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A BOARD OF TOWNSHIP TRUSTEES STATUTORY LIA­

BILITY IS LIMITED TO ROADS, ROAD MACHINERY AND 

EQUIPMENT. IT MAY ONLY PURCHASE INSURANCE COV­

ERING THESE LIABILITIES- §§5571.10, RC., 3298-17, G.C., 

OPINION 2498, OAG, 1950. 

SYLLABUS: 

The statutory liability of a board of township trustees under Section 5571.10, 
Revised Code, is limited to roads, road machinery, or equipment used with relation 
to roads, and does not extend to cemeteries or fire stations; thus, such a board is 
without authority to procure iiability insurance with respect to its cemeteries and 
fire stations, but may obtain such insurance with regard to its roads. 

Columbus, Ohio, August 11, 1962 

Hon. Everett Burton, Prosecuting Attorney 

Scioto County, Portsmouth, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"We have received a request from the Board of Township 
Trustees of Clay Township, Scioto County, Ohio, inquiring as to 
whether or not they have the authority to procure liability insur­
ance with respect to the roads, cemeteries and fire stations in their 
township. 

"In examining the statutes we find that although each town­
ship is a body politic and corporate and exercises such powers 
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as may be necessary in accordance therewith, what the powers 
of the township trustees are are limited to those created by the 
statute or as are necessarily implied therefrom. 

"We have been unable to locate any specific authority either 
allowing or denying the trustees such power. Since this is a mat­
ter of general concern, we will appreciate your opinion with 
respect to this problem." 

Section 5571.10, Revised Code, formerly Section 3298-17, General 

Code, provides as follows : 

"Each board of township trustees shall be liable, in its official 
capacity, for damages received by any person, firm, or corporation, 
by reason of the negligence or carelessness of such board in the 
discharge of its official duties." 

The above section was construed by one of my predecessors in 

Opinion No. 2498, Opinions of the Attorney General for 1950, page 730. 

The syllabus of that opinion reads as follows: 

"1. Liability insurance may be purchased by the township 
trustees only where there is a statutory liability to be insured 
against. 

"2. Section 3298-17, General Code, refers exclusively to 
the act of which it is a part. 

"3. The statutory liability of the township trustees created 
by Section 3298-17, General Code, is limited to roads, road 
machinery or equipment used with relation to roads." 

The request prompting the 1950 opinion indicated that the township 

trustees proposed to procure liability insurance coverage on such property 

as township fire houses, cemeteries, and roads. As indicated by the 

syllabus in that opinion, my predecessor stated that liability insurance 

might not be taken out upon such property as fire houses and· cemeteries 

because Section 5571.10, supra, is directed at township negligence in the 

construction, maintenance and repair of township roads. The 1950 opinion 

has been repeatedly followed by this office. See Opinion No. 3010, 

Opinions of the Attorney General for 1953, page 414; Opinion No. 5839, 

Opinions of the Attorney General for 1955, page 517; Opinion No. 7464, 

Opinions of the Attorney General for 1956, page 866; Opinion No. 179, 

Opinions of the Attorney General for 1957, page 41. 

I have been unable to find any statute imposing tort liability upon 

the township trustees in their official capacity for negligence with respect 
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to cemeteries or fire stations. It follows, therefore, that a board of town­

ship trustees may not lawfully pay the premium on a policy of public 

liability insurance covering cemeteries or fire stations. 

Since a board of township trustees is liable in its official capacity 

for damages resulting from negligence in the construction, maintenance 

and repair of township roads, it follows that the township trustees may 

lawfully pay the premium on a policy of public liability insurance covering 

such roads. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that the statutory 

liability of a board of township trustees under Section 5571.10, Revised 

Code, is limited to roads, road machinery, or equipment used with rela­

tion to roads, and does not extend to cemeteries or fire stations ; thus, 

such a board is without authority to procure liability insurance with respect 

to its cemeteries and fire stations, but may obtain such insurance with 

regard to its roads. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




