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OPINION NO. 85-036 

Syllabus: 

Ohio Const. art. II, §2:J prohibits a member of a board of education of 
a county school district from receiving, during his term of office, an 
increase in the rate at which he may be reimbursed for mileage 
expenses. 

To: John W. Allen, Richland County Prosecuting Attorney, Mansfield, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, July 11, 1985 

I have before me your request for my opinion concerning whether Ohio 
Const. art. II, §20 prohibits a member of a county board of education, who was 
holding office when Am. Sub. H.B. 897, ll5th Gen. A. (1984) (eff. Dec. 26, 1984) was 
passed increasing the rate at which board members may be reimbursed for their 
mileage expenses, from receiving such increased mileage allowance. 

R.C. 3313.12 provides for the payment of compensation to members of a 
county board of education as follows: 

'Each member of the county board of education may be paid 
such compensatfon as the board provides by resolution, proviqed that 
any such compensation shall not exceed forty dollars a day during 
1984, sixty dollars a day during 1985, seventy dollars a day during 1986, 
and eighty dollars a day during 1987 and thereafter, plus mileage at 
the rate of twenty cents a mile both ways to cover the actual and 
necessary expenses incurred during his attendance upon any meeting 
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of the board. Such expenses and the expenses of the county 
superintendent, itemized and verified, shall be paid from the county 
board of education fund upon vouchers signed by the president of the 
board. 

Prior to the enactment of Am, Sub. H.B. 897, R.C. 3313.12 provided that a county 
board of education could pay its members a mileage allowance of fifteen cents per 
mile to cover actual and necessary expenses incurred during attendance at any 
board meeting. See 1977-1978 Ohio Laws, Pt. I, 807 (Am. S.B. 248, eff. Nov. 21, 
1977). Am, Sub. H.B. 897 amended R.C. 3313.12 to allow for an increase in the 
mileage rate payable to county board of education members to twenty cents per 
mile, You wish to !mow whether incumbent board members may receive, during 
their term of office, the benefit of the recent amendment to R.C. 3313.12. 

Ohio Const. art. II, §20 provides that: "The general assembly, in cases not 
provided for in this constitution, shall fix the term of office and the compensation 
of all officers; but no change therein shall affect the salary of any officer during 
his existing term, unless the office be abolished." 

In order to ascertain the applicability of Ohio Const. art. II, §20, I must first 
determine whether a member of a county board of education is a public officer for 
purposes of this provision. The indicia of public office are set forth in State ex rel. 
Landis v. Board of Commissioners, 95 Ohio St, 157, 159-60, 115 N.E. 919, 919-20 0917) 
as follows: 

The usual criteria in determining whether a position is a public 
office are durability of tenure, oath, bond, emoluments, the 
independency of the functions exercised by the appointee, and the 
character of the duties imposed upon him•.. ,The chief and most­
decisive characteristic of a public office is determined by the quality 
of the duties with which the appointee is invested, and by the fact 
that such duties are conferred upon the appointee by law. If official 
duties are prescribed by statute, and their performance involves the 
exercise of continuing, independent, [)olitical or governmental 
functions, then the position is a [)Ublic office and not an employment . 

• • • it is manifest that the functional [)owers imposed must be 
those which constitute a part of the sovereignty of the state. 

See State ex rel. Milburn v. Pethtel, 153 Ohio St. l, 90 N.E.2d 686 {1950); State ex 
rel. Gordon v. Zangerle, 136 Ohio St. 371, 26 N.E.2d 190 (1940). 

In reliance on Landis, my predecessor concluded in 1980 Op. Att'y Gen. No. 
80-050 that a member of a board of education of an exem[)ted school district is a 
public officer for purposes of Ohio Const. art. II, §20, noting that such a board 
member must take an oath of office and that the member's official duties are 
prescribed by various statutes and relate to the [)erformance of a governmental 
function, the administration of [)Ublic education. 

Like members of a board of education of an exem[)ted school district, 
members of a county board of education are elected, R.C. 3313.01, serve a fixed 
term of office, R.C. 3313.09, and must take an oath of office, R.C. 3313.10. County 
boards of education [)erform governrnental policy-making functions and duties with 
regard to public education. Those functions have been ex[)ressly delegated to 
county boards of education by the Gtmeral Assembly. See,~· R.C. Chapter 3313. 
I conclude, therefore, that member:; of a county board of education are public 
officers for [)ur[)oses of Ohio Const. tirt. II, §20. 

I turn now to the question whether an increase in the rate of reimbursement 
for mileage expenses represents an increase in com[)ensation for purposes of Ohio 
Const. art. II, §20. 

It is by now well established that art. II, §20 prohibits a public officer from 
receiving, during his term, not only an increase in his fixed salary, but also an 
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increase in the amount allowP.d him for the expenses he incurs in performing his 
official duties. In State ex rel. v. Raine, 49 Ohio St. 580, 31 N.E. 741 (1892), the 
court addressed the issue whether incumbent county commissioners could receive 
the benefit of a newly enacted statutory provision allowing commissioners one 
thousand dollars per year for expenses incurred in the discharge of their duties. 
The court concluded that the allowance constituted salary for purposes of Ohio 
Const. art. II, §20 and thus could not be paid to a commissioner who held his office 
when the provision was enacted. In State ex rel. Boyd v. Tracy, 128 Ohio St. 242, 
190 N.E. 463 (1934), the court discussed the application of Ohio Const. art. II, §31, 
which prohibits members of the General Assembly from receiving in-term increases 
in compensation, to a statute wh'ich granted legislators a sum sufficient to pay 
expenses, but which was not to exceed four dollars per day for room and board. 
The court concluded that such reimbursement for expenses was compensation which 
could not be paid to incumbent legislators. State ex rel. Harba e v. Fe uson, 68 
Ohio App. 189, 36 N.E.2d 500 (Franklin County 1941, appeal dismissed, l 8 Ohio St. 
617, 37 N.E.2d 544 (1941), although not specifically dealing with in-term increases, 
concluded that reimbursement for a legislator's travel expenses constitutes part of 
his compensation for purposes of art. II, §31. 

In 1979 Op. Att'y Gen. No. 79-102, my predecessor addressed the question 
whether incumbent board members of a general health district were entitled to 
receive r-n increase in the rate of reimbursement for mileage expenses. R.C. 
3709.02, which prescribes the compensation of such board members, had been 
amended, increasing the· per di~m allowance and the mileage rate to which board 
members were entitled: My predecessor concluded that incumbent board members 
were prohibited by Ohio Const. art. II, §20 from receiving the increase in the per 
diem allowance and the increased mileage rate. My (?redecessor reasoned that art. 
II, §20 prohibits an incumbent from receiving an increase in the number of dollars 
payable to the officer during his term, and that if the number of dollars payable to 
a board member as a (?er diem allowance or as reimbursement for mileage expenses 
were increased, he would, in effect, receive an increase in salary or com(?ensation 
for purposes of art. II, §20. See enerall State ex rel. Parsons v. Fe on, 46 
Ohio St. 2d 389, 348 N.E.2d692 1976 fringe benefits are a component of 
compensation for purposes of Ohio Ccnst. art. II, §20); State ex rel. Artma er v. 
Board of Trustees, 43 Ohio St. 2d 62, 33G N.E.2d 684 (1975 the terms "salary" and 
"compensation," as used in Ohio Const. art. II, §20, are synonymous). 

In sum, a member of a board of education of a county school district is 
prohibite.d from receiving, during his term of office, an increase in the rate of 
reimbursement for mile?.ge ex(?enses. I believe that this is so even though mileage 
payments are intended to reimburse the board member for the expenses he has 
incurred in attending meetings of the board of education. 

In conclusion, it i'. ;,,y opinion, and you are advised, that, Ohio Const. art. II, 
§20 prohibits a membe- ,t a board of education of a county school district from 
receiving, during his tl: m of office, an increase in the rate at which he may be 
reimbursed for mileage expenses. 

I R.C. 3709.02 contains language similar to that of R.C. 3313.12 and 
reads in part as follows: 

Each member of the board shall be paid twenty 

dollars a day and mileage at the rate of fifteen cents a 

mile to and from the place of meeting to cover the 

actual and necessary ex(?enses incurred during his 

attendance at any meeting of the board and not 

exceeding five meetings of board committees in any one 

year. 
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