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OPINION NO. 81-054 

Syllabus: 

A special education program established pursuant to R.C. 3323.09 and 
operated by a county board of mental retardation and developmental 
disabilities does not qualify for funding paid pursuant to R.C. 
3317 .024(N) and (0). 

To: Joseph L. Caln, Gama County Pros. Atty., Galllpolls, Ohio 
By: Wiiiiam J. Brown, Attorney General, September 23, 1981 

I have before me your request for an opinion in which you ask whether a 
county board of mental retardation and developmental disabilities may obtain "04 
units" for a special education program operated by the board. It is my 
understanding that an "04 unit" is a unit of funding paid by the state board of 
education pursuant to R.C. 3317.024(N) or (0). Because of the general applicability 
of your question, I have elected to respond by means of a formal opinion. 

R.C. 3317.024 reads, in pertinent part, as follows: 

To school districts meeting the requirements of section 3317 .01 of 
the Revised Code, and in the case of division (I) of this section, to 
county and joint vocational school districts, and, in the case of 
divisions (N) and (0) of this section, to institutions providing special 
education ro rams under section 3323.091 of the Revised Code which 
are under the supervision o the d1V1sion o special education of the 
state department of education and meet such standards and rules for 
such programs as are established by the state board of 
education•.•there shall be distributed monthly, quarterly, or 
annually as may be determined by the state board of education, 
moneys appropriated for the following education programs: 

(N) An amount for each approved unit for a deaf, blind, 
emotionally disturbed, crippled, neurologically handicapped, or 
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educable mentally retarded class in the district or in the 
institution. . . . 

(0) An amount for each approved unit for the gifted, child 
study, occupational or physical therapy, speech and hearing, special 
education supervisors, and special education coordinators. (Emphasis 
added.) 

Pursuant to this section, the unit funding to which you refer is paid either to school 
districts meeting the requirements of R.C. 3317.01 or to certain qualified 
institutions which provide special education programs unc'.er R.C. 3323.091 and 
which are supervised by the Division of Special Education of the State Department 
of Education. 

Clearly, a county board of mental retardation and developmental disabilities 
is not a school district. See R.C. Chapter 3311. It is, therefore, necessary to 
determine whether a school operated by a county board of mental retardation and 
developmental disabilities is an "[institution] providing special education programs 
under section 3323.091 of the Revised Code." R.C. 3323.091 reads as follows: 

(A) The department of mental health, the department of 
mental retardation and developmental disabilities, the youth 
commission, and the board of trustees of the Ohio veterans' children's 
home shall establish and maintain s ecial education ro ams for 
handicapped c 1 dren m mst1 tut1ons under t e1r Jur1sd1ction according 
to standards adopted by the state board of education. The 
superintendent of each institution providing special education uncier 
this cha ter ma ao l to the state de artment of education for unit 
funding, which shall be paid in accordance with divisions N and O 
of section 3317 .024 of the Revised Code. 

(B) This division does not apply to the Ohio vete.rans1 children's 
home. On or before the thirtieth day of June of each yca.r, the 
superintendent of each institution that during the school year 
provided special education pursuant to this section shall prepare a 
statement for each handicapped child under twenty-two years of age 
who has received special education. The statement shall contain the 
child's name and the name of the child's school district of residence. 
Within sixty days after receipt of such statement, the department of 
education shall: 

(1) Pay to the institution submitting the statement an amount 
equal to the normal tuition rate as calculated under sections 3317.05 
and 3317 .08 of the Revised Code, and deduct the same from the 
amount of state funds, if any, allocated under Chapter 3317, of the 
Revised Code, to the child's school district of residence; or 

(2) If the amount of state funds to be allocated is insufficient, 
require the child's school district of residence to pay the institution 
submitting the statement an amount equal to the normal tuition rate 
as calculated under such sections. (Emphasis added.) 

This section requires the Department of Mental Retardation and Developmental 
Disabilities to establish and maintain special education programs for handicapped 
children "in institutions under [its] jurisdiction." Although the term, "institutions 
under [the Department's] jurisdiction," is not defined for purposes of R.C. Chapter 
3323, "institution" is defined in R.C. Chapter 5123, which governs the Department 
of Mental Retardation and Developmental Disabilities generally, as a "public or 
private facility, or part thereof which is licensed by the appropriate state 
department and is equipped to provide residential habilitation, care, and treatment 
for the mentally retarded." R.C. 5123.0l(H). It is my understanding that your 
school is not equi\)ped to provide "residential hab;litation, care, and treatment," but 
is merely a day program. It appears, therefore, that the Guiding Hand School 
operated by the Gallia Cow1ty 169 Board is not an "institution" under the 
Department's jurisdiction. 
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A special education program operated by a county board of mental 
retardation is este.blished by R.C. 3323.09, which reads in part as follows: 

The director of the department of mental retardation and 
developmental disabilities, as authorized by the state board of 
education, shall establish special education programs for handicapped 
children to be operated and maintained b~ county boards of mental 
retardation and developmental disabilities m accordance with a :ilan 
submitted to and approved by the director. Such plan shall include a 
request for fWlding ~hat will allow the county board to provide special 
education to all handicapped children who, in accordance with section 
3323.04 of the Revised Code, have been placed in special education 
programs operated by the county board. The director shall compile 
the plans submitted by county boards and shall submit a 
comprehensive plan to the state board of education. 

A county board of mental retardation and developmental 
disabilities that during the school year provided special education 
pursuant to this section for mentally handicapped children shall 
prepare a stateme:it for each mentally handicapped child under 
twenty-two years of age who has received such special education. 
(Emphasis added.) 

It is pursuant to this section, rather than R.C. 3323.091, that the Director of the 
Department of Mental Retardation and Developmental Disabilities establishes the 
special education programs operated by county boards of mental retardation and 
developmental disabilities. 

A special education program operated by a county board of mental 
retardation and developmental disabilities, not being an institution providing a 
special education program pursuant to R.C. 3323.091, does not qualify for funding 
under the provisions of R.C. 3317.024(N) and (0). 

You have specifically mentioned 1980 Op. Att'y Gen. No. 80-009, which 
concluded that 11 county board must provide an appropriate public education for 
children placed in programs established pursuant to R.C. 3323.09. Althoug~ R.C. 
3323.09 has been amended several times since issuance of Op. No. 80-009, that 
section still imposes upon county boards the duty to operate special education 
programs. Nevertheless, for the reasons set forth above, a county board of mental 
retardation and developmental disabilities which operates a special education 
program established under R.C. 3323.09 does not qualify for the particular funding 
provided by R.C. 3317 .024(N) and (0). 

Therefore, it is my opinion, and you are advised, that a special education 
program established pursuant to R.C. 3323,09 and operated by a county board of 
mental retardation and developmental disabilities does not qualify for funding paid 
pursuant to R.C. 3317 .024(N) and (0). 

1Am. Sub. H.B. 900, ll3th Gen. A. (1980) (eff. July 1, 1980); Am. Sub. H.B. 550, 
113th Gen. A. (1980) (eff. July 18, 1980); Am. Sub. S.B. 160, 113th Gen. A. (1980) 
(eff. Oct. 31, 1980); Am. S.B. 140, 114th Gen. A. (1981) (eff. July 1, 1981). 
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