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THE STATE HIGHWAY PATROL MAY POST SIGNS WITHOUT 

THE AUTHORIZATION OF THE DIRECTOR OF HIGHWAYS 

OR LOCAL AUTHORITIES-§§4511.091, 4511.11, 4511.01, R.C., 

AMEND. SUB. H. B. 426, 100TH G.A. 

SYLLABUS: 

Under Section 4511.091, Revised Code, state highway patrolmen and other law 
enforcement officers may post the signs described therein without the authorization 
of the director of highways or local authorities as provided in Sections 4511.10 and 
4511.11, Revised Code; and the signs so posted need not be affixed in a permanent 
fashion but need only be placed in a position in relation to the radar or other speed 
timing device referred to in Section 4511.091, Revised Code, so as to comply with 
said section when such a timing device is in use. 

Columbus, Ohio, June 29, 1962 

Hon. Thomas A. Bell, Prosecuting Attorney 

Mahoning County, Youngstown, Ohio 

Dear Sir: 

I have your letter in which you request my opinion on questions raised 

in a letter enclosed therein. Said enclosure reads, in part, as follows : 

"The Canfield Village police in the operation of radar placed 
temporary signs not less than 750 feet, nor more than 1500 feet, 
in advance of the radar transmitter. These signs are erected when 
they go to work on State Rte. 46, and State Rte. 224 within the 
village. The signs are in the wording prescribed by the Director 
of Highway, but they are placed in either one of two ways: ( 1) 
by putting the sign upon the top of a speed limit sign, or hanging 
it thereon: (2) by laying the pole to which such a sign is at­
tached against the pole and speed limit sign. After working a 
couple of hours at that point, they then pick up their signs and 
move to a more fertile spot. The Canfield Chief of Police says 
that he is doing exactly what the State Highway Patrol does, and, 
hence, must be within his rights. 

"This raises several questions which I think would require the 
Attorney General's opinion based on R.C. 4511.091(A), 4511.10, 
and 4511.11. The basic question is whether a state patrolman, a 
village patrolman, or a township patrolman has authority to place 
the radar speed warning sign temporarily at any place he desires 
within the limits of his jurisdiction. 
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"R.C. 4511.019 provides that a rectangular sign appnsmg 
drivers of motor vehicle~ of the presence of such radar 'shall be 
posted on or as near as practical to the highway ............ .' 
RC. 4511.10 provides 'The Department of Highways may place 
and maintain traffic control devices ................ to regulate, 
warn, or guide traffic.' ( italics mine) The second paragraph con­
tinues, 'No local authority shall place or maintain any traffic 
control device upon any highway under the jurisdiction of the 
Department except by permission of the Director of Highways.' 
R.C. 4511.11 provides, 'Local authorities in their respective juris­
dictions may place and maintain traffic control devices upon high-
ways under their jurisdiction ............ or to regulate, warn, 
or guide traffic.' (italics mine) Continuing on, it reads, 'No 
village shall place or maintain any traffic control signal upon any 
extension of the state highway system within such village without 
first obtaining the permission of the Director of Highways.' 

"The pertinent questions are these: 

"l. Do local patrolmen, within their respective villages 
and townships, fall within the meaning of 'local authorities?' 

"2. If they do not, does the Council of the village, or the 
Township Trustees in the case of a township, have authority to 
delegate the power to place radar warning signs to their respec­
tive patrolmen and constables at any spot they see fit? 

"3. As to members of the State Highway Patrol, can the Di­
rector of Highways delegate the power to place such warning signs 
to the patrolmen of .the State Highway Patrol at any point they 
may see fit, and change the same from time to time? 

"4. As to the second paragraph of R.C. 4511.10, can the 
Director of Highways give a general carte blanche authority 
to local authorities to place or maintain any traffic control device 
upon any state highway within the jurisdiction of the village or 
township in the case of the township? 

"5. Generally, then, are such temporary signs as so erected 
and used legal within these statutes ? 

"There may be many other questions which you may see that 
I have not caught in the construction of the language of the 
statute.' 

Section 4511.091, Revised Code, reads as follows: 

" (A) Whenever the state highway patrol or any law en­
forcement officer uses radar for the determination of the speed 
of a motor vehicle, or uses any mechanical or electrical timing 
device for the determination of the speed of a motor vehicle 
over a measured distance of the highway, a rectangular sign ap-
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rising drivers of motor vehicles of the presence of such radar or 
mechanical or electrical timing device shall be posted on or as 
near as is practicable to the highway and not less than 750 feet 
nor more than 1500 feet in advance of such radar transmitter 
or any component part of such mechanical or electrical timing 
device. 

" ( B) The department of highways shall adopt a uniform 
sign for the purposes of this section, which sign shall be so de­
signed as to be legible to the operators of approaching vehicles. 
The department shall include the specifications of the sign so 
designed in the manual provided by section 4511.09 of the Re­
vised Code. 

"Any officer arresting or participating, or assisting in the ar­
rest of, a person charged with violating any of the speed provisions 
of the motor vehicle or traffic laws of this state or the provisions 
of any ordinance of a municipality regulating speed of motor ve­
hicles is incompetent to testify as a witness in any prosecution 
of such arrested person if such testimony is based upon or is de­
rived from readings obtained from a radar device or a mechanical 
or electrical timing device which is obtained contrary to the pro­
visions of this act." 

Section 4511.10, Revised Code, reads as follows: 

"The department of highways may place and maintain traffic 
control devices, conforming to its manual and specifications, 
upon all state highways as are necessary to indicate and to carry 
out sections 4511.09 to 4511.78, inclusive, and 4511.99 of the Re­
vised Code, or to regulate, warn, or guide traffic. 

"No local authority shall place or maintain any traffic control 
device on any highway under the jurisdiction of the department 
except by permission of the director of highways." 

Section 4511.11, Revised Code, reads, in part, as follows : 

"Local authorities in their respective jurisdictions may place 
and maintain traffic control devices upon highways under their 
jurisdiction as are necessary to indicate and to carry out sec­
tions 4511.01 to 4511.78, inclusive, and 4511.99 the Revised Code, 
local traffic ordinances, or to regulate, warn, or guide traffic. 
No village shall place or maintain any traffic control signal upon 
an extension of the state highway system within such village 
without first obtaining the permission of the director of highways. 

* * *" 
The main questions m this instance appear to be ( 1) whether the 

signs required to be posted by Section 4511.091, Revised Code, are 
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"traffic control devices" as such phrase is used m Chapter 4511., Re­

vised Code, and (2) whether such devices can only be posted by au­

thorization of the department of highways as provided in Section 4511.10, 

Revised Code, or by "local authorities" as provided in Section 4511.11, 

Revised Code. 

As to the phrase "traffic control devices," Section 4511.01, Revised 

Code, reads, in part, as follows : 

"As used in sections 4511.01 to 4511.78, inclusive, and 
4511.99 of the Revised Code : 

"* * * * * * * * * 
"(00) 'Traffic control devices' means all signs, signals, 

markings, and devices placed or erected by authority of a public 
body or official having jurisdiction, for the purpose of regulating, 
warning, or guiding traffic, including signs denoting names of 
streets and highways. 

"* * * * * * * * *"
The signs required by Section 4511.091, supra, are clearly covered 

by the above definition, however, such definition does not require a sign 

to be erected, but permits it to be placed, nor must it be placed by the 

authority of a public body having jurisdiction, but it may be placed by an 

official having jurisdiction. Thus, a "traffic control device" need not, to 

meet the definition aforementioned, be a device authorized under Section 

4511.10 or 4511.11, supra. 

This leaves the question of whether such signs may be placed only 

under authorization derived from Section 4511.10 or 4511.11, supra. 

It will be noted from a reading of said statutes that the power granted 

therein is to be used as necessary to indicate and carry out the provisions 

of Chapter 4511., Revised Code, etc. Said language obviously does not 

require action by the department of highways or local authorities when 

such action is not necessary to carry out such provisions. 

Section 4511.091, Revised Code, was enacted by the 100th General 

Assembly (Amended Substitute House Bill No. 426), and became ef­

fective as law on October 16, 1953 ( 125, Ohio Laws, 396.) 

The title of said Amended Substitute House Bill No. 426 reads as 

follows: 

"Providing for the posting of signs in advance of radar and 
mechanical or electrical devices for the determination of speed over 
a measured distance and making an officer incompetent to testify 
except when such signs are posted." 
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From the foregoing title, as well as the statute as a whole, the legis­

lative intent and obvious purpose can readily be seen. 50, Ohio Juris­

prudence, 2d, 243, Statutes, Section 258. 

Clearly, the legislative purpose in enacting Section 4511.091, supra, 

was to prevent the use by the state highway patrol and local law enforce­

ment officers of radar and similar speed timing devices in such a fashion 

as would "trap" the motorist. This purpose was accomplished by re­

quiring the posting of signs, thereby requiring that "fair warning" 

must be given that law enforcement officers are enforcing the law in said 

manner. The provisions of such statute are directed to the law enforce­

ment officer, and failure to comply therewith make him incompetent as a 

witness. Thus, the specific mischief to be remedied by Section 4511.091, 

supra, was that caused by overzealous law enforcement officers. SO, Ohio 

Jurisprudence 2d, 236, Statutes, Section 252, reads in part, as follows: 

"Courts which find it necessary to construe a statute may 
look to the cause, occasion, or necessity for the law, the imper­
fections to be removed, or in other words, the mischief sought 
to be avoided and the remedy intended to be afforded. Indeed, 
the michief to be remedied has been declared to be the most im­
portant subject for the court's consideration when it comes to 
passing upon the interpretation of doubtful provisions. * * * 

The doubtful provisions which we are here considering is ~hether 

the law enforcement officers set forth in Section 4511.091, supra, are by 

said section authorized to post the signs therein required or whether the 

posting of such signs must first be authorized by the director of highways, 

under Section 4511.10 or 4511.11, supra. 

Considering the fact that the provisions of Section 4511.091, supra, 

are directed to said law enforcement officers, are designed to remedy their 

mischief, and the "penalty" for failure to comply therewith causes such 

officers to be incompetent as witnesses, I am of the opinion that the legis­

lature intended to authorize such officers to post the signs required by said 

statute. 

This conclusion does not in any way infringe upon or limit the power 

granted in Section 451 1.10 or 4511.11, supra. Since there is no necessity 

for the department of highways or local authorities to place signs required 

by Section 4511.091, supra, said power does not necessarily come into 

play. But even if such were the case, Section 4511.091, supra, as a 
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special statute enacted after the general statutes, Section 4511.10 and 
4511.11, sitpra, would, under the usual rule of statutory construction, 

control. 50, Ohio Jurisprudence 2d, 88, Statutes, Section 106. 

As has been pointed out earlier herein, a sign need not be permanetly 
fixed to be a "traffic control device" under the definition set forth in Sec­

tion 4511.01 (00), sitpra. While such definition is helpful in that it shows a 
legislative intent that such devices need not be permanently affixed, it is 
not dispositive of whether the signs required to be "posted" by Section 
4511.091, supra, need be so affixed 

I find no statutory definition of the word "posted." The word "post" 
is defined in Webster's Third New International Dictionary as meaning: 

"* * * to affix * * * to a post, wall, or other usual place for 
public notice * * *" 

The word "post," as ·defined above, does not carry with it a require­

ment that the affixing be permanent. Nor would it seem that the legis­
lature intended such in Section 4511.091, supra. It could hardly be 

argued that said statute was intended to prevent or in any way impede the 
use of radar or similar devices. Such devices are accurate means of de­

termining the speed of a motor vehicle and are highly mobile in nature as 
they are usually placed in or upon a police car. City of East Cleveland v. 

Ferrell, 168, Ohio St., 298. .Such devices certainly are useful in appre­
hending traffic violators, however, their usefulness obviously depends to a 
great extent upon their mobility. 

The legislature, in enacting Section 4511,091, supra, clearly intended 

to give the motorist reasonaJble notice of the use of such devices, and the 

signs are only required by the statute when such devices are in use. To 

interpret said statute to require that the signs to be posted must be 
permanently affixed, would be to require that said signs be posted when 

the speed timing devices are not in use, and obviously would greatly reduce 

the mobility of these devices, thereby reducing their effectiveness as a 

useful tool of law enforcement. Such was not the purpose of this legisla­

tion, and I am of the opinion that the signs required to be posted by Section 

4511.091, Revised Code, need not be permanently affixed. 

In view of my above conclusions, I do not deem it necessary to 

separately consider the specific questions raised in the request for opinion. 
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In accordance with the above, I am of the opinion and you are ad­

vised that under Section 4511.091, Revised Code, state highway patrolmen 

and other law enforcement officers may post the signs described therein 

without the authorization of the director of highways or local authorities 

as provided in Sections 4511.10 and 4511.11, Revised Code; and the signs 

so posted need not be affixed in a permanent fashion but need only be 

placed in a position in relation to the radar or other speed timing device 

referred to in Section 4511.091, Revised Code, so as to comply with said 

section when such a timing device is in use. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




