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OPINION NO. 2010-005 

Syllabus: 

2010-005 

A county has no authority to recoup from taxing authorities within the county any 
portion of the cost of printing or mailing tax bills. 

To: Daniel G. Padden, Guernsey County Prosecuting Attorney, Cambridge, 
Ohio 
By: Richard Cordray, Ohio Attorney General, February 17,2010 

You have submitted a request for an opinion ofthe Attorney General on the 
following question: "May the county recoup any portion ofprinllng and/or mailing 
costs for tax bills from the individual taxing entities?" For purposes of this opinion, 
we will assume that you have used the term "taxing entities" to refer to "taxing 
authorities," as defined in R.C. 5705.01(C) (meaning the boards or legislative 
authorities of subdivisions or districts with the power to levy taxes under R.C. 
Chapter 5705). For the reasons that follow, we conclude that a county has no author­
ity to recoup from taxing authorities within the county any portion of the cost of 
printing or mailing tax bills. 

To answer your question, we begin with a brief review of the statutory 
scheme governing the manner in which property owners are notified of the taxes 
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levied on their properties and the manner in which such taxes are collected. R.C 
319.28 requires the county auditor each year to prepare, in duplicate, a "general tax 
list of real and public utility property in the county," containing the names of the 
owners of each parcel of property within the county and a description and valuation 
of each property and improvements. 

In accordance with R.C 319.30(A): 

After receiving from officers and authorities empowered to 
determine the rates or amounts of taxes to be levied for the various 
purposes authorized by law, statements ofthe rates and sums to be levied 
for the current year, the county auditor shall proceed to determine the 
sums to be levied upon each tract and lot ofreal property, adding, except 
as provided under [R.C 319.48) for tracts and lots on the real property 
tax suspension list, the taxes of any previous year that have been omitted 
or that are delinquent, including the penalties and interest thereon, and 
upon the amount of public utility property listed on the general tax list 
and duplicate in the county, in the name of each public utility, which 
shall be assessed equally on all property subject to such taxes, and entered 
in one or more columns, in such manner and form as the tax commis­
sioner prescribes. The auditor shall enter as separate items any interest 
required to be so entered under [R.C. 323.121(B)(I), (2), or (3)). 
(Emphasis added.) 

See 2005 Op Att'y Gen. No. 2005-024 at 2-250 ("[r)eal property taxes must be as­
sessed and collected on the basis of the location of the property, with appropriate 
amounts levied for each of the subdivisions or other taxing units within which the 
territory is located"). See generally 1993 Op. Att'y Gen. No. 93-019 at 2-103 
("[e]ach parcel ofland in Ohio may be located in, and subject to taxation by, a va­
riety of overlapping political subdivisions or other taxing units"). 

As further specified in R.C 319.28, "[o]n or before the first Monday of 
September in each year, the auditor shall correct such lists in accordance with the 
additions and deductions ordered by the tax commissioner and by the county board 
of revision, and shall certify and on the first day ofOctober deliver one copy thereof 
to the county treasurer." The duplic~te of the list prepared by the county auditor 
that is given to the county treasurer is known as the treasurer's general duplicate of 
real and public utility property. R.C 319.28(A). 

The county treasurer's duties with respect to the preparation and mailing of 
tax bills are set forth in R.C 323.13, in pertinent part, as follows: 

Except as provided in [R.C 323.134], immediately upon receipt 
of any tax duplicate from the county auditor, but not less than twenty 
days prior to the last date on which the first one-half taxes may be paid 
without penalty as prescribed in [R.C 323.12 or R.C 323.17], the county 
treasurer shall cause to be prepared and mailed or delivered to each 
person charged on such duplicate with taxes or to an agent designated by 
such person, the tax bill prescribed by the commissioner of tax equaliza-
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tion under [R.C. 323.131]. When taxes are paid by installments, the 
county treasurer shall mail or deliver to each person charged on such 
duplicate or the agent designated by such person, a second tax bill show­
ing the amount due at the time of the second tax collection. The second 
half tax bill shall be mailed or delivered at least twenty days prior to the 
close of the second half tax collection period. (Emphasis added.)1 

R.C. 323.13 thus imposes upon the county treasurer a mandatory duty to "cause to 
be prepared and mailed or delivered" the tax bills for the taxes listed on the 
treasurer's duplicate. 1958 Op Att'y Gen. No. 3137, p. 713 (syllabus) ("[t]he county 
treasurer has a mandatory duty, under the provisions of [R.C. 323.13], immediately 
upon receipt of any tax duplicate from the county auditor, to prepare and mail or 
deliver a tax bill to each person charged on such duplicate. . .. Where taxes are 
paid by installments as provided in [R.C. 323.43], it is the duty of the county trea­
surer annually to prepare and mail to the taxpayer a second tax bill showing the 
amount of such installment due at the time of the second semi-annual tax 
collection"). In accordance with R.C. 323.12, the county treasurer is also 
responsible for accepting payment of those taxes.2 

At specified times throughout the year, the county treasurer is required to 
settle with the county auditor for the various taxes the treasurer has collected. R.C. 
321.24.3 Thereafter, the county treasurer, upon warrant of the county auditor, 
distributes to the taxing units the amounts collected by the treasurer, as prescribed 
by R.C. 321.31, and to municipalities, as prescribed by R.C. 321.33. See generally 
R.C. 321.34-.341 (circumstances in which moneys in county treasury may be paid 
or advanced to local authorities). 

With this background in mind, we now turn to your specific question­

1 Under R.C. 323.08, if the county treasurer does not publish the schedule of tax 
rates, tax reduction factors, and effective tax rates for properties on the tax list and 
duplicate, the county treasurer may include a copy of this schedule with tax bills as 
they are mailed. 

2 R.C. 4503.06-.0611 establish a similar procedure to be followed by the county 
auditor and county treasurer in the collection of taxes from the owners of 
manufactured or mobile homes that are not taxed as real property. 

3 R.C. 321.24(F) requires the Tax Commissioner to pay each county a sum from 
the state's property tax administration fund, R.C. 5703.80, to supplement the fees 
and percentages that the county auditor and county treasurer would have received 
but for the tax reduction provided by R.C. 3 I 9.302. Such payment "shall be credited 
upon receipt to the county's undivided income tax fund, and the county auditor 
shall transfer to the county general fund from the amount thereof the total amount 
of all fees and charges which the auditor and treasurer would have been authorized 
to receive had such section not been in effect and that amount had been levied and 
collected as taxes. The county auditor shall distribute the amount remaining among 
the various taxing districts in the county as if it had been levied, collected, and 
settled as real property taxes. " R.C. 321.24(F). 
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whether the county may recover from taxing authorities within the county the costs 
of printing and mailing tax bills. Although not specifically addressing the recovery 
of printing and mailing costs incurred by the county treasurer in printing and mail­
ing tax bills, 2001 Op Att'y Gen. No. 2001-024 addressed a similar question and 
concluded that: 

A board of county commissioners may not charge a public body 
administrative fees for costs incurred by the county auditor or treasurer, 
or for utility or rent expenses, unless there is express statutory authoriza­
tion for the charge or authority implied from an express power. (1982 
Op. Att'y Gen. No. 82-011, syllabus, paragraph 1, approved and 
followed.) 

2001 Op Att'y Gen. No. 2001-024 (syllabus). The opinion reasoned that a board of 
county commissioners, as a creature of statute, has only those powers granted by 
the General Assembly, either expressly or by necessary implication. See Geauga 
County Bd. ofComm'rs v. Munn Road Sand & Gravel, 67 Ohio St. 3d 579, 582, 621 
N.B.2d 696 (1993); State ex reI. Shriver v. Bd. ofComm'rs, 148 Ohio St. 277, 74 
N .E.2d 248 (1947). Moreover, the power of a board of county commissioners to 
enter into financial transactions' 'must be clear and distinctly granted." State ex reI. 
Locher v. Menning, 95 Ohio St. 97,99, 115 N.B. 571 (1916). Finding no statute 
granting a board of county commissioners authority to charge public bodies for 
administrative services provided by the county, 2001 Op Att'y Gen. No. 2001-024 
found that the county commissioners possessed no such authority. 

In the situation you describe, the county would like to recoup the cost of 
printing and mailing tax bills from the taxing authorities on whose behalf the county 
treasurer collects taxes. We find no statute, however, that authorizes the board of 
county commissioners, the county auditor or the county treasurer to collect from the 
taxing authorities within the county any of the costs of preparing or mailing tax 
bills. In the absence of a statute authorizing the county or one of its officers to 
charge taxing authorities for the county treasurer's costs in printing and mailing tax 
bills under RC. 323.13, neither the county commissioners nor any other county of­
ficer may impose such a charge. See 2001 Op Att'y Gen. No. 2001-024 at 2-135 
(" [b]y statute, the county auditor and county treasurer are given various powers and 
duties, and the county is given the responsibility of funding their activities. When 
services of the county auditor and treasurer are provided pursuant to statute to pub­
lic bodies outside the county's general budget, those services are provided as part of 
the general powers and duties of the auditor and treasurer. The cost of those ser­
vices cannot be charged to the public bodies that receive them unless there is statu­
tory authority to impose such a charge" (citations omitted)). Instead, such costs are 
to be considered part ofthe operating costs of the county treasurer's office. See 1963 
Op. Att'y Gen. No. 555, p. 557 (the cost of drawing warrants and the cost of 
envelopes in which they are mailed to individual recipients are part of the county 
auditor's operating expenses and are properly charged to the county auditor's ap­
propriation, rather than to the department for which the warrants are issued). 

As a final matter, we note that the General Assembly has enacted a scheme 
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through which a county recoups a portion of the costs it incurs in the collection of 
taxes on behalf of the taxing authorities within the county. Specifically, R.C. 
319.54(C) creates the real estate assessment fund, containing a sum "[f]rom all 
moneys collected by the county treasurer on any tax duplicate of the county, other 
than estate tax duplicates, and on all moneys received as advance payments of 
personal property and classified property taxes" to be "apportioned ratably by the 
auditor and deducted from the shares or portions of the revenue payable to the state 
as well as to the county, townships, municipal corporations, and school districts." 
The real estate assessment fund is designed to defray certain costs incurred by the 
county auditor and county board of revision, as described in R.C. 325.31(B), includ­
ing the assessment and valuation of property and the preparation of tax lists and 
duplicates. The cost of preparing and mailing tax bills, however, is not one of the 
authorized uses of moneys in the real estate assessment fund. Had the General As­
sembly intended to authorize a county to recoup from the various taxing authorities 
in the county the costs of the county treasurer's preparation and mailing of tax bills, 
it could easily have included those expenses in R.C. 325.31(B) as costs that may be 
paid from the real estate assessment fund or enacted legislation that otherwise au­
thorized such recoupment. See 2010 Op Att'y Gen. No. 2010-001, slip op. at 4 (al­
though the General Assembly has authorized counties to impose charges for provid­
ing certain services, in the absence of a statute authorizing a county to charge for 
"space or utilities, or a fee for indirect costs, overhead, or centralized or support 
services," the county has no such authority). See generally State ex reI. Enos v. 
Stone, 92 Ohio St. 63, 110 N.E. 627 (1915) (had the General Assembly intended a 
particular result, it could have employed language used elsewhere that plainly and 
clearly compelled that result). 

Based upon the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised that 
a county has no authority to recoup from taxing authorities within the county any 
portion of the cost of printing or mailing tax bills. 




