
Note from the Attorney General's Office: 

1950 Op. Att'y Gen. No. 50-1784 was overruled by 1956 Op. Att'y Gen. No. 
1956-6223.



ATIORNEY GENERAL 

MUNICIPALITY - PRIVATE CORPORATION - OWNER OF 
LAND ADJACENT TO MUNICIPAL CORPORATION-CAN 
QUALIFY TO PETITION FOR ANNEXATION OF THE TERRI­
TORY TO MUNICIPAL CORPORATION-SECTION 3548 ET 
SEQ., G. C. 

SYLLABUS: 

A private corporation which owns land adjacent to a municipal corporation 
can qualify to petition for annexation of such territory to such municipal corporation 
under the provisions of Section 3548 et seq., General Code. 



OPINIONS 

Columbus, Ohio, May 24, 1950 

Hon. James H. De Weese, Prosecuting Attorney 

Miami County, Troy, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion is as follows : 

''May a private corporation which owns land adjacent to a 
municipal corporation qualify to petition for annexation of such 
territory to such municipal corporation under the provisions of 
Section 3548 et seq. of the General Code, where the only prop­
erty to be annexed is that owned solely by the private corpora­
tion? Reference is made to Opinion No. 1399-1946." 

Section 3548, General Code, referred to in your request reads as 

follows: 

"The inhabitants residing on territory adjacent to a munici­
pality may, at their own option, cause such territory to be an­
nexed thereto, in the manner hereinafter provided. Application 
shall be by petition, addressed to the commissioners of the county 
in which the territory is located, signed by a majority of the 
adult freeholders residing on such territory, and shall contain 
the name of a person authorized to act as the agent of the peti­
tioners in securing such annexation, and a full description of the 
territory, and be accompanied by an accurate map or plat thereof.'' 

The fundamental question to be determined in your request is whether 

a private corporation is an inhabitant residing on territory adjacent to a 

municipality and whether such corporation may be considered an adult 

freeholder. 

As a general rule, a corporation is included within the term ''Person", 

as that term is used in the General Code, unless the context shows that 

another sense was intended. See IO Ohio Jurisprudence, 50. It is also 

true that the domicile of a corporation is the state of the corporation's 

organization and that a corporation created and existing under the laws 

of Ohio, is a resident of Ohio. See Kroger Grocery & Baking Company 

v. Evatt, 149 0. S. 448, 79 N. E. 2d, 228; Western Exp. Co. v. Wallace, 

144 0. S. 612, 60 N. E. 2d, 312. In the Wallace case, the court cites 

with approval, Fletcher Cyclopedia of Corporations, Permanent Edition, 

Vol. 8, page 433, which states in effect that a corporation may be, and is, 

an inhabitant of a state. 
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ln general, it may be stated that a corporation may be an inhabitant, 

a resident, or a person, according to the sense in which that particular 

term is used in the statute. See, generally, \i\Tords and Phrases, Penna­

nent Edition, Vol. 37, pages 286 et seq. 

I can see nothing in Section 3548, General Code, which would pre­
clude a private corporation being an inhabitant residing on territory 

adjacent to a municipality. 

The next question to be considered is whether a private corporation 

1s an adult freeholder residing on such territory. As stated above, a 

corporation is generally included within the term ;;person", and if a cor­

poration owns an estate in land it must certainly be a freeholder, since 

it is given the power by statute to own and hold property, and as a 

result, if such corporation owns a fee simple estate or other estate of 

freehold, it is a freeholder under Ohio law. 

I have examined the 1946 opinion referred to in your letter, and do 

not believe it is applicable. By using the term "adult", I believe that the 

legislature was merely distinguishing between an adult and a minor and 

that the term was used to protect a minor's interest in land and not to 

prevent a private corporation from signing a petition. 

From a purely practical standpoint, I believe that a private corpora­

tion was intended by the legislature to be included within the definitions 

of the terms used in Section 3548, General Code. Certainly, if the citizens 

of a municipal corporation object to such annexation they may file a 

petition to enjoin the proceedings under Section 3553, General Code. 

In view of the above, it is my opinion that a private corporation which 

owns land adjacent to a municipal corporation can qualify to petition for 

annexation of such territory to such municipal corporation under the pro­

visions of Section 3548 et seq., General Code. 

Respectfully, 

HERBERT S. DcFFY, 

Attorney General. 




