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1. RESURFACING STATE HIGHWAY-PORTION OF COST­

ASSUMED BY COUNTY COMMISSIONERS TO COOPER­
ATE WITH DIRECTOR OF HIGHWAYS-MAY ?\OT BE 

PAID DIRECTLY FROM COUNTY GENERAL FUND­

SECTION n78-43 G. C. 

2. MONEY IN COUNTY GENERAL FUND AND IN COU~TY 

ROAD MAINTENANCE AND REPAIR FUND, SECTION 

6956-ra G. C. MAY BE USED BY COUNTY COMMISSIONERS 

TO PAY PREMIUMS ON POLICIES OF INSURANCE PRO­

CURED UNDER AUTHORITY OF SECTION 2412-3 G. C. 

SYLLABUS: 

1. The portion of the cost of resurfacing a state highway which County Com­
missioners assume when cooperating with the Director of Highways under authority 
of Section 1178-43, General Code, may not be paid directly from the county 
general fund. 

2. Money in the county general fund, and in the county road maintenance and 
repair fund provided for in Section 6956-la, General Code, may be used by the 
County Commissioners for the purpose of paying premiums on policies of insurance 
procured by them under authority of Section 2412-3, General Code. 

Columbus, Ohio, March 15. 1947 

Hon. Raymond Miller, Prosecuting Attorney 

Holmes County, Millersburg, Ohio 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your letter in which you state that 

the County Commissioners of Holmes County desire to cooperate with the 
Director of Highways in resurfacing a state highway within the cor-
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poration limits of the village of Millersburg, and request my opinion 

on the question whether or not the portion of the cost to be contributed 

by the county may be paid from the county general fund, or from the 

funds budgeted for unanticipated emergencies and contingencies. 

The authority of County Commissioners to cooperate with the Di­

rector of Highways in resurfacing a state highway, both within and 

without municipal corporations, is conferred by Section rr78-43, Gen­

eral Code, and that section and also Sections r I 78-49a and I I 78-49b, 

Ceneral Code, contain certain provisons under which the Commissioners 

may provide funds with which to pay the county's portion of the cost. 

In other words, Section I 178-43 provides that the county's portion may 

be specially assessed according to the provisions of law governing the 

levying of special assessments for county road improvements, and that 

bonds may be issued in anticipation of the collection of such assessments; 

Section rr78-49a provides that the county's portion may be provided by a 

tax levy not exceeding one and one-half mills upon the taxable property 

of the county; and Section r 178-496 provides that the Commissioners 

may issue bonds in anticipation of the collection of the taxes levied un­

der the section last mentioned. 

In addition to the aforesaid provisions m the state highway law for 

financing the county's portion of the cost, reference also ma_v be made to 

Section 5625-6, General Code, paragraph e, which authorizes the Com­

missioners to make special levies for paying the county's proportion of 

the cost and expense of state highway road improvements. 

I have been unable to find any statute which would authorize the 

Commissioners to pay its portion of the cost of a state highway improve­

ment from the county general fund. As you know, the general fund 

primarily and in the main is for the purpose of paying the county's cur­

rent operating expenses. This is clearly disclosed by Sections 5626-5 

,md 5625-rn, General Code. And while it is true that Section 5625-5 

2uthorizes the Commissioners to include in the general levy for current 

operating expenses, amounts required for the construction of permanent 

improvements, it expressly excepts from such authorization amounts 

required for the construction, reconstruction, resurfacing or repair of 

roads. 
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From the foregoing summary of the statutory law of the state, it 

is obvious that there is no statutory authority for paying the county's 

proportion of the cost of a state highway improvement from the county 

general fund, and inasmuch as the money budgeted for emergencies and 

contingencies, is merely an item or subdivision of the general fund, and 

is so recognized by Section 5625-21, General Code, and also by the budget 

form prescribed under authority of law by the state Bureau of Inspec­

tion and Supervision of Public Offices, and used by the commissioners in 

making up their annual budgets, it follows that what I have said with 

respect to the use of the general fund applies equally to the money in 

the general fund which is earmarked for emergencies and contingencies. 

The only county road money which might be applied to the payment 

of the county's portion of the cost of a state highway improvement, is 

that distributed to the county under the motor vehicle license law, Sec­

tion 6309-2, General Code. Money distributed under that statute is dis­

tributed, according to the terms of the statute, "for the construction re­

construction, improvement, maintenance and repair of roads and high­

ways," generally, without confining its use to roads in the county highway 

system. The authority to use the Section 6309-2 funds when cooperating 

with the Director of Highways is also recognized in Section 6291 by the 

provision therein that one of the purposes of the license tax is for "paying 

the counties' proportion of the cost and expense of co-operating with 

the Department of Highways in the imprnvement and construction ,f 

state highways." Their use for such purposes has been sustained by two 

of my predecessors. See Opinions of the Attorney General for 1940, 

page 996; and for 1929, page 470 

Yau also request my opinion on the question whether or not the 

premiums on policies of insurance taken out by the Commissioners under 

authority of Section 2412-3, General Code, insuring officers and em­

ployees of the county against liability on account of damage or injury 

to persons or property occasioned by the operation of motor vehicles, 

may be paid out of the county general fund and the "county maintenance 

fund." 

I am assuming for the purposes of this opinion that the "county 

maintenance fund" mentioned in your letter is the county road fund re­

ferred to in Section 6956-1a as the "maintenance and repair fund," for 

which annual tax levies are made by the Commissioners. 



138 OPINIONS 

Section 2412-3, General Code, when originally enacted m 1943, pro­

vided that the premiums for insurance "shall be paid out of the general 

fund of the county," but the section, as amended in 1945, and now in 

force, provides that the premiums "may be paid out of the county road 

fund." 

If no provision had been made in this statute with respect to the 

fund from which the premiums should be paid, there would be no question 

that the annual premiums would be classed as "current expenses" of 

the county, and be payable out of the general fund, because of the 

statutory declaration or definition in Section 5625-1, paragraph (f) that 

"'Current operating expenses' and 'current expenses' shall mean the law­

ful expenditures of a subdivision, except those for permanent improve­

ments, and except payments for interest, sinking fund and retirement 

bonds, notes and certificates of indebtedness of the subdivision." 

It will be observed that Section 2412-3 does not in terms require 

that the premiums "shall'' be paid out of the county road fund, but 

that they "may" be paid therefrom, and there is nothing in the language 

employed by the legislature in its 1945 amendment which prevents these 

premium charges from being classed as "current expenses." In other 

words, it seems to me that what the legislature intended when it em­

ployed the clause, "may be paid out of the county road fund," was to 

create a source of payment in addition to the general fund. 

With respect to the "maintenance and repair fund" above referred to, 

it should be pointed out that Section 6956-ia provides that the fund 

shall be used solely for the maintenance and repair of roads within the 

county, and because of this provision as to use, it might be contended 

that the fund may not be used for any other purpose, such, for example, 

paying premiums under Section 2412-3. If this line of argument should 

be followed and accepted as the last word on the subject, none of the 

road funds of the county could be used for premium payment purposes, 

because all of the road funds are raised and received by the county under 

statutes which prescribe the purposes for which they are to be used, and 

none of them include the payment of premiums as one of the purposes. 

And the Uniform Tax Levy Law, which provides for the establishment 

of the several funds into which shall be paid all revenues belonging to 

and received by the subdivisions, also provides in Section 5625-10, that 
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"r.foney paid into any fund shall be used only for the purpose for which 

such fund is established." 

Section 2412-3, as now m force, is a law of later enactment than 

Section 6956-1a, and in my opinion may be read as an exception to the 

purpose clause contained in that section, and it is accordingly my opinion 

that money in the county road fund known as the maintenance and re­

pair fund as well as money in the county general fund may be used in 

paying premiums on policies of insurance taken out by the county com­

missioners under authority of Section 2412-3. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General. 




