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BOND TO PERMIT DEPUTY SHERIFF TO GO ARMED -

COUNTY COMMISSIONERS MAY NOT PAY PREMIUM FROM 

PUBLIC FUNDS-SECTION 12819 GENERAL CODE. 

SYLLABUS: 

The -:pre:rnium _on the: bond prescribed by Sectjon 12819, General 

Code, whi~J; ,b.o!ld p~r117:itl a deputy sheriff to go armed, ~4Y _not. be paid 
from public funds by the board of county_ commissioners. 

Columbus, Ohio, October 4, 1941. 

Hon. Harold K. Bostwick, Prosecuting -Attorney, 

Chardon, Ohio. 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request for my opinon, which 

reads as follows: 

"Section 12819 provides that deputy sheriffs may go armed 
if they give bond to the State of Ohio, in the sum of $1000.00, 
and Section 9573-1 provides that the premium on the bond of 
any public officer, deputy or employee shall be allowed and 
paid by the state, county, ~tc. of which such person so giving 
such bond, is stich officer or· deputy. · · 

Now, my question for your opinion is, can the county com­
missioners of Geauga County by virture of Section 9573:1 law­
fully pay the premium on the concealed weapon bond of the 

· deputy sheriff required under Section· 12819." 

Section 9573-1, General Code, to which you refer in your inquiry, 

reads as follows: 

"The premium of any duly-licensed surety company on the 
bond of any public officer, deputy or employe shall be allowed 
and paid by the state, county, township, municipality or other 
subdivision or board of education of which such person so giving 
such bond is such officer, deputy or employe." 

In construing this right of the state, c?unty, township, municipality 

or other subdivision ~o expend public funds for the purpose of paying 



823 ATTORNEY GENERAL 

the premium on the bond of public officers, deputies or employes, it is 

necessary to bear in mind the elementary principle that funds derived 

from taxation may only be expended for public purposes. It follows, 

therefore, that unless the public, as such, might suffer a loss by reason 

of the event or occurrence insured against, the expenditure would be 

improper. 

The bond required of a deputy sheriff as a condition precedent to 

the right to go armed, while conditioned to save the public harmless by 

reason of any unlawful use of such weapon carried by the deputy, runs 

only to individual persons injured by such an improper use. 

Section 12819, General Code, with reference to the bond of deputy 

sheriffs, conferring on them the privilege to go armed, provides as follows: 

" * * * Provided further, that it shall be lawful for deputy 
sheriffs and specially appointed police officers, except as are ap­
pointed or called into service by virtue of the authority of said 
sections 2833, 4373, 10070, 10108 and 12857 of the General 
Code to go armed if they first give bond to the state of Ohio, 
to be approved by the clerk of the court of common pleas, in the 
sum of one thousand dollars, conditioned to save the public harm­
less by reason of any unlawful use of such weapons carried by 
them; and any person injured by such improper use may have 
recourse on said bond." 

From the foregoing it is evident that the consideration for the 

premium of the bond in question, hereinafter referred to as a weapon 

bond, is forthcoming and dependent upon an injury resulting from an 

unlawful use of a weapon. Under no circumstances could an unlawful use 

render a county liable for such acts of the deputy and hence any ex­

penditure made by the county in this regard would constitute mere phil­

anthropy for the purpose of exonerating a public officer or employe from 

any personal liability for his unlawful acts. 

It is my opinion that the term "bond" as used in Section 9573-1, 

supra, is solely referable to faithful performance bonds which certain 

officers may require of their employes. Section 2981, General Code, with 

respect to county officers and employes, reads in part as follows: 

" * * * Each of such officers may require such of his em­
ployes as he deems proper to give bond to the state in an amount 
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to be fixed by· such officer with sureties approved by him, con­
ditioned for the faithful performance of their official duties. 
* * * " 

The difference between the faithful performance bond and the 

weapon bond is readily distinguishable, the former inuring to the benefit 

of the state or subdivision, as well as to persons unlawfully injured by 

the nonfeasance, misfeasance or malfeasance perpetrated by an officer 

and the latter inuring only to the benefit of such person or persons that 

may be injured by the improper use of a dangerous weapon. On the one 

hand the expenditure of public funds may result in a benefit to the sub­

division so authorizing the expenditure for it is conceivable that a public 

officer covered by a faithful performance bond might breach his duty by 

a failure to account or by absconding and thus render his bondsman 

liable to the subdivision. In the case of the weapon bond, however, it is 

difficult to conceive of any situation where the improper use of a weapon 

by a deputy sheriff would result in a loss to the subdivision. While a fac­

tual situation might be possible where a deputy, when acting either by 

virtue of or under color of his office, improperly or unlawfully made use 

of a weapon, still, in such a case, the position of the county would remain 

governmental and as such it would have a complete defense to any action 

instigated by a member of the public who has suffered injuries. 

The fact that the premium of a faithful performance bond may be 

allowed and paid by the state, county or other subdivision and that such 

a bond has been construed by the Supreme Court of Ohio in the case of 

The American Guaranty Company v. McNiece, 111 O.S. 532, as being 

broad enough to fix liability in case of an unlawful use of a weapon by 

an officer, it does not follow that the county may expend public monies 

to pay the premium of a weapon bond. As stated above, the faithful 

performance bond is primarily for the benefit of the state or subdivision 

and while incidentally it may run to individuals in certain cases because 

so conditioned, the weapon bond runs only to individuals and never to 

the state or subdivision. 

To construe the term "bond" as used in Section 9573-1, supra, to 

include within its meaning a weapon bond, in view of the safeguards sur­

rounding the expenditure of public monies, would cast grave doubts as 

to the constitutionality of the statute and since it is incumbent to con­

strue laws so as to prevent constitutional infirmity, it is my opinion that 
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the premium on the bond prescribed by Section 12819, General Code, 

which bond permits a deputy sheriff to go armed, may not be paid from 

public funds by the board of county commissioners. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




