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LAND - PARCEL UNPLAITED LAND WITHIN MUNICIPAL 
CORPORATION-BOUNDED IN PART BY BOUNDARY LINE 

OF SUCH CORPORATION -NOT SUBJECT TO PROVISIONS OF 

SECTION 5908 G. C. AND COGNATE SECTIONS-TOWNSHIP 

TRUSTEES - NO JURISDICTION TO ENFORCE BUILDING OR 
MAINTENANCE OR PARTITION FENCE BETWEEN SUCH LAND 

AND ADJACENT LAKD OUTSIDE OF MUNICIPAL CORPORA­

TION. 
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SYLLABUS: 

A parcel of unplatted land within a municipal corporation, which 
land is bounded in part by the boundary line of such municipal corpora­
tion, is not subject to the provisions of Section 5908, General Code, and 
cognate sections, and the township trustees therefore have no jurisdic­
tion to enforce the building or maintenance of a partition fence between 
such land and the land adjacent thereto outside of such municipal corpora­
tion. 

Columbus, Ohio, February 1, 1944 

Hon. J. Donald Kincaid, Prosecuting Attorney 

Zanesville, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads: 

"This office is in receipt of a letter from the Board of 
Township Trustees of Wayne Townsh_ip, Muskingum County, 
Ohio which reads as follows: 

'Mr. L., a farmer, and resident of Wayne Township has 
requested Mr. A., a land owner, and a resident of the Zanes­
ville city limits, to build his portion of the fence connecting 
the two lands. 

Both men cultivate and use the adjoining fields. Mr. A's 
property is not laid out in city lots. 

Is it possible to have Mr. A. construct his portion of the 
fence?' 

The problem is the dividing of a partition fence by the 
Township Trustees under General Code. Sec. 5908 et seq. The 
partition fence is built on the corporation line of the city of 
Zanesville. The portion within the city is a field and is being 
farmed as is the portion in Wayne Township. Sec. 5908 specif­
ically says that 'this chapter shall not apply to the enclosures of 
lots in municipal corporations.' The land in question within the 
corporation limits seems to be in acreage on the tax duplicate 
and apparently has not been sub-divided. 

Your opinion and answer to the following question in re­
gard to the above facts is desired: May the Township Trustees 
enforce the building of the portion of the line fence to be as­
signed to the owner of the lands within the corporation of Zanes­
ville, Ohio?" 

Sections 5908 and 5910, General Code respectively provide: 

Section 5908: 
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·'The owners 0f adjoining lands shall build, keep up and 
maintain in good repair in equal shares all partition fences 
between them, unless otherwise agreed upon by them in writing 
and witnessed by two persons. This <.~apter shall not apply to 
the enclosure of lots in municipal corporations or of lands laid 
out into lots outside of municipal corporations, or affect any 
provision of law relating to fences ,·equired to be constrocted by 
persons or corporations owning, controlling or managing a rail--
road." · 

Section 5910: 

"When a person neglects to build or repair a partition 
fence, or the portion thereof which he is required to build or 
maintain, the aggrieved person may complain to the trustees of 
the township in which such land or fence is located. Such 
trustees, after not less than ten days' written notice to all ad­
joining land owners of the time and place of meeting, shall view 
the fence or premises where such fence is to be built, and assign, 
in writing, to each person his equal share thereof, to be con­
structed or kept in repair by him so as to be good and substan­
tial." 

Section 5908, General Code, had its ongm in Section 1 of an act 

found in 56 0. L., 8, which provides as follows: 

"Be it enacted by the General Assembly of the State of 
Ohio, That whenever a fence, of whatsoever materials con­
structed, and in all respects such as a good husbandman ought 
to keep, shall hereafter be erected by any person on the line of 
his land or that on which he may have a lease for one or more 
years, and the person owning the land adjoing* thereto. or 
holding a lease on the same for three or more years, shall make 
or cause to be made, or have an inclosure on the opposite side 
of such fence, so that such fence may answer the purpose of 
inclosing his field, meadow, lot or any other inclosure. such 
person shall pay the owner of such fence, already erected, one­
half of the value of so much thereof as serves as a partition 
fence, to be adjudged by the township trustees of the township 
in which such fence may be situated; and the amount so ad­
judged, if not paid, may be recovered in a civil action before 
any court having competent jurisdiction, in the name of, and 
for the use of the owner of such fence, with costs of suit: Pro­
vided that nothing in this act contained shall apply to the in­
closure of lots in cities and villages." 

*So spelled in the original act. 

This section, with some change in phraseology, but none in meaning, was 

carried into the Revised Statutes as Section 4239. In 1904 it was amended 

to read substantially as Section 5908, General Code, now reads. Some 

slight changes were made by the Codifying Commission which prepared 
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the General Code, but they in no way affected the meaning of the 

language used. 

In the original enactment, therefore, the words "lots in cities and 

villages" were not used in association with the words "lands laid out into 

lots outside•of municipal ~orporations." The 1904 amendment did not, in 

my opinion, change the meaning of the word "lots" as used in the 

original enactment and such word continues at the present time to have 

the same meaning in Section 5908, General Code, as it had in the 

Act of 1859. The word "lot" has various meanings and is often used 

in the sense 9f being a parcel of unplatted real estate, and such is the 

meaning which I believe it must be given as used in the Act of 1859. 

I therefore believe that the words "lots in municipal corporations" as 

used in Section 5908, General Code, refer to any land in a municipal 

corporation, whether or not it has been platted. 

It is a matter of common knowledge that lanq lying within the 

confines of a municipal corporation is often tinplatted. There is no logical 

reason why such unplatted property within a municipal corporation should 

be subject to the fence law if platted property is not. I therefore believe 

that when the General Assembly enacted the Act of 1859 it intended 

the word "lots" as used therein to refer to any land within the con­

fines of a municipal corporation. 

This view finds support in the following statement contained in 

18 0. Jur., 1100, where it is said: 

"The whole scheme of the legislation on this phase of the 
subject applies only to rural districts; urban districts are ex­
pressly excluded; nor does it affect the duties imposed by the 
railroad fence laws." 

The syllabus of Opinion No. 441, found in Opinions of the At­

torney General for 1933, at page 456, also supports this con­

clusion. Such syllabus reads as follows: 

"The cost of erecting a· partition fence located within the 
1imits of an incorporated village may not be assessed against the 
land owners, nor is it payable by the township trustees." 

Since the land owned by Mr. A. is entirely within the confines 

of the City of Zanesville, it is excepted from the operation of the chapter 

of which Section 5908, General Code, and cognate sections are a part. 
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The township trustees therefore have no jurisdiction to enforce the 

building or maintenance of a partition fence between the land of Mr. 

A. and Mr. L. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General 




