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A CLERK OF COURT MAY NOT DEPOSIT MONEY HELD OR 

CONTROLLED BY HIM IN HIS OFFICIAL CAPACITY IN A 

BUILDING AND LOAN ASSOCIATION-§1101.01, RC., 131.11, 
RC. 

SYLLABUS: 

A clerk of courts may not deposit money held or controlled by him in his official 
capacity in a building and loan association. 

Columbus, Ohio, April 7, 1961 

Hon. Earl 'vV. Allison, Prosecuting Attorney 

Franklin County, Columbus 15, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"This office has been presented a question by the Franklin 
County Clerk of Courts which we consider a matter of state 
wide concern. Accordingly, we are requesting your opinion on 
the following matter. 

"During the course of the administration of the office of 
Clerk of Courts sizable sums of money are deposited by various 
litigants. Under the statutes of Ohio, may the Clerk deposit 
such monies in Building and Loan Associations or must said 
monies be deposited in a normally constituted bank." 
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Under the statutes of Ohio, there is no specific authority either per­

mitting or forbidding the clerk of a court from depositing funds in his 

custody in bankJ, trust companies, or building and loan associations. 

However, in Busher, Clerf,, of Courts v. Fulton, Supt. of Banlu,. 128 Ohio 

St., 485 ( 1934), a clerk of court had deposited certain funds in a trust 

company and upon the liquidation of the company he claimed a preference 

as to such funds. The court in paragraph five of the syllabus held as 

follows: 

"5. In the absence of authority forbidding it, and pursuant 
to prevailing custom in harmony with modern business practice, 
the clerk of a court in his official capacity possesses a right to 
public or other trust funds in his custody, in a reputable bank. 
Such a deposit is not wrongful or illegal within the proper mean­
ing of those terms. \Vhere there is no mutual intention or agree­
ment, express or implied, between the clerk and the bank, that 
such funds shall be segregated and kept separate and apart, and 
the bank takes such funds and uses them in its general business, 
a general deposit results, and upon the insolvency of the bank, 
the clerk cannot successfully claim a preference for such deposit." 

In the year following the Busher decision, supra, the legislature en­

acted a statute ( 116 Ohio Laws 409) concerning the deposit of funds in 

banks and trust companies by certain public officials. That statute as 

amended is now Section 131.11, Revised Code, reading in part as follows: 

"No money held or controlled by any probate court, juvenile 
court, cler!? of the court of co1111non pleas, sheriff, county recorder, 
director of a county department of welfare, clerk or bailiff of a 
municipal court, prosecuting attorney, resident or division deputy 
directors of highways, or treasurer of a university receiving state 
aid, in excess of that covered by federal deposit insurance as 
hereinafter described shall be deposited in any bank, banks, or 
trust company or trust companies until there is a hypothecation 
of securities as provided for in Section 135.16 of the Revised Code, 
or until there is executed by the bank, banks, trust company or 
trust companies selected, a good and sufficient undertaking, pay­
able to the depositor, in such sum as said depositor directs, but 
not less than the excess of the sum that is deposited in such 
depository or depositories, at any one time over and above such 
portion or amount of such sum as is at any time insured by the 
federal deposit insurance corporation created pursuant to the 
act of congress known as 'The Banking Act of 1933,' or by any 
other agency or instrumentality of the federal government, pur­
suant to said act or any acts of congress amendatory thereof." 

( Emphasis added) 
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·while Section 131.11, supra, does not specifically grant authority to 

a clerk of court to deposit funds, the implication, nevertheless, is that the 

clerk has the authority, if he complies with the conditions in that section, 

to deposit funds in banl?s and trust companies. 

It is significant that both the Busher decision, supra., and the statute, 

Section 131.11, supra, refer to banks and trust companies and not to 

building and loan associations. A "bank" is defined in Section 1101.01, 

Revised Code, as follows : 

" (A) 'Bank' -includes, unless the context otherwise requires, 
any person, firm, association, or corporation soliciting, receiving, 
or accepting money or its equivalent on deposit as a business, 
whether such deposit is made subject to check or is evidenced by 
a certificate of deposit, a passbook, a note, a receipt, or any other 
writing, and also includes commercial banks, savings banks, tnist 
companies, special plan banks, and unincorporated banks. Such 
chapters do not apply to money left with an agent pending invest­
ment, in real estate or securities, for or on account of his prin­
cipal ; to building and loan associations or title guarantee and 
trust companies incorporated under the laws of this state; or to 
money or its equivalent received for transmittal by an incorporated 
railroad, steamship, express, or telegraph company. 

"All banks, including the trust department of any bank, 
organized and existing under laws of the United States, unless 
such laws prohibit inspection, examination, and regulation of 
such banks, or trust departments, shall be subject to inspection, 
examination, and regulation as provided by law." (Emphasis 
added) 

In the absence of some clear authority permitting a clerk of court to 

deposit funds in a building and loan association, I am constrained to find 

that such a deposit is not authorized. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that a clerk of 

court may not deposit money held or controlled by him in his official 

capacity in a building and loan association. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




