, 

The same analysis appears to be applicable in the instant case. Pursuant to 
R.C. 307.01, the board of county commissioners is authorized to provide equipment 
for the clerk of courts by payment from the general fund. Alternatively, should the 
commissioners choose, they may appropriate funds to the clerk for payment of 

I assume, tor purposes of this opinion, that the telephone equipment In 
question has been found by the county commissioners to be reasonbly 
necessary for the proper and convenient conduct of the auto title division of 
the clerk of courts. 
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particular charg1t1 tor equipment-In this case, the cost ot acquiring telephone 
equipment In new ottlces, Soe generally R.C. 325,17 (discussing expenditure ot 
moneys appropriated to the olll'ces or various county officers, lncludllll the clerk 
of oourts)f R,C, 5105.28, 

Whether moneys were appropriated to the ottlce ot the clerk of courts to 
cover the expenditures In question, or whether such costs must be borne by the 
general fund, is a question ff tact which I am unable to determine on the balls of 
the Information before me. I conclude generally, however, that, unless tuntts have 
been appropriated to the clerk or courts to cover the costs of lnstA.l.latlon ot 
telephone equipment In Its new ottlces, the board of county commissioners has a 
duty under R.C. 307,01 to pay tor such equipment from the general fund, 

It is, therefore, my opinion, and you are hereby advised, thati 

l, 	 R.C. 3319,19 requires a board of county commissioners to pay for 
the Installation of telephone equipment In the octlces which It 
provides tor the county board ot education: (1978 Op, Att'y Gen. 
No, 78-042, approved and followed.) 

2. 	 Pursuant to R.C. 307.01, the board of county commissioners shall 
provide tor the Installation or such telephone equipment as It 
considers reasonably necessary tor the proper and convenient 
conduct or the auto tlUe division ot a clerk or courts when such 
division ls moved to new offices, The county commissioners may 
pay for such installation dlrecUy from the general fund or the 
county, or may make an appropriation to the clerk's ortlce tor 
such purpose. 

2 I note that a related question, concerning expenses Involved in moving 
the offices ot a general health district, was considered by my predecessor In 
1974 Op. Att'y Gen, No. 74-032. That opinion states, at 2-145: 

It the general health district had foreseen the necessity for 
moving its ortlces out of the courthouse, and had included the 
moving expense In Its appropriation request under R,C, 3709,28 
as an Item of current expense, there would be no que11tlon. See 
Opinion No. 3499, Opinions of the Attorney General for 1954, I 
assume that this did not happen and that the health district is, 
therefore, without funds specifically committed to meet an 
expense necessitated hy the action or the board or county 
commissioners, Since, under R.C. 307.01, supra, the board of 
county commissioners are required to provide such facilities as 
will be conducive to the expeditious and economical 
administration of all county otclces, I conclude that the board 
should pay the expense ot moving the health district octlces out 
of the county's general fund, It there ls no money available in 
the general fund, the board of health of the general health 
district may, under R.C. 3709.28, create a new appropriation 
Item to cover the moving expense, and, with the approval of the 
county budget commission, transfer funds from other items to 
meet that expense. 

December 19SJ 




