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OPINION NO. 68-132 

Syllabus: 

Public safety vehicles used by law enforcement officers 
or others sworn to enforce the criminal traffic laws are 
authorized to have a red flashing light when performing func­
tions in connection with a funeral procession and all other 
funeral escort vehicles are restricted to an amber colored 
flashing light. 

To: Warren C. Nelson, Director, Ohio Department of Highway Safety, 
Columbus, Ohio 

By: William 8. Saxbe, Attorney General, August 28, 1968 

In your request for my opinion you ask that I interpret 
Amended House Bill No. 878 as to the application of the various 
sections to funeral processions. 

Accompanying your request for an opinion was a letter ad­
dressed to you from the Ohio Funeral Directors Association, 
Inc., indicating that the central problem f~r resolution is 
the color of flashing lights authorized on funeral escort ve­
hicles and especially whether red flashing lights are authorized 
if a funeral escort vehicle is operated by the police or an in­
divmdual deputized for that purpose. 

The 107th General Assembly in enacting Amended House Bill 
No. 878, effective December 14, 1967, established a new class 
of vehicles in the definitions section, which class is referred 
to as "public safety vehicle", and in general vehicles within 
this class are the only vehicles authorized to use a red flash-
ing light. --
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Subsection 4511.01 (E), Revised Code, reads as follows: 

"(E) 'Public safety vehicle' means ambulances, 
motor vehicles used by public law enforcement offi­
cers er other persons sworn to enforce the criminal 
and traffic laws of the state, and the vehicles used 
by fire departments, including motor vehicles when 
used by volunteer firemen responding to emergency 
calls in the fire department service when identified 
as required by the director of highway safety." 

Subsection 4513.17 {D), Revised Code, reads as follows: 

"(D) Except a person operating a public safety 
vehicle, as defined in division (E) of section 4511.01 
of the Revised Code, or a school bus, no person shall 
operate or move upon any public street or highway any 
vehicle or equipment which has a flashing red or a 
flashing combination red and white light, or any ve­
hicle or equipment which has an oscillating or rotating 
red light or a combination red and white oscillating 
or rotating light. This section shall not prohibit 
the use of warning lights required by law or the sj_mul­
taneous flashing of turn signals on disabled vehicles." 

The legislature in Subsection 4511.17 (C), Revised Code, 
further restricted the use of flashing lights. 

Subsection 4511.17 (C), supra, reads as follows: 

"(C) Flashing lights are prohibited on motor 
vehicles, except as a means for indicating a right 
or a left turn, or in the presence of a vehicular 
traffic hazard requiring unusual care in approach-
ing, or overtaking or passing. This prohibition 
does not apply to the use of a flashing, oscillating, 
or rotating amber light on emergency vehicles,*** 
road service vehicles servicing or towing a disabled 
vehicle, traffic line stripers, snow plows, rural mail 
delivery vehicles, state highway survey vehicles, 
funeral escort vehicles, and similar equipment operated 
by the department or local authorities, nor to vehicles 
or machinery permitted by section 4513.11 of the Revised 
Code to have a flashing red light." (Emphasis added) 

Subsection 4511.01 (VV), Revised Code, states: 

"'Funeral escort vehicle' means any motor 
vehicle, including a funeral hearse, while used 
to facilitate the movement of a funeral procession." 

Prior to the enactment of Amended House Bill No. 878, supra, 
funeral escort vehicles were permitted by statute to use flash­
ing red lights (see former Section 4513.17, Revised Code, ef­
fective November 2, 1959; 128 Ohio Laws of Ohio 591). 

The presumption is that the General Assembly had a definite 
purpose in its recent enactment with respect to flashing lights 
on motor vehicles. {See 50 Ohio Jurisprudence 2d, Section 246, 
Object and Purpose of Statute; Presumption and Judicial Notice, 
page 230). 
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It seems clear that the legislature intended to restrict 
the use of flashing lights on motor vehicles and to restrict 
the color of flashing lights on motor vehicles. 

Public safety vehicles are expressly authorized to use 
red flashing lights by virtue of Subsection 4513.17 (D), supra. 
Other vehicles not expressly authorized by statute are prohibited 
by the provisions of Subsection 4511.17 (C), supra, from using 
any color of flashing lights except those named classes of ve­
hicles which are permitted to use amber flashing lights. 

Accordingly, it is my opinion and you are so advised that 
public safety vehicles used by law enforcement officers or others 
sworn to enforce the criminal traffic laws are authorized to 
have a red flashing light when performing functions. in connection 
with a funeral .procession and all other funeral escort vehicles 
are restricted to an amber colored flashing light. 




