
                                                                                                         

 

 

 
 
 
 
 

 
 

 
 

 

 

February 25, 2016 

The Honorable Nicholas A. Iarocci 
Ashtabula County Prosecuting Attorney 
25 West Jefferson Street 
Jefferson, Ohio 44047-1092 

SYLLABUS: 2016-006 

The phrase “deed of absolute conveyance of land,” as it is used in R.C. 317.22, 
includes a deed transferring an easement.  R.C. 317.22 requires the stamp and 
indorsement of the county auditor referred to in R.C. 319.202 upon a deed of 
absolute conveyance of land that transfers an easement before the deed may be 
recorded. R.C. 317.22 does not authorize a county recorder to record a deed of 
absolute conveyance of land that transfers an easement that does not have thereon 
the stamp and indorsement of the county auditor referred to in R.C. 319.202. 
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Columbus, Ohio 43215 
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February 25, 2016 

OPINION NO. 2016-006 

The Honorable Nicholas A. Iarocci 
Ashtabula County Prosecuting Attorney 
25 West Jefferson Street 
Jefferson, Ohio 44047-1092 

Dear Prosecutor Iarocci: 

You have requested an opinion whether R.C. 317.22 authorizes a county recorder to 
record an instrument creating or conveying an easement or right-of-way that does not have 
thereon the stamp and indorsement of the county auditor referred to in R.C. 319.202 and R.C. 
322.02(A). 

A county recorder is a creature of statute and she may exercise only those powers 
expressly conferred upon her by statute or necessarily implied in order to effect the exercise of 
an express power. 2011 Op. Att’y Gen. No. 2011-036, at 2-289; 2000 Op. Att’y Gen. No. 2000­
046, at 2-281; 1989 Op. Att’y Gen. No. 89-051, at 2-216; 1936 Op. Att’y Gen. No. 5383, vol. I, 
p. 451, at 452; see State ex rel. Preston v. Shaver, 172 Ohio St. 111, 114, 173 N.E.2d 758 (1961). 
Likewise, a county auditor is a creature of statute, and he is bound by the authority granted his 
office by the General Assembly.  2012 Op. Att’y Gen. No. 2012-035, at 2-311 (quoting 1984 Op. 
Att’y Gen. No. 84-005, at 2-15); see State ex rel. Kuntz v. Zangerle, 130 Ohio St. 84 (syllabus, 
paragraph 1), 197 N.E. 112 (1935) (a county auditor may “exercise only such powers as are 
expressly delegated by statute, together with such implied powers as are necessary to carry into 
effect the powers expressly delegated”). 

Requirements of R.C. 317.22, R.C. 319.202, and R.C. 319.54 

We now turn to the statutes that are relevant to your question.  Pursuant to R.C. 317.22, a 
county recorder shall not record a 

deed of absolute conveyance of land or any conveyance, absolute or otherwise, of 
minerals or mineral rights … until: 
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(A) The conveyance presented to the county recorder bears the stamp 
of the county auditor stating the conveyance has been examined and the grantor 
has complied with [R.C. 319.202]; 

(B) Such conveyance has been presented to the county auditor, and by 
the county auditor indorsed “transferred,” or “transfer not necessary.” 

R.C. 317.22 (emphasis added).  Further, a conveyance shall not be recorded “if the indorsement, 
indorsements, or stamps of indorsement of a county auditor indicating compliance with [R.C. 
319.202] on the conveyance are in whole or in part defaced, illegible, or incomplete.”  R.C. 
317.22(D). 

R.C. 317.22 prohibits a county recorder from recording a “deed of absolute conveyance 
of land” until the county auditor and the grantor have complied with the terms of R.C. 319.202. 
R.C. 319.202 requires that, 

[b]efore the county auditor indorses any real property conveyance … 
presented to the auditor pursuant to [R.C. 319.20] …, the grantee or the grantee’s 
representative shall submit in triplicate a statement, prescribed by the tax 
commissioner, and other information as the county auditor may require, declaring 
the value of real property … conveyed, except that when the transfer is exempt 
under [R.C. 319.54(G)(3)] only a statement of the reason for the exemption shall 
be required. 

R.C. 319.54(G)(3) provides for the fees a county auditor shall charge and receive “[f]or receiving 
statements of value and administering [R.C. 319.202]” and sets forth a list of property transfers 
for which no fee shall be charged. These exempted transfers include, inter alia, several 
situations where little or no money is exchanged or where the transfer is made within a family or 
necessitated by an owner’s death. The exemption pertinent to your question is R.C. 
319.54(G)(3)(p), which applies to the transfer “[o]f an easement or right-of-way when the value 
of the interest conveyed does not exceed one thousand dollars.”  Thus, no fee is charged by the 
county auditor for the transfer of an easement valued at $1,000 or less.  R.C. 319.54(G)(3)(p). 

You also reference R.C. 322.02 in your request letter.  R.C. 322.02(A) sets forth the 
general authority for a county to levy and collect a “real property transfer tax on each deed 
conveying real property or any interest in real property” located wholly or partly within the 
county. This section further requires that the tax shall be paid to the county auditor at the time 
the deed is presented to the county auditor pursuant to R.C. 319.202 and prior to presenting the 
deed to the county recorder to be recorded.  R.C. 322.02(A). 

The Meaning of “Easement” and “Deed of Absolute Conveyance of Land” 

In order to answer your question, we must understand what an easement is and whether 
an easement may be included in the phrase “deed of absolute conveyance of land” for purposes 
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of R.C. 317.22.1  “Easement” is not defined by statute for purposes of R.C. 317.22 or R.C. 
319.54 or otherwise. R.C. 1.42 provides that words not given a technical or particular meaning 
shall be construed according to their common usage.  The dictionary defines an “easement” as 
“[a]n interest in land owned by another person, consisting in the right to use or control the land, 
or an area above or below it, for a specific limited purpose (such as to cross it for access to a 
public road).”  Black’s Law Dictionary 622 (10th ed. 2014); see also Merriam-Webster’s 
Collegiate Dictionary 392 (11th ed. 2007) (an easement is “an interest in land owned by another 
that entitles its holder to a specific limited use or enjoyment”); State ex rel. Butler Twp. Bd. of 
Trs. v. Montgomery Cnty. Bd. of Cnty. Comm’rs, 162 Ohio App. 3d 394, 2005-Ohio-3872, 833 
N.E.2d 788, at ¶28 (an easement is “‘a property interest in the land of another which entitles the 
owner of the easement to a limited use of the land in which the interest exists’” (quoting Ohio 
Jurisprudence 3d, Easements and Licenses §1 (2005))). 

An easement is created by express grant, implication, prescription, or estoppel.  1998 Op. 
Att’y Gen. No. 98-036, at 2-218. Easements by implication, prescription, and estoppel are 
easements that are recognized by the courts in situations where there is no express grant.  Id. 
When an easement is created by express grant, the grant must “be included in the language of a 
deed, lease, or the like” and “meet the statutory requirements of R.C. 5301.01.”  Id.; Kamenar 
R.R. Salvage v. Ohio Edison Co., 79 Ohio App. 3d 685, 689, 607 N.E.2d 1108 (Union County 
1992); see also R.C. 1335.04 (providing that no interest in land “shall be assigned or granted 
except by deed, or note in writing”); R.C. 5301.25 (instruments conveying or encumbering land 
must be recorded).  “It follows that the recording of a transaction that affects an easement created 
by express grant will be governed by the statutes applicable to the type of instrument in which 
the express grant appears.” 1998 Op. Att’y Gen. No. 98-036, at 2-219. 

You have asked about “an instrument creating or conveying an easement or right-of­
way.” A “right-of-way” is “[t]he right to pass through property owned by another. • A right-of­
way may be established by contract, by longstanding usage, or by public authority (as with a 
highway). Cf. EASEMENT.” Black’s Law Dictionary 1522 (10th ed. 2014); cf. State ex rel. Butler 
Twp. Bd. of Trs. v. Montgomery Cnty. Bd. of Cnty. Comm’rs, 162 Ohio App. 3d 394, 2005-Ohio­
3872, 833 N.E.2d 788, at ¶28 (“while ‘easement’ refers to the right to use land in a particular 
way, the term ‘right of way’ may refer to either the land itself or the right to use the land for the 
purpose of a transportation right of way”). 

A right-of-way is a type of easement.  Black’s Law Dictionary 622 (10th ed. 2014) 
(stating in the definition of “easement” that “[t]he primary recognized easements are (1) a right­
of-way, (2) a right of entry for any purpose relating to the dominant estate, (3) a right to the 
support of land and buildings, (4) a right of light and air, (5) a right to water, (6) a right to do 
some act that would otherwise amount to a nuisance, and (7) a right to place or keep something 
on the servient estate”).  For ease of discussion, and because a right-of-way is a type of 
easement, we will use only the term “easement” in this discussion and analysis. 
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The phrase “deed of absolute conveyance of land” also is not defined by statute for 
purposes of R.C. Chapter 317. We thus turn to the common legal definitions of these words.  See 
R.C. 1.42. A “deed” is a “written instrument by which land is conveyed” and, “[a]t common 
law, any written instrument that is signed, sealed, and delivered and that conveys some interest in 
property.” Black’s Law Dictionary 501 (10th ed. 2014); see generally Chesapeake Exploration, 
L.L.C. v. Buell, 144 Ohio St. 3d 49, 2015-Ohio-4551, at ¶38 (“an ‘interest in land’ is far broader 
than ownership of property and encompasses an interest in using the land, such as an easement”).  
“Conveyance” means “[t]he voluntary transfer of a right or of property” and an “absolute 
conveyance” is one “in which a right or property is transferred to another free of conditions or 
qualifications (i.e., not as a security). Cf. conditional conveyance.”2 Black’s Law Dictionary 
407 (10th ed. 2014). And “land” is “[a]n immovable and indestructible three-dimensional area 
consisting of a portion of the earth’s surface, the space above and below the surface, and 
everything growing on or permanently affixed to it.”  Id. at 1008. Thus, a deed of absolute 
conveyance of land is a written instrument transferring without condition or qualification a right 
to a three-dimensional area consisting of a portion of the earth’s surface.  Turning again to the 
definition of an easement—an interest in land consisting in the right to use or control the land for 
a specific purpose—it follows that a deed transferring an easement is included in the phrase 
“deed of absolute conveyance of land.”3 

This conclusion is supported by previous opinions of the Attorney General.  In 1928 Op. 
Att’y Gen. No. 3001, vol. IV, p. 2808 (syllabus), the Attorney General determined that 

[a]n instrument of writing in which it is stated that the grantor grants, 
bargains, sells, conveys and warrants to the grantee, its successors and assigns 
forever, a right of way and easement with the right, privilege and authority to said 
grantee, its successors, assigns, lessees and tenants, to construct, erect, operate 
and maintain a line of poles and wires for the purpose of transmitting electric or 
other power, including telegraph or telephone wires in, on, along, over, through or 

2 A “conditional conveyance” is a “conveyance that is based on the happening of an event, 
usu. payment for the property; a mortgage.  Cf. absolute conveyance.” Black’s Law Dictionary 
407 (10th ed. 2014). 

3 You describe the documents being presented for recording in your county as labeled, 
simply, “Easement” and not “Deed” or “Deed of Easement.”  The law does not recognize an 
instrument or document as an easement; rather, an easement is a right or interest that is expressed 
or conveyed by another legal document or instrument, such as a deed.  While a document 
conveying an easement may be labeled “Easement,” it is nonetheless an instrument of writing for 
the absolute conveyance of an interest in land and, thus, a deed as contemplated by R.C. 317.22. 
We acknowledge, however, that form books concerning Ohio real property law practice contain 
examples of forms labeled as easement forms.  See, e.g., 2 Robert M. Curry and James Geoffery 
Durham, Ohio Real Property Law and Practice § 1100-3, -5 (6th ed. 2009). 
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across properly described lands for a consideration stated, and containing the 
statement that the grantee is to have and to hold an interest in said land unto said 
grantee, its successors and assigns, properly signed and acknowledged in the 
presence of witnesses, and duly acknowledged before an officer authorized in the 
premises, is an instrument of writing for the absolute and unconditional sale and 
conveyance of an interest in lands, tenements or hereditaments and should under 
the provisions of [G.C. 2757 (now R.C. 317.08)] be recorded in the record of 
deeds. 

(Emphasis added.)  This opinion’s conclusion relied heavily upon a specific set of facts. 
Nonetheless, the opinion considered the proper way to record a “deed of easement” and found 
that an instrument of writing granting an easement is an “absolute and unconditional sale and 
conveyance of an interest in lands” and should be recorded accordingly in the deed records.4 

Returning to your question, we conclude that R.C. 317.22 requires the stamp and 
indorsement of the county auditor referred to in R.C. 319.202 upon a deed of absolute 
conveyance of land before such a deed may be recorded.  See 1939 Op. Att’y Gen. No. 958, vol. 
II, p. 1354 (syllabus, paragraph 1) (“[i]f a deed of absolute conveyance of land which does not 
bear the endorsement of a county auditor is presented to the county recorder with the proper 
filing fee, the latter is without authority to accept such deed for filing and recording”).  The 
phrase “deed of absolute conveyance of land,” as it is used in R.C. 317.22, includes a deed 
transferring an easement.  Thus, R.C. 317.22 does not authorize a county recorder to record a 
deed of absolute conveyance of land that creates or conveys an easement and does not have 
thereon the stamp and indorsement of the county auditor referred to in R.C. 319.202.   

Conclusion 

The phrase “deed of absolute conveyance of land,” as it is used in R.C. 317.22, includes a 
deed transferring an easement.  R.C. 317.22 requires the stamp and indorsement of the county 
auditor referred to in R.C. 319.202 upon a deed of absolute conveyance of land that transfers an 

Several subsequent Attorney General opinions set forth similar conclusions.  See 1933 
Op. Att’y Gen. No. 312, vol. I, p. 344 (syllabus, paragraph 2) (“[e]asements may be created by 
instruments in writing for the absolute and unconditional sale or conveyance of lands, tenements 
and hereditaments.  Under [G.C. 2757 (now R.C. 317.08)], it is the county recorder’s duty to 
record such instruments in the record of deeds”); 1929 Op. Att’y Gen. No. 329, vol. I, p. 515, at 
517 (“[t]he conveyance here in question is a right of way or easement in and over the lands of the 
grantor, and the same is an interest in real estate which the township trustees are authorized to 
take by purchase and by deed”); 1929 Op. Att’y Gen. No. 306, vol. I, p. 481, at 482 (confirming 
the conclusion of 1928 Op. Att’y Gen. No. 3001, vol. IV, p. 2808). But see 1934 Op. Att’y Gen. 
No. 2633, vol. I, p. 600, at 602 (“[t]he factor of perpetualness [of the easement] was important in 
the rendition of the 1928 [and 1933] opinion”). 
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easement before the deed may be recorded.  R.C. 317.22 does not authorize a county recorder to 
record a deed of absolute conveyance of land that transfers an easement that does not have 
thereon the stamp and indorsement of the county auditor referred to in R.C. 319.202. 

Very respectfully yours, 

 MICHAEL DEWINE
 
Ohio Attorney General 



