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OPINION NO. 89-008
Syllabus:

1.  Under R.C. 4738.11(A), the Ohio Motor Vehicle Salvage Dealer's
Licensing Board is authorized to adopt rules prescribing the
physical characteristics of facilities used by motor vehicle
salvage dealers. Since no statutory direction is given as to the
manner in which the Board is to regulate the size of the area
occupied by such facllities or the location of office space, the
Board may regulate those factors in any reasonable manner that
it deems appropriate.

2. In carrying out its duties under R.C. Chapter 4738, the Ohio
Motor Vehicle Salvage Dealer's Licensing Board may reasonably
construe R.C. Chapter 4738 and [1988-1989 Monthly Record, vol.
1] Ohio Admin. Code 4501:1-4-04 at 508-09 as permitting the
issuance of a motor vehicle salvage dealer's license when the
proposed facility consists of a salvage yard with an area of at
least fifty thousand square feet and an office of adequate size
located on a separate site.

To: Willlam M. Denthan, Director, Department of Highway Safety, Columbus,
Ohio
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, February 23, 1989

I have before me your request for an opinion on the question whether, under
R.C. 4738.11 and rule 4501:1-4-04 of the Ohio Administrative Code, see
[1988-1989 Monthly Record, vol. 1] Ohio Admin. Code 4501:1-4-04 at 508-09, a
motor vehicle salvage dealer's license! may be issued when the proposed facility
consists of a split location, rather than a single site. Your staff has informed me
that the Ohlo Motor Vehicle Salvage Dealer's Licensing Board has considered this
question as applied to particular facts and has interpreted the relevant statutory and
regulatory provisions as permitting the issuance of a motor vehicle salvage dealer's
license when the proposed facility consists of a salvage yard with an area of at least
fifty thousand square feet and an office of adequate size located on a separate site.
Your question is, in essence, whether this Interpretation is consistent with R.C.
4738.11 and rule 4501:1-4-04. You have not inquired about the rights of any specific
person under thess provisions and 1 am not considering any such rights. See, e.g.,
1986 Op. Att'y Gen. No. 86-076 at 2-422 ("it is inappropriate for [the Attorney
General] to use the opinion-rendering function to make findings of fact or
determinations as to the rights of particular individuals™).

1 R.C. 4738.11 and [1988-1989 Monthly Record, vol. 1] Ohio Admin.
Code 4501:1-4-04 at 508-09 also apply to the licensing of salvage motor
vehicle auctions and salvage motor vehicle pools. See R.C. 4738.01(C),
(D). You have not specifically inquired about such licenses and I am not
addressing them in this opinion. I note, however, that provisions of statutes
and rules applicable to motor vehicle salvage dealers are generally
applicable also to salvage motor vehicle auctions and pools, and that the
analysis contained herein is, accordingly, generally applicable to such
auctions and pools.
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R.C. 4738.01 defines a "[m]otor vehicle salvage dealer” as "any person who
engages in business primarily for the purpose of selling salvage motor vehicle parts
and secondarily for the purpose of selling at retail salvage motor vehicles or
manufacturing or selling a product of gradable scrap metal." R.C. 4738.02 provides,
with certain exceptions, that "no person shall engage in the business of selling at
retail salvage motor vehicles or salvage motor vehicle parts, or assume to engage in
any such business without first obtaining a motor vehicle salvage dealer's license"
pursuant to R.C. Chapter 4738. R.C. 4738.04 provides that an application for &
motor vehicle salvage dealer's license should be submitted to the Registrar of Motor
Vehicles. The Registrar may either grant the requested license, see R.C. 4738.05,
or deny it for the reasons set forth in R.C. 4738.07. Among the grounds for denial
are the failure to comply with R.C. 4738.01-.15 and the failure to have an
established place of business. R.C. 4738.07(B), (H). If an application is denied, the
Registrar must "enter a final order together with his findings and certify the same to
the motor vehicle salvage dealer's licensing board.” R.C. 4738.07. An applicant who
has been refused a license may appeal to the Motor Vehicle Salvage Dealer's
Licensing Board as provided in R.C. 4738.12. See R.C. 4738.07.

R.C. 4738.09 creates the Ohio Motor Vehicle Salvage Dealer's Licensing
Board, and R.C. 4738.10 makes the Board a part of the Department of Highway
Safety for certain administrative purposes. R.C. 4738.11(A) provides that the Motor
Vehicle Salvage Dealer's Licensing Board:

shall adopt rules prescribing the physical characteristics of facilities
used by motor vehicle salvage deaiers..., which shall include
requirements for fencing or otherwise screening the view of the
facilities to at least the extent required for junkyards by [R.C. 4737.07
and 4737.09). Such rules shall be consistent with the standards adopted
by the director of transportation pursuant to the "Highway
Beautification Act of 1965," 79 Stat. 1030, 23 U.S.C. §361 {[sic; was
§136 intended?)], as amended.

R.C. 4738.11(B) authorizes the Board to "make such other reasonable rules as are
necessary to carry out and effect” R.C. 4738.01-.12,

Pursuant to R.C. 4738.11, the Motor Vehicle Salvage Dealer's Licensing
Board has enacted [1988-1989 Monthly Record, vol. 1] Ohio Admin. Code
4501:1-4-04 at 508-09, which states, in part:

(A) The characteristics of the facilities used by motor vehicle
salvage dealers...shall consist of the following:

(1) A minimum area of fifty thousand square feet.

{(2) Such area to be shielded by a fence meeting the following
requirements, except where relieved by zoning rules:

(a) Having a minimum height of six feet with a maximum of ten
feet in height.

(b) Such fencing shall shield the premises from ordinary view.

(c) Exceptions to this paragraph must be granted in writing, by
the registrar of motor vehicles, provided however, that no exception
shall be granted in contravention of the United States Highway
Beautification Act of 1965, as amended.

(3) A living hedge of equal height and sufficient density to
prevent view of the premises may be substituted for the fence. A
living hedge may exceed the ten-foot height limitation.

(4) Reasonable consideration shall be given to the topography of
the land by enforcement personnel when inspecting premises for such
fence or enclosure, provided, however, that this provision shall not be
construed to permit violation of the United States Highway
Beautification Act of 1965, as amended, where applicable.

(5) All inventory of the business will be stored behind the fence
or enclosure to promote and preserve a positive visual impact of the
salvage yard's business on the surrounding neighborhood. All activities
of the salvage yard will be conducted in a manner that will sustain a
good visual image.

" (6) All non-owned vehicles in storage for the general public shall
be held in an area segregated and easily identifiable from the inventory
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of the licensee. The licensee shall maintain a separate recond of all
transactions concerning these vehicles.

(B) The office in which suck business will be transacted will be
in a building of sufficient size to conduct said business with a minimum
of two hundred twenty-five square feet. This area shall consist of the
following: :

(1) An area devoted to sales transactions.

(2) An office to maintain records required to operate business by
the licensee. : ’

(E) Each motor vehicle salvage dealer...shall keep his license, or
a certified copy thereof, posted in a conspicuous place in each business
establishment. (Emphasis added.)

Rule 4501:1-4-04 thus requires that, in order to hold a license under R.C. Chapter
4738, a motor vehicle salvage dealer must have facilities with a minimum area of
fifty thousand square feet and an office in a building with a minimum area of two
hundred twenty-five square feet. See also R.C. 4738.12 ('[t]he [motor vehicle
salvage dealer's licensing] board may suspend or revoke any license if the licensee
has in any manner violated the rules issued pursuant to [R.C. 4738.01-.16]..."); 6 Ohio
Admin. Code 4501:1-4-06. Your question is whether the office must be located on
the same site as the area of fifty thousand square feet, or whether a license may be
issued when a facility consists of a salvage yard with an area of at leasi fifty
thousand square feet and an office of adequate size located on a separate site.

R.C. Chapter 4738 does not specifically address your question, but merely
delegates to the Motor Vehicle Salvage Dealer's Licensing Board the authority to
adopt rules "prescribing the physical characteristics of facilities used by motor
vehicle salvage dealers.” R.C. 4738.11(A). The Board is given direction by R.C.
4738.11 as to the manner in which it is to regulate the fencing or other screening of
the view of the facilities, but is given no direction as to the manner in which it is to
regulate the size of the area occupied by the facilities or the location of office
space. The Board may, accordingly, undertake regulation of those physical
characteristics of the facilities in any reasonable manner that it deems appropriate.
See Jewett v. Valley Railway Co., 34 Ohio St. 601, 608 (1878); 1987 Op. Att'y Gen.
No. 87-017; Op. No. 86-076; 1984 Op. Att'y Gen. No. 84-080.

Absent some showing that it is unreasonable to grant a license when the
proposed facllity is comprised of a split location, it appears that such action is
permitted by R.C. Chapter 4738. Such action appears to be consistent with the
provisions of R.C. 4738.04 that require an applicant for a motor vehicle salvage
dealer's license to include in the application the location of the principal place of
business, the county in which the business is to be conducted, and the address of each
place of business in the county, and with the provisions of R.C. 4738.05 that require
that application be made for a certified copy of the license for each place of
business operated in the county. See also R.C. 4738.08 (requiring a licensee to
notify the Registrar of Motor Vehicles of a change in the "[llocation of office or
principal place of business").

You have asked whether the granting of a license for a split location is
permitted also by rule 4501:1—4—04. Rule 4501:1-4-04, and the other rules in 6 Ohio
Admin. Code Chapter 4501:1-4, were adopted by the Motor Vehicle Salvage Dealer's
Licensing Board pursuant to its rulemaking authority under R.C. 4738.11. The
language of rule 4501:1-4-04, quoted above, does not directly address the issue of
whether the office must be located on the site that contains the area of at least
fifty thousand square feet. That rule has, however, been construed by the Board as
permitting the issuance of a license when the proposed facility is comprised of a
split location, and that interpretation appears to be consistent with the language of
the rule. Rule 4501:1-4-04(A) describes the characteristics that the facilities of a

2 R.C. 4738.04 requires that a separate application for license be
submitted for each county in which the business is to be conducted. You
have described a situation in which both the storage area and the office are
located within the same county, and I am addressing only that situation.
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motor vehicle salvage dealer must have, including the minimum total area required.
Rule 4501:1-4-04(B) describes the office in which the business is to be transacted,
including the minimum total area that the bullding housing the office must have.
The rule does not, expressly or by implication, indicate that the office must be
located on the plot of land that holds the rest of the facilities. I find, accordingly,
that rule 4501:1-4-04 may reasonably be interpreted as permitting the issuance of a
Salvage Motor Vehicle Dealer's License when the proposed facility consists of a
salvage yard with an area of at least fifty thousand square feet and an office of
adequate size located on a separate site. This interpretation is consistent with 6
Ohio Admin. Code 4501:1-4-03, which provides for copies of licenses for businesses
that operate in more than one location in the same county. See R.C. 4738.05.
But cf. R.C. 4738.07(H) (providing for the denial of an application to an applicant
who "[h]as no established place of business"”); 6 Ohio Admin. Code 4501:1-4-01(G)
("[a]n 'established place of business' means any site where commercial transactions
take place and where merchandise and inventory are stored. Such establishment
shall be in accordance with rule 4501:1-4-04.."); 6 Ohio Admin. Code
4501:1-4-15(AX8) (same as R.C. 4738.07(H)); 1971 Op. Att'y Gen. No. 71-035
(finding that a new motor vehicle dealer was required to have an established place of
business including, at a single site, both space for display and space for inspection,
servicing, and repair).

In concluding that rule 4501:1-4-04 may reasonably be construed as
permitting the licensing of a split location, ] am not expressing an opinion as to
whether this construction is the only, or best, possible construction of rule
4501:1-4-04. See, e.g., Op. No. 86-076; 1985 Op. Att'y Gen. No. 85-095.
Pursuant to R.C. 4738.11, the Motor Vehicle Salvage Dealer's Licensing Board is
authorized to exercise its discretion in prescribing the physical characteristics of
facilities used by motor vehicle salvage dealers. I, as Attorney General, am not
authorized to exercise that discretion on behalf of the Board. See, e.g., Op. No.
86-076; 1985 Op. Att'y Gen. No. 85-007; 1984 Op. Att'y Gen. No. 84-098; 1984 Op.
Att'y Gen. No. 84-067. See generally State ex rel. Copeland v. State Medical
Board, 107 Ohio St. 20, 140 N.E. 660 (1923); State ex rel. Commiszsioners of
Franklin County v. Guilbert, 77 Ohio St. 333, 83 N.E. 80 (1907). Rather, where the
Board has adopted a reasonable interpretation of its rule, I will defer to that
interpretation. See generally United States v. City of Painesville, Ohio, 644 F.2d
1186, 1190 (6th Cir.), cert. denmied, 454 U.S. 894 (1981) ("{aln agency's
intepretation of its own regulations is controlling unless plainly erroneous” (citations
omitted)); Hocking Valley Railway Co. v. Public Utilities Commission, 92 Ohio St.
362, 110 N.E. 952 (1915) (a court will not substitute its judgment for that of an
administrative body, but determinations made by such a body are subject to judicial
review for abuse of discretion). If, in the judgment of the Board, a different resuit
would be preferable, the Board, may, in the reasonable exercise of its discretion
under R.C. 4738.11, amend its rules to achieve such a result. See Op. No. 87-017;
Op. No. 86-076. See generally R.C. 4501.02 ("a]ll laws relating to the
licensing...of motor vehicle salvage dealers..., designating and granting power to the
registrar [of motor vehicles] shall be liberally construed to the end that the practice
or commission of fraud in the business...of disposing of salvage motor vehicles may
be prohibited and prevented”).

It is, therefore, my opinion, and you are hereby advised, as follows:

1.  Under R.C. 4738.11(A), the Ohio Motor Vehicle Salvage Dealer's
Licensing Board is authorized to adopt rules prescribing the
physical characteristics of facilities used by motor vehicle
salvage dealers. Since no statutory diraction is given as to the
manner in which the Board is to regulate the size of the area
occupied by such facilities or the location of office space, the
Board may regulate those factors in any reasonable manner that
it deems appropriate.

2. In carrying out its duties under R.C. Chapter 4738, the Ohio
. Motor Vehicle Salvage Dealer's Licensing Board may reasonably
construe R.C. Chapter 4738 and [1988-1989 Monthly Record, vol.
1] Ohio Admin. Code 4501:1-4-04 at 508-09 as permitting the
issuance of a motor vehicle salvage dealer's license when the
proposed facility consists of a salvage yard with an area of at
least fifty thousand square feet and an office of adequate size
located on a separate site.
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