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EDUCATION, BOARDS OF - WITHOUT POWER TO RULE 
THERE SHALL BE A CERTAIN PERIOD OF RESIDENCE AS 
A CONDITION TO ISSUE A HIGH SCHOOL DIPLOMA TO A 
PUPIL. 

SYLLABUS: 

Boards of education are without power to make a rule establishing a certain 
period of residence as a condition to the recei1>t by a pupil of a high school diploma. 
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Columbus, Ohio, April 12, 1948 

Dr. Clyde Hissong, Superintendent of Public Instruction 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"In order to properly interpret Section 4837-1, General Code, 
we would like your opinion with respect to the legality of a board 
of education to establish a 'residential requirement' as a prerequi­
site to issuing a diploma. 

"QUESTION: Does a Board of Education have the legal right 
to establish a stipulated length of attendance in its high school as 
a requirement for the issuance of a high school diploma according 
to Section 4837-1 of the General Code of Ohio? 

"The following case which was called to our attention this 
week will serve to explain this request. 

"The parents of a pupil moved from the district served by 
'A' high school to one served by 'B' high school. The pupil con­
cerned, had finished approximately 3¼ yearh of work at 'A' high 
school and needed approximately ¼ year of work at 'B' high 
school to complete the requirements for a diploma. The principal 
of 'B' high school informed the pupil that he could enter and 
would be able by the end of the school year to complete all the 
requirements for a diploma; however, 'B' high school would not 
grant him a diploma due to the fact that he could not meet the 
'residential requirements' established by the school." 

Section 4837-1, General Code, reads as follows: 

"A diploma must be granted by the board of education to 
any one completing the curriculum in any high school, which 
diploma shall state the grade of the high school issuing it as cer­
tified by the superintendent of public instruction, be signed by 
the president and clerk of the board of education, the superin­
tendent of schools, and the principal of the high school and shall 
bear the date of its issue. Such diploma shall be in such form 
as the board of education may prescribe and shall be paid for out 
of the general fund." (Emphasis added.) 

It will be noted that the above language makes it qnite mandatory that 

a diploma must be granted to anyone completing the curriculum in any 

high school. I cannot construe this language as requiring the entire high 
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school course to have been carried on in the particular school which is to 

grant the diploma. Manifestly, a pupil might carry on his high school 

training in a number of different schools throughout the state and perhaps 

a part of it in the schools of other states. The word "completing" would 

seem to imply a reference to the school where he is in attendance at the 

time he finishes his high school studies. 

Bearing in mind that every public and high school in the state is a 

part of a statewide system and that the entire system is financed and gov­

erned by the state, it appears to me very clear that there must be harmony 

of operation between the various districts to the end that every pupil may 

receive his school training and attain to the right of high school graduation 

and to the receipt of his diploma without being blocked or delayed by 

circumstances beyond his control such as the removal of his family from 

place to place. The entire school system both as to standards and the distri­

bution of the state's subsidy is under the control of the state superintendent 

of education. It will be observed from a reading of Section 4837, General 

Code, that the courses of study for all schools are subject to the approval 

of the superintendent of public instruction. That section reads in part as 

follows: 

"Boards of education of county, exempted village and city 
school districts shall prescribe a graded course of study for all 
schools under their control subject to the approval of the super­
intendent of public instruction. * * *" 

The above pro_vision is followed by a recital of the subjects which 

may be included in the course of study. The board of education is, by the 

provisions of Section 4834-5, General Code, given certain rule making 

powers. This section provides as follows: 

"The board of education shall make such rules and regula­
tions as it deems necessary for its government and the govern­
ment of its employees and the pupils of the schools." 

It will be noted that these rules are to be "for its government and 

the government of its eniployes a.nd all the pupils of the schools. The 
word "government", it appears to me relates to the conduct of the pupils 

and would properly include all matters which would tend to the orderly 

conduct of the school, including reasonable regulations as to examinations, 

promotions, discipline, etc. In the case of Board of Education v. State, 

So 0. S., 133, it was held that a rule providing for the proper examination 
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at the end of the school year and for promotion to the next higher grade 

upon the recommendation of the teacher and superintendent was a 
reasonable rule. 

A rule requiring periodical physical examination of its non-teaching 

employes was sustained in the case of Quigg v. Board of Education, 6g 
0. App., 165. A rule prohibiting contracts for the employment of teachers 

who had attained the age of sixty-five years was sustained in the case of 

Harrison v. Board of Education, 60 0. App., 45. 

A rule undertaking to confer upon the clerk of a board of education 

authority to receive and disburse moneys of the board in the face of a 

statute putting that responsibility on the treasurer of the district, was held 

to be invalid. State v. Griffiths, 74 0. S., So. The court cited the statute 

as to the rule making powers of the board, which was similar to the present 

statute, and said : 

"The statute gives to the board the power to make rules 
and regulations for the government of itself, its appointees and 
pupils : that is, rules for their management, control and direction, 
merely disciplinary regulations." 

It appears to me that the rule suggested by your letter would go 
beyond the intended scope of the powers of the board of education and 

would infringe upon the statute regarding the right to receive a diploma. 

If one board of education may be conceded this right, then we must con­

cede it to each and every board. Manifestly, there could be no uniformity 
and a rule of the sort suggested might subject a pupil to a :very serious 
loss and annoyance. If a board could require one year's actual attendance 

from a pupil in its own school as a condition to granting a diploma, it 

might as well require two years or more. Under such a rule a pupil might 

have completed all but a few months or a few weeks of his course i'n a 

high school in one part of the state and upon removal of his family to 

another part of the state he would find himself compelled to cover again 

one or more years of work for which he already has credit in the school 
of his original attendance. If he should go back in the middle of the school 

year to the district where he had originally attended, and demand his 

diploma, he might there find a similar rule requiring his entire final year 

of school to have been in that district, and he would therefore be unable 
to comply with the rule in either district and would be denied the diploma 
which he had earned. 
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Since the board of education is a creature of limited powers, having 

only such as are granted by the statutes, and since I do not find in the 

statutes any authority which appears to grant to any board of education 

the power to make a rule such as you suggest, it is my opinion and you 

are advised that boards of education are without power to make a rule 
establishing a certain period of residence as a condition to the receipt by 

a pupil of a high school diploma. 

Respect£ ully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General. 




