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OPINION NO. 83-092 

Syllabus: 

1. 	 The current in-state travel reimbursement policy, Office of 
Budget and Management Rule 126-1-02 (eff, Nov. 13, 1983), is not 
applicable, by virtue of R.C. 141.15, to the reimbursement of in­
state travel expenses by technical college districts. 

2. 	 Community and technical college districts are "state-assisted 
institutions of higher education," as that term is used in Section 
74 (uncodified) of Am. Sub. H.B. 291, ll5th Gen. A. (1983) (eff. 
July 1, 1983). 

3. 	 The term "guidelines established by the Office of Budget and 
Management," as used in Section 74 (uncodified) of Am. Sub. 
H.B. 291, ll5th Gen. A. (1983) (eff. July 1, 1983) does not refer to 
Office of Budget and Management Rule 126-1-02 (eff. Nov. 13, 
1983) and, therefore, does not require community and technical 
college districts to comply with that rule in reimbursing travel 
expenses. 
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To: Thomas E. Ferguson, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, December 20, 1983 

I have before me your two requests for my opinion regarding the applicability 
of the current in-state travel reimburs1ment policy, 1 Ohio Admin. Code 126-1-02, 
to technical and/or community colleges. 

In your first request, you have inquired whether technical colleges are 
subject, pursuant to R.C. 141.15, to the in-state travel reimbursement policy 
adopted by the Office of Budget anri Management (OBM). In your second request 
you have posed the following two questions regarding thE: travel reimbursement 
provisions of the 1983 Appropriations Act, Section 74 (uncodified) of Am, Sub. H.B. 
291, ll5th Gen. A. (1983) (eff. July 1, 1983): 

(1) 	 Is a community college district or a technical college district a 
"state-assisted institution of higher education" within the 
meaning of the above language? 

(2) 	 Does the term "guidelines" as used in the above language, mean 
that Section 126-1-02 of the Ohic Administrative Code, 
promulgated pursuant to the authority g,~anted by Section 141.15, 
R.C., applies to community college districts or technical college 
districts? 

It is my understanding that your concern in your second request is whether 
community and technical colleges are subject to the in-state travel reimbursement 
policy by virtue of the provisions of the Appropriations Act. Due to the similarity 
of your two requests, I have chosen fo address both requests in one opinion. 

The current in-state travel reimbursement policy was adopted by OBM 
pursuant to R.C. 141.15. R.C. 141,15 reads as follows: 

Any elected or appointed state officer or state employee of any 
department, office, or institution of this state, whose compensation is 
paid, in whole or in part, from state funds, may be reimbursed for his 
actual and necessary traveling and other expenses incurred while 
traveling within this state on official business authorized by law or 
required in the performance of duties imposed by law. 

Such reimbursement shall be made in the manner and at the rates 
provided by rules and regulations governing travel adopted by the 
office of budget and management, in accordance with and subject to 
the provisions of Chapter ll9, of the Revised Code, except that 
reimbursement for expenses incurred by a member, officer, or 
employee of any bureau, commission, or committee created under the 
provisions of Chapter 103. or 105. of the Revised Code whose 
membership includes members or officers of the general assembly 
shall be made in the manner and at the rates established by the 
appropriate bureau, commission, or committee. (Emphasis added.) 

Pursuant to R.C. 141.15, the travel reimbursement regulations and rules adopted by 
OBM govern only the reimbursement of in-state travel expenses incurred by 
"elected or appointed state officer(s] or state employee[s] of any department, 
office or institution of this state, whose compensation is paid, in whole or part, 
from state funds." Accordingly, technical colleges are subject to OBM's in-state 
travel reimbursement policy, by virtue of the provisions of R.C. 141,15, only if 

I note 1 Ohio Admin. Code 126-1-02 was amended effective November 13, 
1983. Rule 126-1-02 sets forth, inter alia, authorization for various alternative 
transportation expenses, the rates forailowable reimbursable living expenses, 
including meals and lodging, and the circumstances under which the director 
of budget and management will grant exceptions. The term "state agency" as 
used in the rule is defined to mean "e.ny department, office, or institution of 
this state." Rule 126-l-02(A)(l), 
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technical college employees are "state employees," technical colleges are 
institutions of the state, and technical college employees are "pa.id, in whole or in 
part, from state funds." 

In 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-062, my predecessor had occasion to opine as to 
whether employees of community and technical college districts were employees of 
the state for purposes of determining whether such employees were entitled to 
vacation benefits under R.C. 121.161 (currently at R.C. 124.13), which provided 
vacation leave for "Le] ach full-time state employee." In rendering his decision, my 
predecessor analyzed the statutory provisions under which technical and community 
colleges operate. R.C. 3354.03, governing community college districts, and R.C. 
3357.04, governing technical college districts, define such college districts as 
"political subdivision[s] of the state," invested with the traditional governmental 
p,:iwers of eminent domain, taxation and assessment. On the basis of these 
statutory provisions, my predecessor concluded that employees of community and 
technical college districts are employees of that particular college district and not 
employees of the state, counties or cities. See 1962 Op. Att'y Gen. No. 3073, p. 
486, syllabus ("[el mployees of a communitycollege district created under [R.C. 
Chapter 3354) are not employees of the state, counties, cities, city health districts 
or city school districts•.."). I agree with the conclusion reached by my 
predecessor in Op. No. 81-062 that employees of community college districts 
created under R.C. chapter 3354 and technical college districts are not state 
employees. 

OEM's in-state travel reimbursement policy is applicable, pursuant to R.C. 
141.15, only to state employees, of an institution of the state, whose compensation is 
paid in whole or in part from state funds. In light of the fact that employees of 
technical college districts do not meet the first criteria of R.C. 141.15, being state 
employees, it is unnecessary to discuss whether technical college districts are state 
institutions whose employees are paid from state funds. Accordingly, in response 
to your first request, it is my opinion that the current in-state travel 
reimbursement policy is not applicable, by vh'tue of R.C. 141.15, to tht) 
reimbursement of in-state travel expenses by technical college districts. 

However, the fact that technical college districts are not generally subject to 
OEM's current in-state travel reimbursement policy by virtue of the fact that their 
employees are not "state employees" as provided by R.C. 141.15, does not mean that 
such college districts cannot, by subsequent action of the General Assembly, be 
made subject to OEM's in-state travel reimbursement policies. The two questions 
posed in your second request seem to suggest that the payment of in-state travel 
expenses by community and technical colleges may be subject to OEM's travel 
reimbursement policies by virtue oJ, Section 74 (uncodified) of the 1983 
Appropriations Act, Am. Sub. H.B. 291. 

Section 7 4 of Am. Sub. H.B. 291 provides, in pertinent part, as follows: 

Out-of-state travel regulations for official travel by officers, 
staff, and students of state-assisted institutions of higher education 
shall be determined by the board of trustees of each respective 
institution. 

No part of an appropriation made in this act, including student 
instructional fees, local tax levies, restricted funds, or other public 
funds, shall be available to the board of trustees of a state-assisted 
institution of higher education for use as travel advance moneys to 
any administrative officer, faculty member, or classified employee of 

You have inquired only whether community and technical college 
districts are subject to OEM's in-state travel reimbursement policies by 
virtue of the Appropriations Act. Therefore, this opinion does not discuss 
whether community and technical college districts may be subject to OBM's 
travel reimbursement policies by virtue of other legislative acts. 

2 



2-357 1983 OPINIONS OAG 83-092 

said institution. All travel expenditures except charges for the actual 
cost of commercial transportation shall be h9.ndled on a 
reimbursement basis according to regulations promulgated by the 
boards of trustees and within the idelines established b t'.1e Office 
o Budget and Management. Emphasis added. 

The first paragraph of Section 74 authorizes the board of trustees of a "state­
assisted [institution] of higher education" to determine regulations for out-of-state 
travel. The second paragraph provides that reimbursement of "[a] ll travel 
expenditures except charges for the actual cost of commercial transportation," 
(emphasis added), must be handled pursuant to "regulations" promulgated by bo!irds 
of trustees and within the "guidelines" established by OBM. Construing these two 
paragraphs in harmony leads to the conclusion that the legislative intent was for 
boards of trustees of such institutions to have exclusive authority as to the 
promulgation of general regulations governing out-of-state travel, but to have 
limited authority as to the reimbursement of travel expenses; such expenses can be 
reimbursed only within guidelines provi.cled by OBM. State ex rel. Mvers v. 
Industrial Commission, 105 Ohio St. 103, 136 N .E. 896 (1922) (syllabus, paragraph 
one) ("[t] he different sections and parts of sections of the same legislative 
enactment should if possible be so interprated as to harmonize and give effect to 
each and all ••."). 

In the first question of your request you ask whether community and technical 
college districts are "state-assisted institutions of higher education" as that term is 
used in the 1983 Appropriations Act. I am not aware of any statutory definition of 
the term "state assisted institutions of higher education" as used in Am. Sub. H.B. 
291. The term, therefore, must be given its plain and ordinary meaning. R.C. 1.42 
("[w] ords and phrases shall be read in context and construed according to the rules 
of grammar and common usage"). 

The term "higher edueation" is defined generally as "college or university 
education." Webster's New World Diction~ 662 (2d college ed. 1978), Thus, the 
term 11state-ass1Sted 1nst1tut1ons of higher education" appears to refer merely to 
state-assisted colleges or universities, a term which has been defined: at least for 
some purposes, as including community and technical colleges. See, ~· R.C. 
154.0l(F); R.C. 3333.041 Community and technical coHege districts clearly receive 
state funding or aid. :.See, ~· Am. Sub. H.B. 291, §74. Accordingly, it is my 
opinion that community and technical college districts are "state-assisted 
institutions of higher education" as that term is used in the 1983 Appropriations 
Act. 

In the second question of your request you inquire whether the term 
"guidelines," as used in the Act, means OBM's current travel reimbursement policy, 
rule 126-1-02, and, therefore, requires that all travel expenditures incurred by those 
authorized to travel for community and technical college districts be reimbursed in 
accordance with rule 126-1-02. 

There is no ind!cation in the Appropriations Act as to what guidelines the 
General Assembly refers•.However, the term "guidelines," by its very definition, 
connotes something different and less stringent than a "rule." 

Webster's Dictionary defines "guideline" as "a standard or principle by which 
to make a judgment or determine a policy or course of action." Webster's New 
World Dictionary 621 (2d college ed. 1978). "Rule" is defined in Webster's 
Dictionary as "an authoritative regulation for action, conduct, method, procedure, 
arrangement." Webster's New World Dictionary 1245 (2d college ed. 1978). 
Consequently, it must be concluded that the intent of the General Assembly, in 
using the term "guidelines" rather than the term "rule," was to require that all 
travel expenses reimbursed from funds appropriated under the Act be reimbursed in 
accordance with general principles or standards established by OBM, rather than in 
accordance with the specific provisions of rule 126-1-02. Had the General Assembly 
intended to require reimbursement in accordance with rule 126-1-02, it could have 
expressly so provided. See R.C. 141.151 (interview expenses shall be reimbursed "in 
the manner and at ratesprovided by rules adopted by the office of budget and 
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management in accordance with and subject to the provisions of Chapter 119. of the 
Revised Code"). Accordingly, it is my opinion that the term "guidelines" as used in 
Am, Sub. H.B. 291 does not refer to rule 126-1-02 and, therefore, does not require 
community and 3echnical college districts to comply with that rule in reimbursing 
travel expenses. 

In conclusion, it is my opinion, and you are so advised, that: 

l. 	 The current in-state travel reimbursement policy, Office of 
Budget and Management Rule 126-1-02 (eff. Nov. 13, 1983), is not 
applicable, by virtue of R.C. 141.15, to the reimbursement of in­
state travel eypenses by technical college districts. 

2. 	 Community and technical college districts are "state-assisted 
institutions of higher education," as that term is used in Section 
74 (uncodified) of Am. Sub. H.B. 291, ll5th Gen. A. (1983) (eff. 
July 1, 1983). 

3. 	 The term "guidelines established by the Office of Budget and 
Management," as used in Section 74 (uncodified) of Am. Sub. H.B. 
291, ll5th Gen. A. (1983) (eff. July 1, 1983) does not refer to Office 
of Budget and Management Rule 126-1-02 (eff, Nov. 13, 1983) and, 
therefore, does not require community and technical college 
districts to comply with that rule in reimbursing travel expenses. 

I am not aware of any such guidelines which have been established by 
OBM. However, if su~h guidelines were established, compliance of 
community and technical colleges would be required, pursuant to the 
Appropriations Act. 




