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OPINION NO. 66-067 

Syllabus: 

A joint township district hospital board may, pursuant to 
Section 513.15, Revised Code, accept and hold a gift or bequest of 
stocks or bonds, but in the absence of a power specifically granted
in the terms of the gift or bequest, funds derived from the sale of 
such stocks or bonds may be invested by the said board only as 
authorized by Chapter 135, Revised Code. 

To: John 0. Crouse, Highland County Pros. Atty., Hillsboro, Ohio 
By: . William B. Saxbe, Attorney General, March 29, 1966 

Your request for my opinion reads: 

'·The Board of Governors of a Joint Township
District General Hospital in Highland County,
Ohio is faced with a problem of reinvesting funds 
derived from a proposed sale of common stock left 
to the hospital under the provisions of a will 
which contain no prohibitions concerning sale and 
reinvestment. · 

"I respectfully request your opinion there­
for on the following questions: 

acan the Board of Governors of a Joint 
T.ownship District General Hospital, under the 
laws of Ohio, invest available money in common 
stock or reinvest funds derived from the sale of 
common stock which was originally left to the 
hospital by will, which will contained no pro­
hibitions concerning the sale or reinvestment 
of said stock?" 

The creation and operation of joint township district hospitals 
are authorized by Section 513.07, et seq., Revised Code. Townships
and certain municipalities may join together to form a joint town­
ship hospital district; boards of such districts are empowered, with 
the approval of the electorate of the district, to issue bonds and 
levy a tax for hospital purposes. 

Section 513.15, Revised Code, reads: 

"The ownership of a joint township 
district hospital, including all right, title, 
and interest in and to all property, both real 
and personal, pertaining thereto, shall vest 
in the joint township district hospital board. 
In the selection and acquisition of a site for 
such hospital, the board shall have the same 
powers for the appropriation of lands as are 
conferred upon state departments, institutions, 
boards, or commissions. Such board may receive 
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and hold in trust for the benefit of the hos­
pital, any grant or devise of land, and any 
donation or bequest of money or other personal 
property that is made for the establishment or 
support thereof. 11 

At this point, your attention is invited to the fact that it 
is the joint township district hospital board, not the board of 
hospital governors appointed pursuant to Section 513.16, Revised 
Code, which may accept and hold donations or bequests. 

There is nothing in Section 513.07, et~-, Revised Code, 
which directs a joint township district hospital board as to invest­
ments which may be made of funds donated or bequeathed to the board 
for hospital purposes. You have indicated that no investment powers 
were granted to the board in question at the time ownership of this 
stock was vested in the board. 

The General Assembly has, however, directed public agencies as 
to their investment powers. Section 135.01, Revised Code, reads in 
part: 

0 As used in sections 135.01 to 135.23, 
inclusive, of the Revised Code: 

,; (A) 1 Public moneys' means all moneys in 
the treasury of the state or any subdivisions 
of the state, or moneys coming lawfully into 
the possession or custody of the treasurer of 
state or of the treasurer of any subdivision. 
'Public moneys of the state' includes all such 
moneys coming lawfully into the possession of 
the treasurer of state; and 'public moneys of 
a subdivision' includes all such moneys coming
lawfully into the possession of the treasurer 
of the subdivision. 

"(B) 'Subdivision' means any county,
school district, municipal corporation, except 
a municj_pal corporation or a county which has 
adopted a charter under Article XVIII or 
Article X, Ohio Constitution, having special 
provisions respecting the deposit of the pub­
lic moneys of such municipal corporation or 
county, township, municipal or school district 
sinking fund, special taxing or assessment 
district~ or other dist~ict or local authority
electing or appointing a treasurer. In the 
case of a school district, special taxing or 
assessment district, or other local authority
for which a treasurer, elected or appointed
primarily as the treasurer of a subdivision, 
is authorized or required by law to act as 
ex.officio treasurer, the subdivision for 
which such a treasurer has been primarily
elected or appointed shall be considered to 
be the 'subdivision.' Said term also in­
cludes a union or joint institution or 
enterprise of two or more subdivisions, 
which is not authorized to elect or appoint 
a treasurer, and for which no ex officio 
treasurer is provided by law." 
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A joint township hospital district is a subdivision within 
the meaning of Chapter 135, Revised Code; In Opinion No. 1439, 
Opinions of the Attorney General for 1957, page 758, I said this, 
at page 764: 

"It is my conclusion that·, pursuant to 
Chapter 135., Revised Code, a joint township
hospital district is a subdivision and the 
funds derived from. a special operating levy
and which are held by the joint township
district hospital board are public moneys 
to be deposited or invested in compliance 
with the provisions of that chapter. Any
governmental obligations in which public 
moneys may be invested can only be those 
authorized by Section 135.12, Revised 
Code, and such investments must be made 
in the manner prescribed by that section." 

I find nothing in either Section 513.07, et seg., or Chapter
135, Revised Code, which would authorize a joint township district 
hospital board to make investments other than as directed by law. 
In Opinion No. 3052, Opinions of tpe Attorney General for 1953, page
439, it was said that the trustees of a municipal library district 
were empowered to exercise their sound discretion as to the.securi­
ties in which they invested certain endowment funds. Not only was 
the law which was then interpreted different from that now under 
consideration, but Opinion No. 3052, supra, has in fact been over­
ruled. The syllabus of Opinion No. 1537, Opinions of the Attorney
General for 1960, page 489, reads in part: 

"3. Moneys coming into the hands of 
the clerk of a board of library trustees 
derived from the sale of gifts or bequests
of stocks or bonds may not, unless per­
mitted by the terms of the gift or bequest,
be invested in securities other than as 
provided for in Section 135.01, et seq.,
Revised Code. (Paragraph two of the syl­
labus in Opinion No. 3052, Opinions of the 
Attorney General for 1953, page 439, 
overruled.)" 

Your attention is also invited to my Informal Opinion No. 183, 
Informal Opinions of the Attorney General for 1964, issued April 17, 
1964. The gift in that instance was to a municipal library. I ex­
pressed approval of Opinion No. 1537, supra, and concluded with 
this language: 

"Therefore, it is my opinion and you 
are hereby advised that Opinion No. 1537, 
supra, is fully dispositive of your request;
the cash portion of the bequest must· be 
placed in a depository and the stocks may
be retained, but if the stocks are sold, 
the proceeds of the sale of the stocks must 
be deposited pursuant to Sections 3375.36 
and 135. 01, et seq. , Revised Code. 1• 

It is, therefore, my opinion and you are advised that a joint 
township district hospital board may, pursuant to Section 513.15, 
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Revised Code, accept and hold a gift or bequest of stocks or bonds, 
but in the absence of a power specifically granted in the terms of 
the gift or bequest, funds derived from the sale of such stocks or 
bonds may be invested by the said board only as authorized by
Chapter 135, Revised Code. 




