
990 OPINIONS 

4562 

UNCLASSIFIED CIVIL SERVICE, STATE OF OHIO: 

1. BOARD OF REVIEW OF BUREAU OF UNEMPLOYMENT 

COMPENSATION-MAY APPOINT TWO SECRETARIES, 

ASSISTANTS OR CLERKS AND ONE PERSONAL STENO­

GRAPHER. 

2. EACH BOARD MEMBER MAY APPOINT PRIVATE SEC­

RETARY. 

3. REFEREE COMES 'WITHIN PURVIEW OF "ASSISTANT" -

SECTIONS 486-8(a)8, 1346-3 GENERAL CODE. 

SYLLABUS: 

1. Under the provisions of Section 486-8(a)8, General Code, the 

Board of Review of the Bureau of Unemployment Compensation may ap­

point two secretaries, assistants or clerks and one personal stenographer 

who shall be in the unclassified civil se;vice of the State of Ohio. 

2. In addition to the three appointments permitted the Board of 

Review of the Bureau of Unemployment Compensation by Section 

486-8(a)8,General Code, by the express provisions of Section 1346-3, 

General Code, each member of said Board may appoint a private secretary 

to hold office at his pleasure. 

3. The position of referee of the Board of Review of the Bureau of 

Unemployment Compensation comes within the purview of "assistant" 

as that term is used in Section 486-8(a)8, General Code. 

Columbus, Ohio, December 15, 1941. 

Mr. Frank C. Manak, Chairman, Board of Review, 

Bureau of Unemployment Compensation, Columbus, Ohio. 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request for my opinion wherein 

you propound the following questions: 
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"Does the Board of Review of the Bureau of l'"nemploy­
ment Compensation have the right to the exemptions from the 
classified Civil Service granted by Section 486-8(a)8, General 
Code? 

If so, does this right to the exemptions exist in addition 
to the exemptions specifically provided for in Section 1346-3, 
General Code, which reads in part as follows: 'Notwithstand­
ing any provisions of the Civil Service laws of this state, each 
member of the board may appoint a private secretary to hold 
office at his pleasure.'? 

Assuming the answers to the two foregoing questions are 
in the affirmative, does the right to the exemptions provided for 
in Section 486-8 (a) 8 extend to the position of Referee of the 
Board of Review?" 

The pertinent portions of Section 486-8, General Code, provide as 

follows: 

"The civil service of the state of Ohio and the several 
counties, cities and city school districts thereof shall be divided 
into the unclassified service and the classified service. 

(a) The unclassified service shall comprise the following 
positions, which shall not be included in the classified service, 
and which shall be exempt from all examinations required in 
this act. * * * 

8. Three secretaries, assistants or clerks and one personal 
stenographer for each of the elective state officers; and two 
secretaries, assistants or clerks and one personal stenographer 
for other elective officers and each of the principal appointive 
executive officers, boards or commissions, except civil service 
commissions, authorized by law to appoint such secretary, as­
sistant or clerk and stenographer." 

In view of this· section, you inquire whether the exemptions therein 

allowed to boards and commissions are available to the Board of Review 

of the Bureau of Unemployment Compensation, hereinafter referred to 

as the Board. 

The identical question was considered by this office in Opinion No. 

265 7, Opinions of the Attorney General for 1940, Volume II, page 788, 

addressed to the Administrator of the Bureau of Unemployment Com­

pensation. The second branch of the syllabus of that opinion reads as 

follows: 

" * * * the Board of Review of the Bureau of Unem-
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ployment Compensation may not claim and be granted the ex­
emptions from the classified civil service provided by Section 
486-8(a)8, General Code." 

The rationale of this conclusion was that the Board possessed no 

general power of appointment and, consequently, was not a board "au­

thorized by law to appoint such secretary, assistant or clerk and steno­

grapher". 

Since the rendition of this opinion, however, the Ninety-Fourth Gen­

eral Assembly, in Amended Substitute Senate Bill No. 187, effective 

October 1, 1941, amended Section 1346-3, General Code, with respect 

to the Board's power of appointment by adding the following to said 

section: 

"The board of review, subject to the civil service laws of the 
state of Ohio, shall have power to employ such reporters, 
stenographers, clerical aid and other help as shall be requisite 
to the discharge of the duties of the board and to determine the 
salaries and duties of such employes; * * *." 

It should also be noted that by said amendment the following language 

was deleted from the section as it then existed: 

"The administrator shall furnish the board and its referees 
and secretary with such offices, reporters, clerical aids and 
other help and supplies as shall be requisite to the discharge of 
the duties of the board, utilizing those already provided for 
his main office or branch offices wherever possible." 

By this amendment it appears clear that the Legislature took from 

the Administrator the power and duty to furnish the Board with the 

necessary personnel and gave the Board the general power of appoint­

ment by which it might select its own help. This being true, it is at 

once apparent that the conclusion of my former opinion is no longer 

controlling. 

By reason of this recent amendment to Section 1346-3, supra, it 

is my opinion that the Board has a general power of appointment and 

consequently may avail itself of the three exemptions permitted by Sec­

tion 486-8(a)8, supra. 

Section 1346-3, supra, was further amended in said Senate Bill No. 

187 by the addition of the following: 
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"Notwithstanding any provisions of the civil service laws 
of this state, each member of the Board may appoint a private 
secretary to hold office at his pleasure." 

This language prompts your second question which is whether, in 

addition to the three exemptions permitted by Section 486-8(a)8, supra, 

three private secretaries may also be employed in the unclassified service. 

You will observe that the three exemptions under Section 486-8(a)8, 

supra, may be exercised by the Board as such. The appointment of a 

private secretary, however, is within the discretion and at the pleasure 

of each of the three members of the Board. In clear unambiguous 

language the Legislature has made provision for the appointment of 

private secretaries, notwithstanding any provisions of the civil service law 

to the contrary. 

I have no hesitancy, therefore, in concluding that each member of 

the Board may appoint a private secretary to serve at his pleasure and 

such appointments may be made in the unclassified service in addition 

to the exemptions permitted the Board as a whole by Section 486-8(a)8, 

supra. 

We come now to your final question concerning the use of the ex­

emptions permitted by Section 486-8(a)8, supra. Specifically, you in­

quire if such exemptions extend to the position of referee of the Board. 

With respect to appointments of referees, Section 1346-3, General Code, 

contains the following provision: 

"The Board, subject to the civil service laws of this state 
and to the approval of the governor, shall appoint and fix the 
compensation of such referees as may be deemed necessary, 
with power to take testimony in any appeals coming before the 
board. The board and its referees shall, in the performance 
of their duties, exercise all the powers provided by Section 
1345-24." 

Section 1345-24, General Code, referred to in the section just quoted, 

contains grants of power to administer oaths, certify to official acts, take 

depositions, issue subpoenas, compel the attendance and testimony of 

witnesses and production of books, etc. By Section 1346-3, supra, such 

powers are vested in both the Board and its referees. 

With these preliminaries in mind, let us again examine Section 
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486-8(a)8, supra, to ascertain the type of positions that may be ex­

empted thereunder. This section speaks of "secretaries", "assistants", 

"clerks" and "personal stenographers". For obvious reasons our con­

siderations may be limited to "assistants". 

In Opinion No. 1236, Opinions of the Attorney General for 1916, 

Volume I, page 201, the then Attorney General made the following ob­

servations at page 202 concerning "assistant": 

"It must be observed in the first place that the term 'as­
sistant', as used in this statute, cannot be limited to those per­
sons who are so named and denominated by statutory law be­
cause such persons are practically all excepted under other 
provisions of said section 486-8. Obviously, therefore, the leg­
islature intended it to apply in a more general way, but to give 
you a definition that would furnish a test in every instance 
would be an impossibility. This is so because in a certain sense 
and to some extent all subordinate officers are assistants of their 
principals. As is very pertinently observed in the case of State 
v. Longfellow, 69 S.W. 596: 

'The word assistant is susceptible of a considerable variety 
of meanings to be made definite in each case by the aid of 
the context, the circumstances and other recognized mate­
rials of interpretation.' 

In view of these considerations I am of the opm10n that 
the term as used in this statute must be interpreted so as to 
harmonize with the general spirit and purpose of the civil service 
law as well as the general character of those positions which, 
by other provisions of the law, are exempted and excepted from 
the classified service. If we so construe this term it then must 
be held to mean something more than a person who aids or as­
sists his principal. It must be one who not only aids and 
assists his principal, but whose relation to his principal, because 
of the duties of his position, is one of a confidential or fiduciary 
character. In other words, the position of assistant as here con­
templated means a position of trust and confidence, the duties 
of which involve, to some extent at least, the responsibility of 
the principal. When these qualifications are added to the 
ordinary acceptation of the term it brings it, in my judgment, in 
harmony with the other provisions of the law relating to ex­
empted positions, and is consistent with the general purpose of 
the civil service law. 

Therefore, adopting this view of the matter, I must advise 
that the term 'assistant', as used in said section, may include 
any officer, regardless of his title, who aids and assists his 
principal in the discharge and performance of duties, which 
involve the responsibility of the principal, and are of a con­
fidential and fiduciary character." 
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In Opinion No. 371, Opinions of the Attorney General for 1917, 

Volume II, page 1007, it was said at page 1008: 

"An assistant is one who assists, and an assistant of an 
officer is• one who would assist such officer in the prosecution of 
the duties of his office. In like manner, an assistant of a board 
would be one who assists such board in the prosecution of its 
lawful duties. The assistant may not possess all the powers 
or have all the authority or fulfill all the requirements of his 
principal. This is especially true of a board, as no one but the 
board, properly speaking, can do the things done by it in the 
sense or in the manner in which it does them itself. The board 
acts as a body through its members and by resolutions or motions 
spread upon its minutes and adopted by a majority of its mem­
bers in accordance with law and with lawful and proper bylaws. 
This is true of every organization known as a board, and inas­
much as the statutes permit such board to have an assistant, 
it follows that the assistant must do different things and act in 
a different manner from the board itself, which things, however, 
must be confined to the objects of the existence of the board." 

These expressions were cited and followed in Opinion No. 1298, 

Opinions of the Attorney General for 1924, Volume I, page 145. 

As pointed out in my former opinion (Opinion No. 2657, Opinions 

of the Attorney General for 1940, supra) our Supreme Court in the case 

of State, ex rel. Myers v. Blake, 121 O.S. 511, considered the meaning of 

"assistant" as used in Section 486-8{a)8, supra, and said at pages· 516 

and 51 7 as follows: 

"The office of chief of the division of boiler inspection 
being thus within the purview of the department of industrial 
relations, he was clearly within its jurisdiction and a subordinate 
of the director thereof. As such chief of the division of boiler 
inspection, he was an 'assistant' to the head of the department, 
as an agent through whom the duties and purposes of the de­
partment were accomplished. The subordinate of one in an 
official position is necessarily an assistant, looking toward the 
accomplishment of the common object. We think the term was 
so used by the Legislature in paragraph (a), subsection 8, Sec­
tion 486-8, General Code. * * * 

We think that the construction given the word 'assistants' 
in the section under consideration is a reasonable one, and within 
the legislative intent in the passage of the law in question, and 
that the same is not inconsistent with the constitutional require­
ments." 

An examiQation of the above authorities readily reveals that the 

term "assistant" is susceptible of a number of meanings. In a sense, all 
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employes are "assistants" to the employer in that they aid and assist 

in carrying out the powers and duties of the employer. However, for 

the purposes of this opinion it is not ·necessary to consider whether such 

broad definition may properly be ascribed to "assistant". S~ffice it to say 

that referees, as pointed out above, are within the jurisdiction and control 

of the Board and ·by law are invested with certain statutory powers 

granted the Board. Being so, I conclude they are "assistants" to the 

_Board as agents through whom the functions of the Board are performed. 

Specifically answering your questions, it is my opinion that: 

1. Under the provisions of Section 486-8(a)8, supra, the Board 

of Review of the Bureau of Unemployment Compensation may appoint 

two secretaries, assistants or clerks and one personal stenographer who 

shall be in the unclassified civil service of the State of Ohio. 

2. In addition to the three appointments permitted the Board of 

Review of the Bureau of Unemployment Compensation by Section 

486-8(a)8, supra, by the express prov1s1ons of Section 1346-3, supra, 

each member of said Board may appoint a private secretary to hold 

office at his pleasure. 

3. The position of referee of the Board of Review of the Bureau 

of Unemployment Compensation comes within the purview of "assistant" 

as that term is used in Section 486-8(a)8, supra. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 


