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THE BOARD OF TOWNSHIP TRUSTEES CAN ALLOCATE 
THE WATER OF THE TOWNSHIP FIRE DEPARTMENT TO 

PRIVATE CITIZENS DURING AN EMERGENCY-THE BOARD 
MAY DELIVER THE WATER IN THE AFORESAID SITUA­
TION-THE BOARD LACKS THE AUTHORITY TO CHARGE 
FOR THE WATER IN THE AFORESAID SITUATION-§§505.37, 

R.C., 3298-54, G.C., 124, O.L., 397, OPINION 2416, OAG, 1953 
OPINION 6541, OAG, 1956. 

SYLLABUS: 

1. A board of township trustees may, under Section 505.37, Revised Code, furnish 
water of the township fire department to private citizens to protect the property and 
lives of such citizens where drought or other causes have resulted in an emergency 
situation. 

2. In such a situation, if the emergency so requires, the board of township 
trustees may under Section 505.37, Revised Code, deliver such water for the use of 
such citizens. 

3. A board of township trustees lacks authority to charge a fee for its services 
in meeting the emergency needs of citizens for water. 

Columbus, Ohio, June 14, 1962 

Hon. James W. Freeman, Prosecuting Attorney 
Coshocton County, Coshocton, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads in part: 

"Two fire districts have been created in township 'A'. At 
the fire department in each of these fire districts is located a well. 
Its primary purpose is to provide water for the tank truck and 
also for drinking water at the department and necessary sanita­
tion purposes. At various times throughout the year situations 
arise where private citizens through drought or otherwise are 
unable to obtain sufficient water from their own supply to pro­
vide for necessary purposes such as drinking, sanitation and the 
watering of stock. 

"Query: During such emergencies may township trustees 
provide water from the fire department for the use of private 
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citizens, assuming that the furnishing of such water will not 
impair the efficiency of the fire department? 

"If it is permissible to furnish such water is it also permis­
sible for the fire department to deliver such water under these 
circumstances to the private citizen? 

"In the event it is permissible to furnish such water may the 
fire department or the township trustees make a charge for such 
service? 

"* * * * * * 
The powers and duties of a board of township trustees with regard 

to fire departments are set forth principally in Section 505.37, Revised 

Code, which, as here pertinent, reads: 

"The board of township trustees may establish all necessary 
regulations to guard against the occurrence of fires, protect the 
property and lives of the citizens against damage and accidents 
and may, with the approval of the specifications by the prosecuting 
attorney, purchase or otherwise provide such fire apparatus, 
mechanical resuscitators or other equipment, appliances, mate­
rials, fire hydrants, and water supply for fire-fighting purposes as 
seems advisable to the board. * * *" (Emphasis added) 

A prior version of this sentence as enacted by the 83rd General 

Assembly in 108 Ohio Laws, Part 2, 1152 (and which became Section 

3298-54, General Code) read: 

"SECTION 1. Township trustees may establish all neces­
sary regulations to guard against the occurrence of fires, pro­
tect the property and lives of the citizens against damages and 
accidents resulting therefrom, * * *" (Emphasis added) 

In 1951, 124 Ohio Laws, 397, the words "resulting therefrom" were 

deleted from the sentence in question. The legislature is presumed to 

intend a change in the law where an amendment is made, and· in this 

case the intention could only have been to broaden the scope of authority 

of a township fire department as related to protecting the property and 

lives of citizens against damages and accidents. Where before the amend­

ment such protection was clearly limited to protection against damages 

and accidents resulting from fires, after the amendment the fire depart­

ment was authorized to protect against damages and accidents regardless 

of whether a fire was involved. 
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In this regard, Opinion No. 2416, Opinions of the Attorney General 

for 1953, page 114, reads in part: 

"* * * * * * * * * 
"Undoubtedly, the statute is primarily concerned with the 

guarding against the occurrence of fires. Yet it must be conceded 
that the township trustees may establish regulations to 'protect 
the property and lives of the citizens against damages and acci­
dents,' and 'damages and accidents' are not limited to those 
caused by fire. 

"* * * * * * * * * 
"The statute in 1951 authorizes purchase of 'such fire ap­

paratus or mechanical resuscitators, or other equipment, appli­
ances, materials, fire hydrants and such water supply for fire 
fighting purposes as may seem * * * advisable.' Fire departments 
today, through their emergency squads, attend to a great variety 
of mishaps. A record of an average day's 'runs' may well in­
clude a rescue from drowning, resuscitation of persons over­
come by gas fumes, aiding persons who have fallen from ladders, 
etc. In short, I am of the opinion that township trustees have 
authority, by and with the approval of the prosecuting attorney, 
to purchase 'rescue cars' for the township. If it be objected that 
'rescue cars' are not specifically mentioned in the statute, it 
might be noted that 'fire engines' are not specified either, and 
yet it has never been questioned that the township trustees 
might purchase fire trucks under Section 3298-54, General Code. 
It is true that fire trucks are used to fight fires, while rescue 
cars with their pulmotors and other equipment are not neces­
sarily designed for fighting fires, but instead are most often used 
in instances of emergencies not involving fires. 

"* * * * * * * * *"
The writer then went on to conclude that the legislature was concerned 

with apparatus or equipment for emergency purposes generally, rather 

than merely firefighting. 

At this point it becomes necessary to discuss Opinion No. 654( 

Opinions of the Attorney General for 1956, page 344, which was issued 

by the same attorney general who issued Opinion No. 2416, supra. The 

second paragraph of the syllabus of Opinion No. 6541, supra, reads as 

follows: 

"The authority of a board of township trustees to establish 
or procure water lines and to provide a water supply within the 
township concerned extends only to the provision · of such water 
supply as is necessary for fire-fighting purposes.'' 
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The above conclusion appears to state that a board of township 

trustees lacks authority to provide water for the protection of property 

and lives of citizens unless the emergency giving rise to the need for 

protection is related to fire. Assuming that said conclusion was based 

upon the proposition that the board's authority was limited to fire fighting 

only rather than emergencies generally, it would be inconsistent with 

and would reverse Opinion No. 2416, supra, which opinion found author­

ity for a board to buy and use "rescue cars" to meet emergencies other 

than those created by fire. The two opinions may be reconciled, however, 

if Opinion No. 6541, supra, is limited to the question presented. The 

specific question there was whether funds deriving from a levy for fire 

protection could be used for laying in water mains for the use of prop­

erty owners; in other words, could the township use sections of law 

giving it fire-fighting authority to go into the water supply business gen­

erally. The answer to that question is, of course, no. That this is the 

interpretation intended by the writer of Opinion No. 6541, supra, is also 

apparent because he did not see fit to discuss his prior Opinion No. 2416, 

supra, indicating that he did not think them inconsistent, and thus ap­

peared to agree with his prior position that the board's powers under the 

particular law extended beyond fire-fighting. 

Accordingly, I am of the opinion that the facts presented in the 

present instance do not come within the conclusion of said Opinion No. 

6541, but rather within that of Opinion No. 2416, supra, and I am of the 

opinion that in time of emergency a board of township trustees may pro­

vide fire department water to needy private citizens. 

Whether the particular situation presented is such an emergency 

that property and lives of citizens are threatened with damage unless 

water is furnished, is a question of fact that can be decided in the first 

instance only by the board of township trustees. But if such an emergency 

does exist, then under Section 505.37, supra, the board may furnish the 

water. 

Your second question asks whether the fire department may deliver 

the water to the private citizen. This again depends upon the nature of 

the emergency. If delivery is necessary in order to meet the emergency, 

the township, in its authority to meet emergencies, may deliver the water. 

In this regard, delivery of the water appears to be analogous to driving the 

"rescue car" to the scene of the accident. 



441 ATTORNEY GENERAL 

In your third question you ask whether the board may charge for its 

services in furnishing water. I find no authority for the board to charge for 

its services in meeting any such emergencies, and must conclude that it 

may not so charge. 

In summarizing, it is my opinion and you are advised: 

1. A board of township trustees may, under Section 505.37, Revised 

Code, furnish water of the township fire department to private citizens 

to protect the property and lives of such citizens where drought or other 

causes have resulted in an emergency situation. 

2. In such a situation, if the emergency so requires, the board of 

township trustees may under Section 505.37, Revised Code, deliver such 

water for the use of such citizens. 

3. A board of township trustees lacks authority to charge a fee for 

its services in meeting the emergency needs of citizens for water. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




