
4 OPINIONS 

r. TRACTOR, COMMERCIAL-WHERE USED BY MANUFAC­

TURER OF SEMI-TRAILERS-IN COMBINATION TO DE­

LIVER THEM TO DEALERS AND DISTRIBUTORS OF 

MANUFACTURER-TRACTORS REGISTERED UNDER 

SECTION 4503.27 RC-MANUFACTURER FORBIDDEN BY 

LAW TO TRANSPORT PROPERTY IN SEMI-TRAILERS 

DURING DELIVERY-TRACTOR NOT "USED AS PART 

OF A COMMERCIAL TRACTOR COMBINATION"-OPER­

ATIONS NOT SUBJECT TO TAX IMPOSED BY SECTION 

5728.06 RC. 

2. TRACTOR, COMMERCIAL-WHERE REGULARLY OPER­

ATED IN COMBINATION WITH TRAILERS AND SEMI­

TRAILERS- COMMERCIAL TRACTOR COMBINATIONS 

OR COMMERCIAL TANDEMS-OCCASIONALLY OPER­

ATED ALONE-COMMONLY DESIGNATED "BOB-TAIL" 

TRACTOR-SUCH TRACTOR DURING TIME IT IS OPER­

ATED ALONE CAN NOT BE DEEMED TO BE ''USED AS 

PART OF A COMMERCIAL TRACTOR COMBINATION OR 

COMMERCIAL TANDEM"-"BOB-TAIL" OPERATION NOT 

SUBJECT TO TAX IMPOSED IN SECTION 5728.o6 RC. 

SYLLABUS: 

1. Where a commercial tractor is used by a manufacturer of semi-trailers solely 
in combination with such semi-trailers for the purpose of delivering them to dealers 
and distributors of such manufacturer, such tractors being registered under the pro­
visions of Section 4503.27, Revised Code, and such manufacturer thus being forbidden 
by law to transport property in such semi-trailers during such delivery, such tractor 
is not :being "used as part of a commercial tractor combination" within the meaning 
of Section 5728.06, Revised Code, and such operations are not subject to the tax 
imposed in such section. 

2. \Vhere a commercial tractor is regularly operated in combination with trailers 
and semi-trailers in commercial tractor combinations or in commercial tandems, but 
on occasion is operated alone as what is commonly designated as a "bob-tail" tractor, 
such tractor during the time it is thus operated alone can not be deemed to be "used 
as part of a commercial tractor combination or commercial tandem" within the 
meaning of Section 5728.06, Revised Code, and such "·bob-tail" operation is not subject 
to the tax imposed in such section. 
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Columbus, Ohio, January II, 1954 

Hon. John W. Peck, Tax Commissioner of Ohio 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request for my opinion, which 

reads as follows : 

"You are respectfully requested to give this Department your 
official opinion relative to the following question which has arisen 
under the a<lministration of the highway use tax law, Section 
5728.or, et seq., Revised Code. The factual situation is as 
follows. 

"A corporation manufactures semi-trailers as that term is 
defined in Section 5728.01, Revised Code. This corporation owns 
commercial tractors as that term is defined in Section 5728.01, 
Revised Code, and uses such tractors in combination with semi­
trailers when such semi-trailers are .being delivered to the pur­
chasers of the semi-trailers and to dealers and distributors of -the 
manufacturing corporation. No property is carrie<l in these semi­
trailers which are being delivered to customers and distributors 
of the manufacturer. 

"The vehicular combination which is formed by the tractor 
furnishing the motive power and the semi-trailer which is being 
delivered to a customer or to a distributor traverses the public 
highways of this state. The question presented is whether this 
vehicular combination constitutes a commercial tractor combina­
tion as that term is defined in Section 5728.or, Revised Code, so 
as to subject the owner thereof to the highway use tax levied by 
Section 5728.o6, Revised Code." 

The highway use tax is imposed under the prov1s1ons of Amended 

Substitute House Bill No. 619, rooth General Assembly, enacted in 1953 

and subsequently codified as Section 5728.01, et seq., Revised Code. The 

specific language imposing the levy is found in Section 5728.o6, Revised 

Code, which, to the extent here pertinent, provides: 

"* * * there is hereby levied a highway use tax upon * * * 
each commercial tractor used as a part of a commercial tractor 
combination * * * at the following rates * * * " 
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The primary question raised -by this language in application to the 

facts stated in your inquiry is whether the tractors involved are ·'used as 

part of a commercial tractor combination," and in this connection it is 

assumed that they are never used for any other purpose than that 

described in your inquiry. 

The term "commercial tractor combination" is defined 111 paragraph 

(G) of Section 5728.01, Revised Code, as follows: 

" 'Commercial tractor combination' means any commercial 
tractor and semi-trailer when fastened together and used as one 
unit;" 

This definition can not be made clear without resort to the definition 

of the term "semi-trailer," as set out in paragraph (E) of Section 5728.01, 

Revised Code, in the following language : 

"'Semi-trailer' means everything on wheels which is not self­
propelled, except vehicles or machinery not designed for or 
employed in general highway transportation and except vehicles 
whose total weight excluding load is less than three thousand 
pounds, designed and used for carrying property on a public 
highway when -being propelled or drawn by a commercial tractor 
when part of its own weight or the weight of its load, or both, rest 
upon and is carried by a commercial tractor;" 

The exception in this definition relating to vehicles not designed for 

or employed in "general highway transportation" is indicative of a legisla­

tive intent to include in the category of vehicles "designed and used for 

carrying property on a public highway" all those which were so designed 

and used in the course of "general highway transportation" operations. 

This latter term is not defined in the statute and it is appropriate, there­

fore, to consider that the expression is here employed in its usual and 

ordinary sense. Although such usual meaning may not readily be stated 

with absolute precision, it is fair to suppose that this language was intended 

to exclude vehicles which were only casually or in isolated instances used 

in highway transportation. This term may fairly be supposed also to 

indicate the legislative intent to include in the definition such vehicles as 

are generally used in highway transportation, regardless of their current 

actual use, since it is a matter of common knowledge that cargo carrying 

vehicles used generally in highway transportation of property are, at times, 

operated over the highways without cargo. 

This notion -that the expression "designed and used," as employed m 
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this statutory definition of "semi-trailer," signifies a general, or primary, 

or "dedicated" use, rather than a current actual use, is supported by the 

reference in the definition to the partial support of the weight of the 

vehicle, or its load, or both, by a commercial tractor. This reference 

makes it clear that a vehicle may fall within the definition where "part of 

its own weight" rests upon a commercial tractor, regardless of whether 

any part of its load is thus supported. It is difficult to conceive of an 

arrangement whereby a part of a loaded vehicle could be supported by 

another without its load being similarly supported, and this indicates the 

legislative intent not to exclude vehicles from the definition during such 

times as they are being operated on the public highways without cargo. 

This concept of the meaning of the term "designed and used," as 

employed in this definition, is in harmony also with the ordinary and 

usual meaning of the word "designed." The verb "designed" is defined in 

\Vebster's New International Dictionary, Second Edition, as follows: 

"2. To assign, or set apart, as for a purpose or end; to 
destine. * * * Also, to intend; to mean; as designed for one's 
good." 

These definitions would indicate that the word "designed," as here 

employed, refers not to a mere structural or engineering design, but to 

the general use to which the owners concerned intend or purpose to put the 

vehicle in question. 

For these reasons, I conclude that the words "designed and used," as 

employed in the definition of "semi-trailer," as set out in Section 5728.01, 

Revised Code, refer to vehicles where ( 1) the owners concerned intend to 

use them, or permit their use by others, for carrying property on a public 

highway in general highway transportation, and (2) they are generally 

and primarily so used even though they may, on occasion, be operated 

without actually carrying property as cargo. 

Your inquiry indicates that the vehicles here in question are operated 

on the public highways in the course of delivery by their manufacturer­

owner. In recent conversations with representatives of your department, 

I understand it to be conceded that such vehicles are so operated under 

favor of the special registration provisions of Section 4503.27, Revised 

Code, and that under the provisions of Section 4503.30, Revised Code, the 

manufacturer-owner is permitted to operate such vehicles under favor of 

such registration only "in transit from a manufacturer to a dealer," and 
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where such vehicles are not "being used for delivery, hauling, transport­

ing, or other commercial purpose." 

Thus, in the case here under consideration, the owner may not law­

fully devote such vehicles to a current actual use in carrying property. 

What is more pertinent to our present inquiry, however, is that the legal 

disability above noted will prevent such owner from devoting such vehicles 

to a primary use in carrying property in general highway transportation. 

Such being the case, it would clearly appear that the vehicles here in 

question are not so "designed and used for carrying property" as to fall 

within the statutory definition of "semi-trailer." From this it follows that 

the delivery of such vehicles by the manufacturer could not involve the 

operation on the highways of a "commercial tractor combination," as such 

term is defined by statute. 

The levy for which provision 1s made in Section 5728.06, Revised 

Code, is applicable, as noted aibove, to only such commercial tractors as 

are "used as a ,part of a commercial tractor combination or commercial 

tandem." Accordingly, indulging the assumption that the tractors here 

in question are not used for any purpose other than the delivery of vehicles 

by the manufacturer to a dealer, it would not appear that such tractors are 

subject to the highway use tax levy. 

I have also for consideration a further request for my opinion regard­

ing the application of the highway use tax, as follows: 

"The owner of a commercial tractor, as that term is defined in 
Section 5728.01, Revised Code, has been issued a highway use 
permit under the provisions of Section 5728.02, Revised Code, 
authorizing such commercial tractor to be operated as part of a 
commercial tractor combination with a maximum of four axles. 
At times this commercial tractor is operated alone in traveling 
on the public highways and not as part of a commercial tractor 
combination or in any other vehicular combination. 

"Contention has been made to this Department that the mile­
age traveled by the commercial tractor when such tractor is oper­
ated alone and not as part of a commercial tractor combination is 
not subject to the highway use tax levied by Section 5728.o6, 
Revised Code. The argument made to substantiate this contention 
is that the applicable portion of Section 5728.06, Revised Code, 
levies the tax upon each commercial tractor used as part of a 
commercial tractor combination at specified rates. It is further 
claimed that the tax is only levied upon a commercial tractor 
which is used as part of a commercial tractor combination as that 
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term is defined in Section 5728.01, Revised Code. This claim is 
made despite that portion of Section 5728.06, Revised Code, 
which provides for graduated tax rates for various commercial 
tractor combinations based upon the maximum number of axles 
set .forth in the highway use permit issued for the commercial 
tractor. As previously stated, the commercial tractor in question 
has ,been issued a highway use permit authorizing it to be operated 
as part of a commercial tractor combination with a maximum of 
four axles. 

"The specific question hereby presented is whether the 
owner of a commercial tractor for which has been issued a high­
way use permit authorizing such commercial tractor to be operated 
as part of a commercial tractor combination with a maximum of 
four axles, shall report and pay the tax at the rate of one and one­
half cents for each mile traveled on a public highway in Ohio by 
such commercial tractor when operated alone and not in any 
vehicular combination and obtain a refund as prescribed in Sec­
tion 5728.06, Revised Code, or are the miles traveled by a com­
mercial tractor when operated alone and not in any vehicular 
combination not subject in the first instance to the tax levied iby 
Section 5728.06 of the Revised Code?" 

Here, again, we are initially concerned with the language of Section 

5728.06, Revised Code, by which the levy is imposed. This language, to 

the extent here ,pertinent, is as follows : 

"* * * there is hereby levied a highway use tax upon * * * 
each commercial tractor used as part of a commercial tractor 
combination or commercial tandem * * * at the following rates 

* * *" 

In the situation at hand, the first question presented is whether a 

tractor operated alone, sometimes referred to as a "bob-tail tractor," falls 

within the statutory definition of "commercial tractor." A second ques­

tion is whether the word "used" in the language quoted above from 

Section 5728.o6 refers to (a) a current actual use, or ( b) a general, or 

primary, or "dedicated" use. 

The term "commercial tractor" is defined in Section 5728.01, Revised 

Code, as follows : 

"'Commercial tractor' means any motor vehicle designed 
and used to propel or draw a trailer or semi-trailer or both on a 
public highway without having any provision for carrying loads 
independently of such trailer or semi-trailer;" 

Here, again, the key words are "designed and used.'' It seems clear 



IO Ol'INIONS 

that the tractors here in question are "designed," 111 every possible sense, 

for propelling and drawing trailers and semi-trailers. Certainly they are 

structurally so designed, and we may safely assume that the owners, or 

other persons lawfully in possession and control, intend and purpose to 

employ such tractors for such purpose to the .fullest extent possible, and 

to ,keep its "bob-tail" operations to a minimum. 

This brings us to the interpretation of the word "used," as employed 

in the definition. We have reached the conclusion herein before that this 

word, as employed in the definition of "semi-trailer," a definition set out 

in the same section here under consideration, should .be deemed to refer 

to a general, or primary, or "dedicated" use, rather than to a current 

actual use. The fact that the same word is employed several times in the 

same section in the definition of various vehicles would indicate that the 

same construction was intended in each case. State, ex rel. Bohan v. 

Industrial Commission, 146 Ohio St., 618. 

Moreover, in the language in Section 5728.06, supra, imposing the 

levy, reference is made to a "commercial tractor used as a part of a com­

mercial tractor combination." This language implies the possibility of a 

vehicle falling within the definition of "commercial tractor" without being 

"used as a part of a commercial tractor combination." This, of course, 

clearly suggests that the word "used," as employed in the definition of 

"commercial tractor," refers to a general, or primary, or "dedicated" use. 

For these reasons it may be concluded that a tractor operated alone, i.e., 

as a ".bob-tail," does fall within the definition of "commercial tractor." 

We now come to the question of whether a "bob-tail" tractor can be 

deemed to -be one which is "used as part of a commercial tractor com­

bination," as this language is employed in Section 5728.o6, Revised Code. 

Here, again, the question presented is the meaning to be accorded the 

word "used." 

As already noted, a "commercial tractor," .by definition, is a vehicle 

which is "used to propel or draw a trailer or semi-trailer." Thus, when 

rhis term is followed in Section 5728.06, Revised Code, by the language 

"used as part of a commercial tractor combination or commercial tandem," 

we are confronted with an instance in which the word "used" is twice 

employed, in effect, in one phrase. That is to say, such word appears 

directly therein, and is also employed indirectly therein by virtue of its 

appearance in the definition. Accordingly, if the word "used," as employed 
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directly in this instance is to be given any meaning at all it must be deemed 

to refer to a current actual use. In this situation it ,becomes clear that a 

tractor operated alone, i.e., as a "bob-tail," its use is not subject to the levy. 

Accordingly, in specific answer to your inquiry, it is my opinion that: 

r. vVhere a commercial tractor is used iby a manufacturer of semi­

trailers solely in combination with such semi-trailers for the purpose of 

delivering them to dealers and distributors of such manufacturer, such 

tractors being registered under the provisions of Section 4503.27, Revised 

Code, and such manufacturer thus being forbidden ,by law to transport 

property in such semi-trailers during such delivery, such tractor is not 

being "used as part of a commercial tractor combination" within the 

meaning of Section 5728.o6, Revised Code, and such operations are not 

subject to the tax imposed in such section. 

2. Where a commercial tractor is regularly operated m combination 

with trailers and semi-trailers in commercial tractor combinations or in 

commercial tandems, •but on occasion is operated alone as what is com­

monly designated as a "bob-tail" tractor, such tractor during the time it is 

thus operated alone can not be deemed to be "used as part of a commercial 

tractor combination or commercial tandem" within the meaning of Section 

5728.06, Revised Code, and such "boib-tail" operation is not subject to the 

tax imposed in such section. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




