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OPINIONS 

COURTS, CLERK OF-SHOULD CHARGE AND COLLECT FOR 

SERVICES PRIOR TO SEPTEMBER 12, 1947 IN PENDING PRO­

CEEDINGS, FEES PRESCRIBED BY SECTIONS 2900, 2901 AND 

2901-1.G. C. AS IN FORCE AND EFFECT PRIOR TO THAT DATE 

-SERVICES PERFORMED SEPTEMBER 12, 1947 AND SUBSE­

QUENTLY-CLERK SHOULD CHARGE FEES PRESCRIBED BY 

SAID SECTIONS AS AMENDED AND EFFECTIVE ON THAT 

DATE. 

SYLLABUS: 

The clerk of courts should charge and collect, for services rendered prior to 
September 12, 1947 in then pending proceedings, the fees prescribed by Sections 
2900, 2901 and 2901-1 of the General Code as in force and effect prior to that date. 
Said clerk should charge and collect, for services rendered on September 12, 1947 and 
subsequent thereto, in proceedings that are pending on that date, the fees prescribed 
by said sections as amended and effective on aforesaid date. 

Columbus, Ohio, September 25, 1947 

Hon. Frank T. Cullitan, Prosecuting Attorney, Cuyahoga County 

Cleveland, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads: 

''I have been requested by Leonard F. Fuerst, Clerk of 
Courts of Cuyahoga County, to ask your opinion as to the duty 
of the Clerk in the following situation : 

The Legislature at its last session enacted Senate Bill 127, 
the provisions of which increased various items of costs to be 
charged and collected. The Act goes into effect on September 
12, 1947. In these circumstances the question arises: 

Are the new cost rates to be charged and collected in all 
pending cases, or only in the cases filed on and after September 
12, 1947?" 

By virtue of Amended Senate Bill No. 127 Sections 2900, 2901 and 

2901 -1 of the General Code were amended to read as therein set forth. 

This bill was filed in the office of the Secretary of State on June 13, 1947, 
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and hence, as noted in your inquiry, became effective as a law September 

I2, I947. 

Section 2900, General Code, as now m force and effect provides m 

part as follows : 

"For the services hereinafter specified, when rendered, the 
clerk shall charge and collect the fees provided in this and the 
next following section and no more: * * *" 

Then is enumerated certain services and the amount to be charged in 

each instance for their rendition. Section 29or, General Code, contains a 

{ urther enumeration of services. 

Section 2901-1, General Code, provides in part: 

''For the following services when rendered the clerk shall 
charge and collect the fees provided in this section and no more, 
namely : * * *" 

Then also follows several specified services and the charges to be 

made therefor. 

An examination of Sections 2900, 2901 and 2901-I of the General 

Code, as they heretofore existed, discloses that the sole purpose served by 

the amending of the same was to increase in some instances the fees to 

be charged and collected by the clerk. It is most pertinent to note that 

when the General Assembly amended these sections it made no reference 

whatever therein to their being inapplicable to pending proceedings. Hence 

it becomes important to consider the significance of Section 26, General 

Code, which reads : 

"'Vhenever a statute is repealed or amended, such repeal or 
amendment shall in no manner affect pending actions, prosecu­
tions, or proceedings, civil or criminal, and when the repeal or 
amendment relates to the remedy, it shall not affect pending 
actions, prosecutions, or proceedings, unless so expressed, nor 
shall any repeal or amendment affect causes of such action, prose­
cution, or proceeding, existing at the time of such amendment or 
repeal, unless otherwise expressly provided in the amending or 
repealing act." 

T,his section will be adverted to later herein. 

Consideration will now be given to the definition and nature of "costs." 



1n this connection the following statement is found in 14 Am. Jur., Cost~ 

Section 2, to-wit: 

" 'Costs' are statutory allowances to a party to an action for 
his expenses incurred in the action. They have reference only to 
the parties and the amounts paid by them ; or as otherwise defined, 
they are the sums prescribed by law as charges for the services 
enumerated in the fee bill * * *." 

It appears to be well established that at common law costs were un­

known and were not recoverable eo nomine by either party. As stated in 

Farrier v. Cairns, 5 Ohio 45, "They are given only by statute, and may be 

changed, or entirely taken away, at the will of the legislature." 

I have been unable to find any case in this state that is directly dis­

positive of the question you have asked. However, quite in point is the 

following in 14 Am. J ur., Costs, Section 4, to-wit: 

"As a general rule, the law as it exists at the time of the 
jndgnient which terminates the action-the time at which the 
right to have costs taxed accrues-rather than the law as it existed 
at the time when the action was commenced governs the question 
whether costs may be allowed in an action as well as the determi­
nation of the method of their computation. A party has no 
vested right to costs until after a judgment has been rendered. 
Consequently, the legislature may, at any time during the progress 
of a suit, modify or change a statute regulating the allowance of 
costs without violating the constitutional inhibition against im­
pairing the obligation of contracts. This rule stated has been 
applied to costs on appeal, and in condemnation proceedings, and 
to an attorney's fee taxed as part of the costs. Of course, where 
there is some provision in connection with the new legislation 
which clearly saves or excepts therefrom costs in pending actions, 
costs in such suits will be governed by the law as it existed before 
the new legislation was enacted. But in the absence of any saving 
clause, a new law changing a rule of practice is regarded as 
applicable to all cases then pending." (Emphasis added.) 

See also 20 C. J. S., Costs, Section 3 et seq., which is to the same 

general effect. 

Section 26, General Code, aforementioned, is a rule of legislative in­

terpretation and is to be construed as a part of an amended act, unless 

such amendment otherwise expressly provides. State, ex rel. Andrews, v. 

Zangerle, Aud., 101 0. S. 235. It is quite plain that, with respect to any 

action that may be pending in a court, Sections 2900, 2901 and 2901-1 
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cannot conceivably relate to the remedy. It is equally plain that the sub­

stantive rights of any party in a pending proceeding cannot possibly be 

affected by reason of said sections as they heretofore existed or as amended. 

Consequently the application of said Section 26 as a rule of construction 

1s not here involved. 

A number of cases dealing with statutes controlling costs are cited in 

an annotation in ¢ A. L. R. 1428. Mentioned therein is Gardenshire v. 

McCombs (1853) 1 Sneed (Tenn.) 83 which involved a statute that was 

enacted after the commencement of an action whereby full costs were 

given. In considering the effect of said statute the court said : 

"This act prescribes a new rule as to costs in this particular 
action. There is nothing in the act restricting its operation to 
cases arising after its passage; on the contrary, it is alike appli­
cable in its terms, to all judgments rendered in this species of 
action, after the law took effect, irrespective of whether the suit 
may have been commenced before or after the passage of the act." 

In Steward v. Lamoreaux (1857) 5 Abb. Pr. (N. Y.) 14 it was held: 

'"The right to costs, as to the recovery of the same, and as to 
their rate and amount, and as to the items to be allowed, are to 
be controlled by the statutes in force at the time of the taxation, 
that being the time at which the right to costs accrues." 

In view of the foregoing, and in specific answer to your inquiry, it is 

therefore my opinion that the clerk of courts should charge and collect, for 

services rendered prior to September 12, 1947 in then pending proceedings, 

the fees prescribed by Sections 2900, 2901 and 2901-1 of the General Code 

as in force and effect prior to that date. Said clerk should charge and 

e;ollect, for services rendered on September 12, 1947 and subsequent 

thereto, in proceedings that are pending on that date, the fees prescribed 

by said sections as amended and effective on aforesaid elate. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General. 




