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OPINION NO. 66-016 

Syllabus: 

1. The eight months provision and other relevant 
language of Section 3317.02, Revised Code, apply to teachers 
employed by a board of education on January 1, 1962 and there-
after. 

2. Credit on the salary schedule shall be given for 
each school year of service which shall consist of at least 
one hundred twenty days of service under a teacher's contract, 
whether the service occurred within or without the district; 
and/or credit for years of service in the armed forces should 
be det·ermined for periods longer than eight months by multi­
ples of twelve months of actual continuous service, with any
fractional period remaining to be credited as a year of ser­
vice or an additional year of service if it is of at least 
eight months duration. 

2. The eight months of continuous service in the armed 
forces of the United States, provided for in Section 3317.02, 
Revised Code, need not be within a calendar year. 

To: Robert L. Perdue, Ross County Pros. Atty., Chillicothe, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, January 18, 1966 

I have before me your request for my opinion in 
which the following questions are set forth: 

"l. Does the eight month provision
of the law, and other relevant language 
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apply to teachers employed by a board of 
education prior to August 16, 1965, or 
does it apply only to teachers employed
subsequent to such date? 

112. In the event that such law ap­
plies to teachers employed prior to August
16, 1965, how is proper credit on the sal­
ary schedule now to be granted? 

"3. Do four months of continuous 
actual service in the armed forces during
the last four months of a particular year,
plus four such months during the first 
four months of the succeeding year, con­
stitute a year of service iri the armed 
forces within the meaning of Revised Code, 
Section 3317.02, or must such eight months 
be within a particular year?" 

The portion of Section 3317.02, Revised Code, effective 
August 16, 1965, which pertains to your questions provides 
as follows: 

"A board of education shall provide
in the teacher's salary schedule, that 
each teacher on January 1, 1962i or there­
after employed by the board aha 1 be given
full credit in the form of annual money in­
crements on such schedule for each school 
year of service outside the district as a 
regular public school teacher or for each 
year of service in the armed forces ot the 
United States or a combination of such re­
spective periods of service to a total of 
not less than five years. The annual money
increments granted for such service shall be 
the same as the salary increments currently
granted by the employing board to teachers 
without teaching service in other school 
districts or without service in the armed 
forces. 1Armed forces,' as used in this 
section, has the meaning set forth in sec­
tion 3307,02 of the Revised Code. 'School 
year of service,' as used in this section, 
means actual service of at least one hundred 
twenty days under a teacher's contract. A 
year of service in the armed forces, as used 
in this section, shall be at least eight
months of continuous actual service in the 
armed forces." 

(Emphasis added) 

A problem s~milar to your first two questions was con­
sidered by one of my predecessors in 1960 in construing Sec­
tion 3317.06, Revised Code, since amended, which provides: 

"A board of education shall provide in 
the teachers salary schedule, adopted pur-
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suant to section 3317.14, Revised Code, that 
each teacher employed by the board shall be 
given full credit on such schedule for each 
year of service outside the district as a 
regular public school teacher or for service 
in the armed forces of the United States or 
a combination thereof to a total of at least 
five years. The salary increments granted
for such service shall be the same as those 
currently granted by the employing board to 
teachers without teaching service in other 
school districts or without service in the 
armed forces. 'Armed forces' as used in 
this section has the meaning set forth in 
section 3307.02, Revised Code." 

In interpreting this section or the code, my predecessor
stated in Opinion No. 1165, Opinions or the Attorney General 
for 1960, page 114, paragraphs 2, 4, and 5 or the syllabus as 
follows: 

11 2. Pursuant to Section 3317.06, Re­
vised Code, a teacher is entitled to service 
credit on the salary schedule for time spent 
in the Armed Forces prior to his first job 
of teaching. Opinion No. 926, Opinions of 
the Attorney General for 1951, followed and 
affirmed, 

"4, The service credit provisions of 
Section 3317.06, Revised Code, are appli­
cab~e to all teachers currently employed
by any board of education and all such 
teachers should be given immediate credit 
for all prior service as required by such 
section. 

"5, In the allowance for each year of 
outside service, pursuant to se~tion 3317.06, 
Revised Code, the salary increment to be 
used by the employing board should be the 
same as currently used for teachers as a 
yearly increment for service with such 
board." 

My conclusion in interpreting the current Section 
3307.02, supra, is in keeping with the interpretation of my
predecessors when construing similar provisions, in that the 
benefits provided therein shall apply to all teachers employed 
on January 1, 1962, or thereafter employed by a local school 
board, Although the effective date of this section of the Re­
vised Code, is August 16, 1965, it is my opinion thatthe pro­
visions are applicable to any teacher employed by the board 
on or after January 1, 1962. 

I believe the intention of the legislature, in enacting
Section 3307,02, supra, was to provide equal credit on the 
salary schedule forteaching service both within and without 
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the district and for credit for service 1n the armed forces 
of the United States. 

A teacher with service acquired outside the district, 
consisting of a school year of actual service of at least 
one hundred twenty days under a teacher's contract, should 
be given the same increment credit for each such school year 
of service outside of the district as teachers acquiring ser­
vice solely within the district so that the increments will 
be equal. 

As to the increment of credit to be given for service in 
the armed forces, I note that Section 3317.02, Revised Code, 
provides that for the purposes of this statute, credit for a 
year of service under the salary schedule can be acquired by 
at least eight months on continuous actual service in the 
armed forces. I consider this provision (eight months) to 
be applicable to portions of continuous actual service in 
the armed forces of less than twelve months in computing
total years of service for increment increases. 

Credit for years of service in the armed forces should 
be determined for periods longer than eight months by multi­
ples of twelve months of actual continuous service, with any
fractional period remaining to be credited as a year of ser­
vice or an additional year of service 1f 1t 1s of at least 
eight months duration. 

The applicable statute, Section 3317,02, supra, makes 
no requirement that the service 1n the armed forces be with­
in a calendar ·year, The only requirement 1s that the ser­
vice be continuous for at least eight months. 

Therefore, it 1s my opinion and you are hereby advised 
that: 

1. The eight months provision and other relevant 
language of Section 3317.02, Revised Code, apply to teachers 
employed by a board of education on January 1, 1962 and there-
after. 

2. Credit on the salary schedule shall be given for 
each school year of service which shall consist of at least 
one hundred twenty days of service under a teacher's contract, 
whether the service occurred within or without the district; 
and/or credit for years of service 1n the armed forces should 
be determined for periods longer than eight months by multi­
ples of twelve months of actual continuous service, with any
fractional period remaining to be credited as a year of ser­
vice or an additional year of service 1f 1t 1s of at least 
eight months duration. 

3. The eight months of continuous service 1n the armed 
forces of the United States, provided for 1n Section 3317,02, 
Revised Code, need not be within a calendar year. 




