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OPINION NO. 86-063 

Syllabus: 

Pursuant to R.C. 4753.02, no person, including a 
bearing aid dealer or fitter licensed pursuant to R.C. 
Chapter 4747, may use the word "audiologist" as a 
title or as part of a title or description of services 
unless that person holds a license to practice 
audiology issued by the Ohio Board of Speech Pathology
and Audiology pursuant to R.C. Chapter 4753. 

To: Robert G. Glaser, Chairman, Ohio Board of Speech Pathology and Audlology, 
Columbus, Ohio 

By: Anthor.y J. Celebrezze, Jr., Attorney General, August 21, 1986 

I have before me your letter in which you reques~ my
opinion on the question whether "the use of the term 
'audiologist,' 'certified bearing aid audiologist' or similar 
term by a person who does not hold a license to practice 
audiology issued by the Ohio Board of Speech Pathology and 
Audiology constitute[s] a violation of Revised Code section 
4753,02." Specifically, you are concerned whether persons who 
are licensed as hearing aid dealers or fitters under R.C. 
Chapter 4747 may use titles such as "hearing aid audiologist" 
or "certified hearing aid audiologist." You indicate that you 
are under the impression that persons who are licensed as 
hearing aid dealers or fitters under R.C. Chapter 4747 often 
are also "certified" by a national voluntary professional
organization known as the National Hearing Aid Society. You 
further indicate that the Hearing Aid Dealers and Fitters 
Licensing Board has expressed the opinion to the Board of 
Speech Pathology and Audiology that the use of the title 
"certified hearing aid audiologist" does not violate R.C. 
Chapter 4747, so long as the hearing aid dealer or fitter is in 
fact certified by the National Hearing Aid society. 

The practice of audiology is regulated pursuant to the 
provisions of R.C. Chapter 4753. R.C. 4753.0l(D) defines the 
"practice of audiology" as: 

the application of principles, methods, or procedures 
of measurement, the evaluation of, or counseling and 
instruction related to hearing and disorders thereof 
for the purpose of preventing, identifying, or 
modifying such disorders and conditions in individuals 
or groups of individuals, but does not include the 
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practice of aedicine and surgery or osteopathic 
aedicine and surgery. or the perforaance of a task in 
the noraal · practice of aedicine and surgery or 
osteopathic aedicine and surgery by a person to whoa 
the task is delegated by a licensed physician. 

Division (C) of R.C. 4753.0l defines an "audiologist" as: "a 
person who practices audiology and who offers such services to 
the general public under any title or description of services 
incorporating the words 'audiology.' ·'audiologist. ' 'hearing 
clinic.• •bearing clinician.' 'bearing therapy.' 'hearing 
therapist.• •audioaetry.' •audiometrist.' or any aiailar titles 
or descriptions of services." see R.C. 4753.06 (setting forth 
who is eligible to take the examination. adainiatered by the 
Board pursuant to R.C. 4735.05. to qualify for licenaure as an 
audiologist): R.C. 4753.07 (the Board of Speech Pathology and 
Audiology shall issue a license to applicants who have passed 
the appropriate exaainationa and otherwise complied with 
licenaure requirements: a license entitles the holder to 
practice audiology). 

As you note in your letter of request. R.C. 4753.02 limits 
who may practice audiology and forbids the use of misleading 
advertising or titles: 

No person shall practice or offer to practice the 
profession of .•• audiology. or use in connection with 
his naae. or otherwise assume. use. or advertise any 
title or description tending to convey the iapression 
that he is a[nJ .•• audiologist unless the person is 
licensed under this chapter. 

It thus must be determined whether using the ter• "audiologist• 
as a part of a title •tend[a] to convey the impression" that 
the person using the title is an audiologist. 

There is no statutory definition of the phrase "tending to 
convey the iapreaaion" for purposes of R.C. Chapter 4753. 
Thus. I must construe the words in accordance with their co111J1on 
meanings. See R.C. 1.42 (providing that "[w]orda and phrases 
shall be read in context and construed according to the rules 
of gra11aar and common usage"). ~ also 1976 Op. Att•y Gen. 
No. 76-052 (it is a general rule of atatuto~y construction that 
words are to be given their natural and normal meaning). 

An "impression" is defined as "an effect produced. as on 
the mind or senses. by some force or influence." and as •a 
notion, feeling. or recollection, esp[ecially] a· vague one.• 
Webster's New World Dictionary. 706 (2d college ed. 1982). 
•convey• is defined as serving "as a channel or aediua" for 
transaitting. or "to make known: communicate in words. actions. 
appearance. etc.• Id. at 311. Finally. "tend" is defined as: 
•to have an inclination. tendency. bias. etc. to do aoaething: 
incline •.. to lead or be directed." Id. at 1465. Thus. it does 
not appear that R.C. 4753 .02 requires that a consuaer actually 
aiaperceive or be aisled by a title or advertiaeaent for a 
violation of the statute to occur. Rather. the use of the 
broad language "tending to convey the impression• indicates 
that, the statute will be violated if the use of a tera aight 
lead or incline a person to have the notion or feeling that one 
using the tera is an audiologia.t. I believe that a consumer 
who sees a sign identifying a practitioner as a "hearing aid 
audiologist• or a •certified bearing aid audiologist" aigbt 
think. or might have the "vague feeling." 'that the practitioner 

· is an audiologist. Indeed. I find tba.t the possibility of 
aiaperception is very real. 

September 1986 
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The definition of "audiologist." provided in R.c. 
4753.0l(C). indicates that an audiologist may be practicing 
under any of a variety of titles or descriptions of services, 
incorporating words such as "audiology," "audiologist," 
"hearing ·clinic," "hearing clinician," "hearing therapy," 
"hearing therapist," "audiometry," "audiometrist." or "any 
similar titles or descriptions of services." Because the terms 
"hearing aid audiologist" and "certified hearing aid 
audiologist" incorporate the word "audiologist." it would be 
logical for a consumer to assume that a person using these 
titles is an audiologist licensed under e~c. Chapter 4753. 

My conclusion is supported by the holding in American 
Speech-Language-Hearing Association y. National Hearing Aid 
Society, 224 U.S.P.Q. (BNA) 798 (TTAB 1984). In that case, the 
Trade•ark Trial and Appeal Board of the Patent and Trademark 
Office considered the validity of the challenged collective 
•embership mark of the National Hearing Aid Society. The Board 
concluded that: · 

[T]he inclusion of the tera "CBRTIFIED HEARING AID 
AUDIOLOGIST" in [the National Hearing Aid society's] 
aark is likely to deceive consumers into believing 
that the hearing aid dealers who use the mark are 
audiologists (i.e., persons acade•ically trained to at 
least the master• s degree level in audiology) in the 
hearing aid aspect of the hearing field, when in fact 
the hearing aid dealers do not have that degree of 
training:l and that the registered mark is deceptive 
within the meaning of section 2(a)2 of the Trademark 
Act.3 (Footnotes added.) 

1 R.C. 4753 .06 sets forth the qualifications a person
11ust possess in order to be licensed as an audiologist in 
Ohio. Pursuant to division CB)· of R.C. 4753.06, an 
applicant must have earned a bachelor's, master's, or 
doctor's degree, having taken a total of sixty semester 
hours, or its equivalent, in the areas of study specified 
in that division. Further, an applicant must have 
completed "a 11inimum of three hundred clock ho.urs of 
appropriate supervised clinical experience" in audiology, 
R.C. 4753.06(C), and must have "obtained professional 
experience in his field ...which shall be at least nine 
calendar months with a minimum of thirty clock hours per 
week or an equivalent •.. in which bona fide clinical work 
has been accomplishe~ tn ... audiology .•.. " R.C. 4753.06(0). 

By contrast, there are no educational requirements 
· which an applicant for licensure as a hearing aid dealer 

and fitter must meet, although an applicant must pass a 
qualifying examination administered by the Hearing Aid 
Dealers and Fitters Licensing Board. R.C. 4747.05. See 
R.C. 4747.0S. R.C. 4747.10 provides, however, that a 
person who is currently engaged in training to become a 
licensed hearing aid dealer or fitter must apply to the 
Board for a trainee permit. An applicant for a trainee 
permit must, inter alia, be "[t)he holder of a diploma from 
an accredited high school. or possess an equivalent 
education." R.C. 4747.lO(B). 

2 Section 2(a) of the Trademark Act, 15. u.s.c. S 
1052 (a), prohibits registration of a mark which "consists 
of or comprises ... deceptive ... matter •... " 

3 You note in your letter that the decision of the 
Trademark Trial and Appeal Board cancelling the National 
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Id. at 810. 

Thus. I conclude that no person 11ay use the word 
•audiologist" as a title or part of 1a title or description of 
services. unl~ss he is licensed as an audiologist pursuant to 
R.C. Chapter 4753.4 Although the practice of a hearing aid 
dealer or fitter relates to human hearing, as does that of an 
audiologist, R.C. 4753.02 does not except hearing aid dealers 
and fitters froa its prohibitions. See qeneralj_y Dougherty v. 
Torrence, 2 Ohio st. 3d 69, 10, 442 N.B.2d 1295, 1296 (l982)(in
construing a statute, words not used aay not be inserted). The 
scope of practice of a person licensed to engage in the 
practice of dealing in or fitting of hearing aids is defined in 
R.C. 4747.0l(B) as "the sale of a hearing aid. and the 
measurement and testing of human hearing by means of an 
audiometer or by any other means for the purpose of selecting,
adapting, and selling a hearing aid to any person, and includes 
the making of impressions for earmolds." Thus, the practice of 
a nearing aid dealer is quite different fro• that of an 
audiologist. See also note one. supra (setting forth the 
different qualifications applicants for licensure as 
audiologists and hearing aid dealers and fitters aust meet).
R.C. 4753.l2(I) provides that nothing in R.C. Chapter 4753 

Hearing Aid Society• s trademark has bee_n automatically
stayed pending the resolution of a civil action brought to 
appeal the Board's decision. Even if the Board is 
reversed, I still believe that the use of the teras 
"certified hearing aid audiologist• or "hearing aid 
audiologist" by someone not licensed as an audiologist 
violates R.C. 4753.02. I find the reasoning and factual 
findings of the Trademark Trial and Appeal Board to be 
persuasive and relevant to this issue. 

4 The prohibition against unlicensed persons using the 
term "audiologist" as a title or a part of a tit-le in 
advertising and promotion creates no freedom of speech 
problems. The advertising or promotion of a title is 
commercial speech. In P'riedman v. Rogers, 440 U.S. l, 11 
(1979), the Supreme court· concluded that, "[a] trade name 
is used as part of a proposal of a commercial 
transaction .... [The] purpose is strictly business. The use 
of trade names in connection with optometrical practice, 
then, is a form of commercial speech and nothing more." 
Commercial speech may receive a limited form of first 
amendment protection, ·but only if it concerns a lawful 
activity and is not misleading or fraudulent. see Posadas 
de Puerto Rico Associates v. Tourism Company of Puerto 
Rico. 54 U.S.L.W. 4957 (U.S. July 1, 1986)(No. 
84-l903)(holding that statutes and regulations restricting
advertising of casino gambling are not facially 
unconstitutional or unconstitutionally vague). see also 
Central Hudson Gas & Electric Corp. v. Public Service 
Commission of. New York, 447 U.S. 557, 563 (1980)("there can 
be no constitutional objection to the suppression of 
commercial messages that do not accurately inform the 
public about lawful activity. The government may ban forms 
of communication more likely to deceive the public than to 
inform it")-(citations omitted). Because I have determined 
that it is misleading for a hearing aid dealer or fitter to 
use the word "audiologist" as a title or a part of a title 
unless he has been licensed under R.C. Chapter 4753, the 
promotion or advertising of such a title by a hearing aid 
dealer or fitter appears to be unprotected speech. 

September 1986 
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shall be construed to "[r]estrict a person licensed under [R.C. 
Chapter 4747) from en9aging in the duties as defined in that 
chapter related to measurinCJ. tenting. and counselinCJ for the 
purpose of identifying or modifying 'bearing conditions in 
connection with the fitting. dispensing. or servicing of a 
hearing aid." A hearing aid dealer licensed under R.C. Chapter 
4747 may. therefore, fully engage in the practice of dealing in 
or fittinCJ of hearing aids, R.C. Chapter 4753 notwithstanding. 
No provision in R.C. Chapter 4747 or R.C. Chapter .4753 
however, permits a bearing aid dealer to practice audiology~ 
or exempts a hearing aid dealer from· the prohibition of R.C. 
4753.oz.' 

Therefore, it is ay opinion. and you are hereby advised. 
that pursuant to a.c. 4753.02. no person. including a hearing 
aid dealer or titter licensed pursuant to R.C. Chapter 4747. 
aay use the word •audiologist• as a title or as part of a title 
or description of services unless that person bolds a license 
to practice audiology issued by the Ohio Boar..l of Speec.b 
Pathology and Audiology pursuant to R.C. Chapter 47SJ. 

5 R.C. 4753.12 does permit certain persons to provide 
various audiology services without being licensed by the 
Board of Speech Pathology and Audiology. See. !.:.!I.:.• R.C. 
4753 .12(B) . (speech and bearinCJ therapists licensed or 
certified by the State Board of Education need not obtain 
licenses so long as they perfora activities only within the 
scope of their employment and do not offer to render 
services to the general public): 4753.12(C)(person employed 
as audiologist by any state or federal agency need not 
obtain license). 

6 R.C. 4747.12(£) provides that the Hearing Aid Dealers 
and Fitters Licensing Board may·revoke or suspend a license 
or permit if the person who bolds the license or permit 
"[u]sed or caused or proaoted the use of any advertising 
matter. promotional literature. testimonial. guarantee, 
warranty, label, brand, insignia, or any other 
representation. however disseminated or published, which is 
misleading, deceptive, or untruthful." Furthermore, R.C. 
4753.99 provides that violation of 4753.02 is a minor 
misdemeanor. I aake no finding as to the culpability of 
any particular person. Each case must be considered by the 
appropriate authority in light of the surrounding 
circumstances. 




