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BOARD OF COUNTY COMMISSIONERS MAY APPOINT A 

BUILDING COMMISSION PROVIDED THE QUESTION OF 

ISSUING BONDS OF THE COUNTY HAS BEEN DECIDED 

BY AN AFFIRMATIVE VOTE OF THE ELECTORS OF SUCH 

COUNTY-§ 153.21, RC. 

SYLLABUS: 

Under the provisions of Section 153.21, Revised Code, a board of county com­
missioners may appoint a building commission provided the question of issuing bonds 
of the county has been submitted to a vote of the electors of such county and the 
question is determined in the affirmative. 

Columbus, Ohio, June 14. 1961 

Hon. Donovan Lowe, Prosecuting Attorney 

Morgan County McConnellsville, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my op1111on reads as follows: 

"I am in receipt of a letter from the Commissioners of Morgan 
County, Ohio, asking that I obtain an opinion of your office. I 
am setting forth in full the request of such Commissioners, which 
is as follows : 

"'Moved by Coole that the Prosecuting Attorney seek a 
ruling from the Attorney General of Ohio pertaining to intent 
of Sec. 153.21 of the Rev. Code enacted by the 103rd General 
Assembly, namely clarification on that part stating that, "the Com­
missioners may appoint a Commission consisting of", as to 
whether it specifically means if there is a voted and approved levy 
appointments may be made or if appointments may be made when 
funds are or will be available and a vote for a bond issue is not 
necessary.'" 

Section 153.21, Revised Code, as amended by the 103rd General As­

sembly in 1959 ( 128 Ohio Laws, 742), reads as follows: 

"When the board of county commissioners in a county having 
a tax duplicate of less than three hundred million dollars has de­
termined, by resolution showing the necessity, to erect a court­
house or other county building, or to make an addition to, or to 
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make an improvement of any existing county owned building, 
at a cost to exceed one hundred thousand dollars, it shall submit 
the question of issuing bonds of the county therefor to a vote of 
the electors of such county. If the question is determined in the 
affirmative, witbin thirty clays thereafter, the board may appoint 
four suitable and competent freehold electors of the county, who 
shall, together with the board, constitute a building commission 
and serve until the courthouse or other county building, or the 
addition thereto, or the improvements thereof are completed. Not 
more than two of such appointees shall be of the same political 
party." 

The 1959 amendment to Section 153.21, su,hra, limited the application 

of the section to counties having a tax duplicate of less than three hundred 

million dollars, and increased the required cost from ''to exceed twenty-five 

thousand dollars" to "to exceed one hundred thousand dollars," and pro­

vided that the board of county commissioners may themselves appoint a 

building commission rather than applying to the judge of the court of 

common pleas of the county to appoint such a commission, as was done 

under the former law. In Opinion Xo. 6738, Opinions of the Attorney 

General for 1956, page 481, one of my predecessors in construing the then 

existing Section 153.21. Revised Code. stated in the syllabus as follows: 

"The provision in Section 153.21, Revised Code, for the desig­
nation of a building commission to erect a courthouse or other 
county building is permissive rather than mandatory, and if the 
board of county commissioners elect not to utilize the services 
of such a building commission the responsibility for proceeding 
with such a building project is placed on the board of county com­
missioners under the general provisions of Section 307.02, 
Revised Code." 

Since the present Section 153.21, supra, still contains the permissive 

word "may," it is my opinion that the board of county commissioners 

may elect not to utilize the services of a building commission. If the board, 

however, should elect to utilize the services of a building commission, 

then it may do so only in accordance with the provisions of Section 153.21, 

supra. Under the provisions of Section 153.21, supra, the board may 

appoint a building commission if the question of issuing bonds of the 

county has been submitted to a vote of the electors of such county and 

the question is determined in the affirmative. There is no authority in 

Section 153.21, supra, for a board of county commissioners to appoint a 

building commission where a vote on a bond issue is not necessary. Ii 
funds are available for a building project without the necessity of issuing 
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bonds, then the board of county commissioners may proceed under the 

general provisions of Section 307.02, Revised Code. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that under the 

provisions of Section 153.21, Revised Code, a board of county commis­

sioners may appoint a building commission provided the question of 

issuing bonds of the county has been submitted to a vote of the electors of 

such county and the question is determined in the affirmative. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




