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OPINION NO. 88-033 

Syllabus: 
The positions of township trustee and commissioner of a county park 
district created under R.C. Chapter 1545 are incompatible. (1973 Op. 
Att'y Gen. No. 73-064 questioned.) 

To: Timothy A. Ollver, Warren County Prosecuting Attorney, Lebanon, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attomey General, Aprll 21, 1988 

I have before me your request for an opinion concerning the compatibility of 
the offices of township trustee and commissioner of a county park district created 
pursuant to R.C. Chapter 1545. 5" R.C. 1545.01 ("(p]ark districts may be created 
which include all or a part of the territory within a county ... "). You have indicated 
that the township and the park district are In the same county. 

Township trustees are elected pursuant to R.C. 505.01 and are given various 
powers and duties relating to the governance of the township. See R.C. Chapter 
SOS. The board of township trustees constitutes the taxing authority of the 

June 1988 



2-148OAG 88-033 Attorney General 

township, see R.C. 5705.0l(C), and, as such, is authorized both to levy taxes within 
the ten-mill limitation, see, e.g., R.C. 5705.05-.06, and to submit tax levies in 
excess of the ten-mill limitation to a vote of the people, see, e.g., R.C. 5705.07; 
R.C. 5705.19-.191. See generally Ohio Const. art. XII, §2 and R.C. 5705.02 
(imposing the ten-mill limitation). The board of township trustees is also responsible 
for adopting annual tax budgets for the township. See R.C. 5705.28. 

A county park district is created by a probate judge, upon application 
pursuant to R.C. 1545.02 and following a hearing under R.C. 1545.03-.04. See 
R.C. 1545.04. The commissioners are appointed by the judge and serve, in general, 
for three-year terms. See R.C. 1545.05. The board of park commissioners is a 
body corporate and politic, R.C. 1545.07, with various powers to govern the park 
district, see, e.g., R.C. 1545.07-.18. The board is authorized to levy taxes within 
the ten-mill limitation, subject to certification or modification of the levy by the 
county budget commission, or to submit a levy to the electors. R.C. 1545.20-.21. 
The board may also issue notes or bonds. See R.C. 1545.20-.211; R.C. 
1545.24-.25. A county park district is a taxing unit for purposes of R.C. Chapter 
5705, see R.C. 5705.0l(H), and, accordingly, its board of commissioners is 
responsible for adopting annual tax budgets. See R.C. 5705.28. 

Questions of compatibility may be analyzed in light of the seven questions 
outlined in 1979 Op. Att'y Gen. No. 79-111, concerning such matters as provisions of 
law limiting the holding of other positions, questions of physical impossibility, and 
the issue of whether one position is subordinate to another. The question of direct 
relevance in relation to the positions of township trustee and commissioner of the 
county park district is whether there Is a conflict of interests between the two 
positions. An analysis of the two positions reveals that a person holding both 
positions would be subject to divided loyalties and, accordingly, that the positions 
are incompatible. See generally, e.g., State ex rel. Hover v. Wolven, 115 Ohio St. 
114, 191 N.E.2d 723 (1963); Pistole v. Wiltshire, 90 Ohio L. Abs. 525, 189 N.E.2d 
654 (C.P. Scioto County 1961); 1984 Op. Att'y Gen. No. 84-068 at 2-221 ("{t]he 
common law rule against conflict of interest ... prohibits a public officer from holding 
dual positions if he would be subject to conflicting duties or loyalties ... "); 1980 Op. 
Att'y Gen. No. 80-035 at 2-149 ("[a]n individual who serves in dual public positions 
faces a situation which poses a conflict of interests when his responsibilities in one 
position are such as to influence the performance of his duties in the other position, 
thereby subjecting him to Influences which may prevent his decisions from being 
completely objective"). 

There are several respects In which the duties and responsibilities of a 
township trustee and those of the commissioner of a county park district come into 
conflict. R.C. 511.37 authorizes a board of township trustees to make contributions 
to a board of park commissioners established under R.C. Chapter 1545, as follows: 

The board of township trustees of any township may make 
contributions of moneys, supplies, equipment, office facilities. and 
other personal property or services to any board of park commissioners 
established pll1'SIUUlt to Chapter 1545. of the Revised Code for the 
expenses of park planning, acquisition, management, and 
improvement. The board of park commissioners may accept such 
contributions without the approval of the terms by the probate judge. 

Any moneys contributed by the board of township trustees for 
such purposes shall be drawn from the general fund in the township 
treasury not otherwise appropriated. The board of township trustees 
may anticipate the contributions of moneys for such purposes and enter 
the amount of such contributions in its annual statement to the county 
budget commission for inclusion in the budget upon which rates of 
taxation are based. (Emphasis added.) 

An individual serving as township trustee is, thus, in a position of considering, and 
helping to determine, whether township moneys, supplies, facilities, or services 
sho.uld be contributed to a board of park commissioners. If such individual also 
served as a park commissioner, he would clearly be placed in a position of divided 
loyalties. A similar situation was considered in 1985 Op. Att'y Gen. No. 85-006. A 
statute there under consideration imposed upon a board of township trustees the 
responsibility of determining whether certain estate tax moneys should be credited 
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to the general revenue fund of the township or to the board of education of the 
school district of which the township was a part. Op. No. 85-006 concluded that, 
because of that statute, the positions of township trustee and member of the board 
of education were Incompatible, stating, at 2-19: 

Where.••a statute gives a member of a particular public body the 
authority to participate directly in a determination as to whether that 
public body or a different public body is to obtain the. benefit of 
certain funds, I believe that It must be concluded, as a matter of law, 
that an individual may not serve In positions of trust and authority with 
respect to both bodies. A township trustee who also served as a 
member of a local board of education would suffer from conflicting 
loyalties if he were placed in the position, as trustee, of participating 
in a decision as to whether the township or the board of education 
should receive funds.... 

See also 1985 Op. Att'y Gen. No. 85-029 at 2-107 ("[l]t is well established that 
where one public position has the power to appropriate funds to a second position, 
one person may not serve in both positions"); 1983 Op. Att'y Gen. No. 83-035. 

l reach a similar conclusion with respect to the positions of township trustee 
and park district commissioner. R.C. 511.37, like the statute under consideration in 
Op. No. 85-006, authorizes a board of township trustees to make available to a 
different body moneys that would otherwise belong to the township. The capacity of 
a trustee to exercise clear judgment on behalf of the township In determining 
whether the other body should receive the moneys would be drawn Into question if 
the trustee held a position of trust and authority with the other body. You have 
indicated that the township in question has established a practice of con~buting 
$10,000 annually to the county park district. It Is, therefore, clear that the issue of 
making a contribution is one that will face the trustee, arxl that the potential 
conflict of interests is actual, rather than remote and speculative. See Op. No. 
85-006; Op. No. 84-068. See &eMrally Op. No. 79-111. I conclude, accordingly, 
that the positions of township trustee and commissioner of the county park district 
are incompatible because of a conflict of interests. 

Your letter of request indicates another area In which a conflict of interests 
occurs. R.C. 1545.14 states in part: 

A board of park commissioners my by a&reement with tM 
legislative or other public authority in control of parks or park 
lands either within or without the park district, assume control of all 
or a portion of any existing parka or park lands or otherwise contract 
or cooperate with such public authority in connection with tM use, 
development, improvement, and protection of parks or park lands. In 
such event, such parks or park lands may be developed, improved, and 
protected as in case of lands otherwise acquired by said board. This 
section does not authorize said board to acquire or control any park, 
park lands, parkways, playgrounds, other lands, or boulevards owned or 
controlled by any other public authority except by agreement as 
provided in this section. (Emphasis added.) 

You have stated that, presumably pursuant to R.C. 1545.14, the township and the 
county park board share some services. In effect, then, an individual who served as 
both township trustee and commissioner of the park board would have interesu: on 
two sides of a contract. The conflict of interests is clear, and the fact that the 
contractual relationship currently exists indicates that the conflict should not be 
considered remote and speculative. See, e.&., 1986 Op. Att'y Gen. No. 86-030 at 
2-157 ("[i]f a township and village have entered a contract whereby the village has 
agreed to provide fire protection to the township, then ... the positions of township 
trustee and village fire chief must be found to be incompatible"); Op. No. 85-029; 
1984 Op. Att'y Gen. No. 84-059 at 2-195 ("[t]he authority of the two boards to 
contract with each other and the actual contracts between the township and water 
and sewer district in this instance are further indications that one person who served 
as both township trustee and member of a water and sewer district would be subject 
to a conflict of Interest"). Cf. 1987 Op. Att'y Gen. No. 87-085, slip op. at 7 
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("since the formation of an inter-county contract is only a remote possibility, and 
since administration of such contracts is not a primary function of either the 
township clerk or the clerk of the board of county commissioners,. I find that the 
potential conflict of interest does not, in Itself, make the two positions 
lnc:,mpatlble"). See genf.rally 1982 Op. Att'y Gen. No. 82-085; Op. No. 79-111; 
Op. No. 80-035. 

It is, further, clear that the interests of a county park district and a 
township In the county may come into conflict with respect to the allocation of tax 
proceeds. Your letter of request Indicates that the county in question presently uses 
the alternative method provided for In R.C. 5747.53 for apportioning the local 
government fund, and that both the township and the park district receive moneys 
from the fund. Pursuant to R.C. 5747.53, the alternative method must be approved 
by, among others, "a majority of the boards of township trustees and legislative 
authorities of municipal corporations, located wholly or partially in the county, 
excluding the legislative authority of the city with the greatest population." Thus, a 
board of towr1Ship trustees is in a position of helping to determine the amount of tax 
proceeds from the local government fund that will be distributed to the county park 
district. See R.C. 5747.0l(Q)(l) (as used in R.C. 5747.50-.55, "subdivision" 
Includes park districts and townships). A township trustee who served as a 
commissioner of the park district would be subject ta divided loyalties In 
determining the most beneficial distribution of tax proceeds. 

As Is further noted In your letter, If approval of the alternative method of 
apportioning the undivided local government fund is not obtained pursuant to R.C. 
5747.53, then the fund is allocated pursuant to R.C. 5747.51 ancl R.C. 5747.52, and 
both the township and the county park district are given the opportunity to appear 
before the county budget commission to establish their need for moneys from the 
fund. R.C. 5747.51 states that, for the purpose of apportioning the undivided local 
government fund, the budget commission may inquire Into the claimed needs of any 
subdivision as stated in its tax budget and may adjust claimed needs to reflect actual 
needs. An individual who is responsible for making a presentation to the budget 
commission on behalf of two different entities may, thus, be in a position of seeking 
the same fonds In two different capacities and, accordingly, be subject to a conflict 
of Interests. See, e.g., 1988 Op. Att'y Gen. No. 88-011; Op. No. 87-085; 1963 Op. 
Att'y Gen. No. 559, p. 566; 1927 Op. Att'y Gen. No. 2, vol. l, p. 5. See generally 
State ex rel. Baden v. Gibbons, 17 Ohio L. Abs. 341 (Ct. App. Butler County 1934); 
1979 Op. Att'y Gen. No. 79-063. 

The county park district and the township may come Into additional conflict 
with respect to the levying of taxes and the submittal of their budgets to the county 
budget commission. See, e.g., R.C. 5705.31; R.C. 5705.32; R.C. 5705.34. In 1939 
Op. Att'y Gen. No. 1575, vol. m, p. 2346, one of my predecessors concluded, in the 
second paragraph of the syllabus, that "[t]he offices of township trustee and a 
member of the board of park commissioners of a township ... are incompatible." 1939 
Op. No. 1575 found incompatibility in the fact that both township park 
commissioners and township trustees were authorized to levy taxes, stating, at 2349: 
"In the preparation of annual budgets, the distribution of public moneys as between 
the township proper and the board of park commissioners, and in the fixing of tax 
levies, It is manifest that the township trustees and the board of park commissioners 
might be placed in the position of adversaries." The commissioner of a county park 
district may, similarly, find himself in conflict with a township trustee with respect 
to the amounts or timing of tax levies. As was discussed in Op. No. 79-063, the 
county budget commission has.discretion with respect to the certification of a tax 
levy that is not a mandated levy and, accordingly, may decline to certify a park 
district tax levied under R.C. 1545.20 without voter approval, or may exercise its 
discretion in modifying such a levy. See R.C. 1545.20; R.C. 5705.32. The county 
budget commission may similarly, modify certain township levies that have not been 
approved by the voters. See, e.g., R.C. 5705.05-.06; R.C. 5705.32. The positions 
of township trustee and commissioner of a county park district may, thus, be 
distinctly adversarial on this issue. See Op. No. 88-011; Op. No. 79-063; 1939 Op. 
No. 1575. 

Certain Attorney Gener~! opinions have raised a question as to whether the · 
mere fact that two bodies have their budge~! reviewed by the county budget 
commission is sufficient to make membership on the two bodies incompatible. See, 
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e.g., Op. No. 85-006; 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-010. As I noted In Op. No. 
88-011, however, "a potential dispute before the budget commission has long been 
held to be a basis for a finding of incompatibility, since inconsistent loyalties may 
result." Op. No. 88-011, slip. op. at 4. I find It clear that the positions in question 
are incompatible, and I find support for that conclusion in the fact that both the 
township and the park district may seek to levy taxes within the ten-mill limitation 
that may be subject to reduction by the county budget commission pursuant to R.C. 
5705.32. See R.C. 1545.20; R.C. 5705.03-.06; R.C. 5705.34; Op. No. 79-063. The 
fact that the county budget commission may, in certain circumstances, r~uce levies 
of either or both of these bodies makes it clear that persons appearing before the 
county budget commission serve in adversarial positions, and that one person serving 
in both positions would be confronted with a conflict of interests. See, e.g., Op. 
No. 87-085; 1963 Op. No. 559; 1927 Op. No. 2. Additional conflicts of loyalties may 
exist with respect to voted levies. See, e.g., Op. No. 88-011, slip. op. at S ("[i]n a 
situation in which [two] subdivisions contemplate going to the electorate for a levy 
or bond issue for additional funds, an individual sitting on the taxing authority of 
both subdivisions might find himself torn by divided loyalties"). 

In 1973 Op. Att'y Gen. No. 73-064, my predecessor concluded that "[t]he 
positions of member of the board of county commissioners and member of the board 
of commissioners for a park district covering the entire county are compatible," 
based upon the fact that the board of park commissioners Is Independent of the board 
of county commissioners. Op. No. 73-064 did not, however, consider any conflict 
that might occur between the two bodies with respect to the levying or allocation of 
taxes, and its conclusion is subject to question on that basis. · 

It is, therefore, my opinion, and you are hereby advised, that the positions of 
township trustee and commissioner of a CO\b,~ park district created under R.C. 
Chapter 1545 are incompatible. (1973 Op. Att'y Gen. No. 73-064 questioned.) 
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