
       

 

 

 

 

   

 
 
 

Note from the Attorney General’s Office: 

1982 Op. Att’y Gen. No. 82-099 was overruled in part by 
2013 Op. Att’y Gen. No. 2013-028. 
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OPINION NO. 82-099 

Syllabus: 

l. In order to act as an EMT-A, ADV EMT-A or paramedic within 
Ohio, an individual must be certified under R.C. 4731.86(A) or 
R.C. 4731.87 (EMT-A), R.C. 4731,86(C) or 473l.87l(A) (ADV EMT­
A), or R.C. 473l.86(B) or 4731.87 (paramedic). 

2, Pursuant to R.C. 473l.89l(A) and R.C. 4731.89(A), an ADV EMT-A 
or paramedic may not act pursuant to the authorization of a 
doctor who is not licensed in Ohio. For purposes of R,C. 
4731.89l(A) and 4731.89(A}, doctors certified to practice medicine 
and surgery under R.C. Chapter 4731 and doctors who are 
authorized by R.C. 4731.36 to practice medicine and surgery 
without a certificate are included within the category of licensed 
doctors. 

3. A physician licensed in Ohio who advises an uncertified 
ADV EMT-A or paramedic acting within the State may be subject 
to disciplinary action by the State Medical Board under R.C. 
4731.22(B)(l6), 

To: Jame■ C. Clem, AdJutant General, Worthington, Ohio 
By: Wllllam J. Brown, Attorney General, December 10, 1982 

I have before me your request for my opinion pertaining to the provision of 
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emergency medical services in areas along the borders of the State. Your specific 
questions are as follows: 

1. Can an EMT-A, Advanced EMT-A or Paramedic legally 
administer care in the State of Ohio if that individual is certified by a 
state other than Ohio? 

2. Can an Ohio certified EMT-A, Advanced EMT-A or Paramedic 
legally administer care authorized by a physician not licensed in Ohio, 
when that authorization is communicated by written protocol or by 
radio communications? 

3. Can a physician licensed in Ohio legally give directions to EMTs­
A, Advanced EMTs-A and Paramedics who are certified by a state 
other than Ohio but operating in Ohio? 

4. Can a physician licensed in Ohio legally give directions to an 
EMT-A, Advanced EMT-A or Paramedic certified in Ohio but 
operating outside of Ohio? Does Section 4731.36 of [the] Ohio Revised 
Code apply to tf1is question? If so, which neighboring states provide 
equal rights and privileges? 

Your first question asks whether a person may perform the services of an 
EMT-A, ADV EMT-A or paramedic within Ohio without being certified in Ohio, if 
he is certified by another state to perform such services. R.C. 4731.92 states in 
part that: 

(A) On and after August 31, 1979, no person shall represent 
himself as an emergency medical technician-ambulance or EMT-A 
until certified under division (A) of section 4731.86 or 4731.87 of the 
Revised Code. 

(B) On and after August 31, 1979, no person shall represent 
himself as an emergency medical technician-paramedic or paramedic 
until certified under division (B) of section 4731.86 or 4731.87 of the 
Revised Code. 

(C) On and after the effective date of this section [July 21, 
1978] , no person shall represent himself as an advanced emergency 
medical technician-ambulance or ADV EMT-A until certified under 
division (C) of section 4731.86 or division (A) of section 4731.871 of the 
Revised Code. 

False representation as an EMT-A, ADV EMT-A or paramedic, as set forth in R.C. 
4731.92, is made a criminal offense pursuant to R.C. 4731.99(E) and (F). Any person 
providing emergency medical services without having been certified by the state 
may, therefore, subject himself to the misdemeanor penalties set forth in R.C. 
4731.99(E) and (F). 1976 Op. Att'y Gen. No. 76-060. 

The certification requirements of R.C. 4731.82 et ~- wvre not intended, 
however, to apply to persons who render emergency medical services in "Good 
Samaritan" situations. 1980 Op. Att'y Gen. No. 80-023 (syllabus, paragraph three) 
("[al person does not represent himself as an emergency medical technician in 
violation of R.C. 4731.92 where by happenstance he is at or near the scene of an 
emergency and voluntarily administers such aid as he is able"). I assume, however, 
that the persons to whom you refer in your first question would not be rendering 
emergency medical services in "Good Samaritan" situations, and are, therefore, 
subject to R.C. 4731.92. 

Concerning the certification of persons trained outside of Ohio to p1ovide 
emergency medical services, R.C. 4731.87(C) states, "[t] he accrediting body may 
enter into reciprocal agreements with other states that have state standards for 
EMT-A or paramedic programs fo!' the certification of EMT-As or paramedics who 

1R.C. 4731,82(0) defines an accrediting body as "the board of regents for all 
paramedic and ADV EMT-A programs and the state board of education for all 
EMT-A and ambulance driver programs," 
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have been trained in such other states." Under this prov1s10n, the appropriate 
accrediting body may arrange for certification of EMT-As or paramedics who have 
been trained outside of Ohio. See generally 2 Ohio Admin. Code 3301-65-12 
(equivalency certificate for EM'f=A). R.C. 4731.87l(B) establishes a similar 
procedure for certification of ADV EMT-A's who have been trained in other states. 
Neither R.C. 4731.87(C) nor R.C. 4731.87l(B), however, abrogates the requirement 
of R.C. 4731.92 that a person be certified in Ohio prior to representing himself as 
an EMT-A, ADV EMT-A or paramedic. Thus, a person who desires to act as an 
EMT-A, ADV EMT-A or paramedic within Ohio must first be certified in Ohio to 
perform such functions, whether or not he has been certified by another state. 

Your second question asks whether an EMT-A, ADV EMT-A or paramedic may 
administer care authorized by a physician not licensed in Ohio when the 
authorization is communicated by written protocal or by radio communications. 
Pursuant to R.C. 4731.82(A) an EMT-A is defined as a person who is certified under 
R.C. 4731.86(A) or R.C. 4731.87 and who performs those limited functions set forth 
in R.C. 4731.82(A). See 1977 Op. Att'y Gen. No. 77-085. None of the functions 
which an EMT-A is authorized to perform must be carried out in cooperation with a 
licensed physician. An EMT-A may, therefore, perform any function set forth in 
R.C. 4731.82(A), whether or not the function is authorized by a licensed physician. 

An ADV EMT-A is described in R.C. 473l.82(B) as a person certified under 
R.C. 4731.86(C) or R.C. 4731.871 who: 

In addition to performing the functions described in [R.C. 4731.82(A)] 
may, in conjunction with a cooperating licensed medical doctor, 
doctor of osteopathic medicine and surgery, or a physician advisory 
board and in accordance with [R.C. 4731.891], establish and maintain 
an intravenous lifeline using an infusion of saline, Ringer's lactate, or 
five percent dextrose and distilled water, or an infusion that has been 
approved by the cooperating licensed medical doctor, doctor of 
osteopathic medicine and surgery, or physician advisory board. 

R.C. 4731.891 states that when an ADV EMT-A establishes and maintains an 
intravenous lifeline pursuant to R.C. 4731.82(B), such function: 

shall be performed pursuant to the written or verbal authorization of 
a licensed medical doctor or doctor of osteopathic medicine and 
surgery or of the cooperating physician advisory board, or pursuant to 
an authorization transmitted through a direct communication device 
by a licensed medical doctor, doctor of osteopathic medicine and 
surgery, or registered nurse designated by a physician. 

(B) If communications fail during an emergency situation or 
the required response time prohibits communication with a person 
referred to in division (A) of this section, the ADV EMT-A may 
establish and maintain an intravenous lifeline in accordance with 
[R.C. 4731.82(B)], if, in his judgment, the life of the patient is in 
immediate danger. 

Pursuant to this section an ADV EMT-A, in establishing and maintaining an 
intravenous lifeline, generally acts pursuant to the verbal or written authorization 
of a "licensed'' medical doctor or doctor of osteopathic medicine and surgery or of 
the cooperating physician advisory board. 

Similar provisions concerning the functions which a paramedic may perform 
are set forth in ~C. 4731.89. The section provides th.at a paramedic may perform 
certain functions only pursuant to the authorization of the persons designated 

2R.C. 4731.82(C) states that a paramedic may perform the same functions 
which an EMT-A may perform, in addition to rendering rescue and emergency 
medical services and, "in conjunction with a cooperating licensed medical 
doctor, doctor of osteopathic medicine and surgery, or a physician advisory 
board, may perform the following life support or intensive care techniques: 
(1) Cardiac monitoring; (2) Defibrillation; (3) Airway or gastric intubation; (4) 
Relief of pneumothorax; (5) Administration of appropriate drugs and 
intravenous fluids." 
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therein, including a "licensed" medical doctor or doctor of osteopathic medicine 
and surgery, unless the life of the patient is in immediate danger and 
communications have failed or the required response time prohibits 
communications. 

Thus, pursuant to R.C. 4731.891 and 4731.89, when an ADV EMT-A or 
paramedic is performing an emergency medical service under the direction of a 
doctor, the doctor must be a ''licensed" doctor. The term "licensed," as used in 
R.C. 4731.891 and 4731.89, is not, however, defined. Confusion as to the meaning of 
this term exists because R.C. Chapter 4731 provides for the issuance of certificates 
to practice medicine and surgery, but also authorizes certain persons to practice in 
Ohio without such a certificate. The exceptions to the certification requirements 
for doctors is set forth in R.C. 4731.36 which states, in pertinent part: 

Sections 4731.01 to 4731.47, inclusive, of the Revised 
Code. . .[shall not] apply to a physician or surgeon residing on the 
border of a neighboring state and authorized under the laws thereof 
to practice medicine and surgery therein, whose practice extends 
within the limits of this state; provided equal rights and privileges are 
accorded by such neighboring state to the physicians and surgeons 
residing on the border of this state contiguous to such neighboring 
state. Such practitioner shall not open an office or appoint a place to 
see patients or receive calls within the limits of this state. 

In order to fully answer your question it is, therefore, necessary to determine 
whether the term, "licensed," as used in R.C. 4731.891 and R.C. 4731.89 refers only 
to physicians holding a certificate to l_)ractice or also to l_)hysicians who are 
otherwise authorized to practice in Ohio. In 1978 Op. Att'y Gen. No. 78-062, I 
addressed a similar question in regard to whether an Ohio pharmacist was 
authorized to fill a prescription written by a practitioner who did not hold a 
certificate to practice medicine within the state. The opinion stated that a 
pharmacist had authority to fill prescriptions written by a "practitioner," meaning, 
In !_)art, a person who is "licensed" pursuant to R.C. Chapter 4731 [physicians and 
limited practitioners]. In discussing the meaning of the term "license," 01.). No. 78-
062 states at 2-154: "The term 'license' generally means the permission granted by 
some competent authority to do some act which would otherwise be illegal•••. 
The same term may, however, be used in a more specific sense in which it refers to 
the certificate or the document which represents the permission granted." The 
Ol.)inion states that since a person authorized to practice without a certificate has 
authority to prescribe drugs withir. the state, it would be unreasonable to find that 
orders for drugs written by such persons did not constitute prescriptions. For this 
reason, I concluded that the term "licensed," as used in the statutory definition of 
"practioner" set forth in R.C. 3719.0l(BB) and R.C. 4729.02(H), encoml_)asses all 
person~ authorized to practice medicine or surgery within the state, whether or not 
such persons hold a certificate to practice. I believe that a similar analysis should 
be used in interpreting the meaning of the term "licensed" as used in R.C. 4731.89 
and 4731.891. 

A person authorized under R.C. 4731.36 to practice medicine or surgery in 
Ohio without a certificate may examine or diagnose for compensation of any kind, 
or prescribe, advise, recommend, administer or dispense for· compensation of any 
kind, direct or indirect, a drug or medicine, appliance, mold or cast, application, 
operation, or treatment, of whatever nature, for the cure or relief of a wound, 
fracture or bodily injury, infirmity or disease. R.C. 4731.34. The practice of 
medicine as defined in R.C. 4731.34 is very broad and appears to encompass those 
functions which an ADV EMT-A or paramedic may perform as set forth in R.C. 
473l.82(B) and R.C. 4731.82(C), respectively. Since a physician authorized to 
practice in Ohio without a certificate is authorized by R.C. 4731.36 to recommend 
the performance of the functions described in R.C. 473l.82(B) and (C), I believe 
that such a doctor must be considered "licensed" for purposes of R.C. 4731.89 and 
4731.891. 

In answer to your question, and ADV EMT-A or paramedic may perform the 
functions set forth in R.C. 4731.82(B) and R.C. 4731.82(C), respectively, pursuant 
to the authorization of a doctor who has been certified under R.C. Chapter 4731 to 
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practice medicine and surgery or who is authorized by R.C. 4731.36 to practice 
medicine and surgery in Ohio without a certificate. 

Your third question asks whether a physician licensed in Ohio may direct the 
actions of EMT-A's, ADV EMT-A's, and paramedics who are not certified by Ohio, 
but who are operating in Ohio. The services which an EMT-A may perform need 
not be performed in conjuni::tion with a licensed doctor. I will, therefore, limit your 
question to a discussion o~ a physicians advising ADV EMT-A's and paramedics. 

As stated in answer to your first questio1:, a person may not act as an ADV 
EMT-A, or paramedic in Ohio without being certified by the State. Without such 
certification, a person acting as an ADV EMT-A or paramedic in Ohio may subject 
himself to the misdemeanor penalties set forth in R.C. 4731.99(E) and (F). 

R.C. 4731.22, concerning disciplinary action by the State Medical Board, 
states, in part: 

(B) The board by a votv of not less than six members shall, to 
the extent permitted by law, limit, revoke or suspend a certWcate[,) 
refuse to register or refuse to reinstate an applicant, or reprimand or 
place on probation the holder of a certificate for one or more of the 
following reasons: 

(16) Violating or attempting to violate, directly or indirectly, or 
assisting in or abetting the violation of, or conspiring to violate, any 
provisions of this chapter or any rule promulgated by the board. 

If a physician licensed in Ohio were to advise a person who was not certified in 
Ohio but was acting as an ADV EMT-A or paramedic within the State, such action 
on the part of the physician may constitute grounds for discipline by the State 
Medical Board under R.C. 4731.22. Such a determination would, of course, depend 
upon the particular facts involved in each situation. 

You also ask several questions concerning the authority of physicians licensed 
in Ohio to direct the performance of EMT-A's, ADV EMT-A's, and paramedics 
operating outside of Ohio. Ohio's statutes merely permit doctors to authorize ADV 
EMT-A's and paramedics certified by, and acting within, this State ~o perform 
certain acts that constitute the practice of medicine. 1980 Op. Att'y Gen. No. 80-
023. The resolution of your questions, however, depends upon what actions 
constitute the practice of medicine a~ governed by the laws of the states in which 
the emergency services are provided. I am, therefore, unable to answer your last 
question. 

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are advised, that: 

l. In order to !I.ct as an EMT-A, ADV EMT-A or paramedic within 
Ohio, an individual must be certified under R.C. 4731.86(A) or 
R.C. 4731.87 (EMT-A), R.C. 4731.86(C) or 4731.87l(A) (ADV EMT­
A), or R.C. 4731.86{,3) or 4731.87 (paramedic). 

2. Pursuant to R.C. 4731.89l(A) and R.C. 4731.89(A) an ADV EMT-A 
or paramedic may not act pursuant to the authorization of a 
doctor who is not licensed in Ohio, For purposes of R.C. 
4731.89l(A) and 4731,89(A), doctors certified to practice .medicine 
and surgery under R.C. Chapter 4731 and doctors who are 
authorized by R,C. 4731.36 to practice medicine and surgery 
without a certificate are included within the category of licensed 
doctors. 

3R.C, 4731.36, which you mention in your request, merely provides 
exemptions from those statutes which govern the practice of medicine and 
surgery and other activities regulated in R.C. 4731.01 to 4731,47, inclusive, 
within Ohio. 
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3. A physician licensed in Ohio who advises an W'lcertified ADV 
EMT-A or paramedic acting within the State may be subject to 
disciplinary action by the State Medical Board under R,C. 
4731.22(8)(16). 
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