
       

 

 

 

 

   

 

 
 

Note from the Attorney General’s Office: 

1962 Op. Att’y Gen. No. 62-3005 was overruled in part by 
1983 Op. Att’y Gen. No. 83-095. 

1962 Op. Att’y Gen. No. 62-3005 was overruled in part by 
1988 Op. Att’y Gen. No. 88-020. 
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3005 

THE ELECTIVE POSITION OF TOWNSHIP TRUSTEE IS IN­
COMPATIBLE WITH THE POSITION OF COUNTY HIGHWAY 
DEPT. EMPLOYEE-A COUNTY HIGHWAY DEPT. EMPLOYEE 
WHO IS IN THE CLASSIFIED SERVICE AND IS A CANDI­
DATE FOR TOWNSHIP TRUSTEE VIOLATES THE CODE-A 
COUNTY HIGHWAY EMPLOYEE ELECTED TO TOWNSHIP 
TRUSTEE MAY HOLD OFFICE IF HE VACATES HIS COUNTY 
JOB-OPINION 4058 OAG 1954, OPINION 5350 OAG 1942. 

SYLLABUS: 

1. The elective position of township trustee is incompatible with the position of 
county highway department employee whether the latter position is in the classified 
or unclassified service of the county. Opinion No. 223, Opinions of the Attorney 
General for 1959, page 110, approved and followed. 

2. A county highway department employee who is in the classified service of 
the county and who becomes a candidate for the elective position of township trustee, 
is in violation of Section 143.41, Revised Code, prohibiting political activity by classi­
fied employees, and is subject to removal from his classified position under Section 
143.27, Revised Code. Opinion No. 4058, Opinions of the Attorney General for 1954, 
page 367, approved and followed. 

3. A county highway department employee, classified or unclassified, who is 
elected as a township trustee, may qualify for, and serve in, that office, but in so doing 
he vacates his county employment. 

Columbus, Ohio, -May 18, 1962 

Hon. Thomas E. Ray, Prosecuting Attorney 
Morrow County, Mt. Gilead, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"We respectfully ask your opinion regarding the questions 
hereinafter posed : 

"1. Is the elected office of Township Trustee incompatible 
with that of a County Highway employee? 

"2. If the answer to question one is yes, may the person 
who received the same amount of votes in a general 
election for Township Trustee, but who lost the election 
by drawing lots, be certified by the election board as the 
elected Trustee? 
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"3. If the answer to question number two is no, and assum­
ing the duly elected Trustee is ineligible for such office 
as a result of the answer to question number one, does 
the incumbent in the office of Township Trustee hold 
over under Section 3.01 of the Revised Code, until his 
successor is elected and qualifies, or may the remaining 
members of the Board of Trustees fill the vacancy upon 
said Board by appointment? 

"4. Whether a successful candidate incompatibly employed 
at time of his election may resign his employment and 
legally qualify for and perform the duties of the elected 
office. 

"The questions posed arose out of the following fact situa­
tions: A, B, C, and D are candidates for the office of Township 
Trustee for the term beginning January 1, 1962. 'A' and 'B' tied 
for the election, and 'A' won by drawing lots with 'B' for the 
election, under the supervision of the local election board. 'A' at 
the time of his election was and is presently an employee of the 
County Highway Department, and unaware of his ineligibility, 
attempted to qualify for the office by oath and bond. 'C' was the 
incumbent and 'D' merely a losing candidate for the office. 

"This office ruled that the office of Township Trustee and 
employee of the County Highway to be incompatible and further, 
that acceptance by 'A' who is therefor ineligible for the office is 
absolutely void; citing 1959 OAG 223 as to incompatibility and 
State vs. Kearne, 47 OS, 566 as to the last proposition. 

"This office also ruled that 'B', who lost the election by 
drawing lots, is not elected to the office by virtue of 'A's' ineligi­
bility to serve, citing Renner vs. Bennett, 21 OS, 431. 

"This office in a separate opinion, ruled that since 'A', the 
duly elected Trustee was ineligible for such office and acceptance 
of the office was absolutely void, that 'C', the incumbent held over 
as Township Trustee under the provisions of Revised Code, 3.01. 
That this section controls Revised Code, Section 503.24, which 
provides for filling of vacancy on a Board of Township Trustees, 
citing Case vs. Burnell, 4 App., 260; State v. Riffle, 132 OS, 546; 
Huff vs. Pask, 126 OS, 633 and 1958 OAG 1651. 

"The answers to questions one and two seem apparent, how­
ever, it is necessary that we have a formal opinion in order to 
properly take up questions three and four, which are our mam 
problems. 

"I would appreciate an answer to our questions as soon as 
possible in view of the controversial nature of the problem and 
to expedite the orderly functioning of the Township involved." 
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You do not state whether the county highway employee in question 
is in the classified or unclassified service. Assuming, however, that he 
was in the classified service at the time that he was a candidate for the 
office of township trustee, then he would have been in violation of Section 
143.41, Revised Code, which section bars a classified employee from 
participating in politics other than to vote as he pleases (Opinion No. 
1014, Opinions of the Attorney General foi 1961, page 854; Opinion No. 
223, Opinions of the Attorney General for 1959, page 110); and by reason 
of that section he may not hold the two positions here in question simul­
taneously. 

If, however, a classified county highway employee is elected to the 
office of township trustee, it does not appear that because of Section 143.41, 
supra, he is automatically precluded from qualifying and serving in the 
office of township trustee. If he is so elected and qualified, he may serve 
as township trustee, but is subject to removal from his classified position. 
In this regard, the syllabus of Opinion No. 4058, Opinions of the Attorney 
General for 1954, page 367, provides in part: 

"* * * * * * * * * 
"3. A person who occupies a classified position in the state 

civil service, and simultaneously is occupying an elective office, 
in violation of Section 143.41, Revised Code, does not, ipso facto, 
vacate or terminate either position or office but is subject to re­
moval from his classified position under the provisions of Section 
143.27, Revised Code. 

"* * * * * * * * * 
"5. A person who is occupying a classified position does not, 

by declaring his candidacy for an elective office, thereby forfeit 
or terminate his position in the classified service, but becomes 
amenable to the provisions of Section 143.41, Revised Code, and 
is subject to proceedings, for removal under Section 143.27, Re­
vised Code." 

As to an unclassified county highway employee, in my Opinion No. 
223, Opinions of the Attorney General for 1959, page 110, I hold that the 
elective position of township trustees is incompatible with the position of 
county highway department employee whether the latter position be in the 
classified or unclassified service of the county. 

In said Opinion No. 223, I noted that in certain cases it would be 

po~sM~ for the county to exert influence up<;>p. ~ township trustee em-
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ployed by the county, as to activities carried on between the two subdivi­

sions, and thus concluded that a conflict exists between the positions 

making them incompatible. On reviewing the statutes involved, I am still 

of the opinion that the positions are incompatible. 

The next question is whether a county highway department employee 

may qualify and serve as township trustee after he has been elected to 

that office, the positions being incompatible. (Recognizing, of course, that 

the classified employee is subject to removal under Sections 143.41 and 

143.27, Revised Code.) 

There is no express statutory provision prohibiting a county highway 

department employee from holding the office of township trustee, the 

position only being incompatible under the conflicts noted above. Also, 

there is no statutory direction as to which position may be held where 

two positions are incompatible. The general rule in such a case is, how­

ever, that the acceptance of a second position which is incompatible with 

one already held vacates the first. In this regard, it is stated in 44 Ohio 

Jurisprudence 2d, Section 40, page 527: 

"The acceptance of a second office which is incompatible 
with one already held vacates the first, and this is true whether 
the incompatibility is based on the common law, or on a con­
stitutional or statutory provision that an office becomes vacant 
when the incumbent accepts and undertakes to discharge the duties 
of an incompatible office. This rule is based on the presumption 
of election as evidenced by the acceptance and incumbency of the 
second office, and it is immaterial whether the title to the second 
office is valid or invalid. Furthermore, when the officer has been 
once inducted into the second office, his subsequent resignation 
of the latter does not ordinarily restore his right or title to the 
first. 

"Certain limitations and exceptions to the general rule have 
been recognized, however, and among such limitations or excep­
tions are the cases where the officer is, by law, compelled to 
accept the second position assigned to him: where the office first 
held cannot be resigned by the officer ; where the second office 
is of a temporary character ; and where the officer is ineligible to 
hold the second office. It is well settled that the appointment or 
election of one to an office to which he is ineligible because of 
an express statutory provision prohibiting an incumbent of one 
office from holding another named office is absolutely void. In 
other words, he holds the first office and is ineligible to the second." 
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(The incompatibility here concerned obviously does not fa11 within 

any of the exceptions referred to in the second paragraph of the above 

quote.) 

further, the rule of law is stated in State, ex rel. Baden v. Gibbons, 

40 O.L.R. 285, at 291, as fo11ows: 

"The general rule is succinctly further stated in 22 R. C. L. 
418. Section 63; 'the acceptance of a second office, incompatible 
with one already held, vacates the first, and this is true whether 
the incompatibility is based on the common law or by reason of 
a constitutional mandate, or because of an express statutory 
direction to the effect that an office becomes vacant when the 
incumbent accepts and undertakes to discharge the duties of 
another incompatible office.' In the case of a constitutional or 
statutory command it is not a question as to whether or not the 
offices or employments are incompatible in the light of the various 
definitions as to what makes offices incompatible, for our legis­
lature in its wisdom has seen fit to declare that all public office 
and employment, other than that of a notary public or militiaman 
is incompatible with the office of councilman. Mecham in his work 
on Public Offices and Officers in Section 429 says : 

" 'Where, however, it is the holding of two offices at the 
same time which is forbidden by the constitution or the statutes, 
a statutory incompatibility is created, similar in its effect to that 
of the common law, and, as in the case of the latter, it is well set­
tled that the acceptance of a second office of the kind prohibited, 
operates ipso facto to absolutely vacate the first. 

"'No judicial determination is therefore necessary to de­
clare the vacancy of the first, but the moment he accepts the new 
office the old one becomes vacant, as is said in one case "His 
acceptance of the one was an absolute determination of his right 
to the other" and left him "no shadow of title, so that neither 
quo warranto nor a motion was necessary.' " 

In your letter of request, you refer to the case of State, ex rel. v. 

Kearns, 47 Ohio St., 566, as authority for the contention that the per­

son concerned is barred from qualifying and serving as township trustee 

because of the incompatibility. The fifth paragraph of the syllabus of 

that case reads as follows : 

"S. The appointment by a city council of a member thereof 
to an office which the statute makes a member of council ineligible 
to fi11, and his acceptance thereof, does not work an abandonment 
of his office as councilman. The appointment to the second office 
is absolutely void.'' 
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It will be noted that m the Kearns case a specific statute made a 

member of council ineligible to hold the other office there concerned. Thus, 

that case comes within the exceptions noted in the 44 Ohio Jurisprudence 

2d quotation given above, and should be distinguished from the case at 

hand. 

It is true that the general rule as expressed above refers to the situa­

tion where two offices are incompatible, while in the present case one of 

the positions, township trustee, is an office and the other, county highway 

department employee, is not. Here I might note that at one time it was 

not considered that there could be any incompatibility in mere employ­

ments, as opposed to offices. For years, however, my predecessors in this 

office have been applying the doctrine of incompatibility whether or not 

the positions concerned were offices. For example, in Opinion No. 5350, 

Opinions of the Attorney General for 1942, page 522, it is stated at 

page 530: 

"While most of the cases relating to incompatibility arise in 
connection with public offices as distinguished from public employ­
ments, yet I can see no reason for not applying the principles 
which have been developed, as well to public employees as to pub­
lic officers, where the nature of their duties or the powers con­
ferred upon them would seem to make them ineligible to render 
efficient and impartial service in another public office or employ­
ment * * *" 

I see no reason to now deviate from the policy that has been followed 

by this office through the years. 

While I have found no ruling on the exact set of circumstances here 

concerned, I also have found no reason to hold that the rule pertaining 

to two incompatible offices should not also apply to the incompatibility 

presented by the instant case. I thus conclude that a county highway 

department employee who is elected to the office of township trustee may 

qualify and serve as township trustee, but in doing so he vacates his 
position as county highway department employee. 

To answer your first question, therefore, the office of township trus­

tee is incompatible with the position of county highway department em­

ployee whether the latter position be in the classified or unclassified serv­

ice of the county (Opinion No. 1014, Opinions of the Attorney General 

for 1951, page 854, followed). 
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Answering your second question, where there 1s a tie vote, the tie 

is resolved by lot by the chairman of the board of elections ( Section 

3505.33, Revised Code.) The loser of the drawing is then in the same 

position as if he had received the lowest number of votes originally, and 

cannot be certified as elected even if the winner should later fail to qualify 

for the office. 

Coming to your third question, as discussed earlier, I am of the 

opinion that the person who was elected township trustee may qualify 

and serve in that office even though he holds the incompatible position 

of county highway department employee, but that he then vacates the 

latter position. 

My answers to the first three questions appear to be dispositive of 

the fourth. I note, however, in that regard that a classified county em­

ployee who becomes a candidate for the office of township trustee is in 

violation of Section 143.41, Revised Code, upon becoming a candidate, 

and whether elected or not, is subject to removal from his classified posi­

tion under Section 143.27, Revised Code. An unclassified employee on 

the other hand is not barred from political activity, and such an employee 

would not be subject to penalty merely on the grounds that he became 

a candidate. 

Concluding, it is my opinion and you are advised: 

1. The elective position of township trustee is incompatible with 

the position of county highway department employee whether the latter 

position is in the classified or unclassified service of the county. Opinion 

No. 223, Opinions of the Attorney General for 1959, page 110, approved 

and followed. 

2. A county highway department employee who is in the classified 

service of the county and who becomes a candidate for the elective posi­

tion of township trustee, is in violation of Section 143.41, Revised Code, 

prohibiting political activity by classified employees, and is subject to 

removal from his classified position under Section 143.27, Revised Code. 

Opinion No. 4058, Opinions of the Attorney General for 1954, page 367, 

approved and followed. 
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3. A county highway department employee, classified or unclassified, 

who is elected as a township trustee, may qualify for, and serve in, that 

office, but in so doing he vacates his county employment. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 
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