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1. ABSENT WAR VOTER BALLOTS-AMENDED SENATE BILL 

284, 95 GENERAL ASSEMBLY-APPLICATION-MAY LAW­

FULLY BE DELIVERED TO CLERK OF BOARD OF ELEC­

TIONS OF COUNTY WHERE VOTER HAS VOTING RESI­

DENCE - PERSON OTHER THAN APPLICANT TO VOTE MAY 

APPLY FOR SUCH BALLOT- PURSUANT TO EITHER PARA­

GRAPH a, SECTION 1 OF ACT OR BY A RELATIVE, AUTHOR­

ITY PARAGRAPH b, SECTION 1 OF ACT. 

2. APPLICATION FORM PRESCRIBED IN PARAGRAPH b, SEC­

TION 1 OF ACT - IS FOR USE OF RELATIVES OF PERSONS 

ENTITLED TO CAST ABSENT WAR VOTER BALLOTS - OB­

TAINED FROM CLERK, BOARD OF ELECTIONS BY ANY 

PERSON AUTHORIZED BY RELATIVE SPECLFIED IN SAID 

ACT. 

SYLLABUS: 

1. An application for absent war voter ballots provided for by 
Amended Senate Bill No. 284 of the 95th General Assembly, may law­
fully be delivered to the clerk of the board of elections of the county 
in which the person entitled to vote such ballots has a voting residence, 
by a person other than the applicant, regardless of whether such. appli­
ation is made pursuant to paragraph (a) of section 1 of said act, by a 
person entitled to vote under said act or by a relative of such person 
under authority of paragraph (b) of section 1 of said act. 

2. The application form prescribed in paragraph (b) of section 1 
of said act, for the use of relatives of persons entitled to cast absent 
war voter ballots, may be obtained from the clerk of the board of elec­
tions upon request therefor by any person authorized by any such rela­
tive specified in said paragraph, to request the same on his or her be­
half, 

Columbus, Ohio, June 22, 1944 

Hon. Edward J. Hum)Jlel, Secretary of State 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your recent communication, which 

reads as follows: 
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"I am writing you to request an opinion on the interpre­
tation of paragraph a, Section 1, of Amended Senate Bill No. 
284, a copy of which is hereto attached. 

The question which has been presented to this office by 
various boards of elections, is as follows: 

'When a member of the armed forces, or others 
qualified under Amended Senate Bill No. 284, is mak­
ing a written application for a ballot, can any person 
or group of persons, other than the applicant, present 
this written application, together with other applica­
tions, to the Clerk of the Board of Elections, or must 
they be delivered in person or sent by mail direct to the 
Clerks of the various boards of elections?' 

I would also like to have your opinion on the interpreta­
tion of paragraph b, Section 1, of Amended Senate Bill Xo. 284, 
as to whether or not applications for ballots, made by relatives 
of the member of the armed forces or persons eligible under 
Amended Senate Bill No. 284, have to be applied for to 
the Clerk of the Board of Elections by the relatives themselves, 
or whether such applications can be obtained by any person 
or group of persons, not relatives, as set out in paragraph b, 
Section 1, and also as to whether or not any person or group 
can have the relatives of any member of the armed forces, 
or other persons qualified under Amended Senate Bill No. 
284, make out such applications and any other person or group 
of persons then deliver such completed applications to the 
clerk of the board of elections?" 

Section 1 of Amended Senate Bill No. 284 of the 95th General 

Assembly provides that absent war voter ballots may be obtained by 

persons entitled to vote the same by either of two methods. The perti­

nent language with respect thereto is as follows: 

"Such absent war voter ballots may be obtained by apply­
ing therefor to the clerk of the board of elections of the county 
in which such person's voting residence is located in one of the 
following ways: 

(a) Such person may make written application there­
for. He may personally deliver such application to the clerk 
or may mail or otherwise send same to the clerk. Such appli­
cation need not be in any particular form. It need only contain 
words which, liberally construed, indicate that he requests such 
ballots, that he is engaged in one of the services as herein­
above specified, that he has a residence in Ohio, and sufficient 
information to enable the clerk to determine the precinct 
in which it is located. If he desires that such ballots be mailed 
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to him such application shall state the address to which they 
should be mailed. 

(b) Application to have such ballots mailed to such per­
son may be made by the spouse, father, mother, grandparent, 
father-in-law, mother-in-law, brother or sister of the whole 
blood or half blood, son, daughter, adopting parent, adopted 
child, step-parent, step-child, uncle, aunt, nephew or niece of 
such person. Such application shall be upon a form prescribed 
by the secretary of state and provided by the clerk upon re­
quest therefor, and shall be subscribed and sworn to under 
oath by such applicant. Such application shall contain: * * *." 

The answer to your first question requires a consideration of the 

language contained in paragraph (a). It will be noted that such language 

provides that the person entitled to vote such ballot may deliver such 

application to the clerk or may mail or otherwise send the same to the 

clerk. From this it follows that the application may be delivered by 

the individual member of the armed forces or other specified service 

to the clerk through the agency or method selected and deemed to be 

the most convenient by him. It would, therefore, appear that a written 

application for an absent war voter ballot which is made by any of 

the persons enumerated in the first paragraph of section 1 of the act 

may be delivered to the clerk by any person other than the applicant. 

I come now to your second question pertinent to which are the 

provisions of paragraph (b) of section 1, above quoted. While said 

language expressly provides who may make application for absent war 

voter ballots on behalf of a person entitled to vote the same, it is not 

specific as to who may obtain the prescribed form of the application 

from the clerk of the board of elections. In this respect it merely recites 

that such application shall be provided by the clerk "upon request there­

for". 

From a reading of the entire act it is apparent that the General 

As!Jembly intended by the enactment thereof, to afford those entitled 

to vote by absent war voter ballot every opportunity to do so in the 

most convenient manner. In order to bring the ballot to those who are 

serving in or attached to our armed forces, our lawmaking body has 

said that any relative may, on their behalf, make application therefor . 

. If it was the intention of the General Assembly to require the 
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relative-applicant to make the request for the application personally, it 

could have so stated in very few words. Having failed to do so leads 

to the conclusion that that body did not intend to place such ~estriction 

upon the request for such application. Furthermore, since the act 

was definitely designed to facilitate voting by persons serving in or with 

the armed forces, who are absent from their voting residences, and to 

this end permit the applications for ballots to be voted by them to be 

made by their relatives, it would appear that a construction which 

would assist in accomplishing the aims of the act must be adopted. 

It is a fundamental rule that a statute should not be given a con­

struction so technical or narrow as to defeat or hinder a right granted 

under it. Courts have repeatedly declared that statutes are to be given 

a fair and reasonable construction ~n conformity with their general 

purpose in order that such purpose may be effectuated. In order to 

say that the act requires the request for an application to be made by 

a relative in every case, it would be necessary to add words thereto 

which the General Assembly did not see fit to incorporate therein. 

For these reasons I am unable to bring myself to the conclusion 

that the only persons who may request the applications provided for in 

paragraph (b) are the relatives enumerated therein. 

However, since said paragraph provides that only the relatives there­

in designated may make application for absent war voter ballots on be­

half of those persons entitled thereto, it is scarcely conceivable that the 

General Assembly intended that such applications should be available 

to any person making request therefor. Obviously, application for an 

absent war voter ballot in the hands of someone who is in no way re­

lated to a person entitled to vote such a ballot, can be put to no use 

unless the same is turned over to a relative of such person. Certainly 

there could be no purpose in furnishing an application to any person re­

questing the same regardless of whether or not he had any use therefor. 

It should never be presumed that the Legislature intended the doing 

of anything which is useless and purposeless. The fact that the act in 

question was designed to facilitate the voting by persons serving in or 

with the armed forces and for such reason should be given a liberal 

interpretation does not, however, authorize a construction of any part 

thereof which would extend beyond the intention of the General Assem: 
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bly as indicated by the natural import of the language used. 

On the other hand, since paragraph (b) of section 1 does not in 

express terms recite that the request for applications may be made only 

by the relatives enumerated therein, it seems to me that if the act is 

given a reasonable and sensible construction, any person making such 

request on behalf and at the instance of a relative entitled to make 

the application, should be giv~n an application. 

It is conceivable that in many cases it might be inconvenient 

for a relative to request such application in person or in writing. In such 

case, it seems that a fair interpretation of the statute would authorize 

the clerk to furnish such an application to a person requesting the same 

on behalf of a relative. 

With respect to the consideration of convenience in the interpre­

tation of a statute, it is stated in 3 7 0. Jur. 636, 63 7: 

"* * * However, it is to be assumed that the legislature 
aims to promote convenience. It may not be presumed to 
have intended to enact a law producing an opposite effect. Ac­
cordingly, where great inconvenience will result from a partic­
ular construction, that construction is to be avoided, unless the 
meaning of the legislature be plain. Thus, convenience may be 
taken into consideration by the courts in interpreting a statute 
which is ambiguous and susceptible of two constructions. More7 
over, the interpretation of the statute reached by the courts by 
the application of other principles of construction has been con­
sidered bolstered, in particular cases~ by the convenience 
thereof, or by the inconvenience which would result from a 
contrary construction." 

It would therefore appear that when a person requesting an appli­

cation to be completed by a relative, furnishes information to the clerk 

that such application is to be used by a particular relative to a person 

entitled to an absent war voter ballot and furnishes the name and 

address of both relative and· the persons on whose behalf the applica­

tion is to be made, it would be the clerk's duty to give such application 

to the person requesting it. 

You also inquire whether an application when completed by a 

relative may be delivered to the clerk by any other person or group of 

persons. 



353 ATTORNEY GENERAL 

Since the act does not specify the method by which such appli­

cations shall be delivered to the clerk, it seems to me that any method 

employed by the relative would suffice. 

That the act itself contemplates a return of such application to the 

clerk by mail or other delivery is evident from the sentence which ap­

pears in section 1 immediately following paragraph (b) of said sec­

tion. Said sentence reads: 

"Applications to have absent war voter ballots mailed to 
an elector, as provided for in this section, shall not be valid if 
dated, postmarked or received by the clerk of the board of 
elections earlier than the first day of January, 1944, or if de­
livered to such clerk later than 12 :00 noon of Saturday, the 
fourth day of November, 1944." 

The above sentence which deals with the time during which applications 

may be mailed or delivered to the clerk has for its subject "applications 

as provided for in this section". Since the applications to be executed 

by relatives are provided for in section 1, it is manifest that the Gen­

eral Assembly intended that such applications could be returned to the 

clerk by mail or other delivery. From this it would appear that when 

completed by a relative in the manner provided by the act, such appli­

cation may lawfully be delivered to the clerk by a person other than the 

relative who completed the case. 

The fact that the act is silent as to the mode of delivery of the 

applications prescribed by paragraph (b), while paragraph (a) in ex­

press terms recites that applications made under the authority thereof 

may be delivered in person by mail, or otherwise, does not operate as a 

limitation with respect to the method or manner in which the applica­

tions provided for in paragraph (b) may be delivered. While it may be 

that the General Assembly, by use of the words in paragraph (a) in­

tended to allow a broad latitude in the manner of the delivery of the 

applications provided for in said paragraph, such words nevertheless 

must be considered as words of limitation. Stated otherwise, if the 

General Assembly had made no provision in paragraph (a) relative to 

the manner in which the applications provided for therein could be 

delivered, the answer to your first question would have been the same. 

Furthermore, it is a fundamental rule of law that when the statute 
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authorizes an act to be done and the method by which such authority is 

to be exercised is not defined, the authorized act may be done in any 

reasonable manner not prohibited by or inconsistent with law. 

In view of the foregoing, you are advised that in my opinion: 

1. An application for absent war voter ballots provided for by 

Amended Senate Bill No. 284 of the 95th General Assemqly, may law­

fully be delivered to the clerk of the board of elections of the county in 

which the person entitled to vote such ballots has a voting residence, 

by a person other than the applicant, regardless of whether such appli­

cation is made pursuant to paragraph (a) of section 1 of said act, by a 

person entitled to vote under said act or by a relative of such person 

under authority of paragraph (b) of section 1 of said act. 

2. The application form prescribed in paragraph (b) of section 1 

of said act, for the use of relatives of persons entitled to cast absent 

war voter ballots, may be obtained from the clerk of the board of 

elections upon request therefor by any person authorized by any such 

relative specified in said paragraph, to request the same on his or her 

behalf. 

~espectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General 


