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ATTORNEY GENERAL 

1. EDUCATION, COUNTY BOARD OF-MEMBER-CANNOT 

LAWFULLY BE COMPENSATED FOR ATTENDANCE, AN­

NUAL MEETING, LOCAL DISTRICT BOARDS CALLED BY 

COUNTY BOARD-SECTIONS 4,832-11, 4844-1 G. C. 

2. PAYMENT FROM "SERVICE FUND"-EXPENSES ACTU­

ALLY INCURRED BY MEMBERS OF SCHOOL BOARDS IN 

PERFORMANCE OF DUTIES - NO APPLICATION TO 

MEMBERS OF COUNTY BOARD OF EDUCATION-SEC­

TION 4845-8 G. C. 

SYLLABUS: 

1. Members of the county board of education cannot lawfully be compensated 
under Section 4&'1:2-11, General Code, for attending the annual meeting of members 
of local district ·boards called by the county board under Section 4844-1, General 
Code. 

2. Section 48.J{i-8, General Code, relating to the payment from the "service 
fund" of expenses actually incurred by members of school boards in the performance 
of their duties, has no application to members of the county board of education. 

Columbus, Ohio, January 31, 1945 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices 

Columbus, Ohio 

Gentlemen: 

This will acknowledge receipt of your letter of recent date relating 

to the payment of compensation and expenses of members of the county 

board of education for their attendance at the annual meeting of the 

members of the local district boards called by the county board. Your 

letter reads as follows : 

"Section 4844-1, Ceneral Code, requires the County Board 
of Education to call a meeting of the members of the boards of 
education of all local school districts within the county at least 
once each year for the purpose of discussing matters relating to 
the schools. May we request your opinion upon the following: 
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May members of the county board of education be compen­
sated as provided in Section 4832-11, General Code, for their at­
tendance at such meetings; or, if they may not be so compensated, 
would they be entitled to their expenses for attending such meet­
ings, to be paid from the 'Service Fund' created under the pro­
visions of Section 4845-8, General Code." 

The pertinent portion of Section 4844-1, General Code, relating to 

the annual meeting of local district board members, reads as follows : 

"The county board of education is authorized to pay the ex­
penses of all educational meetings called by such board and shall 
call a meeting of the members of the board of education of all 
local school districts within the county at least once each year 
for the purpose of discussing the matters relating to their schools, 
for which each member shall be paid the same compensation as 
authorized by' Section 4832-1 I of the General Code." 

Section 4832-1 I, General Code, which provides for the compensation 

and expenses of county and local district board members, reads as follows: 

"Each member of the county board of education shall be paid 
three dollars a day and mileage at the rate of ten cents a mile 
one way to cover the actual and necessary expenses incurred dur­
ing his attendance upon any meeting of the board not exceeding 
twelve meetings in any one year. Such expenses and the expenses 
of the county superintendent itemized and verified shall be paid 
from the county board of education fund upon vouchers signed by 
the president of the board. 

The board of education of any school district other than a 
county school district may provide by resolution for the compen­
sation of its members, provided, first, that such compensation 
shall be paid out of current operating funds derived from a local 
tax which is in excess of the tax levy required for participation 
in additional aid from the state public school fund; and second 
that such compensation shall not exceed two dollars ( $2.00) per 
member for regular meetings ·attended not exceeding ten meet­
ings in any one year." 

It will be observed that the provision of Section 4844-1, General 

Code, relating to the payment of compensation to "each member" under 

Section 4832-II, General Code, has reference only to the compensation of 

the members of the local district boards who attend the annual meeting 

of local district board members, and that their compensation is provided 

for in the second paragraph of the above quoted Section 4832-1 I. While 
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the county board is required to call the meeting, no provision is made in 

Section 4844-1 for paying compensation to any member of that board who 

attends the meeting. 

The first paragraph of Section 4832-11, General Code, above quoted, 

relates and applies only to the compensation and expenses of county board 

members who attend meetings of their own board. Your letter therefore 

raises the question as to whether or not the annual meeting of local district 

board members called by the county board under Section 4844-1, General 

Code, may be classed as a "meeting of the board" within the meaning of 

the first paragraph of Section 4832-II, General Code. 

In my opinion the annual meeting of local district board members 

called under Section 4844-1, General Code, is not a meeting of the county 

board, but is instead a meeting of members of the local boards, and that 

the compensation referred to in that section is the compensation of local 

board members provided for in the second paragraph of Section 4832-II, 

General Code. 

Section 4844-1, 4eneral Code, is in part a revision of former Section 

4747-1, General Code, and it was held in a former opinion of this office 

reported in Opinions of the Attorney General for 1925, No. 2333, page 

181, that the statute did not provide for an annual meeting of county 

board members, and that it did not even require the presence of the county 

board members at the meeting called and held under its provisions. In 

my opinion the same also may be said of present Section 4844-1, General 

Code. That being the case, it follows that the compensation provision of 

the first paragraph of Section 4832-1 I, General Code, does not refer to or 

include the annual meeting of local district board members, and that 

county board members who voluntarily attend such meeting are not en­

titled to receive compensation for their attendance. 

You also inquire if expenses incurred by members of the county 

board of education who attend the annual meeting of local district board 

members, may be paid from the "service fund" created under the pro­

visions of Section 4845-8, General Code, which reads as follows : 

"On the third Monday of every January or on the Monday 
preceding the close of school each year, the clerk of the board of 
education of any school district shall certify to the board of edu­
cation· of which he is clerk, the number of pupils enrolled in the 
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public school of that district, whereupon the board of such school 
district may by resolution set aside from the general fund a sum 
not to exceed five cents for each child so enrolled, or $300.00, 
whichever is greater, such sum of money to be known as the 
'service fund' to be used only in paying the expenses of such 
members actually incurred in the performance of their duties, or 
of their official representatives when sent out of the school district 
for the purpose of promoting the welfare of the schools under 
their charge; such payments to be made only on statement of the 
several members, or their official representatives, furnished at the 
last meeting held in each month." 

It will be observed that the "service fund'', under the express terms 

of this statute, is created from moneys set aside from the "general fund", 

and it is therefore quite evident that the statute can have no application to 

county school districts or county boards of education, because county school 

districts are not classed as subdivisions under Section 5825-1, et seq., 

General Code, and have no general fund from which a service fund could 

be created. On the contrary, county school districts now receive their 

operating funds under the provisions of new Section 4848-10, General 

Code, from the state public school fund, and when these fund~ are received 

by the county board of education it is expressly provided therein that they 

be credited to a "separate fund, hereby created, to be known as the county 

board of education fund." Nowhere in the laws of this state is there any 

authority for a county board of education to use this state public school 

money for the purpose of establishing either a so-called general fund or 

service fund. In other words, while Section 4845-8, General Code, may 

be applied to city, local and exempted village school districts, all of which 

are subdivisions and have general funds under Section 5625-1, et seq., 

the statute cannot be adapted and applied to county school districts for 

reasons abov.e stated. 

Even were it to be assumed that Section 4845-5, General Code, could 

be applied to county ,boards of education, the use of the "service fund" 

therein provided for would be limited to the payment of expenses incurred 

by board members "in the performance of their duties." Therefore, since 

no duty is imposed upon county board members to attend the meetings 

of members of local district boards called by the county board under 
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Section 4844-1, General Code, it would follow that voluntary attendance 

at such meetings by any county board member could not properly be said 

to be attendance in the performance of duty. 

You are therefore advised that : 

( 1) Members of the county board of education cannot lawfttlly 

be compensated under Section 4832-11, General Code, for attending the 

annual meeting of members of local district boards called by the county 

board under Section 4844-1, General Code. 

(2) Section 4845-8, General Code, relating to the payment from the 

"service fund" of expenses actually incurred by members of school boards 

in the performance of their duties, has no application to members of the 

county board of education. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS 

Attorney General 




