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ATTORNEY GENERAL 

MUTUAL PROTECTIVE ASSESSMENT ASSOCIATIONS -
MAY NOT MAKE ADVANCES OF SUMS OF MONEY OUT OF 
SURPLUS FUNDS TO FORM A COMPANY UNDER SECTION 

9007-1 ET SEQ., G. C. - FIRE INSURANCE- SECTION 9593 
ET SEQ., G. C. 

SYLLABUS: 

Mutual Protective Assessment Associations organized under Section 95.93, et 
seq. of the General Code, may not make advances of sums of money out of their 
surplus funds for the purpose of forming a company under Section 0007-1, et seq. of 
the General Code. 

Columbus, Ohio, March 16, 1945 

Hon. Walter Dressel, Superintendent of Insurance 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"In Ohio there are slightly over one hundred mutual pro­
tective assessment fire associations organized under Sections 
9593 et seq. of the General Code, and licensed by this office to 
do their appropriate insurance business on the assessment plan. 
Section 9593-1 authorizes such organizations to make contracts 
of reinsurance. It has been suggested that many of these asso­
ciations would like to make advances of money to form a domes-



OPINIONS 

tic mutual fire insurance company, operating on an advance 
premium basis under Section ¢<>7-1 et seq. of the General Code. 
Such advances would be made in accordance with the terms of 
Section 9007-12. The purpose of such new company would be 
to write reinsurance for mutual protective assessment fire asso­
ciations. 

Two questions have arisen in connection with the above 
sections on which I would appreciate receiving your opinion : 

I. May mutual protective assessment associations 
organized under Section 9593 et seq. of the General 
Code, make advances of sums of money out of their 
surplus funds for the purpose of forming a company 
under Sections 9007-1 et seq. of the General Code? 

2. If your answer to the above question is in the 
affirmative, would such an advance require the approval 
of the membership of the assessment association, or 
would the action of the Board of Directors be suf­
ficient?" 

Section 9593, General Code, provides as follows: 

"Any number of persons of lawful age, not less than ten in 
number, and owning insurable property in this state, may associate 
themselves together for the purpose of insuring each other 
against loss on property in this state caused by fire and lightning, 
smoke, smudge, cyclones, tornadoes or wind storms, hail storms, 
explosion except explosion by steam boilers or fly-wheels, riot, 
riot attending a strike, civil commotion, falling or moving bodies 
except loss or damage to motor vehicles caused by collision, and 
also to assess upon and collect from each other sums of money, 
from time to time, as are necessary to pay expenses and losses 
which occur from the above causes. The assessment and collec­
tion of such sums of money shall be regulated by the constitu­
tion and by-laws of the association, which shall require such 
assessments to be made directly and specifically upon the mem­
bers and to be paid directly and specifically by them and not 
out of any fund deposited with the association or other trustee 
in anticipation of assessments or in any other manner except 
that any such association may borrow money for the payment 
of losses and expenses, such loans not to be made for a longer 
period than the collection of their next assessment ; and such 
association may also accumulate a surplus from its assessments 
not exceeding five dollars on each one thousand dollars of insur­
ance in force, such surplus to be used in paying losses and 
expenses that may occur and if invested to be under the pro­
visions of Sections 9518 and 9519 of the General Code. Such 



149 4TTORNEI' GENER.AT 

associations may only insure farm buildings, detached dwellings 
and outbuildings, school houses, churches, township buildings, 
grange buildings, farm implements, farm products, live stock, 
household goods, furniture, pleasure and utility vehicles, motor 
vehicles, steam, gas, gasoline and oil engines, motor trucks, 
tractors, electric motors, electric appliances, lighting systems and 
other similar property except property used exclusively for com­
mercial or industrial purposes. 

Such property may be classified only for the purpose of 
determining and levying assessments and such property may be 
located within or without the limits of any municipality. Pro­
vided, however, that an association whose membership is re­
stricted to persons engaged in any particular trade or occupation 
and its insurance confined in any particular kind or description 
of property may insure property used exclusively for commer­
cial or industrial purposes located in any county or counties in this 
state; and an association whose membership is so restricted and 
whose insurance is so confined and which insures such property 
may also accumulate from its assessments a surplus not exceed­
ing the average yearly losses and expenses of the association as 
shown by the reports of the association to the department of in­
surance of the state of Ohio for the preceding three years, such 
surplus to be used in paying losses and expenses that l'nay occur 
and if investrd to be under the provisions of sections 9518 and 
9519 of the General Code. 

Any association organized under the provisions of this sec­
tion may collect an initial charge, on each contract of insurance, 
in accordance with its constitution and by-laws and in addition 
thereto an amount not in excess of one-tenth (1/10) of one per 
cent of the amount of each individual contract of insurance ; 
provided, however, that the total amount of such charges shall 
not exceed the sum of fifteen ($15.00) dollars." 

Section 9594, General Code, provides in part as follows: 

"Such persons shall make and subscribe a certificate setting 
forth therein: * * * 

3. The object of the association, which shall only be one 
or more of the objects set forth in the preceding section, and to 
enforce any contract by them entered into whereby the parties 
thereto agree to be assessed specifically for incidental purposes 
and for the payment of losses which occur to its members. * * *" 

It is to be noted that Section 9593, General Code, above quoted, 

provides for assessments from time to time "as are necessary to pay 
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expenses and losses" and that "such association may borrow money for 

the payment of Josses and expenses" and that "such association may also 

accumulate a surplus from its assessments * * *, such surplus to be used 

in paying losses and expenses". 

It is also to be noted that Section 9594, General Code, provides that 

the certificate of incorporation shall set forth as one of t,he powers of the 

company "to enforce any contract by them entered into whe1:eby the par­

ties thereto agree to be assessed specifically for incidental purposes and 

for the payment of losses which occur to its members". It would seem, 

therefore, to permit the company to advance a sum of money out of 

surplus for the purpose of forming a company under Section 96o7-1, et 

seq., of the General Code, it would be necessary to conclude that such 

advancement could be included under the terms "expenses" or "incidental 

purposes" as used in the above quoted statutes. 

There is no statutory definition of the terms "expenses" and "inci­

dental purposes" but it is apparent from the reading of the above quoted 

statutes that the terms have been used interchangeably and are meant to 

have the same· meaning. It is said in 35 Corpus Juris Secundum at page 

207 that the word "expense" is one of somewhat varying significance 

depending upon the connection in which it is used. "Expense" is a word. 
of broad import and has no fixed definition. It is of varying significance 

and is dependent for its precise meaning on its connection and purpose 

to be accomplished by its use. It is comprehensive enough to include a 
wide range of disbursements. Standing alone it is ambiguous. Pittsfield 

& N. A. R. Corp., v. Boston & A. R. Co., 157 N. E. 611. 

"Incidental" has been defined in 31 Corpus Juris 392 as follows: 

"An adjective which has reference to something which is 
subordinate to, and dependent upon, and follows the existence of 
another and principal thing and means accessory, causal; col­
lateral; occasional; of minor importance ; something additional; 
something subordinate or casual." 

It would seem that the words "expenses" and "incidental purposes" 

considered together as used in- the above quoted statutes, mean the 

general overhead expenses or costs which are incidental to and arise out 
of the business of insurance. 
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Section 9593-1 of the General Code, referred to in your letter, pro­

vides as follows : 

''Any association organized under the prov1s1ons of section 
9593 is empowered and authorized to make contracts of reinsur­
ance or accept reinsurance on any portion thereof, for the kinds 
of insurance authorized by this chapter." 

While this section of the Code authorizes those companies organized 

under Section 9593, et seq. of the General Code, to write reinsurance as 

a part of their insurance business, it does not in any sense authorize such 

companies to advance out of their surplus funds money to be used for 

the purpose of organizing another corporation to write reinsurance con­

tracts. 

To say that the term "expenses" may include money advanced to a 

corporation to be formed to write reinsurance, would give it a meaning 

of an investment and no matter how desirable such an investment would 
be to the company, still such type of investment by those corporations 

organized under Section 9593, et seq., General Code, would be improper 

and not in conformity with the provisions regulating investments by 

insurance companies as set forth in Sections 9518 and 9519 of the General 
Code. 

I am therefore of the opinion that Mutual Protective Assessment 

Associations organized under Section 9593, et seq. of the General Code, 
may not make advances of sums of money out of their surplus funds 
for the purpose of forming a company under Section 9007-1, et seq. of 

the General· Code. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS 

Attorney General 




