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OPINION NO. 85·081 

Syllabus: 

A conveyance of real estate owned jointly by a husband 
and wife to a corporation of which they are the only 
shareholders comes within the exemption established by
R.C. 319.54(F)(3}(m} where no money or other valuable 
and tangible consideration readily convertible into 
money is paid for the real estate and the transaction 
is not a gift. 

To: Robert D. Horowitz, Stark County Prosecuting Attorney, Canton, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, December 26, 1985 

I have before me your request for my opinion concerning the 
question whether the conveyance of real property owned jointly 
by a husband and a wife to a corporation of which they aie the 
only shareholders is exempt under R.c. 319.54(F)(3) from the 
transfer fee established by that division and from any real 
property transfer tax which may be levied under R.C. Chapter 
322. See R.C. 322.-0l(B) (defining "[d]eed," for purposes of 
R.C. 322.01-.05, to in~orporate the exemptions contained in 
R.C. 319.54(F)(3)): 1963 Op. A.tt•y Gen. No. 68-165. You advise 
that the transferors claim an exemption pursuant to R.C. 
319.54(F)(3). under which "no fee shall be charged when the 
transfer is made. . . (m) T6 or from a person when no money or 
other valuable and tangible consideration readily convertible 
into money is paid or to be paid for the real estate and the 
transaction is not a gift .... 11 It is firmly established that 
the •xemptions provided in R.C. 319.54(F)(3) are to be 
strictly, but reasonably, construed in favor of the fee and tax 
and against the exemption. See, ~. 1975 Op. Att•y Gen. No. 
75-052: Op. No. 68-165 (syllabus, paragraph one}. 

The transferors• claim of exemption is based upon the 
premise that the transferors have received no money, or other 
valuable and tangible consideration readily convertible into 
money, in exchange for the real property. The information 
which you have provided indicates that the transfer was carried 
on the company records by simply increasing the assets of the 
corporation and alsc increasing the shareholders• equity by a 
like amount, but that the shareholders did not receive any 
additional shares of stock or any money in exchange for the 
real estate.l On the facts presented, it is clear that no 
money was paid or is to be paid by the corporation for the real 
estate. There remains the question whether the increase in the 
assets of the corporation and the corresponding increase in the 
shareholders' equity which resulted from the transfer of the 
real estate may be considered to be "other valuable and 
tangible consideration readily convertible into money," paid to 
the shareholders, for purposes of R.C. 319. 54(F} (3} (m). I do 
not believe that it may be so considered. · 

"Stockholder's equity" is defined as "[a] stockholder's 
proportionate share in the ~orporation•s capital stock and 
surplus." Black's Law Dictionary 1272 (5th ed. 1979}. It is, 
thus, a figure which may be calculated with some certainty. I 

1 I further assume for the purposes of this opinion that 
the transferors did not engage in this instance in a 
nontaxable exchange of property under 26 u.s.c. §351. 
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do not, however, believe that an increase in a shar1::!lolder' s 
equity may be considered tangible consideration for purposes of 
R.C. 319.54(F)(3)(m). See Black's Law Dictionary 1305 (5th ed. 
1979) (defining "tangible" as "[h]aving or possessing physical 
form. Capable of being touched and seen"). An increase in a 
shareholder's equity is, rather, an increase in the 
shareholder's intangible i11terest in the corporation. See 
generally zamore v. Whitten, 395 A.2d 435, 443 (Maine 1978) 
("[a) share of stock is a proportional ownership in the 
corporation itself, never realized except upon dissolution and 
winding up of the corporation, but .providing the right in the 
meantime to receive such profits as may be made and declared in 
the form of dividends, and as such is a species of incorporeal 
and intangible property in the nature of a chose in ·action"): 
1981 Op. Att•y Gen. No. 81-016 (concluding that a conveyance of 
real property to a partnershi!.' in exchange for an interest in 
the partnership was exempt under R.C. 3l9.54(F) (3}(m) on the 
basis that an interest in a partnership does not constitute 
"tangible consideration readily convertible into money"). 

Further, an increase in a shareholder's equity is not 
readily convertible into money. A shareholder may, at any 
time, offer his stock for sale, but, particularly in the case 
of a corporation with only a few shareholders, there may be no 
buyer readily available. Even if the stock can be sold 
quickly, there is no assurance that the selling price will 
directly reflect the increase in the shareholder's equity which 
results from the transfer 9f real estate. See generally State 
ex rel. Biery v. Bowman, No. CA5630 (Stark county ct. App. June 
9, 1981) (holding that real estate is not "readily convertible 
into money" for purposes of R.C. 3l9.54(F}(3)(m}, on the basis 
that property must be exposed to the market place for a 
reasonable length of time in order for a fair market price to 
be obtained and that the concept of waiting a reasonable length 
of time is inconsistent with the concept of being readily 
convertible into money); Op. No. 81-016 (finding that a:, 
interest in a partnership is not readily convertible into 
money). 

In addition, in the situation you have described, it does 
not appear that the increase in shareholders' e~uity was 
granted as consideration for the transfer: rather, 1 t appears 
to be merely a consequence of the transfer, resulting from the 
bookkeeping activity which was undertaken after the property 
was transferred. I conclude, therefore, that, in the 
transaction with which you are concerned, "no money or other 
valuable and tangible consideration readily convertible into 
money" was paid or is to be paid for the real estate for 
purposes of R.C. 3l9.54(F)(3}(m}. 

I turn now to the question whether the transaction 
constitutes a gift. on this point, I note that the transferors 
have asserted that the transfer was made for tax purposes and 
not as a gift. This statement constitutes a legal conclusion, 
however, and I must ~xamine its soundness. 

In Op. No. 81-016, my predecessor, quoting National Bank v. 
Kelly, 19 Ohio Op. 231, 235 (P. Ct. Franklin County 1939). 
observed that a gift is commonly defined as: 

a transfer of property to a donee during the life of 
the donor, for no consideration, with the intention on 
the part of the donor to divest himself of control or 
dominion over the subject of the gift, and with no 
condition imposed thereon to be met by the donee. 
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Op. No. 81-016 at 2-62. see also 1980 op. Att•y Gen. No. 
80-029. Under this definition. a transfer of property is not a 
gift if it is made: ( 1) for co,1sideration; (2) without the 
intention of the donor to divest himself of control or dominion 
over the subject of the gift: or (3) with a condition imposed 
thereon to be met by the donee. ~s discussed above, it appears 
from the information you have provided that the transferors 
will receive tax benefits as a result of the transfer of their 
real proper.ty to the corporation and that their equity as 
shareholders will increase. It does not, however, appear on 
the facts presented that the increase in shareholders' equity 
constitutes consideration given by the corporation to induce 
the transfer, or that any condition must be met by the 
corporation as a condition of the transfer. I turn, therefore, 
to the question whether the transferors intended to divest 
themselves of control over the real estate that they 
transferred to the corporation. E~..!t Adams v. Fleck, 171 Ohio 
st. 451, 172 N.E.2d 126 (1961) (syllabus, paragraph one) 
( [g]enerally, there can be 110 gift where the donor has not11 

relinquished all dominion and ~ontrol over the property given"). 

A corporation is an entity separate and distinct from its 
shareholders. See R.C. 1701.04(0);2 Per":ins v. Benguet 
Consolidated M1ning Co., 155 Ohio St. 116, 98 N.E.2d 33 (1951), 
vacated and remanded on other grounds, 342 U.S. 437, overruled, 
in part, on .other grounds, 158 Ohio St. 145, 107 N.E.2d 203 
(1952): 1970 Op. Att•y Gen. No. 70-033. From this principle it 
follows that, while a shareholder has a p1:optietary interest in 
the corporatitin in which he h'>lds shares, he does not have a 
proprietary interest in the corporation•r, property, society for 
Savings v. Peck, 161 Ohio St. 122, 118 N.~.2d 651 (1954), rev'd 
on other grounds, 349 U.S. 143 (1955), even though he owns or 
controls a majority of the shares of the corporation. See 
generally Krell v. Krell Piano Co., 23 Ohio N.P. (n.s.) 193 
(Sup. Ct. Cincinnati 1920), aff'd, 14 Ohio App. 74 (Hamilton 
County 1921). Therefore, without more, I would 1:onclude that, 
by transferring the real estate to the corporation, these 
transferors divested themselves of control over the real 
estate, and the transfer was a gift. 

In this instance, however, the transferors are the only 
shareholders of the transferee corporation. R.C. 1701.55 
provides for the election of corporate directors by the 
shareholders. Presumably, the transferors have elected, or 
very well could elect, themselves as directors, and could also 
control the election of other di.rectors, if any. R.C. 1701. 59 
provides that, in general, the authority of a corporation shall 
be exercised by its directors.3 If the transferors, 

2 R.C. 1701.04(0) states: "The legal existence of the 
corporation shall begin upon the filing of the articles 
and, unless the articles otherwise provide, its period of 
existence shall be perpetual." See R.C .. 1701.13 (authority 
of corporation). 

3 R.C. 1701.59(A) states: 

Except where the law, the articles, or the 
regulations require action to be authorized or 
taken by shareholders. all of the authority of a 
corporation shall be exercised by or under the 
direction of its directors. For their own 
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acting as the directors of the corporation and exercising the 
corporation's authority, determined to convey the real estate 
from the corporation to themselves in their individual 
capacities--or to take other action with respect to the real 
estate--they would, within the limitations imposed by law, be 
empowered to do so. 4 Therefore, the transferors have not, as 
a practical matter, divested themselves of control of the real 
estate, and a gift did not result from the transfer. See Op. 
No. 81-016. Cf. Op. No. 75-052 (when real property is 
transferred to a revocable inter vivos trust, the transfer for 
taxing purposes occurs when the equitable interest vests in the 
remaindermen, rather than when the legal interest is 
transferred to the trustee): 1970 Op. Att•y Gen. No. 70-124 (a 
transfer of real estate to a trustee under a revocable inter 
vivos trust is not exempt under R.C. 319.54(F)(3)(m) because a 
gift to the remaindermen arises from such transfer). 

Based upon the foregoing, it is my opinion, and you are 
advised, that a conveyance of real estate owned jointly by a 
husband and wi!'e to a corporation of which they are the only 
shareholders comes within the exemption established by R.C. 
319. 54(F) (3) (m) where no money or other valuable and tangible
consideration readily convertible into money is paid for the 
real estate and the transaction is not a gift. 

government, the directors may adopt bylaws that 
are not inconsistent with the articles or the 
regulations. 

Although I do not have before me the regulations of the 
corporation. if any, whether action could be taken by the 
corporation's shareholders as opposed to its directors is 
immaterial for purposes of this op1n1on inasmuch as the 
transferor husband and wife are the only shareholders of 
the corporation. 

4 The articles of incorporation of the subject 
corporation permit an officer or director of the 
corporation to deal or contract with the corporation as a 
vendor, purchaser, employee, agent, or otherwise, provided 
that full disclosure is made to the other directors. 

I note, however, that the powers of corporate officers 
to distribute corporate assets are not unlimited. The 
greatest constraint on an officer's power to sell or 
distribute assets is the rule that a distribution of assets 
to shareholders or other persons may not be made in 
contravention of the claims of creditors. see R.C. 1701.95 
(distribution of assets to shareholders when winding up
corporation without making adequate provision for payment 
of outstanding obligations subjects directors to 
liability): MacQueen v. Dollar Savings Bank Co., 133 Ohio 
St. 579, 15 N.E.2d 529 (1938) (transfer of property by 
corporation to secure debt of corporate officer is subject 
to rights of creditors): Schaefer v. Dechant, 11 Ohio App. 
3d 281, 464 N.E.2d 583 (Erie County 1983) (liability 
imposed on directors under R.C. 1701.95 for untawful loans, 
dividends, or distribution of assets· runs to corporation). 
Therefore, the power of the transferors to control the real 
estate which has been transferred to the corporation is not 
completely unfettered. 
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