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OPINION NO. 92-054 
Syllabus: 

I. 	 A county transit board is authorized to deposit or invest the 
moneys of the county transit system in the types of deposits or 
instruments generally authorized for public moneys by R.C. 
135.31-.40. 

2. 	 Interest earned and paid on moneys invested or deposited hy a 
county transit board may be retained by the county transit board 
as part of its funds. 

To: James J. Mayer, Jr., Richland County Prosecuting Attorney, Mansfield, 
Ohio 

By: Lee Fisher, Attorney General, December 29, 1992 

You have asked whether R.C.306.11 permits a county transit board to invest 
its inactive funds and to retain the interest earned and paid thereon. 

A County Transit Board Is Authorized to Deposit or Invest the Moneys 
of the County Transit System 

R.C. 306.11 provides, in part: 

The county transit board shall have exclusive control over the 
cou11ty transit system's budgets, appropriations, collections .. custody, 
and application of its revenues or other funds received by it and shall 
have jurisdiction of all purchases and contracts entered into in 
connection with the county transit system pursuant to sections 307.86 
to 307.92, inclusive, of the Revised Code. (Emphasis added.) 

Thus, R.C. 306.11 vests the county transit board with exclusive control over the 
custody and application of the funds of the county transit system. 

R.C. 306.11 does not explicitly empower a county transit board to invest or 
deposit the moneys of the county transit system. However, 1992 Op. Att'y Gen. No. 
92-025 determined that, except as may be otherwise provided by statute or charter 
provision, where the General Assembly has statutorily authorized a county board to 
hold public moneys independently of the county treasury, such statutory authority 
impliedly empowers the board to deposit or invest those moneys in a manner which is 
reasonably calculated to safeguard such moneys while maintaining or enhancing the 
principal. The opinion reasoned as follows: 

As a general rule in Ohio, absent specific statutory authorization, 
public moneys cannot be loaned or invested by the officers in charge 
thereof. See, e.g., Fidelity & Casualty Co. v. Union Sav. Bank Co., 
119 Ohio St. 124, 162 N.E. 420 (1928); State v. Buttles, 3 Ohio St. 
309 (1854); 1979 Op. Att'y Gen. No. 79-048. Rather, public moneys 
must generally be dealt with strictly in accordance with the statutory 
provisions governing their use. See generally State ex rel. Locher v. 
Memzirzg, 95 Ohio St. 97, 115 N.E. 571 (1916) (authority of county 
commissioners to act in financial transactions must be clearly and 
distinctly granted). 

However, as noted in a prior Attorney General opinion, "where 
public moneys come into the custody of a public official and there is no 
specific statute as to what is to be done with them, the official may 
deposit such moneys in accordance with prevailing custom in the 
business community." 1989 Op. Att'y Gen. No. 89-051 at 2-217; 
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accord Busher v. Fulto11, 128 Ohio St. 485, 496, 191 N.E. 752, 757 
(1934) ("[w]here there is no express denial of the right, the practice of 
public officials in making general deposits of public or other trust 
funds coming into their official custody and control is customary and in 
accord with modern business usages"); 1984 Op. Att'y Gen. No. 84-075; 
1982 Op. Att'y Gen. No. 82-054; 1961 Op. Att'y Gen. No. 2720, p. 748 
(overruled, in part, on other grounds by Op. No. 82-054). The Busher 
court and these prior Attorney General opinions, thus, looked at 
then-current business practices in determining that, even without 
express statutory authorization, various governmental entities could 
deposit public funds in banks and other financial institutions. See, 
e.g., Op. No. 89-051; Op. No. 84-075. 

It is clear that it is customary in the business community not only 
to deposit funds in banks and other financial institutions, but also to 
purchase (either directly or indirectly through banks, financial 
institutions and/or other financial agents) investment instruments such 
as treasury bills and similar obligations backed by the full faith and 
credit of the United States, in order to safeguard the principal of, and 
earn interest on, such funds. Accordingly, in light of such current 
customary business practices and the economic reality that the 
principal of a fund should be invested in order to maintain its economic 
value, it is reasonable to conclude that in those instances where the 
General Assembly has granted statutory authority to a department, 
official or board of a county to hold public funds independently of the 
county treasury, such authority also impliedly includes the authority to 
deposit and/or invest those funds in a manner which is reasonably 
calculated to safeguard such funds while maintaining and/or enhancing 
the principal, pending use of such funds in accordance with the statutes 
governing their application. See, e.g., Busher v. Fulto11, 128 Ohio St. 
at 496, Hl N.E. al 757; 1961 Op. No. 2720. In the absence of a 
specific statute specifying the types of deposits or instruments which 
may be made with such funds, it is also reasonable to conclude that any 
such investment of public funds should be limited to those generally 
authorized for public funds by R.C. 135.31-.40. See 1961 Op. Att'y 
Gen. Nu. 2648, p. 671. 

Op. No. 92-025 at 2-89. 

The reasoning and conclusions of Op. No. 92-025 are of general applicability 
to the investment of public moneys that are authorized to be held by a county board 
independently of the county treasury. See also 1992 Op. Att'y Gen. No. 92-030 
(county sheriffs and county prosecuting attorneys are empowered to deposit into 
interest-bearing accounts mandatory drug fine moneys received pursuant to R.C. 
2925.03(J)(l) and proceeds from the sale of contraband and forfeited moneys that 
constitute a law enforcement trust fund created under R.C. 2933.43(D)(l)(c)). 
Therefore, since a county transit board is expressly authorized by R.C. 306.11 to 
hold public moneys independently of the county treasury, the board is empowered to 
deposit or invest such moneys in the types of deposits or instruments generally 
authorized for public moneys by R.C. 135.31-.40. 

Interest Earned and Paid on the Deposit or Investment of Moneys of a 
County Transit Board May Be Retained by the Board as Part of Its 
Fwids 

You have also asked whether a county transit board may retain the interest 
earned and paid on money invested by the board. The general rule set forth in R.C. 
9.38 is that "[a] public official other than a state officer, employee, or agent shall 
deposit all public moneys received by him with the treasurer of the public office or 
properly designated depository once every twenty-four consecutive hours." See 
also R.C. 5705.10. Because interest earned and paid on moneys deposited or 
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invested by a county transit board is "public money," see Op. No. 92-025 at 2-90 
n.6; 1989 Op. Att'y Gen. No. 89-002 at 2-11; see also R.C. 117.0l(C), if R.C. 9.38 
were applicable to such interest, it would require that such interest be deposited 
with the county treasurer for deposit by him inlo the county treasury, see R.C. 
135.40; R.C. 321.05. 

However, Op. No. 92-025 concluded that, where the General Assembly has 
set forth specific provisions authorizing a county board to hold public moneys 
independently of the county treasury and does not otherwise provide specifically for 
the deposit or investment of such moneys, the board may deposit or invest such 
moneys, and the interest earned and paid on those moneys is added to the principal 
sum that earned the interest. Op. No. 92-025 at 2-90 n.6; see Op. No. 92-030; 
1983 Op. Att'y Gen. No. 83-055 at 2-222. In reaching this conclusion, Op. No. 
?2-025 stated that the specific provisions authorizing a county board to hold public 
moneys independently of the county treasury create an exception to the general 
provisions of R.C. 9.38: 

It is a codified rule of statutory interpretation that a "special or 
local provision prevails as an exception to the general provision, unless 
the general provision is the later adoption and the manifest intent is 
that the general provision prevail." R.C. 1.51. Inasmuch as R.C. 9.38 
is a general provision and there is no manifest intent that R.C. 9.38 
prevail over the specific statutes authorizing a county department, 
official, or board to hold public funds independently of the county 
treasury, it may be concluded that these specific statutes create an 
exception to R.C. 9,.38. See 1983 Op. Att'y Gen. No. 83-055 
(interest earned on moneys invested directly by a county children 
services board or a county department of welfare (now the county 
children services board and the county department of human services) 
is added to the principal sum for investment or expenditure pursuant to 
R.C. 5153.33 and related provisions). 

Op. No. 92-025 at 2-90 n.6; see, e.g., Op. No. 92-030 at 2-117 n.9. 

With respect to your specific question, R.C. 306.11 is a special provision in 
that it specifically vests the county transit board with exclusivt control over the 
custody and application of the moneys of the county transit system. Additionally, 
R.C. 306.11 was enacted after R.C. 9.38 and there is no manifest intent that the 
general provisions of R.C. 9.38 prevail over the specific provisions of R.C. 306.11. 
See Op. No. 92-025 at 2-90 n.6. See generally 1969-1970 Ohio Laws, Part II, 
1350 (Am. S.B. 476, eff. Aug. 31, 1970) (enacting the language that currently appears 
in R.C. 306.11); 1902 Ohio Laws 511, 513 (H.B. 1050, passed May 10, 1902) (setting 
forth in section six substantially the same language as currently appears in R.C. 
9.38). Therefore, since a county transit board is statutorily authorized under R.C. 
306.11 to hold and disburse the moneys of a county transit system independently of 
the county treasury, R.C. 306.11 creates an exception to R.C. 9.38. See Op. No. 
92-025 at 2-90 n.6; see, e.g., Op. No. 92-030 at 2-118 n.9 ("since a county 
prosecuting attorney and county sheriff are statutorily authorized under R.C. 
2925.03(J)(l) and R.C. 2933.43(D)(l)(c) to hold and disburse mandatory drug fine 
moneys, and proceeds from the sale of contraband and forfeited moneys that 
constitute a Jaw enforcement trust fw1d, it may be concluded that both R.C. 
2925.03(J)(l) and R.C. 2933.43(D)(l)(c) create an exception to R.C. 9.38"). 

It is, thus, clear that neither R.C. 9.38 nor any other provision of law 
controls the disposition of interest earned and paid on moneys invested or deposited 
by a county transit board. I In the absence of a statute or other provision of law to 

Although a county which has adopted a charter pursuant to Ohio Const. 
art. X, §3 could adopt a provision that controls the disposition of interest 
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the contrary, interest is allocated to the fund to which the principal belongs. Op. 
No. 92-030 at 2-116; Op. No. 83-055 at 2-222; see also R.C. 135.21 ("[a]ll 
investment earnings from other moneys deposited by a treasurer, which by reason of 
being custodial funds, or funds belonging in the treasury of a taxing, assessment, or 
other district of which he is acting as ex officio treasurer, or for any reason, do not 
belong in the treasury of the state or subdivision shall, except as provided in section 
135.351 of the Revised Code, be apportioned among and credited to the funds to 
which the principal sums of such deposits or investments belong"). But cf. R.C. 
135.35l(A) (except as provided in R.C. 135.352 and R.C. 1545.22, "all interest earned 
on money included within the county treasury shall be credited to the general fw1d of 
the county").2 Since no statute or other provision of law controls the disposition 
of interest earned and paid on moneys invested or deposited by a cow1ty transit 
board, the interest earned and paid on such moneys follows the fund which has 
earned it. Accordingly, interest earned and paid on moneys invested or deposited by 
a county transit board may be retained by the county transit board as part of its 
funds. , 

Conclusion 

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised, that: 

I. 	 A county transit board is authorized to deposit or invest the moneys of 
the county transit system in the types of deposits or instruments 
generally authorized for public moneys by R.C. 135.31-.40. 

2. 	 Interest earned and paid on moneys invested or deposited by a county 
transit board may be retained by the county transit board as part of its 
funds. 

earned and paid on moneys invested or deposited by a county transit board, it 
is assumed, for purposes of this opinion, that no such provision has been 
adopted. 

2 Because moneys of a county transit system are held and controlled by a 
county transit board, R.C. 306.11, and thus not otherwise included within the 
county treasury, R.C. 135.35 l(A) does not control the disposi lion of interest 
earned and paid on such moneys. See 1992 Op. Att'y Gen. No. 92-030 at 
2-117 n.8; 1983 Op. Att 'y Gen. No. 83-055 at 2-222. 
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