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OPINION NO. 91-008 

Syllabus: 

1. 	 Pursuant to R.C. 5901.11, as amended in 1987-1988 Oiiio Laws, 
Part ill, 4689 (Am. Sub. H.B. 626, eff. Sept. 14, 1988), the board 
of county commissioners is authorized to review and revise 
budget requests made by the veterans service commission and is 
then required to make the necessary levy, not to exceed 
five-tenths of a mill per dollar on the assessed value of the 
property of the county, to raise the amount that the board 
approves; the board of county commissioners is no longer 
required to make a levy necessary to raise the amount 
determined by the commission. (1985 Op. Att'y Gen. No. 85-066 
(syllabus, paragraph 6); 1983 Op. Att'y Gen. No. 83-032; 1966 Op. 
Att'y Gen. No. 66-170; 1962 Op. Att'y Gen. No. 3067, p. 441; 
1950 Op. Att'y Gen. No. 1532, p. 127; 1948 Op. Att'y Gen. No. 
3435, p. 348 (syllabus, paragraph 2); 1935 Op. Att'y Gen. No. 
3897, vol. I, p. 108; 1930 Op. Att'y Gen. No. 2114, vol. II, p. 1149, 
overruled in relevant part on the basis of statutory amendment.) 

2. 	 The board of county commissioners may, in the reasonable 
exercise of its discretion, modify budget requests submitted by 
the veterans service commission for amounts to be allocated to 
various purposes; the board of county commissioners may not, 
however, dictate within each aggregated amount the manner in 
which money allocated to a specified purpose is to be expended. 

To: Alan R. Mayberry, Wood County Prosecuting Attorney, Bowling Green, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, January 11, 1991 

I have before me your request for an opinion concerning the budget of a 
veterans service commission. As your request notes, R.C. 5901.11, as amended by 
Arn. Sub. H.B. 626, reads as follows: 

On or before the last Monday in May in each year, the veterans 
service commission shall meet and determine in an itemized manner 
the probable amount necessary for the aid and financial assistance of 
indigent persons and for the operation of the veterans service office 
for the ensuing year. After determining the probable amount 
necessary for such purposes, the commission shall prepare and submit a 
budget in the manner specified in division (C) of section 5705.28 of 
the Revised Code to the board of county commissioners which may 
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review and revise the budget requests. The board, at its June session, 
shall make tfle necessary levy, not to exceed five-tentfls of a mill per 
dollar on the assessed value of the property of the county, to raise 
the amount that the board approves. 

1987-1988 Ohio Laws, Part III, 4689 (Am. Sub. H.B. 626, eff. Sept. 14, 1988) 
(emphasis added). 

You have raised the following questions: 

1) Should the County Veterans Service Commission determine that the 
probable amount necessary equals the entire five-tenths of a mill per 
dollar does the Board of County Commissioners have to appropriate the 
entire amount requested? 

2) Does the Board of County Commissioners have a statutory right and 
ability to look at specific budgetary requests from the Veterans 
Service Commission and add and/or delete these particular budget 
requests as they independently see fit? 

Your questions arise from the fact that Am. Sub. H.B. 626 amended R.C. 
5901.11 in significant respects. Prior to that amendment, R.C. 5901.11 stated: 

On the last Monday in May in each year, the soldiers' relief 
commission [now veterans service commission] shall meet and 
determine from the lists provided for in section 5901.08 of the Revised 
Code the probable amount necessary for the aid and relief of indigent 
persons for the ensuing year, together with an amount sufficient, in the 
judgment of the commission, to furnish relief to any such indigent 
persons not named on such lists, whose rights to relief are established 
to the satisfaction of the commission. After determining the 
probable amount necessary for such purpose, the commission shall 
certify it to the board of county cvlilmissioners, which, at its June 
session, shall make the necessary levy, not to exceed five-tenths of a 
mill per dollar on the assessed value of the property of the county, 
to raise the required relief. 

1987-1988 Ohio Laws, Part III, 4689 (Am. Sub. H.B. 626, eff. Sept. 14, 1988) 
(emphasis added). This language was consistently construed to mean that the 
commission could determine the probable amount that would be necessary for the 
appropriate purposes and that the board of county commissioners was required to 
levy a tax, not to exceed five-tenths of a mill per dollar, to raise the amount 
determined by the commission. See Madden v. Bower, 20 Ohio St. 2d 135, 141, 254 
N.E.2d 357, 361 (1969); State ex rel. Binder v. Board of Cormty Commissioners, 
174 Ohio St. 23, 23, 186 N.E.2d 476, 476 (1962) (it is "a mandatory duty of the Board 
of County Commissioners to provide the sum certified for the use of the Soldiers' 
Relief Commission"); State ex rel. Semetko v. Board of Commissioners, 30 Ohio 
App. 2d 130, 283 N.E.2d 648 (Lucas County 1971); 1985 Op. Att'y Gen. No. 85-066 
(syllabus, paragraph 6) ("[p]ursuant to R.C. 5901.11, the board of cow1ty 
commissioners must make the necessary levy, not to exceed five-tenths of a mill per 
dollar on the assessed value of property in the county, to raise the amount certified 
by the soldiers' relief commission as the probable amount necessary to carry out its 
duties under R.C. Chapter 5901"); 1983 Op. Att'y Gen. No. 83-032; 1966 Op. Att'y 
Gen. No. 66-170; 1962 Op. Att'y Gen. No. 3067, p. 441; 1950 Op. Att'y Gen. No. 
1532, p. 127; 1948 Op. Att'y Gen. No. 3435, p. 348; 1935 Op. Att'y Gen. No. 3897, 
vol. I, p. 108; 1930 Op. Att'y Gen. No. 2114, vol. II, p. 1149. 

Am. Sub. H.B. 626 amended R.C. 5901.11 so that it now provides that, 
instead of certifying a probable necessary amount to the board of county 
commissioners, the commission prepares and submits a budget in the manner 
specified in R.C. 5705.28(C). R.C. 5705.28 states, in part: 

(A) Except as provided in division (B) of this section [pertaining 
to school library districts], the taxing authority of each subdivision or 
other taxing unit shall adopt a tax budget for the next succeeding 
fiscal year.... 
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(C)(l) To assist in the preparation of the budget, the head of each 
department, board, commission and district authority entitled to 
participate in any appropriation or revenue of a subdivision shall file 
with the taxing authority... an estimate of contemplated revenue and 
expenditures for the ensuing fiscal year, in such form as is prescribed 
by the taxing authority of the subdivision or by the auditor of state. 
The taxing authority shall include in its budget of expenditures the full 
amounts requested by district authorities, not to exceed the amount 
authorized by law, if such authorities may fix the amount of revenue 
they are to receive from the subdivision. 

Prior to its amendment in 1988, R.C. 5901.11 required the board of county 
commissioners to make such levy (not to exceed five-tenths of a mill) as was 
necessary to raise the amount determined by the commission. The board of county 
commissioners had no authority to modify the amount determined by the commission 
pursuant to statute. See 1948 Op. No. 3435; 1930 Op. No. 2114. See generally 
1962 Op. No. 3067; 1935 Op. Att'y Gen. No. 4134, vol. I, p. 382. 

As amended in 1988, R.C. 5901.11 states that the board of county 
commissioners may "review and revise the budget requests" submitted by the 
commission, and that the board shall make the necessary levy (not to exceed 
five-tenths of a mill) to raise the "amount that the board approves." The words 
"review and revise" indicate that the board may examine and modify the budget 
requests submitted by the commission. The directive that the board of county 
commissioners make such levy (not to exceed five-tenths of a mill) as is necessary to 
raise the amount that the board approves indicates that the amount approved by the 
board may be different from the amount requested by the commission. It is clear 
that, as currently in effect, R.C. 5901.11 authorizes the board of county 
commissioners to examine the budgetary requests submitted by the veterans service 
commission, to revise those requests, and to levy a tax in accordance with the 
board's determination of the amounts that will be required for the purposes of the 
veterans service commission. 

You have asked whether the county commissioners may "look at specific 
budgetary requests from the Veterans Service Commission and add and/or delete 
these particular budget requests as they independently see fit." The language 
currently appearing in R.C. 5901.11 grants the county commissioners the authority 
to revise the commission's budget requests in such manner as the commissioners, in 
the reasonable exercise of their discretion, see fit. See generally R.C. 5705.28; 
Jewett v. Valley Railway Co., 34 Ohio St. 601 (1878); 1986 Op. Att'y Gen. No. 
86-048; 1958 Op. Att'y Gen. No. 1744, p. 98. R.C. 5901.11 directs that the veterans 
service commission "determine in an itemized manner the probable amount 
necessary for the aid and financial assistance of indigent persons and for the 
operation of the veterans service office for the ensuing year." The budget requests 
submitted by the commission should, in accordance with R.C. 5705.28, consist of "an 
estimate of contemplated revenue and expenditures for the ensuing fiscal year, in 
such form as is prescribed by the taxing authority of the subdivision or by the auditor 
of state." It thus appears that the budget requests will be for amounts to be 
allocated to various purposes. See R.C. 5705.28; R.C. 5901.03-.04; R.C. 
5901.06-.08; R.C. 5901.11; R.C. 5901.14-.15; Op. No. 86-048 at 2-257 ("[j)ust as the 
county submits its budget to the county budget commission for approval and possible 
adjustment, ... the various departments, boards. commissions and district authorities 
entitled to participate in any county appropriation or revenue submit a statement of 
their estimated revenues and expenditures to the county commissioners [in 
accordance with R.C. 5705.28) to assist the county in allocating its resources"); Op. 
No. 66-170; 1948 Op. No. 3435. See generally R.C. 5705.29; R. C. 5705.38; 1958 
Op. No. 1744. The county commissioners have authority to modify the aggregate 
amounts allocated to the various purposes. See, e.g., R.C. 5901.11; Op. No. 
86-048; 1958 Op. No. 1744. They do not, however, have authority to dictate, within 
each aggregated amount, the manner in which money allocated to a particular 
purpose is to be expended. See 1958 Op. No. 1744, at 103-04 (there is no 
requirement "relative to budget requirement reports of subordinate agencies of [a] 
subdivision, that amounts for 'personal services' be shown in any detail whatever, 
and certainly no requirement to show the compensation of individual employees"; the 
board of county commissioners, as the taxing authority, is "without voice in the 
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matter except as to approval of the aggregate amount allowed for personal 
services," and the subordinate agency may fix the compensation of its employees 
within the limits of the aggregate amount allowed for personal services in the 
budget; "although the board of county commissioners may not fix [the] salary [of a 
particular individual]. its action [in setting the aggregate amount ~vailable for 
personal services] may well have the practical effect of limiting the action of the 
child welfare board in doing so"); cf. R.C. 5901.04 ("[o]n the presentation of an 
itemized statement, the board of county commissioners ... shall allow the persons 
composing the veterans service commission their reasonable expenses incurred in the 
performance of their duties, and shall fix a fair compensation for their services"); 
Op. No. 35-066 (discussing the allowance of claims by the county commissioners). 

The conclusion that the 1988 amendment of R.C. 59()1.11 gave the county 
commissioners authority to revise the veterans service commission's budget requests 
is supported by the Legislative Service Commission's analysis of Am. Sub. H.B. 626, 
which states: 

[This act] requires the commission, after determining the probable 
amount needed for the financial assistance and for the veterans service 
office operating expenses, to submit a budget to the board of county 
commissioners in the same manner as other county agencies do, to 
assist in preparation of the county tax budget. The act permits the 
board to review and revise the commission's budget requests. 

Ohio Legislative Service Commission, Summary of Enactments September 1987 ­
June 1988, 318 (1988) (emphasis added). The same analysis states that Am. Sub. 
H.B. 626 "[c]hanges the name of soldiers' relief commissions to veterans service 
commissions and requires them to ... submit a budget to the board of county 
commissioners, which is given the power to revise and approve the budget .... " Id. 
at 316. See generally Meeks v. Papadopulos, 62 Ohio St. 2d 187, 191, 404 N.E.2d 
159, 162 (1980) (bill analyses prepared by the Ohio Legislative Service Commission 
are not binding but may be helpful in construing a statute). 

Your letter of request states that this issue has been intensely deoated 
because "veteran organizations perceive this source of aid and financial assistance 
for indigent veterans as well as the operations of Veterans Service Office as 
inviolate to scrutiny by elected officials." The position that a board of county 
commissioners must levy a tax (not to exceed five-tenths of a mill) sufficient to 
provide the amount requested by the commission was firmly established under prior 
law. The recent amendment of R.C. 5901.11 has changed the law on that subject and 
rendered the commission's budget subject to review and revision by the county 
commissioners. 

It is, therefore, my opinion, and you are advised, as follows: 

1. 	 Pursuant to R.C. 5901.11, as amended in ·.:)87-1988 Ohio Laws, 
Part ill, 4689 (Am. Sub. H.B. 626, eff. Sept. 14, 1988), the board 
of county commissioners is authorized to review and revise 
budget requests made by the veterans service commission and is 
then required to make the necessary levy, not to exceed 
five-tenths of a mill per dollar on the assessed value of the 
property of the county, to raise the amount that the board 
approves; the board of county commissioners is no longer 
required to make a levy necessary to raise the amount 
determined by the commission. (1985 Op. Att'y Gen. No. 85-066 
(syllabus, paragraph 6); 1983 Op. Att'y Gen. No. 83-032; 1966 Op. 
Att'y Gen. No. 66-170; 1962 Op. Att'y Gen. No. 3067, p. 441; 
1950 Op. Att'y Gen. No. 1532, p. 127; 1948 Op. Att'y Gen. No. 
3435, p. 348 (syllabus, paragraph 2); 1935 Op. Att'y Gen. No. 
3897, vol. I, p. 108; 1930 Op. Att'y Gen. No. 2114, vol. ll, p. 1149, 
overruled in relevant part on the basis of statutory amendment.) 

2. 	 The board of county commissioners may, in the reasonable 
exercise of its discretion, modify budget requests submitted by 
the veterans service commission for amounts to be allocated to 
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various purposes; the board of county commissioners may not, 
however, dictate within each aggregated amount the manner in 
which money allocated to a specified purpose is to be expended. 
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