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GOVERNMENTAL IMMUNITY-TORT LIABILITY-COUNTY 
-INSURANCE OF COUNTY EMPLOYEES DOES NOT CONSTI­
TUTE WAIVER-LIABILITY INSURANCE PURCHASED UN­
DER §307.44, R.C. FOR COUNTY EMPLOYEES DOES NOT 
WAIVE GOVERNMENTAL IMMUNITY FROM TORT SUITS­
GOVERNMENTAL IMMUNITY FROM TORT SUITS NOT 
WAIVED BY RESPONDEAT SUPERIOR-FACT THAT 
COUNTY NOT LIABLE FOR TORTS OF EMPLOYEES DOES 
NOT ABSOLVE INSURANCE COMPANY FROM LIABILITY 
UNDER POLICY ISSUED BY IT-§307.44, R.C. 
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SYLLABUS: 

1. The provisions of Section 307.44, Revised Code, permitting a board of county 
commissioners to purchase liability insurance to protect the officers and employees of 
the county, do not waive the county's governmental immunity from suit in tort. 

2. Governmental immunity from tort liability cannot be defeated by the doctrine 
of respondeat superior. 

3. Where under Section 307.44, Revised Code, a board of county commissioners 
insures the officers and employees of the county against liability for damages in the 
operation of county motor vehicles, the fact that the county is not liable for the 
negligence of its employees in the operation of county vehicles does not affect the 
liability of the insurance carrier under the insurance contract. 

Columbus, Ohio, December 28, 1962 

Hon. Earl W. Allison, Prosecuting Attorney 

Franklin County, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for my opinion which reads as follows: 

"Section 307.44, Revised Code, reads as follows: 

" 'The board of county commissioners may procure 
policies of insurance insuring officers and employees of the 
county against liability on account of damage or injury to 
persons and property, including liability on account of 
death by wrongful act, occasioned by the operation of a 
motor vehicle, motor vehicles with auxiliary equipment, or 
all self-propelling equipment or trailers owned or operated 
by the county. Whenever the board deems it necessary to 
procure such insurance, it shall adopt a resolution setting 
forth the necessity therefor, together with a statement of the 
estimated premium cost, and upon adoption of the resolution 
the board may purchase such insurance. The premium for 
such insurance or any other insurance covering county ve­
hicular equipment may be paid out of the county road fund.' 

"Under the permissive language of the above quoted statute, 
the county commissioners of Franklin County have insured each 
county vehicle with an insurance policy in the minimum amount 
of $10,000.00 and $20,000.00. 

"Recently an employee of the County Treasurer, while en­
gaged in work on behalf of the county, was involved in an auto­
mobile collision which resulted in serious injuries to the driver 
of the other automobile. 

"The insurance carrier, after investigation, has concluded 
that the accident was due to the negligence of the county employee 
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and is willing to pay the injured person $10,000.00, said sum 
being the maximum due under the policy. 

"The attorney for the injured person has offered to settle 
the case for $20,000.00, claiming the county commissioners are 
also liable for the negligence of the county employee on the basis 
of the doctrine of respondeat superior. 

"We have advised the county commissioners there is no 
statute imposing liability upon them for the negligence of its 
employees in the operation of county owned vehicles, but that 
each county employee is personally liable in damages for his own 
negligence. The insurance carrier now takes the position that if 
there is no liability against the county, there is likewise no liability 
against it on their policy. 

"On the basis of the above facts, we respectfully request 
your opinion on the following questions: 

"'1. Since the county commissioners are not liable for 
the negligence of its employees in the operation of county 
owned vehicles, in the absence of a statute imposing such lia­
bility, does the permissive language contained in Section 
305.44 of the Revised Code which authorizes the county to 
procure policies of insurance insuring its employees against 
liability now impose liability on the county negligence of its 
employees in operating county owned vehicles? 

" '2. Is there any legal means by which an injured 
party could hold the county liable for the negligence of its 
employees on the doctrine of respondeat superior? 

" '3. In the event the county is not liable for the negli­
gence of its employees in the operation of county owned 
vehicles, would such non-liability also relieve the insurance 
carrier from liability under its policy?' " 

I have had occasion to touch upon the point raised in your first ques­

tion in Opinion No. 1252, Opinions of the Attorney General for 1960, 

page 241, wherein it is stated at page 245: 

"* * * * * * * * * 
"As to Section 3375.401, Revised Code, which authorizes 

the purchase of certain insurance by public library boards, it is 
to be noted that said section does not authorize the purchase of 
such insurance to protect the board, but says : 

'Each board of library trustees appointed pursuant to 
sections 1713.28, 3375.06, 3375.10, 3375.12, 3375.15 and 
3375.22 of the Revised Code may procure policies of insur­
ance insuring officers and employees of the library against 
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liability on account of damage or injury to persons and prop­
erty, including liability on account of death by wrongful act, 
occasioned by the operation of a motor vehicle owned or 
operated by said library.' 

"This section authorizes the insuring of officers and em­
ployees, and therefore cannot be interpreted as being an acknowl­
edgment of liability as to the board. 

"* * * * * * * * *" 
The syllabus of Opinion No. 1252, supra, reads as follows: 

"The public library boards referred to in Section 3375.33, 
Revised Code, are not subject to liability for claims arising in 
tort and, therefore, have no authority to purchase liability insur­
ance as to such claims." 

It is of course apparent that the provision of and powers granted by 

Section 3375.401, Revised Code, quoted in Opinion No. 1252, supra, are 

nearly identical to those found in Section 307.44, Revised Code, which 

is quoted in your letter. Thus, it seems eminently clear that, as stated 

in Opinion No. 1252, sitpra, the authorization found in Section 305.44, 

supra, does not waive the governmental immunity from suit which is 

enjoyed by the various counties. Said statute permits the counties to 

purchase insurance for the protection of the officers and employees of the 

county. There is no mention made therein relating to the county itself 

and clearly none was intended. 

With regard to your second question, attention is directed to the 

case of Schaffer, v. Board of Trustees of the Franklin Veterans Memorial, 

et al., 171 Ohio St. 228, wherein the syllabus reads as follows: 

"In the absence of statutory authorization therefore, a county 
or its agencies are immune from suit for negligence." 

Since it is obvious that a county can only perform an act through 

its agents, it seems elementary that a county, once cloaked with govern­

mental immunity, cannot be stripped thereof by reason of the doctrine of 

respondeat superior. The existence of liability on a county as a result of 

the latter, is the denial. of all immunity granted by the former. I believe 

that no citation of authority is necessary to substantiate the statement that 

governmental immunity from tort liability cannot be defeated by the 

doctrine of respondeat superior. 

A direct answer to your last question is precluded by the fact that your 

request does not set forth the provisions of the contract between the 
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board of county commissioners and the insurance company. You state 

that the board of county commissioners insured "each county vehicle," 

however Section 307.44, supra, provides for the insuring of the "officers 

and employees of the county" against liability. I thus can only assume that 

the contract insures the employees and officers of the county against lia­

bility when operating county vehicles. 

If my assumption is correct, then the insurance carrier could not 

possibly be released from liability because of the fact that the county is 

not liable for the negligence of its employees, because the county would 

not be concerned in the contract. If the contract insures the employees 

against liability, then the company would appear to be liable for the 

amount covered in the event there is a finding against the employee for 

negligence. 

In conclusion, therefore, it is my opinion and you are advised: 

1. The provisions of Section 307.44, Revised Code, permitting a 

board of county commissioners to purchase liability insurance to protect 

the officers and employees of the county, do not waive the county's immu­

nity from suit in tort. 

2. Governmental immunity from tort liability cannot be defeated by 

the doctrine of respondeat superior. 

3. Where under Section 307.44, Revised Code, a board of county 

commissioners insures the officers and employees of the county against 

liability for damages in the operation of county motor vehicles, the fact 

that the county is not liable for the negligence of its employees in the 

operation of county vehicles does not affect the liability of the insurance 

carrier under the insurance contract. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




